Sused nasadil blízko domu tuje a ďalšie kríky ktoré rastú do nášho plota

Dobrý deň. Poprosím o radu.Náš sused pred pár rokmi nasadil tuje a kríky. Momentálne je situácia: Tuje sú 10cm od nášho okap.chodníka-ich priemer/hrúbka/ je 25cm.Táto stena ako jediná nám plesnivie. Kríky sú nasadené v plote priemer ich konárov cca 16cm hrubé konáre sú prepletené s našim plotom a vytláčajú a krivia pletivo. Nedopátrala som sa,či existuje niaká cesta ako ho donútiť to upraviť alebo odstrániť tak,aby to neničilo náš majetok.Upravovala som to vždy ja,ale už je to náročné pretože kríky majú silnejšie konáre a vyrašili aj nové.No aj keď som ich upravila,vydržalo to pár týždňov. Pozn.nedá sa sním diskutovať. Vopred veľmi ďakujem za rady.
Odpovedať
sused mal zasadit tak aby rastliny nezasahovali na cudzi pozemok. Vsetko co je na tvojom pozemku je tvoj majetok, aj hrusky z jeho hrusky, aj listie z jeho vrby a aj konare z jeho tuji. Takze ciste teoreticky mozes vziat noznice a ostrihat zarovno s hranicou pozemku (plota?) ale rozhodne je lepsie sa so susedom dohodnut, poziadat ho aby tuje zarovnal (samozrejme ak bude potrebovat, tak ho pustit na vas pozemok) a neporiadok odstranil. Najprv ustne, potom pisomne s tym, ak tak nespravi do urciteho terminu (nie do druhého dna, to je hadam jasne) si pozemok od jeho konarov vycistite sami. Nutit ho k vyrubu vzrastlech stromov mozte jedine ak do toho zapojite aj obecny urad s tym, ze jeho stromy poskodzuju vas plot.
Odpovedať
@zita19 Ďakujem za radu:) bohužiaľ ústne ani písomne nepomohlo,slušne sme ho poprosili. Tak som to upravovala ja,ale kríky ako malina,šípky a bodliačmi sa veľmi ťaźko upravujú spoza plota.A orgován a pod. to sú už ako stromy,na to je potrebná pílka:(
Odpovedať
Zasielam ešte fotky tuji z prednej strany a zadnej strany...
Odpovedať
@zita19 no hrušky z jeho hrušky sú jeho hrušky.
Odpovedať
Neviem koho je ten dom na fotkách, no som presvedčený, že koreňová sústava postupne likviduje jeho základy a je otázkou času, kedy začne dom vlhnúť odspodu. Tu sú len dve riešenia. 1. motorová pila a do hodiny je po probléme. 2. Postrek niečím na tuje, ktorý si s nimi poradí do pár hodín, dní.
Odpovedať
@marta2610 hrusky z jeho hrusky na konari co je u mna su "moje" hrusky. Moze si prist obrat, ale musi poprosit o vstup na pozemok alebo ich presvedcit aby popadali k nemu. Ked padnu ku mne uz su moje, ked si ich oberiem tiez s tym nic nenarobi. Ak su hrusky na konari jeho ako je to potom s tym listim z jeho vrby co mi nakydalo do zahrady? Mozem zhrabat a zakompostovat u seba, mam ho zavolat aby si ich zhrabal a odniesol alebo?
Odpovedať
@pripad001 dom od spodu nám už vlhne. Sused sa ale vyjadruje tak,že je to vporiadku,on si to tam nasadil a je to na jeho pozemku. Spomenul aj že ma dobrého právnika,keby sme to chceli náhodou riesiť...napríklad súdom.
Odpovedať
@zita19 hadat sa o vlastnictvo je uz neskoro, prost tam tie konare nemaju co robit. Ked uz tam su, tak si kludne tu urodu pozbieram a ked to susedovi vadi, tak nech si ten konar odreze :-p
Odpovedať
@zuska777 To, ze ma znameho pravnika mu je nanic. Tvoj pravnik zas moze oponovat,ze porusuje zakon tym, ze vam poskodzuje majetok a ze budete ziadat nahradu skody. Mozete sa obratit na mestsky/obecny urad,aby on nariadil susedovi urobit napravu. Ak nepomoze,mozete sa obratit na sud. Alebo.../to pisem nerada,ale niekedy sa zial inak neda/ poliat arogantnemu susedovi tujky niecim,"co im neprospieva" ;-)
Odpovedať
@majki555 povedal budeme musieť dokázať že nám poškodzuje majetok. Ako ja dokážem,napr. že z tuji nám vlhne dom? Poliať by sme ich aj poliali,ale nemožem vkročiť na jeho pozemok,tuje sú vysadené po celej dĺžke domu cca 10metrov.A nepochybujem o tom že tam má aj kamery ...
Odpovedať
Isto by som si zašiel na príslušný úrad a priniesol im aj tieto fotky. Isto existuje zákon o tom, ako ďaleko môže mať výsadbu od vášho pozemku a isto teda nemôže zasahovať na vašu stranu. Nehovoriac o tom, že poškodzuje váš majetok.
Odpovedať
@zuska777 Aj ja mám dobrého právnika, hrávame spolu futbal, naše rodiny sa spolu navštevujú a deti spolu roky vyrastajú. Za hodinu mi účtuje priateľských 50 EUR + DPH. Samozrejme neriešime právne somariny. No už vidím tvojho suseda ako za zopár kríkov pôjde využívať právne služby, alebo jeho "dobrého právnika" ako ten pôjde za hubičku obhajovať/žalovať na súd tuje. :-) Postriekaj to nejakým bordelom a máš pokoj.
Odpovedať
Článok sa načítava...
je nejaky predpis .že kolko od mura moze byť strom problem je v tom že ten dom z obrazka korene mozu poskodzovať a zalezať pod dom a môzu popraskat zaklady -korene sa svine ved aj do vreckovky sa da zabaliť hnojivo na stromy a tak hodiť ked nedočiahneš
Odpovedať
V takom prípade len výdatne popolievat niečím fajnovym z čoho tie tujky vykapu. A nech dokáže že si to bola ty... :-) ;-)
Odpovedať
A ešte možno otázka trochu od veci, ale kde je tvoj plot? To je vrasteny do tých tuji že ho nevidno? To máš potom dosť blízko postavený dom k jeho pozemku, možno som napísal blbosť, len sa pýtam.
Odpovedať
@zuska777 § 127 obč. zákonníka (1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.
Odpovedať
@milos35 plot som neodfotila,plot mame dalej,tam su kriky,ale to si aspon viem ako tak sama niak opravit-ostrihat,popilit,ale k tym tujam nemam dosah..a plot teda uz novy kupim ked tak,ale dom a zaklady ak by mi tuje mali poskodit,to neviem ako by som riesila...preto ma hlavne tie tuje zaujmaju,ci je ta vzdialenost podla zakona vporiadku.
Odpovedať
Tu, predpokladám, je hranica pozemku kraj strechy... U našich je tiež tak - popri dome (1m) nie je plot, kosíme aj susedove. Keď drenážoval základy prístavby, upravil si svoj pozemok pri dome. Síce to už nevyzerá tak pekne ako predtým, ale nepomôžeme si. Náš strom blízko hranice pozemkov sa zatiaľ orezáva tak, aby bol 30-40 cm od domu, ak prerastie, pôjde preč...
Odpovedať
Profilova fotka
Pokial nereaguje ani na pisomne ziadosti a mam s tymi stromami problem tak by som ich normalne vypilil alebo postriekal niecim aby same posli. Je to skoda ale tak ked sa s nim neda inak. Ked jej aj on trvdohlavy tak si za to bude moct sam. Samozreme dat mu to dopredu zase pisomne vediet a ked sa ani tak nevyjadri, jeho problem.
Odpovedať
ak sa s ním fakt už niejako nedá dohodnúť, tak ich polej ničím, nedokáže ti, ze si to bol ty
Odpovedať
Profilova fotka
Hlavne vsetko oznamenia, prosby a vsekto ostatne rieste pisomne, najlepsie mu to postou posielat na dobierku aby ste mali v ruke papier o tom, ze ste sa s nim snazili dohodnut. Ak to nejde tak potom treba pristupit k takym radikalenjsim rieseniam ako vam tu uz navrhovali.
Odpovedať
Profilova fotka
Jednoznacen by som podal na miestnom prislusnom urade staznost a ak proste nebude ziadneho dohovoru, je vela moznosti, ako zariadit, aby ti e tuje vykapali s prepacenim.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
no mame aj my podobne problem, vedla garaze s technickou miestonostou mame asi dva metre pas travy, nemame tam plot, sused si chce na hranici pozemku nasadit tuje, ktore nam budu tienit okna aj na garazi aj na technickej, plus ked sa rozrastu na dospele stromy, logicky bude polovica na nasom pozemku...zatial ich este nenasadil, skusali sme sa rozumne dohodnut aby to dal az od konca nasej stavby...zatial bezuspesne...da sa s tym nieco robit? plus tahame plyn popri nasej stavbe co by dufam korene zasiahnut nemali, citala som ze idu so sirky max 1 meter, cize meter by nam mal asi stacit, podotykam ze sme na svahu a on ma plot asi meter od hranice pozemku zasadeny dole cca 2 metre pod nasou urovnou spolocnej hranice za plotom ma travu cca 1,5 metra siroku potom ide hranica a nas pozemok cca 2 metre...cize ked tuje narastu len do 2 metrovej vysky budu vysoko prevysovat nasu stavbu, plus teda neviem ako ich chce 2 krat rocne zrezavat ked polovica bude u nas
Odpovedať
@luciana1977 cele zle, spytajte sa ho, ze ako si to predstavuje, ze sa chce 2x rocne premavat na vasom pozemku a strihat tuje i ked uz teraz vieme, ze k tomu nedojde a max si ich ostriha zo svojej strany. Treba mu slusne naznacit, ze sa tym tujam tam darit nebude :-D 8-)
Odpovedať
@rkorba tieto slovensky narodne sporty od 2 metrovych betonovych plotov a vysadzania tuji ma uz fakt prestavaju bavit :-( boli sme dohodnuti ze tam nasadime iba travu, aby bol dobry pristup aj sme boli ochotni ju kosit na celom pozemku aj na ich...a teraz bum, 30 tuji, dve na meter stvorcovy...mne ide hlavne o to, ze pridem uplne o denne svetlo a budu blizko mojej stavby...
Odpovedať
@luciana1977 ako na to prisiel, ze moze bez vaseho suhlasu sadit tuje na hranici pozemkov? Ked nechape, tak mu to dajte pisomne, ze si to neprajete.
Odpovedať
Ja tam ten plot ale nikde nevidím :) @rkorba myslíš, že ak mu to dá písomne, tak čo ich presadí? Alebo jedine tak, poslať mu oznámenie, dať nejakú lehotu na nápravu a ak nie, tak by som si zabehol na obecný a doložil fotky, ako to tam vlastne vyzerá...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?