Ako zachrániť drevodom? Prosba o pomoc..

Zobraz úvodný príspevok
Ahojte, potreboval by som poradiť ako postupovať pri záchrane nášho drevodomu. Pred 3 rokmi sme si dali postaviť dvojpodlažný RD z masívnych CLT panelov (v okrese Trnava). Spravil som vtedy hlúposť, že som sa spoľahol na stavebný dozor firmy, a nezajednal som si vlastný… Po 2 a pol roku bývania, niekedy koncom jesene minulého roku sme objavili tmavý vlhký fľak na vnútornej strane obvodovej steny, akoby vychádzajúci z podlahy. Tá časť steny je pod schodiskom na nie veľmi prístupnom mieste a teda nie je obložená sadrokartónom. V rámci reklamácie nám asi pred mesiacom to miesto odkryli, vyhodila sa dlažba, rozbil poter, vytiahol polystyren až po základovú dosku. Tam sme zistili, že IPA je na základovej doske len položená. Základy neboli napenetrované, ani IPA nebola zlepená. A pod ipou veľa vody. Vraj viac ako je normálne, žeby si betón natiahol zo zeme. Aby sme zistili, v čom je problém, tento pondelok sa rozbil poter v celom dome. Príčinou bolo nedotiahnuté koleno na prívode vody do domu. Na fotkách vidno hadicu s modrou objímkou. Tá nebola vôbec dotiahnutá, rukou sa dala hýbať. Výsledkom sú značne poškodené CLT panely, tie sú hrúbky 6 (priečky), resp. 8 cm (nosné panely). A teraz prosba o radu. Je tu na fóre niekto, kto by toto vedel ohodnotiť, prípadne poradiť ako postupovať ďalej? Môže toto začernanie dreva byť problémom ohrozujúcim statiku domu? Nosné steny sa zdajú byť poškodené len miestami. Najhoršie obišla priečka, ktorá je asi 20cm od zdroja vody. Tá je v tých miestach skrz naskrz čierna, prstom sa dá do nej dlabať. Drevo sa drobí v prstoch. Viete mi, prosím, poradiť statika, ktorý sa zaoberá drevostavbami, a vedel by určit opatrenia na zabezpečenie statiky domu? Firma, ktorá mi dom stavala a teraz opravuje, predbežne plánuje dom presušiť odvhčovačom asi 8 – 9 dní. Budúci piatok naplánovali poter, takže dovtedy treba stihnúť spraviť izolácie na novo, vodu aj podlahové kúrenie. Je ten čas sušenia dostatočný? Chcel som si tentokrát zabezpečiť riadny dozor, len to je celkom problém. Zatiaľ všetci len krútia hlavou, že také čosi nevideli… Vďaka za pomoc, či radu. bybu
Odpovedať
1
2
@bybu82 prosim ako ste vtedy dopadli?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?