Ako riešiť vlhkosť v montovanom dome?

Zdravim..mame montovany dom. Byvame 2roky. Nakolko sme ho uplne uzavreli a zaizolovali(kvoly nakladom na kurenie..podlahove elektricke) zaciname mat problem v zime(ak teplota v noci klesne pod bod mrazu) mame do rana zarosene okna..nieje to vonkajsia vlhkost ale to co sa za noc nadycha. Kedze sme neriesili rekuperaciu,ktora by to rosenie urcite zmiernila alebo uplne odstranila,chcem sa spytat ci ma niekto podobnu skusenost a ako by sa to dalo dodatocne vyriesit. Viem,ze existuju nejake alternativne odvetravacie zariadenia. Budem vdacna za kazdu dobru radu.
Odpovedať
@bambi76 aj vy sami mozete fungovat ako alternativne odvetravacie zariadenie... parkrat za den otvorit okna krizom cez dom na par minut.
Odpovedať
To robim pravidelne 4-5krat denne..nepomaha. cez den ani kvapka na oknach..len v noci.
Odpovedať
Profilova fotka
@bambi76 vidim to na takuto dodatocnu montaz rekuperacie........ :) https://www.youtube.com/watch?v=46fuf...
Odpovedať
Uz som nieco fungujuce na takomto principe pozerala. Len neviem na aku plochu to ma ucinnost. Popravde nechce sa mi to davat do kazdej izby a nepacilo by sa mi to ani na fasade,ak by to bolo treba do kazdej miestnosti..
Odpovedať
Profilova fotka
@bambi76 na konci videa mas tu moznost dat dve jednotky do kriza... o aku ucinnost sa jedna, si vies vycitat z videa ale aj v technickych listoch... ale ked sa ti nieco take nepaci na fasade a mate uz dom hotovy.., tak tu bude rada velmi tazka..., budes potom musiet akceptovat v nocnych hodinach zvysenu vlhkost a mokre okna... a asi mate na oknach aj 2 sklo so studenym ramikom...
Odpovedať
Praveze 3sklo a 5komorove..v oknach problem nieje
Odpovedať
Profilova fotka
@bambi76 Niečo takéto. http://www.iventilatory.sk/izbova-rek...
Odpovedať
okrem nejakeho vetrania neurobis nic, je to dan za max utesneny dom. kedze vetras cca hodinu denne uspory asi nebudu velke.
Odpovedať
Profilova fotka
@bambi76 Ja mám v novostavbe (cca 88 m2) 2 lokálne rekuperačné jednotky: 1 v obývačko-kuchyni a 2. v rodičovskej spálni. Maximálna spokojnosť. Počas vykurovacej sezóny neviem, čo je to vetrať oknami a neviem, čo je to vlhkosť na oknách... :-) Takisto mám 3-sklo a elektrické (podlahové) kúrenie.
Odpovedať
@bambi76 my v montovanom rekuperaciu mame, ale vdaka dymu z komina nemoze ost 24 hodin, lebo by sme vsetko mali dnu, takte realne ide 6 hodin mozno u vas dymovy "smrad" nie je... kazdopadne ale v nasom tiez slusne izolovanom napriek iba 6 hodinovemu vetraniu nic vlhke nie je...
Odpovedať
@bambi76 tak potom už len jedine si kúpiť el.odvlhčovač (cca 100-200euro) a máš poriešenú vlhkosť, ale ostáva ti zlý vydýchaný vzduch A tie male lok.rekuperačky sú dosť hlučné ale to aj odvlhčovač
Odpovedať
Profilova fotka
@peta_petruska treba kupit uhlikovy filter ten dat na vstup rekuperacky a dym citit nebude.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@psychx myslim, ze ta udiaren, co je u nas, sa uhlikovym filtrom vyriesit neda..., nie je to iba obcasny zavan dymu, je to zamorene uzemie :)
Odpovedať
@peta_petruska a už si to skúšala? Filter s akt.uhlím neprepustí nič!
Odpovedať
@cvoky8 bolo nam povedane, ze to nebude stacit, ale neskusala som to..., kazdopadne, ten zamoreny vzduch by som dnu nechcela pustit ani keby presiel cez filter... ale pravda je, ze ked sa uz nebude plnohodnotne kurit, tak by som to asi brala... kde sa to da kupit a kam sa to dava? dik za odpoved :)
Odpovedať
@peta_petruska tak najprv by to chcelo vedieť že čo máš za jednotku a potom podla jednotky googliť filtre alebo kontaktovať toho kto ju montoval/predal
Odpovedať
Profilova fotka
To čo popisujete je chyba vada , nedostatok podlahového kúrenia .Ak by ste mali radiátorové kúrenie tak tento problém by ste nemuseli riešiť.Príliš suchý vzduch je nezdravý .
Odpovedať
@cvoky8 montoval asex, mame komfovent rego 200 a on povedal, ze na nejakom filtrovani iba pracuje...
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton čo príspevok to perla!!! ona má vlhko v dome a ty jej napíšeš že príliš suchý vzduch je nezdravý? si to vôbec normálny?
Odpovedať
Profilova fotka
@bambi76 robí ti to v každej izbe alebo len tam kde spíte? meráš si vlhkosť v jednotlivých izbách? ak nie, tak si meraj a napíš údaj akú vlhkosť kde máte a potom môžeš riešiť čo ďalej... + sa zíde informácia na akú teplotu kúrite v dome - aj to je dosť podstatné
Odpovedať
Vlhkost sme zatial nemerali..robi to v kazdej izbe..ale len ak nocna teplota klesa pod bod mrazu. Kurenie mame nastavene na 21..
Odpovedať
@bambi76 kondenz na oknach v mrazoch je bezny jav, v domoch s rekuperaciou vsak nebyva. Drevostavba moze mat so zatekanim do konstrukcie fatalny problem, ale oknam sa inak nic nestane. Viac vetrat, kurit na 23, a uzkostlivo sledovat, ci nezateka popri parapete do steny. V murovanom stena iba zmokne a max spesnivie, v montovanom zhnije.
Odpovedať
Profilova fotka
@bambi76 ale je dosť možné že v noci tam máš chladnejšie a ak máš vyššiu vlhkosť v miestnostiach, tak sa ti pri nižšej teploty vyzráža a to hlavne na oknách, lebo tie sú najchladnejšie ináč - aké máš okná? dvojsklo, trojsklo? koľko je tej vody na tých oknách? kúp si lacný merač vlhkosti a teploty, daj vedieť potom koľko tam je vlhkosť v každej miestnosti a koľko je vyzrážanej vody na oknách - bez týchto informácii sa ťažko o tom baviť, pretože ak tam máš vody na 2cm a máš dvojsklá okná a máš to tam len ráno, následne vyvetráš, zakúriš, zdvihne sa teplota v miestnostiach a aj vonku a vlhkosť z okien zmizne, takt o je úplne normálne
Odpovedať
Profilova fotka
@peta_petruska da sa to vyriseit takto. pokial sa to neda vlozit priamo do rekuperacky http://www.tzbprodukt.sk/index.php/pr... s tym ze sa tam vlozi filter z aktivnym uhlim http://www.klimatechnik.sk/filtre-s-a...
Odpovedať
Uz som pisala..mame trojsklo,5komorove. Teplota je rovnako nastavene na 21 v noci ako cez den. To co mame do rana na oknach(zhruba 2cm dole zarosene)..zalezi ako mrzne,je vlhkost,ktoru do rana nadychame..kedze v noci nieje pohyb a ani sa nevetra. Ked napr.ideme na 2dni prec a pridem,tak ani kvapka. Problem je,ze dom je maximalne uzavrety..cize nic nejde von a ano do vnutra. Takze hladam nejake dodatocne vetranie(rekuperaciu)alebo nieco podobne..kedze sme ju pri realizacii stavby nedali..nikto nam to nepovedal,ze hermeticky uzavrety dom ju mat musi..
Odpovedať
@bambi76 v bungalove sa da urobit dodatocne aj centralna rekuperacia @asex
Odpovedať
2cm nie je nič hrozné. Buď si na to zvyknete a budete vetrat oknami tak ako doteraz, alebo poriešite rekuperáciu. V niektorých prípadoch je možná aj dodatočná inštalácia centrálnej rekuperácie. Ak máte napr. bungalov a v podkrový je možné natahať rozvody.
Odpovedať
Hhhmm 2cm je dost ak to musim kazde rano do sucha vyutierat. Urcite si na to nezvykneme a budeme to musiet riesit. Lebo teraz je to len rosenie ale za par rokov sa ta vlhkost zacne ukladat v rohoh alebo za nabytkom na stenach..ktovie. A to sme si mysleli ako zdravo budeme byvat ak si postavime drevodom ;-) cize co mi radite?..asi kontaktovat nejake firmy na rekuperaciu a hladat alternativu ako by sa to dalo realizovat uz v dokoncenom dome?
Odpovedať
Profilova fotka
@bambi76 rekuperacia sa dorobit aj do hotoveho domu ale uz sa to nebude dat uplne skryt. ak teda budes chcet centralnu. ta sa to da rierit takymi rampami pod stropom kde bude ulozene potrebie ak sa to podari dobre navrhnut a zakomponovat tak to nemusi byt ani rusive. mozete tam dorobit napr osvetlenie pripadne potom to decentralnu ale to potom bude treba mat vyvody na fasade. este je 3 moznost a to klimatizacia. ta vzduch tiez vysusuje. pripadne aj daikin urusa vie aj vetrat ale tam je cena uz dost vysoka.
Odpovedať
@bambi76 kurenie klimou pomaha znizovat vlhkost, ale rekuleracia je vo vzduchotesnom dome nevyhnutnost. Ak budu rozvody na stropnou izolaciou, ziadne kastliky na rury netreba.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?