Výmena pozemku

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať či je možno zameniť parcelu s rovnakou veľkosťou? Jednu parcelu vlastní obec a druhý súkromný vlastník. Má na to obec právo? Nieje no na osoh jednej osoby?
Odpovedať
@jozko963 pravo ma na to aj obec aj sukromnik. Ale len vramci dohody a urcite nie nejakym natlkom. V ramci zameny podla mna ani neide tak o velkost pozemkov ako skor o ich hodnotu.
Odpovedať
@jozko963 Ak sa obaja dohodnú ... prečo nie? Skús k tomu napísať niečo viac, lebo takto je to len veľmi všeobecná otázka.
Odpovedať
@jozko963 jasne, ze je to mozne. Ak to odsuhlasi obecne zastupitelstvo, tak uplne v pohode. Hodnota zamenenych pozemkov je uz ina kapitola... Kto na tej zamene viac ziska?
Odpovedať
@jozko963 Pred cca 25 rokmi nám obec vymenila bez našeho vedomia krásny slnečný pozemok na začiatku obce za lúku pri družstevných maštaliach, lebo potrebovala pozemok na stavbu čističky. Starý otec sa spravodlivosti nedovolal, darmo, že vedel preukázať, že ten pozemok vyše 100 rokov patril jeho predkom.. Snáď už také veci nie sú možné.
Odpovedať
@chrobak7 jedná sa o to že ten súkromný pozemok chce vymeniť tak aby sa mu zväčšil jeho priľahlý , ale podľa môjho názoru to musí vyjsť vo verejnom konaní
Odpovedať
@jozko963 Ak niekto požiada o odkup obecného majetku, tak zvyčajný postup je, že to najskôr prejedná nejaká majetková komisia, potom návrh ide do rokovania obecného zastupiteľstva, ktoré návrh a žiadosť buď schváli, alebo nie. Alebo čo si ty predstavuješ pod verejným konaním?
Odpovedať
Jasne,že na to má právo,ale nie len tak zo dňa na deň... Buď má obec stanovenú napr vo VZN nejakú cenu za M2 pozemkov,alebo ideálne je v takom prípade je,ak bude cena nanovo stanovená znalecký posudkom (aby bolo jasné,či majú rovnakú,alebo aspoň približne rovnakú hodnotu) ... Všetko by malo prebehnúť samozrejme od podania tohto návrhu,cez hlasovanie v zastupiteľstve...
Odpovedať
@jozko963 Ešte nám tu prosím prezraďte, či sa jedná o vašeho suseda a či nie je za vaším záujmom tu o tom diskutovať aj niečo iné. Napríklad, že užívate obecný pozemok a keď ho obec vymení so susedom, tak to už nebudete môcť. V našej obci sa zamieňali pozemky pred cca 5 rokmi, keď starosta robil poriadok s nevysporiadanými parcelami pod cestami. Zámena sa robila podľa znaleckej hodnoty, napríklad sused robil zámenu svojich 120m2 pod cestou a chodníkmi za obecných 2.000m2, bola to lúka pri lese a konkrétne miesto si mohol sám vybrať, a teraz tam má kone.
Odpovedať
Obec na to právo má, ale nie je to len tak. Niektoré obce majú schválený vlastný postup ako nakladať s nehnuteľnosťami. Vo všeobecnosti to obec môže spraviť vopred vybranej osobe iba ak sa jedná o osobitný zreteľ. Tzn. osoba pozemok dlhodobo užíva alebo vlastní susedný pozemok a pod. Inak by musela prebehnúť verejná súťaž. Ak by sa použil osobitný zreteľ, musí znalec stanoviť cenu oboch nehnuteľnosti a jedná strana doplatí druhému rozdiel. Jedno aj duhé musia schváliť poslanci.
Odpovedať
Profilova fotka
Ono s tým nie je nejaký problém, no má to svoje náležitosti, ktoré sa nejako obísť nedajú a je to aj na dohode medzi oboma stranami
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?