Tepelné čerpadlo - Bungalov

Profilova fotka
Ahojte viem že sa tu popísalo milión názorov ohľadne tepelných čerpadiel aj som toho kopec prečítal, ale zaujímajú ma konkrétne Vaše skúsenosti s nimi, či ste s nimi spokojný a či by ste znova išli do toho, či sa Vám to oplatilo ohľadne mesačných nákladov. Ďakujem za Vaše názory.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@kuceriatko711 vsetko zavisi od konkretneho domu. Za mna ano, ano a ano :)
Odpovedať
@kuceriatko711 mam zatial TC vzduch vzduch. Kvalita je velmi dobra, cena nizka. Uspora v nakladoch velmi vyrazna.
Odpovedať
@kuceriatko711 Ak ide o novostavbu zavisi to od viacerych faktorov ako napr. investicne naklady na TC, potreba tepla na vykurovanie, typ energie pouzivanej na vykurovanie (elektrina, plyn, drevo ...?). Na zaklade tychto informacii je potrebne vypocitat navratnost investicie. Pri pasivnych domoch, resp. domoch bliziacich sa k pasivnym je tato investicia navratna za velmi dlhu dobu t. j. nenavratna :).
Odpovedať
@kuceriatko711 Najlepsie je postavit dom na hranici NED a vybavit ho tepelnym cerpadlom. Vyhoda je aj lacny ohrev TUV a chladenie ako bonus. Najrychlejsiu navratnost ma TC vzduch vzduch - klima s inverterom, ale teple podlahy su samozrejme vacsi luxus. Ak bude TC vzduch voda za cca 5000 Eur, nie je nad cim vahat. Pre fajnsmekrov su aj narocnejsie TC, uspora na teple je zazracna, ale investicia znacna.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 - ďakujem dielam s tebou názor, chceme bungalov cca 14m x 12m. Kúrenie by bolo krb + vodník do bojlera, soláre sú asi lacnejšie ako fotovoltaika a nebudeme mať plyn, tak hľadáme alternatívne kúrenie, a pozdáva sa mi TC, len zaujímalo by ma aj TC zem/voda, aké je účinné cez zimné obdobie.
Odpovedať
Profilova fotka
@kuceriatko711 spletáš moc vecí naraz... ty chceš mať krb + vodník do bojlera, solár a ešte aj tepelné čerpadlo? môžem sa ťa opýtať načo ti to všetko bude?
Odpovedať
@kuceriatko711 zjednodušte to: ak bude teplovodný krb, netreba TČ, stačí elektrokotol ako komfortná záloha, alebo radšej opačne - kúriť elektrinou a sem tam priložiť do krbu (nie teplovodného) my máme len elektrinu a ročne nás kúrenie vyjde 180 € hádajte, ako je to možné (nemáme komín, krb, TČ ani solár)
Odpovedať
@kuceriatko711 Ahoj. Postav si pasivní dům ( MPT 15 kWh/m2a - max. 20 kW/m2a ) a zapomeň na TČ. Ještě to můžeš změnit. Stačí se inspirovat u blacksr. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech akurat blacksr nema bungalov o ktorom tu je rec a pri nom je PD uz troska narocnejsia zalezitost. Tam sa niekedy naozaj oplati rozmyslat nad TC. @kuceriatko711 ako pise blacksr, bud vodnik, alebo TC obidvoje je nezmysel.
Odpovedať
@kuceriatko711 viaceri sme mali v plane urobit v dome tepelnu elektraren :-D. To chce cas. Netreba ziadny vodny krb, lebo nabit akumulacku znamena upiect sa v obyvacke. Stacia jednoduche kachle. TC vzduch voda alebo zem voda ohrieva lacno TUV, takze solar je tiez zbytocny. Zem voda je narocny system, ma zmysel do velkeho domu s velkym pozemkom. Urobit z murovaneho bungalovu pasiv by bolo zrejme ovela drahsie, ako kupit TC.
Odpovedať
Profilova fotka
Chcel som to moc asi prekombinovať,teraz keď nad tým viac rozmýšľam je to hlúposť, len chcem čo najnižšie mesačné náklady a máme už zhruba vybraný projekt, len to kúrenie doriešiť. Čiže keby som dal krb a TC vzduch-voda som si kvázi sebestačný a nepotrebujem iný zdroj kúrenia a vyhrievania vody, malo by to postačovať. Alebo elektrokotol + krb, len keď nebudeme mať pasívny dom, tie mesačné náklady budú asi vyššie ako pri peto99 verzii.
Odpovedať
@kuceriatko711 elektrokotol a krb je problem, lebo na usporu nakladov treba denne kurit. To sa ti nebude chciet. Pocas takych dni staci kurit klimou s tepelnym cerpadlom, ale este nemas vyrieseny lacny ohrev TUV. Existuju bojlery s tepelnym cerpadlom, funguju dobre. Mna stal elektrokotol 600, bojler s TC - 900E aj so zapojenim potrubi, klima s TC - 1550 Eur vratane montaze. Mam certifikat B, ani NED, elektrina komplet 100 Eur mesacne. Bez krbu. Plyn som odmietol. TC vzduch voda do podlahovky vyriesi kurenie aj TUV, podlahou sa da aj trochu chladit a netreba klimu na kurenie. Ale stalo by to minimalne 6000, budu vsak dotacie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peto99 obidve varianty sa mi pozdávajú, lebo ked máš elektrinu komplet za 100e, tak koľko z toho prekúriš za mesiac max za 70e a ostatne svietenie + spotrebiče.... čo nie je najhoršie, keď si zoberieš zase že pri TC dáš jednorázovo 6000e ked nerátame dotácie, tak mala by tam byť návratnosť cca 5-6 rokov ak by som mal mesačne platiť za kurenie +TUV cca 70e, to tiež nie je najhoršie. Teraz čo... :-)
Odpovedať
@kuceriatko711 Kurenie ma stoji 50-60 E mesacne, zvysok je TUV, varenie a ostatne. Hladal by som TC vzduch voda /s dotaciou do 4000/. Oplati sa. Ale stale budes mozno potrebovat klimu. Existuje vsak stropne chladenie bez klimy napojene na TC vzduch voda, obycajne stoji prilis vela.
Odpovedať
Profilova fotka
@kuceriatko711 ja vykurujem cca 125m2 a platím elektrinu komplet 100Eur mesačne tiež - len s tým, že kúrenie a ohrev TÚV je len cca 40-50Eur mesačne. Mám TČ vzduch-voda a k tomu ešte bojler s TČ a mám ešte aj krb a keď ti mám povedať pravdu (asi jeden z mála čo si to prizná) tak ten krb s komínom bola asi najdrahšia blbosť ktorú nevyužívam akú som v živote kúpil. Naozaj tam človek prikúri tak 5-krát za zimu. Kúrenie do podlahovky s TČ je jednoduché a efektívne - raz si to nastavíš a nestaráš sa o nič. Ak si kúpiš TČ u serióznej firmy s dobrým servisom, tak naozaj netreba krb ako záložný zdroj pre výpadok.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 A ak sa ťa smiem opytať ta klima by bola kôli čomu, neako až takto do hĺby sa tomu nerozumiem.
Odpovedať
@kuceriatko711 kuri ako tepelne cerpadlo, teda za tretinu nakladov elektrokotla. V lete samozrejme chladi. Moja kombinacia je investicne najlacnejsia nahrada plynu, s chladenim v cene. Kurit TC v podlahe je lepsie, ale TC stoji ovela viac. Suhlasim s @puxo, krb by som nevyuzil, zatial som ho ani nepostavil, a lutujem, ze som vobec kupil komin. Raz tam mozno budu jednoduche kachle za par sto Eur, a aj tak mi zadymia a zaspinia obyvacku.
Odpovedať
@puxo chladenie si nepotreboval? stacil vychladit bojler? u mna nestacil.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo ale potom ako je to možné že peto99 kúri elektrokotlom + bojler na TC a stojí ho to 50-60e+TUV neakých 10e spolu nech70e. a teba ked máš TC vzduch - voda a TC s bojlerom o neaku 20e menej. Ako je to super platiť 40-50 e za kúrenie + vodu, len oplatí sa vôbec investovať v tomto prípade do TC vzduch voda keď rozdiel je minimálny?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ja nechladím bojlerom - mám ho v technickej miestnosti za garážou - mimo obývanej časti domu. Mám na chladenie dotiahnutý zvlášť okruh od TČ do obývačky a podkrovia - do podkrovia som už fancoil namontoval a do obývačky zatiaľ nie - ale asi k tomu príde. Potom budem chladiť s TČ cez fancoil.
Odpovedať
@puxo ja by som ho na chladenie vyuzil, tvoj bojler musi mat 300m3/hodinu. Staci jedna flexihadica cez strop, ktoru v zime odpojis.
Odpovedať
Profilova fotka
@kuceriatko711 to si musíš zhodnotiť ty. Nie je dom ako dom - ja neviem aké má tepelné straty @peto99 dom a neporovnával som to s mojím domom a ty to nemôžeš robiť tiež. Ty si myslíš, že keď si kúpiť to isté TČ ako mám ja, že budeš platiť presne to isté za kúrenie ako platím ja? Každý sme v inom meste, v inej nadmorskej výške a s iným počasím. Každý máme iný dom, inak orientovaný, inak zaizolovaný a inak ho využívame - vykurujeme - ja mám napr. v zime termostat nastavený na 22,5C - čiže rána začne kúriť a vypne sa ak je v obývačke 23C - potom to vydrží do druhého dňa ráno, pretože v noci mám nastavenú teplotu už len na 21C aby zbytočne nekúril aj v noci.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto99 ja nebudem kvôli tomu robiť diery do múrov a do stropov - chápeš že to mám mimo bytu (cca 18metrov od obývačky)?
Odpovedať
@kuceriatko711 rozdiel je v tom, ze @puxo ma luxus stale prijemnej podlahy. Ja pustam elektrokotol iba hodinu rano a hodinu vecer, viac nim kurim len v mrazoch. Pocas miernej zimy /v BA skoro cela zima/ staci bez problemov klima, ale vadia mi studene podlahy. TC do podlahovky je nepochybne lepsie riesenie ako kurit klimou, navyse lacno ohrieva TUV. S vyuzitim dotacii by som prednostne hladat toto riesenie, ja som vtedy nemal financie. Vyhoda klimy je plnohodnotne a rychle chladenie v lete, a v pripade potreby expresny nabeh teploty v dome, porovnatelny s krbom. Klima navyse efektivne znizuje vlhkost v novostavbe, netreba odvlhcovac.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo však ano to máš pravdu.
Odpovedať
Profilova fotka
A viete mi poradiť aj neaku dobrú serióznu firmu čo mi to všetko urobí ako má.
Odpovedať
@kuceriatko711 ked ho budes potrebovat, bude vela novych firiem, lebo budu viazane na dotacie od statu.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobry den.prave citam na fore jake maju kurenie a kolko maju naklady rocne.inak od vas prave citam ze mate len 180€ rocne na kurenie to mi nejde do hlave jak malo.moze vediet ze jaky mate dom a z coho je postaveny murivo a ci je zatepleny a aky je velky dom a kolko ma m2.moze este vediet ze kolko mate strop zatepleny ?kurenie jaky typ a aka firma robila? Dakujem za radu.
Odpovedať
@arletty Je mnoho takych, ktory maju naklady na kurenie aj pod 100Eur.
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr Dobry den.prave citam na fore jake maju kurenie a kolko maju naklady rocne.inak od vas prave citam ze mate len 180€ rocne na kurenie to mi nejde do hlave jak malo.moze vediet ze jaky mate dom a z coho je postaveny murivo a ci je zatepleny a aky je velky dom a kolko ma m2.moze este vediet ze kolko mate strop zatepleny ?kurenie jaky typ a aka firma robila? Dakujem za radu.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?