Liatinova piecka na chatu, redukcia komina

Zdravim Vas vsetkych, na chatu kde cez zimu travime mozno 25 noci zhanam vyhrevne teleso. Doteraz tam bola plechova piecka (nieco bezmenne) a nebol som uplne spokojny s udrzanim tepla spotrebou dreva a tak. Uvazujem o liatine. Do uvahy pripada klasika: Jotul F 602 N GD, ale nasiel som aj srbskeho vyrobcu Guca. Z jeho ponuky kachle ISKRA, ale nenasiel som velmi recenzie a ludi, ktori by ich v nasich koncinach pouzivali (zda sa ze rusi ich maju celkom radi). Z technickeho pohladu pripojenia mam komin vyvlozkovany (stary dobry eternit ) 150mm rurou, ku ktorej bol komin plechovej rury "len prilozeny" (to som si vsimol az teraz, ked som ho cistil, a nedymil - toto samozrejme opravim 90s sopuchom, a vytesnenim, aby bolo vsetko ako ma byt, len neviem, ci teda je v pohode vyviest z Jotuliek ktore maju priemer dymovodu 125mm redukciou do 150mm komina, popripade 120mm Guca do 150mm? Ako to vidite? Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@fpsoos, rozsirenie DN komina zvacsa nie je problem, mozes mat len prilis velky tah. Bud si kupis vzduchotesny spotrebic (co pri uvedenych nehrozi), alebo tam hned nad "piecku" das klapku a rozsirenie DN 120/125 na 150. 90s sopuchom by som sa vyhol (ak je to mozne).
Odpovedať
Dakujem pekne za podnet, takze ak tomu rozumiem spravne, navrhujes radsej zvolit 45s uhol? Mne je to v zasade jedno. Vzhladom na velkost piecky mam dost miesta na na toto riesenie. Sekat budem okolitu tehlu a kamenny obklad aj tak - aby som sa dostal k rure a mohol osadit sopuch, tak ju mozem z dola vziat razantnejsie :-) na tych 45. nie je to pod stropom a tak to bude mozno vyzerat "netradicne" ale zase tak velmi si na tom nepotrpim, ak by vyhody jednoznacne prevazovali v prospech 45s. Mhhh?
Odpovedať
Profilova fotka
@fpsoos medzi liatinovou a železnou pecou je rozdiel presne taký, aký je rozdiel v ich hmotnosti. ak chcete trochu zotrvačnosti, musíte kúpiť piecku so šamotovými stenami, čím ťažšia, tým lepšia. Liatinové pece sa používali v Amerike , ale tam je podnebie ako v Taliansku. To ostatné o napojení sú kecy.
Odpovedať
Mhhh, predpokladal som, ze liatina napr. Jotul by mohla byt vysledkom prave severskej tradicie a ich pristupu k vykurovaniu, ktore je pre nich, povedal by som bytostne dolezite... ale moze byt - mate nejaky tip pre mna ako uvazovat teda o piecke. Co presne znamena, ze veci o napojeni su kecy? Ze to netreba riesit, ci ako?
Odpovedať
Profilova fotka
bude to fungova aj pri 45st, aj pri 90st. Len pri 90st sa to moze viac zanasat, ale ked kuris suchym drevom, tak to nemusi byt problem. Amerika (hlavne severna) urcite nie je oaza tepla ako Taliansko, liatina sa pouzivala hlavne kvoli jednoduchej vyrobe a maximalnej trvanlivosti vyrobku, pripojenie komina bolo jednoduche (americke, komin rovno hore). Na nejaku spotrebu sa vobec nehladelo, v chajde stale niekto sedel a prikladal do pece a za dverami bol plny les dreva. To iste plati pre sever (norsko, finsko). Ak mas dreva malo alebo ho kupujes za 50e/1prm, tak zvol iny spotrebic.
Odpovedať
Nie s drevom nie je problem :) mam ho dost. Mne len islo o to, ze sa zda ze CB system v tych Guca Iskra by mozno daval podnet jednoznacne v prospech nich. Kym Jotul je klasika. Ale vidim, ze asi ani tu nie je velmi tento srbsky vyrobca znamy a ochytany. Neviem, kde by som to vyskumal...
Odpovedať
Profilova fotka
Kupil by som si IRON DOG-a od Brunneru, nic lepsie v tejto triede nezozenies :). Este si daj pozor na rozmer kureniska, je dobre ak tam mozes davat drevo o dlzke 50cm. 33cm (standard) znamena, ze metrovicu musis rezat na 2x (otrava) https://www.brunner.de/de/Produkte/Ir...
Odpovedať
Fiha, to znie dobre. Neviem, ci sa sem moze dat nejaky link, ale mame na slovensku nejakeho predajcu/obchodneho zastupcu? Nasiel som len v Cechach. Je to trochu mimo moj rozpocet, tak budem musiet este posetrit, ak by som mal ist do brunneru :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?