Koniec byrokracie na úradoch - zákon proti byrokracii

Profilova fotka
Ahojte strecháči. Ako ste už mnohí určite postrehli, vláda schválila zákon proti byrokracii, ktorý má začať platiť od 1.9.2018. Nikde som sa však nedočítal číslo spomínaného zákona a nenašiel som ani zverejnené jeho plné znenie. Neviete náhodou niekto, kde by som našiel plné znenie tohoto zákona? Krátka správa o novom zákone je tu vo videu v článku. http://www.tvnoviny.sk/domace/1932811... Ďakujem. :-)
Odpovedať
1
2
@jamk1 https://www.slov-lex.sk/pravne-predpi...
Odpovedať
@jamk1 dala som opravu, v tom prvom linku neboli nove zakony
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Ďakujem pekne - Ty si zlato. Ja som to krátko potom, ako som založil diskusiu našiel. Pre informáciu aj pre ostatných, je to Zákon č. 177/2018 Z. z. Dúfam, že ho budete v budúcnosti využívať a nenecháte sa šikanovať od úradníkov na úradoch, kde budete svoje záležitosti vybavovať. :-)
Odpovedať
@jamk1 vsak uz bolo na case. Teda aspon zacat, lebo Velky brat o nas vsetko vie len nevie si to pospajat a dohladat. Mna ako informatika vzdy toto obiehanie s papierami fascinivalo, ze ako moze v cese ked sa (vraj) posielaju sondy do mimogalaktickych priestorov si nevie tento stat (tetuska na urade) dohladat udaje o mne v inej databaze a ja ich musim doniest na papieri aby ich tetuska natukala do dalsej databazy :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Škoda, že tento zákon neplatil pred mesiacom. Bol som vybavovať na VsZP v Žiari nad Hronom a pani pri prepážke mi dala do ruky tlačivo a povedala mi, že si mám doniesť potvrdenie zo Sociálnej poisťovne, že som poberateľom starobného dôchodku. Ja som sa na ňu dosť nechápavo pozrel a opýtal som sa jej, či si to nemôže nájsť v počítači, alebo ísť zobrať sama? ( pre vysvetlenie VšZP je v budove na prízemí v ľavo a sociálna poisťovňa v pravo) Odpoveď bola, že nei, musím tam ísť osobne. Tak som prešiel tých 10 metrov a po asi štvrťhodinovom čakaní som sa dozvedel, že mi to potvrdenie nedajú hneď, ale pošlú mi ho domov poštou... Dúfam, že takéto maniere konečne skončia. Ale - záleží to hlavne aj na nás samotných, aby sme sa nenechali na úradoch "odpinkať" a dožadovali sa svojho práva. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 @zita19 Pamatam sa ako nieco podobne schvalili pred par rokmi, ze si socialka vypyta udaje od danoveho uradu sama. Vysledok bol, ze celu hrbu papierov z danoveho doniesli na socialku a tam to niekto nahadzoval rucne :). Cize predpokladam, ze zase niekto dostane par miliard za implementaciu IT systemu a aj tak vsetko zostane po starom...
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 oni si aj tak nieco najdu, preco ludi sikanovat alebo popripade tento zakon obisť :-D :-D to je take original slovenske :D :D
Odpovedať
Profilova fotka
@chmelo202 Určite máš kus pravdy, ale je to naozaj na nás samotných, aby sme nedali úradníkom šancu na to, aby si s nami robili čo sa im zapáči. Ak budeme my samotní benevolentní, tak vidím už teraz, ako to dopadne. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Určite to chce svoj čas, lebo asi si tiež pamätáš, ako sme chodievali na príslušné pracoviská, stáli hodiny v radoch, vypĺňali tlačivá, aby sme sa dostali k nejakému nezmyselnému výpisu z registra trestov. A vidíš, dnes si ho už vybavíš aj na pošte a v podstate ak máš elektronický podpis, tak pravdepodobne aj z domu od počítača. Takže niečo sa mení k lepšiemu, len škoda že strašne pomaly. :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 myslim si ze vela ludi o tom ze existuje takyto zakon nebude mat ani sajnu tak aj nadalej to bude pokracovat. ale ano mas pravdu, netreba sa dat a branit sa :)
Odpovedať
znamena to aj,ze uz na stavebnom urade nebudu moct ziadat list vlastnictva?
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 cipovemu OP sa zatial uspesne vyhybam a pevne dufam, ze sa mi to este dlho bude darit :). Kolega ma a stacia mi jeho reakcie...
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jamk1 a co konkretne tento zakon hovori?? tak v skratke..ako ho viem pouzit pri vybavovani napr kolaudacie domu ci cesty atd
Odpovedať
Profilova fotka
@pluvko Dom som nekolaudoval, tak Ti o tom neviem nič povedať. Je ale mnoho iných prípadov, kde sa využiť dá. Pôjdeš si vybavovať zbrojný preukaz, potrebuješ k nemu výpis z registra trestov. Tak si hio nemusíš vybavovať Ty, ale si ho musí zohnať úradník. Budeš si dávať žiadosť o drobnú stavbu a povedia Ti na obci, že potrebuješ list vlastníctva z katastra. Zase tam nepôjdeš Ty, ale si to pekne pán starosta bude hľadať... a takých prípadov by sa naozaj našlo veľa. Ako som už vyššie napísal, keď mi pani v zdravotnej poisťovni povedala, že mám doniesť výmer o dôchodku. Teraz? Však nech si ho hľadá ona a nepreháňa mňa. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Poviem Ti pravdu, že keď som si menil OP za nový, tak som som dostal čipový a k nemu aj čítačku. Zatiaľ som ho ešte tiež nemusel použiť, ale verím že raz (neviem či sa toho ešte je dožijem) príde doba, že to inakšie fungovať ani nebude. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@omjak Bingo... ak budú žiadať, tak ich oboznám s novým zákonom. :-)
Odpovedať
Pre obyčajného smrteľníka nepoužiteľný zákon. 326 odkazov na iné zákony, ich novely, úpravy a dodatky...
Odpovedať
myslím si, že tento zákon nikomu v ničom nepomôže, jedine takému, ktorý sa dobre do toho vyzná. bežný človek je rád ak niečo vybaví a aspoň z časti sa tomu rozumie a nie to ešte pred tým študovať zákony :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 pozor, pokial viem, tym, ze mas cipovy OP ti posta od uradov chodi do statnej emailovej schranky a ked si to nepozeras, mozes si vyrobit skaredy priekak. PS: ja nemam problem s tym, ze nieco funguje elektronicky, ale s tym ze to funguje po slovensky, ta stranka je KATASTROFA.
Odpovedať
Mam v cerstvej pamati ked mi pani na evidencii/registri obyvatelstva povedala ze oni maju ZAKAZ nahliadat do internetoveho katastra a ze jej mam doniest LV inak s nicim nepohnem (samozrejme LV s peciatkou a kolkom :) ) . Pri odchode mi povedala ze ju to mrzi ale ze ona za to nemoze a ze ten kolok na katastri nestoji tak vela :) Informatizacia v praxi, cca. 2r. dozadu.
Odpovedať
@jamk1 až tak nádejne by som to nevidel. Priamo z uvedeného zákona: (6) Ak z technických dôvodov nie je možné získať údaje alebo výpisy z informačných systémov verejnej správy v rozsahu zdrojových registrov bezodkladne, orgány verejnej moci a právnické osoby podľa odseku 4 sú oprávnené požiadať osoby podľa odseku 2 o predloženie výpisov z príslušných zdrojových registrov v listinnej podobe. Listinná podoba výpisov podľa predchádzajúcej vety nesmie byť staršia ako 30 dní, to neplatí, ak ide o hlásenie pobytu podľa osobitného predpisu. Priamo tety na úradoch otvorene hovoria o tom, že síce majú nový systém ale nikto ich nezaškolil, a teda aj tak budú postupovať po starom. Stačí, že ti teda na úrade povie, že z technických dôvodov nie je možné získať údaje a požiada ťa aby si ich priniesol.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Mne na šťastie nemá čo chodiť do štátnej emailovej schránky, lebo nie som živnostník, ani zamestnanec, som obyčajný dôchodca a čo už by len od takého mohla štátna správa potrebovať? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 nuz kolega je tiez zivnostnik a minule sa divil, preco nedostal zuctovnie zo zdravotnej poistovne :), potom kukol do schranky a cuduj sa svete bolo to tam. Rovnako mu tam npr. chodia vymery na dan z nehnutelnosti atd. Aby si sa nedivil, ze mas na krku exekuciu :)
Odpovedať
@majkoj elektronickú schránku má asi každý, ale nie každý ju má alebo musí mať aktivovanú
Odpovedať
@majkoj ja mam cipovy OP, ale citacku mi nedali, lebo to bol vtedy ked Kali odhodlane a statocne zatlkal, ze system ma diery ako emental. Sice zatlkal akoby studoval u Plzaka ale citacky vtedy nerozdavali :-N A zatial mi nechyba. Ked nahodou budem mat cestu okolo a budem sa strasne nudit, pojdem si ju vyzdvihnut :-S
Odpovedať
Profilova fotka
Upresnenie k téme, výpisy z registra trestov si budú úradníci povinní zaobstarať až od 1.1.2019. Do vtedy teda zatiaľ ešte po starom. :-)
Odpovedať
uz len dufat, ze aj v praxi to bude fungovat.. Presne sa pamatam, ako som sa rozculovala na mestskom urade, ze od zacatia stavebneho konania po kolaudaciu som dodavala na MU list vlastnictva presne 5x.. Uz vtedy som mala poznamky k tomu, ale uradnickami clovek nepohne..oni si idu svoje a ja sa obavam, ze si pojdu svoje dalej..
Odpovedať
Presne s tymi listami vlastnictva a katastralnymi mapami je to katastrofa,ked ohlasujem viac drobnych stavieb tak naco na kazde to potrebujem,ved to predsa tam maju uz,ixe vyslovene o vyberanie penazi,sranda,ze ja som si dopredu zobrala 3 listy vlastnictva a 2 katastralky,takze ich vlastne nebudem potrebovat ani ku stavebnemu povoleniu,nezda sa mi to, vcera v spravach to nejako nerozoberali a uz vobec nie co sa tyka stavania,tak co sa da robit clovek vyhodi peniaze kef nieco vybavuje, len co z toho, ze dokumenty netreba, ak tam sedia neochotni,zli ludia, tych sa tak lahko nezbavime,vojdes tam a si sa ocitol 50 rokov dozadu.
Odpovedať
No a potom dalsia vec ked tak chcu pomoct obcanom,mohli uz ludi dopredu informovat na katastri,ze teda uz tie dokumenty nebudu potrebovat,urcite si ich vela ludi zobralo vcera alebo pred par dnami a ked pojdu podavat ohlasenie alebo stavebne zbytocne vyhodene peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@natali444 Ja pôjdem v priebehu cca dvoch týždňov podávať žiadosť o drobnú stavbu, tak som zvedavý. Nedám im nič, žiadne tlačivá, nech sa starajú. Som zvedavý na ich reakcie. :-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?