TC monoblok vs split

Ahojte som tu dnes prvy krat cize neviem ci som vsetko vyplnil ako ma byt ak nie ta sa ospravedlnujem. Riesime TC vzduch voda na novy bungalov. Vypocitana strata 7,5kW 1. Otazka monoblok ci split ? Nakolko monobloky su cenovo drahsie za co tam vlasne platim? 2. Na 7,5kW mam navrhnute 9kw TC je to Ok? Neni to predimenzovane? 3. Akumulacku ano ci nie a aku velku? Dakujem za kazdu radu postreh uz 3mesiace sa tocim stale dookola a neviem sa rozhodnut nakolko si myslim ze stale nemam vsetky potrebne informacie.
Odpovedať
1
2
@tali99 1.ak mas dost miesta v technickej tak daj split 2. je to ok hlavny je spodny vykon kurenia, ked budes mat vonku 5C a budes potrebovat kurit na menej ako 7,5kW 3. ano, podla miesta v technickej 200l neublizi.
Odpovedať
@rkorba ahoj dakujem za odpoved. Este by som sa spytal u splitu mam navrhnute TC 8,5kw su tam tieto hodnoty zaujima ma ci to bude stacit a TC sa znejakeho dovodu nebude trapit. Vyk.vykon pri A2/W35 -8 Vyk.vykon a COP pri A7/w35 - 5,4/4,8 Vyk.vykon a COP pri A2/W35-5,2/3,48 Vyk.vykon a COP pri A-7/W35- 7,2/2,61 Dakujem
Odpovedať
@tali99 Preco by sa malo trapit, -7C je normalna teplota v zime a nic by nemalo moderne cerpadlo vzladat.
Odpovedať
@rkorba ja by som asi potreboval vysvetlit co tie cisla znamenaju. Ciste ako pre lajika. Dakujem
Odpovedať
Mozem sa spytat z akeho ste okresu a ci vlasnite TC ? Ja som doteraz riesil IVT air x 90 monoblok, buderus logatherm wpls2 split a viessman split awbt e ac c10 400v Co nechapem ze ivt vs viesman rovnakacena aj ked to je monoblok vs split Buderus o cca 2500 lacnejsi Len co pozeram diskusie tak su tu aj ovela cenovo dostupnejsie znacky tak neviem ci nerobim chybu ze som sa viacej nevenoval tym lacnejsim znackam.
Odpovedať
@tali99 samozrejme ze vlastnim par TC mam 2 chladnicky, aktivnu rekuperaciu, klimu i na kurenie a tuv. Kazde TC ti bude fungovat, niekedy sa neoplati priplacat za znacku.
Odpovedať
Dakujem
Odpovedať
@tali99 A2/W35 znamená teplota vzduchu 2°C / teplota vody. A rôzne hodnoty kW a COP pri A.../W35 ti potom pomáhajú porovnať výkon jednotlivých TČ. Pretože jeden výrobca dá do reklamy A2/W35, iný A7/W35, treba si v dokumentoch o TČ nájsť výkony a COP pre rovnaké podmienky A.../W... Prezistil by som si ešte či je servis danej značky v okolí.
Odpovedať
@tao_tao ahoj mozem este otazku vie mi povedta co je lepsie na spotrebu a cop medzi tymito dvomi udajmi? Ona su u A-7/w35 Menovy tepelny vykon 10,1kw/elektri prikon3.2kw/cop 3.2 Vs Tep vykon 7,61/tep faktor2.64/scop4.65 Dufam ze porovnavam rovnake veci.dakujem
Odpovedať
@rkorba @tali99 "Kazde TC ti bude fungovat, niekedy sa neoplati priplacat za znacku." - ktoré sú teda tie neznačkové, ktoré sa kvalitou vyrovnajú značkovým ?
Odpovedať
@tali99 Rozdiel medzi monoblokom a splitom pre koncového užívateľa je v prvom rade cena, nakoľko monoblok je väčšinou drahší. Split zvykne byť lacnejším, má kompaktnejšie rozmery ale zase vyžaduje ročné servisné prehliadky. Čo sa týka spoľahlivosti má navrch monoblok, nakoľko má celý chladiaci okruh uzatvorený vo vonkajšej jednotke - tu je nevyhnutné dôkladne zaizolovanie prívodného potrubia vody do domu. Nakoľko v súčasnosti vyberám TČ, skôr mám problém sa rozhodnúť pre model : a) vnútorná jednotka (hydrobox) s integrovaným zásobníkom TUV zvyčajne okolo 200l (vysoká cena) b) vnútorná jednotka (hydrobox) so samostatným zásobníkom TUV 300l od výrobcu TČ (oproti riešeniu a) má samostatný zásobník TUV servisný a čistiaci otvor a možnosť do budúcna zásobník jednoducho zväčšiť, vymeniť, vyčistiť, fotovoltaika...) c)vnútorná jednotka (hydrobox) so samostatným zásobníkom TUV od firmy Dražice s výhrevnou doplnkovou elektrickou špirálou (výhodná cenová kombinácia) d) otázka do pléna : sú aj iné výhodné možnosti ? 1. Za mňa monoblok v prípade dostatočnej tech.miestnosti. 2. Môže to byť OK. Je potrebné vidieť rozsah výkonu TČ pri rôznych teplotách vonkajšieho vzduchu, počet osôb v domácnosti a požadovaná vykurovacia teplota miestností... 3. Niekomu stačí 80l a niekomu nestačí 300l. Ak je priestor tak je výhodnejšie 200l-300l s nižšou teplotou TUV
Odpovedať
@purplesticks ahoj dakujem za tvoj nazor. Co sa tyka tych moznosti mne sa najviac paci B moznost tam vidim logiku v tom ze mam dost miesta v technickej miestnosti. A sme 4clena rodina male deti treba nam vacsi zasobnik. Pristup servis a moznosti do buducna tiez su plusy. Co sa tyka tvojho vyberu aku velikost riesis? Aku mas tepelnu stratu? Ktore znacky ta zaujali?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ale hlavný rozdiel je, že pri SPLIT je chladivo a pri tom potrebuješ pravidelné servisné prehliadky, ktoré stoja peniaze. Pri Monobloku je voda s nemrznúcou zmesou v uzavretom okruhu. A pýtaj sa, v akom intervale má byť servisná prehliadka. Napr. Keď ti povedia, že každý rok a cena je okolo 300€, za 7r. 2100€ (tu niekde by mala začínať návratnosť)
Odpovedať
@purplesticks jednu vec by som potreboval vysvetlit ten rozsah vykonu. Dajme tomu ze zvazujem monoblok strata 7,5kw navrhnute cerpadlo 9kw V tech liste je: Poslem foto aby som to cele nevpisoval Moja otazka je ci s tymito paranetrami som ok a TC bude v kkude pracovat a nebudem platit velke faktury. Dik
Odpovedať
@tomasuli ahoj konkretne tu som sa pytal cena je na servis 120e ale ze vraj nemusim pravidelne ale odporuca sa. Ja som mal moznost byt osobne u monobloku a bol som prekvapeny ake to je tiche. Toto je jeden faktor ktory zohladnujem lebo nemam vela moznosti kam to usadit.
Odpovedať
@tali99 a budeš mať aj fotovoltaiku? To IVT teraz veľmi veľa firiem ponúka, lebo išlo dosť cenou dole. Kvalitatívne je na veľmi dobrej úrovni (vraj), ale to by ti vedel skôr povedať nejaký servisák. Mne bolo tiež ponúknuté to isté, nech má aj rezervu na prípadný dohrev bazénu, ak by som časom chcel aj bazén. Podotýkam, bývam v okolí Popradu, kde sa počíta ešte aj s nejakou zimou. Veľa závisí aj od toho, v ktorej časť SR staviaš. U nás na severe sú ešte obľúbené Mitsubishi( majú vraj dobrú účinnosť v zime)
Odpovedať
@tomasuli kde je napísané, že split potrebuje ročné prehliadky kvôli chladivu? Kontrola chladiva vychádza z legislatívy a záleží od množstva a typu chladiva, pričom záleží aj či je zariadenie označené, že chladivo je v zaroadení hermeticky uzavreté. Či máš monoblock alebo split, toto v legislatíve ozaj neriešia.
Odpovedať
@purplesticks asi som sa nepresne vyjadril. Myslel som panasonic... , ziaden daikin veisman.... Aj kvalitnejsie cinske ti spravi svoju robotu. Servisne prehliadky by som pristupil do 100/na rok ak by mi dali 10 rocnu zaruku inac, vyhodene prachy, lebo ked je dobre nainstalovane, tak musi fungovat a len zo zakaznika tahaju dalsie prachy.
Odpovedať
@tomasuli nie toto zatial neriesim fotovoltaiku. Ja som zo zahoria zapdna cast zimi su tu uz dlhodobo velmi slabe. Myslim ze tu sa preferuje viacej znaciek no ja som pozeral na servis aby som to mal poruke.
Odpovedať
@tao_tao ja som to uviedol ako príklad. Ale musíš tam mať pravidelný servisný interval. Preto som aj písal, že to je dôležitá otázka.
Odpovedať
@tali99 zatiaľ ešte nemám cenové ponuky, ale prvoplánovo uvažujem o Japoncoch (Panasonic, Mitsubishi, Toshiba...) Zásobník TUV plánujem 300l. Nakoľko ešte len vybavujem stavebné povolenie a vzhľadom na aktuálnu pandémiu neviem povedať kedy reálne začnem stavať, predpokladám, že TČ budem najskôr kupovať až budúci rok a ceny sa dovtedy určite zmenia, verím že smerom dole. Ja mám tepelnú stratu 4kw pre teplotnú oblasť -13°C (úžitková plocha 116m2) Projektovo mám navrhnuté TČ s výkonom Quk=6,67kW pri A-7/W35 (teplota vonkajšieho vzduchu -7°C a ohriatie výstupnej vody 35°C) Výber tvojho TČ je vyhovujúci. Ale tak ako uviedol @virnik27 určite pozri energetický certifikát TČ. Údaje o TS sa musia zhodovať.
Odpovedať
@purplesticks ano urcite si to pozriem aby som to pochopil a dakujem vsetkym za odpovede vela no to pomohlo.
Odpovedať
@tali99 ale vcas si sa zacal zaujimat, to je podstatne, lebo to nepodcenujes! @purplesticks vsetky 3 znacky su urcite vyborne uz len mat stastie na dobru dodavatelsku=instalatersku firmu.
Odpovedať
@tomasuli ono to nemusí byť také tragické. Ja som za kontrolu podľa výrobcu, ale napr. v mojom prípade ide väčšinou o vizuálnu kontrolu, príp. vyčistenie vodného filtra, kontrola poistného ventilu a pod. Ak je človek technický typ, niekedy si vystačí.
Odpovedať
@virnik27 ahoj pozeral som tie videa velmi uzitocne. Tak ze 1,5kw menej som stale v pohode. Este som sa rozhodol investovat viac do zateplenia,izolacie tak mozno vo finale ta TS bude mensia.
Odpovedať
@virnik27 este otazocka ten energeticky stitok musia mat vsetky znacky na svojich strankach alebo si to vzdy musim vyziadat? Dakujem
Odpovedať
@tali99 "Este som sa rozhodol investovat viac do zateplenia,izolacie tak mozno vo finale ta TS bude mensia." Tiež som takto uvažoval, ale po prepočtoch v optimalizačnom programe PHPP mi vyšlo, že pridaním izolácie do obvodových stien, podlahy alebo stropu v mojom koncepte veľmi TS neznížim. (Steny U=0,11, podlaha U=0,11, strop U=0,0😎 Pri dodržaní súčasných odporúčaných hodnôt z STN 73 0540-2 sú najslabším článkom okná. V mojom prípade celkové priemerné U=0,75 všetkých okien (takmer 7x horšie tepelnoizolačné vlastnosti ako obvodová stena !!!) Pri mojej ploche okien 45m2 to robí veľmi negatívny vplyv na TS celého domu - lenže ja volím prednosť pekným výhľadom na prírodu. Neviem aká je skladba tvojich izolácií, ale je určitý bod, kedy je už pridávanie nerentabilné. To je len taký typ pre teba za zníženie TS - správna optimalizácia okien (pohľadaj si energetická bilancia okien)
Odpovedať
@tali99 je to elektrospotrebic, tak snad si v EU nedovolia ho nalepit :-)
Odpovedať
@rkorba ahoj jasne to chapem skor som myslel ze pri vyhladavani online nez poziadam o CP tak si to pozrem a uz viem ci to ma zmysel alebo nie.
Odpovedať
@tali99 ...a ešte k výkonu TČ. Z môjho pohľadu, je menšie zlo zvoliť o čosi nižší výkon než väčší. Pri nízkom výkone pôjde kompresor dlhodobo, čo mu až tak nevadí a pri nedostatočnom výkone sa zapne elektrická špirála a doženie potrebný výkon. Pri vyššom výkone sa môže stať, že pri miernej zime bude aj spodný výkon TČ privysoký čo bude spôsobovať nepriaznivé cyklovanie kompresora, čo z dlhodobého hľadiska nie je prospešné. A posledný typ na záver, skontroluj si pri akej vnútornej teplote máš počítané TS domu. Podľa normy sa to počíta pri 20°C. Klient však má častokrát požiadavku počítať pri 21°C-24°C. (moja strata 4kw je pri 24°C. Ak by som nechal pôvodných 20°C mal by som logicky menšiu TS.) Sranda môže nastať, ak vyberáš TČ podľa TS domu pri 20°C a manželka požaduje potom v celom dome 25°C)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?