Voda - ťahanie vody a následne odovzdanie obci

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či ste sa niekto stretli s tým - prípadne mi viete z odborného hľadiska poradiť... Kúpili sme pozemok ako ornú pôdu (už ho máme vyňatý). Pozemok, ktorý máme sa nachádza v bočnej uličke, ktorá spája dve hlavné ulice. Máme jedného suseda, ktorý si tam dom už postavil ale ešte stále ostávajú voľné minimálne 2 pozemky. So susedom sme sa dohodli na ťahaní vody - keďže bez nej to nepôjde... Máme uhradiť 4450€. A teraz sa chcem opýtať: čo môžem urobiť aby som nás i suseda "uchránila" od toho, aby sa za naše peniaze a našu prácu niekto napojil na vodu (v budúcnosti)? Túto sieť máme odovzdať obci. Starosta kedysi prisľúbil, že urobí také opatrenia, aby keď príde nový sused a bude sa chcieť napojiť na vodu nám zaplatil adekvátnu časť (píšem adekvátnu). Avšak ako býva zvykom teraz sa všetci tvária, že nikto nič nikdy nepovedal. Na druhej strane túto sieť odovzdať nemusíme, ale manžel sa bojí prípadných budúcich porúch na potrubí a následných sumách pri nutných opravách. Stretli ste sa s tým niekto? Existuje nejaké riešenie? Vopred ďakujem. Pekný deň
Odpovedať
@magdik48 Neexistuje riešenie. Kým je vodovod tvoj, ty rozhoduješ, komu dovolíš napojiť sa. Akonáhle odovzdáš inému subjektu, tak ten potom povoľuje ďalšie prípojky. A pýtať od niekoho nejaký poplatok, ktorý nie je stanovený v cenníku za pripojenie, nemá právnu oporu. To je bohužiaľ realita. My sme tiež vybudovali komplet siete pre celú ulicu, našťastie sme sa zložili všetci majitelia pozemkov. Ak sa ale niekto bude chcieť pripojiť, zakázať mu to nemôžeme, lebo siete už nie sú v našom vlastníctve.
Odpovedať
@magdik48 Čo znamená “ťahať vodu”? Lebo pri tej cene to sú minimálne 2 km DN 100...
Odpovedať
@chrobak7 Ďakujem. To potom si dobre premyslím, či to odovzdám dedine. My sme dvaja, ktorí to dali vybudovať (neviem, koľkí ste boli vy na ulici a koľkí by sa mohli teraz ešte napojiť) a aby som to potom ďalším potenciálne štyrom pozemkom len tak "darovala"... Keby ide o pár stoviek to neriešim, ale toto sú tisíce.
Odpovedať
ahoj, môžem vedieť akú dlhú trasu ťahéte? tiež ma čaká 30m ťahania a chcem sa nato pripraviť :D
Odpovedať
@dedo758 Keď zoženiete niekoho, kto to robí za 1/3 cenu, prosím, ozvite sa mi. Ten kontakt si uložím. @stefanl Ahoj. Ťahali sme asi 200m od "hlavnej cesty" k nám do bočnej ulice. V cene je zahrnuté všetko, čo s vybudovaním vodovu súvisí. Tým myslím: výkop, rúry, zásyp, spojky, prípojky k domom, tlaková skúška, rozbor vody atď. atď.
Odpovedať
@dedo758 Máš trochu skreslenú predstavu o budovaní štandardného vodovodu v súlade s normami. To nie je uložiť 100 metrov nejakého potrubia z OBI. Keď si to nerobil, tak radšej k tomu nepíš. Len za samotný projekt dáš od 200 do 500 €. @magdik48 My sme boli 11-ti. Ešte sú za nami 2 pozemky, ktoré by sa teoreticky mohli pripojiť. Ale to sú cirkevné, tak neviem, či tam niekto niekedy bude vôbec stavať. Ale je možnosť, že sa v budúcnosti ulica potiahne ďalej, na konci ulice je len pole, kde v súčasnosti nie je možná výstavba. Samotné siete sú ale tak urobené, aby ich bolo možné potiahnuť ďalej, teda napojiť na ne pokračovanie. Na konci sú ventily a prípojky. Pri projektovaní sa rátalo s tým, že niekedy v budúcnosti bude výstavba pokračovať aj ďalej.
Odpovedať
@chrobak7 Ťahal som tlakovú hrdlovú liatinu aj tlakový hrdlový plast, preto sa mi zdá tá cena prehnaná. Zlatá Plastika... http://www.plastika.sk/sk/products/pi...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?