Ako sa býva v zrubovom dome?

Je tu niekto kto vlastní zrubový dom a ideálne v ňom aj dlhšie býva? Potešili by ma akékoľvek skúsenosti príp.aj spoľahlivé firmy. Ďakujem :-)
Odpovedať
1
2
8
Profilova fotka
Ahoj. asi mi to nejak neprešlo. Moj chlap stavia zrubové domy a zatiaľ si všetci čo v nich bývajú chvália. My sa od jari chystáme konečne stavať náš vlastý zrubový dom a už sa nevieme dočkať. Práve vybavujeme všetky potrebné povolenia. V zrube sa býva určite inak ako v murovanom. Pár príkladov: omnoho menšie náklady na kúrenie. je to zdravé bývanie (žiadne plesne) menšie náklady na material (napríklad netreba už dávať stierky, sieťky) len natreš lakom a potom zas o 5-7rokov. neplatíš daľšík robotníkov na stierkovanie ak máš rada prírodu, tak tu jej máš habadej :-D Veľmi som sa obávala toho, že čo ak vznikne požiar :-| ale dostala som vysvetlenie, že drevenica zhorí omnoho pomalšie ako murovaný dom. V dreve je až okolo 80% vody a to spôsobý, že drevo len tlie a nezapáli sa ako fakľa. Su naň aj rôzne protipožiarne nátery, ktoré tak isto horenie spomalia. A ak náhodou vznikne naozaj vedší požiar, tak sa dajú trámi v pohode vymeniť a opraviť. Ale keď ti vznikne požiar v murovanom, tak sa poruší celá statika domu a musí sa komplet zbúrať a stavať nanovo. Ak by si sa chcela niečo opýtať, alebo pozrieť fotky, tak mi napíš na facebooku na stránke "drevenice" alebo na moje meno do správy Ľubica Kubačková Nyáriová A toto bude ten náš vysnívaný!
Odpovedať
Mozem sa spýtat leocka1912? ide o drevenicu a riesenie kúpelne. Priatel chcel povodne riesit sadrokartonom a oblozit. Ale uvazuje o ponechani dreva. Ako postupovat aby sme sa vyhli vlhnutiu a pripadnemu poskodeniu? Dakujem velmi pekne :D a drzim palce pri vasej stavbe.
Odpovedať
Profilova fotka
@leocka1912 "omnoho menšie náklady na kúrenie." co to znamena v cislach, aku mernu potrebu tepla ma tvoj vysnivany dom (v kWh/m2/rok)? PS: drevo urcite nema 80 percent vody v sebe :D
Odpovedať
Profilova fotka
@janushka1 my ideme riesiť obložením sadrokartonu a klasika obklad. Ale dá sa to riešiť aj rôznimy vodeodolnými nátermi. V farbzlakoch ti určite poradia. Pre vedšiu istotu sa natiera 2x. @majkoj momentalne niesom pri planoch od domu, ale pozriem to, a napišem ti. Ku dnešným planom, musí byť vypočitane náklady podľa toho čim budeme kúriť. A čo sa týka vlhkosti dreva. Keď sa savia zrub zo suroveho drev, tak tu vlhkos 80% má a netočí sa tak ako keď sa stavia z vysušeného. Nehovorím o dreve z ktorého sa robia obložky, schody a nábytok.. to má cca od 8-12% vlhkosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@leocka1912 no, ale to drevo akosi vyschne (to je dovod preco sa zrub "zmensi" s cim sa uz musi pocitat pri projekte), takze po par rokoch je vzduchosuche co je urcite pod 30 percent. Na tu hodnotu potreby tepla som velmi zvedavy :)
Odpovedať
leocka1912 ja som tiez zvedavy na tie ''omnoho mensie naklady na kurenie'' nehovoriac o tom ze v zrube je ovela tazsie dosiahnut ''vzduchovu tesnost stavby''.
Odpovedať
Profilova fotka
@janushka1 My byvame uz rok v "skoro-zrube", dom z masivu, ale s dodatocnou izolaciou (vnutornou). V kupelni sme sice nechali drevo (natrete specialnym voskom/olejom proti nadmernej vlhkosti), ale okolo sprchy/vane sme dali sadrokartony a obklad. Tu vo FR by dnes uz nepreslo stavebne povolenie na zrub ako taky, lebo tu platia normy na energeticku narocnost novostavieb a zrub by uz proste nepresiel.
Odpovedať
Urcite ste v zrubovom dome az privelmi blizko prirody. Terba si dat pozor na dodavatela takeho domu. Ako dobre presusene drevo ma, ci gulatiny nie su prilis popraskane. Firma chce rychlo predat a keby mala drzat drevo v skladoch otacat ho atd. Tak by mala v lade kopec prachov. Tak ho jednoducho pouzije pri stavbe potom pekne sadne ale praska. Nuz a pri gulatinach smerujucich kolmo do domu taka prasklina vytvori priestor na rozny hmyz. Posledne som videl ako sa tam zayvali osy a dom bol plny os. Takze ja si myslim zrubovy ano ale netreba na nom setrit, poriadne drevo nieco stoji takze to nie je pre takych co chcu lacno stavat. Uz len napr. Okna tam nemozte setrit a musi to robit firma co to vie. Sak ked sadne domcek aj o 30cm okna prasknu treba ich vediet spravne osadit a pod.
Odpovedať
@sidzej tak sa to bude riesit, pravdepodobne - sadrokarton na okolie vane ci sprchoveho kuta. Ide skor o to aka je skusenost s vlhnutim po dlhsej dobe. samozrejme sa osetri proti vlhnutiu, len nastala dilema ci priznat viac dreva alebo radsej sadrokarton v celej kupelni . vdaka za nazor a rady :)
Odpovedať
Kamarat si zrubovy dom postavil, super atmosfera v nom, kupelnu mal oplastenu SDK, dost mu to praskalo- vid sadanie konstrukcie vplyvom schnutia. Treba hladat ludi co to robia a hlavne maju skusenosti. Urobit SDK stenu nie je problem ale co bude s nou za pol roka? :-.
Odpovedať
Profilova fotka
@pphmmr este sa nam nestalo pri vystavbe ze by zrub sadol viac ako 15cm s pozdravom Viktor
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
@leocka1912 Dobrý deň, chcela by som poprosiť o radu, čím ošetriť a natierať drevenú stavbu, pretože nám sa stalo, že ešte ani nemáme hotovo a už nám plesnivie, vonku aj vnútri - robila nám to firma...Mám z toho hrôzu , máme malého "alergika" ďakujem Eva
Odpovedať
Ahoj. Chceme stavať zrub, a potrebovala by som vedieť aké vykurovanie odporúčate:plyn a radiatory, alebo podľahové kúrenie elektrikou a pelety v kotly.ďakujem.
Odpovedať
:-N Ahoj. Chceme stavať zrub, a potrebovala by som vedieť aké vykurovanie odporúčate:plyn a radiatory, alebo podľahové kúrenie elektrikou a pelety v kotly.ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
@leocka1912 mozem sa spytat co vas manzel ma niaku stranku,firmu alebo ake su ceny u vas?Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@dagmar13 ahoj poslala som vám ip
Odpovedať
@leocka1912 mozem poprosit aj ta nejaku stranku, kontakt na vasho manzela do IP...dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@cokoladka14 @maskaa poslala som vám ip, na priateľovú stránku, kde vám zodpovie vaše otázky
Odpovedať
Profilova fotka
@dagmar13 poslala som vám ip
Odpovedať
Profilova fotka
@baleva chlornan opýtaj sa v Drevodom Rajec @pphmmr zrub naozaj nie je pre tých, čo chcú lacno a rýchlo bývať Zruby sa stavajú z mokrého dreva, ktoré nie je popraskané. Najlepšia je februárová ťažba, drevo nemá moc miazgy, zrubári po vyťažení drevo ošetria proti drevokaznému hmyzu a vyrábajú dom. Tento sa postaví ako skelet a rozumné je najmenej 1 rok ho nedokončovať kvoli sadaniu, vysychaniu dreva a s tým spojeného zmenšovania objemu. Februárové drevo si sadne priemerne o 6%. Dajú sa robiť iné práce, napr. v interiéroch, a vnútorné priečky sa stavajú tak, že tú priečku nepostavíš až po strop, ale necháš tam miesto, ktoré možeš zakryť napr. palubkami upevnenými k stropu, ktoré potom pri sadaní kĺžu po stene. Okná sa vyrezávajú do zrubovej steny tak, aby otvor na okno bol vyšší, než okno, opäť sa medzera prekryje drevom a do medzery sa dáva izolácia. Podľa sadania sa prípadne po roku - 2 rokoch dá vyrezať ešte kúsok nad oknom. Zrub si sadá asi 5 rokov, ale asi 80% toho sadania prebieha v 1. roku. Aby nevznikli moc veľké praskliny, nemalo by sa najmenej 1 rok (ten prvý) vobec kúriť, ďalší rok len zvolna @majkoj nižšie náklady na kúrenie majú veľký dovod v tom, ako organizmus to teplo vníma. Drevo ako materiál je teplé, murovaná stena chladnejšia, sklo studené. Takže keď máš teplotu 20 stupňov, v drevenom dome ti je teplo, v murovanom žiadna sláva, a kde sú sklenené steny, je ti vyslovene zima.
Odpovedať
Profilova fotka
@esmeralda2 kludne mozeme zmerat povrchovu teplotu mojeho murovaneho a nejakeho (jednovrstvoveho) zrubu a budes veeelmi prekvapena :).
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj to je o vnímaní teploty, o tom, že pre rovnaký pocit tepelnej pohody sa musí murovaný dom vykurovať na vyššiu teplotu, dom betón - sklo na ešte vyššiu
Odpovedať
@esmeralda2 vôbec nie ;-) stačí, ak je tepelný odpor murovanej steny väčší ako zrubovej
Odpovedať
Profilova fotka
@esmeralda2 nie nemusi :), fyziku neoklames :)
Odpovedať
Profilova fotka
nebudem sa dohadovať, oklameš
Odpovedať
Profilova fotka
@baleva chlornan na zlikvidovanie plesne a odstránenie čiernej farby po plesni, inak ochranných náterov je spústa, je dobré poradiť sa s odborníkmi
Odpovedať
@majkoj trosku sa priklonim k nazoru @esmeralda2 - v panelaku kde su steny z porobetonovych panelov viem sediet v klude aj pri 22 stupnoch hned vedla steny. ale v kancelarii kde su 50cm tehlove steny mi je zima aj pri 24 stupnoch. normalne citim chlad od steny. zaujimave by bolo porovnanie povrchovych teplot oboch murov. aj ked neviem ci ten pocit chladu nevyvolava skor schopnost steny odoberat teplo z prostredia.
Odpovedať
Profilova fotka
@malydom a ako je zateplena ta 50cm tehlova stena ? :) To o com je tu snaha pisat nezavisi od materialu stenu vnutri, ale od vlastnosti celkovej konstrukcie. A zrub bez zateplenia bude mat problem vobec splnit normu. Ja mam tehlu 30ku a cuduj sa svete doma sa nestazuje nikto pri 21C :) @esmeralda2 no dobre zatial na tomto svete fyziku nikto neoklamal, teda okrem teba.
Odpovedať
@malydom Plná tehla má veľkú vodivosť, ak je nezateplená, pri povrchu vnútri cítiť chlad. Pórobetón a drevo majú podobnú tepelnú vodivosť, ktorá je výrazne nižšia než u tehly. Takže necicia človeka teplo. Ak sa ale plná tehla zateplí, tak jej vnútorný povrch má teplotu vzduchu - takže komfort bude porovnateľný so zrubom či ytongom. Takže fyziku neoklameme, ale môžeme vhodne vyskladať stenu, aby bola pocitovo príjemná. Veď aj plná tehla, ak je ako vnútorná stena, je pocitovo fajn. @esmeralda2
Odpovedať
1
2
8
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?