Drobná stavba

Profilova fotka
Nehnevajte sa na mňa, ak sa budem opakovať, ale ani za svet neviem nájsť pôvodnú tému, ktorú som tu pred časom založil. Na pivnici, ktorú som postavil ako drobnú stavbu na svojom vlastnom pozemku a nepresahuje výmeru 25m2 som už vtedy plánoval postaviť dielňu, ktorá by rovnako bola drobnou stavbou a tak isto by nepresahovala povolených 25m2. Problém je však v tom, že Obecný úrad sa odmieta mojou žiadosťou zaoberať, pokiaľ nepredložím súhlasné stanovisko majiteľa susednek nehnuteľnosti. Ja toto odmietam, nakoľko po prvé viem, že suseda mi ho nedá (vraj jej bude moja dielňa tieniť na jej pozemok) po druhé, argumentujem tým, že obec nepostupuje v zmysle stavebného zákona, lebo ten vyjadrenie majiteľa susednej nehnuteľnosti pri drobnej stavbe nevyžaduje. V prípade stavebného konania pri žiadosti o stavebné povolenie sa majiteľ susednej nehnuteľnosti môže vyjadriť . nie e to však jeho povinnosť. Ani tieto argumenty Obecný úrad neakceptuje a podľa môjho názoru koná v rozpore so zákonom. Hľadal som riešenie, až som sa dostal na Okresný stavebný úrad v BB, kde som sa na drzovku opýtal, že ak postavím konkrétnu drobnú stavbu bez ohlásenia výlučne na svojom pozemku, aký postih môžem očakávať. Odpoveď bola jednoznačná a pre mňa celkom prijateľná - môžem dostať pokutu maximálne do výšky 10 tis. Kčs (tak je to ešte aj dnes uvedené v stavebnom zákone) čo predstavuje po prepočte sumu cca 332€. Túto sumu by som ochotne uhradil, ak by som si bol istý, že okrem narušenia susedských vzťahov to týmto skončí. Ale !!!! POZOR... dnes som si pozrel katastrálnu mapu môjho pozemku a došiel som na zaujímavú vec. Môj pozemok pozostáva z troch menších pozemkov tak, ako je to vidieť na priloženej mapke. Prečo a kedy sa tie pozemky takto delili sa ma nepýtajte, ale je to skutočnosť, ktorú si myslím by som mohol využiť vo svoj prospech. Parcela 122 - zastavaná plocha a nádvorie Parcela 123/2 - zastavaná plocha a nádvorie Parcela 124 - záhrada Práve na parcele 124 mám už postavenú spomínanú pivnicu a pozemok pod ňou je už prevedený ako zastavaná plocha. Prečo o tom nie je záznam na katastri to netuším (asi tam majú pekný poriadok) ale ja mám o tom písomné rozhodnutie z katastra, že som ju v roku 2013 zmenil zo záhrady na zastavanú plochu. A keď sa pozerám na tú mapku, tak vlastne majiteľ susednej nehnuteľnosti, k parcele 124 som zase len ja, lebo som aj majiteľom parcely 123/2. Mám teda vybabrať s Obecným úradom tak, že ja ako majiteľ parcely 124 požiadam majiteľa parcely 123/2 o súhlas, ten si sám udelím. nechám potvrdiť u notárky podpis a odnesiem na Obecný úrad? Budú môcť ešte niečo namietať, alebo by to už malo byť v poriadku? Čo vy na to stavebníci a odborníci?
Odpovedať
Ak argumentuju tienenim, tak argumentovat budu moct aj tak.. Ak je to zahrada (kataster je podstatny), budes potrebovat aj vyjadrenie pozemkoveho uradu, ze zaberas polnohospodarsku podu na nepolnohospodarsky ucel.. Bohuzial.. Dalsia vec, paragraf 57 odsek 1 stavebneho zakona - stavebny urad moze urcit, ze ohlasenu drobnu stavbu je mozne uskutocnit len na zaklade stavebneho povolenia.. Takze ak budes robit naprieky a spekulacie, skoncis s plnym stavebnym konanim..
Odpovedať
Profilova fotka
Pôvodnú tému nájdeš tu: http://www.modrastrecha.sk/forum/voln... ale nechávam aj túto novú, keďže si v nej popísal problém bližšie. Inak, v záložke Kam som prispel (http://www.modrastrecha.sk/forum/wher...) nájdeš okrem diskusií, do ktorých si prispel, aj všetky diskusie, ktoré si založil :)
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Asi si celkom nepochopil. Po prvé - nebudú mať prečo argumentovať, lebo niesú majiteľmi susednej nehnuteľnosti - tým som ja, ako som napísal a po druhé tienenie nie je dôvod na neudelenie súhlasu či už pri drobnej stavbe, alebo stavebnom povolení. A keďže niesú majiteľmi susednej nehnuteľnosti, tak nebudú prizvaní ani k stavebnému konaniu, ak by k nemu došlo ako spomínaš. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@janamartish Ďakujem pekne, v budúcnosti sa polepším. :-)
Odpovedať
Hlavne si treba uvedomit,ze drobna stavba je povazovana iba prizemna budova. Pokial uz mas poschodie,nejde o drobnu stavbu. Suseda moze namietat,ale je na zvazeni stavebneho uradu ako sa postavi k namietkam,ci su zavazne. To vsetko zavisi od posudenia projektu a vzdialenosti od jej domu. Neobides ich tak ako si myslis,potrebujes jej suhlas resp. vyjadrenie. Podla vymer to vyzeraju byt mini pozemky a uzke gazdovske domy,co sa vobec necudujem,ze namieta.
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Nemáš celkom pravdu, lebo podľa definície stavebného zákona sa za drobnú stavbu považuje stavba do 25m2, s maximálnou výškou 5m a hĺbkou 3m. Čiste teoreticky do 5m by som postavil aj poschodovú stavbu. :-) Ďalšou vecou je, že drobná stavba môže byť umiestnená aj na hranici pozemku, nakoľko nebude mať k jej pozemku žiadne okná a ani dvere. :-)
Odpovedať
@jamk1 Je na posudeni stav.uradu,pod cim si predstavuje drobnu stavbu a charakteristika je jedna vec. Chapem ta ako majitela,ale zase chapem aj SU,ze musi konat v medziach zakona a dobreho nazivania susedov. Kedze drobna stavba plni doplnkovy ucel,tu je casto rozpor a dohady,co este uznat ako drobnu stavbu a co uz nou nie je
Odpovedať
@jamk1 To uz sa tu niekolko krat riesilo, ze niekto chcel oddelit 1m sirky pozemku a vytvorit tak pozemok medzi pozemkami a obist tak suseda, lenze ono to neprejde.. Detaily by si musel hladat, uz si to presne nepamatam.. A stavba moze tienit aj cez 20 pozemkov, takze ak to co chces stavat bude zatienovat jej zahradu, tak s tym moze argumentovat a pojde to do stavebneho konania a budes musiet dolozit svetlotechnicky posudok atd atd.. U mna sa pri stavebnom konani na rodinny dom bral ako zavazny argument padanie snehu zo strechy na susedny pozemok a musel som koli tomu menit osadenie stavby a dokonca otocit cely dom o 180 stupnov.. Ono, ja som v podobnej situacii, som snad jediny v obci, ktory riesi prefabrikatovu budu na roste a zemnych vrutoch cez ohlasku a teta na stavebnom urade sa asi rozhodla, ze zo mna spravi exemplarny pripad..
Odpovedať
Profilova fotka
@cache Rozdiel je ale v tom, že ja som nedelil účelovo pozemok tak, aby som získal nejaký meter od suseda. Ja som ho už pre 15-timi rokmi kúpil a práve od tých vedľajšej susedy, ktorá mi teraz nechce dať súhlas. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@hoblinka13 Zákon hovorí jasne a všetko čo v stavebnom zákone nie je a SÚ vyžaduje je nad rámec zákona a teda protiprávne. SZ ani o dobrých susedských vzťahoch nehovorí. :-)
Odpovedať
@jamk1 Nie je to pravda. Stavebný zákon nemôže všetko upravovať. Existujú ešte miestne nariadenia, vyhlášky, záväzné normy. To všetko môže stav. úrad vyžadovať a zohľadňovať pri udeľovaní stav. povolenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@janamartish ďakujem @hoblinka13 nesúhalsím, vysvetľujete zákon v rozpote s úzom @jamk1 začal by som od začiatku, ak chcem robiť drobnú stavbu, musím to oznámiť stavebnému úradu . Stavebný úrad posúdi , či stavba predsa len nie je jednoduchou stavbou a potom nasleduje kolotoč SP. Tu predpokladám táto alternatíva neprichádza do úvahy, takže stavebný úrad má dve povinnosti , odpovedať , že berie na vedomie. Ak to nevie, tak si ho netreba všímať, alebo sa obrátiť na odd. sťažností na KÚ(onosa to volá ináč, ale onio si to posunú.) Druhú možnosť som popísal ako SP. Hodiť cez hlavu, žiadna pokuta. Ešte k zastavanej ploche, nechápem, prečo geodeti zameriavajú a vkladajú do katastra plochy, ktoré nie sú zastavané, obce by teoreticky mohli spraviť výpočet dane podľa podkladov z katastra, nie podľa čestných prehlásení, platilo by sa viac. Za
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@chrobak7 Dobre teda, budem sa držať striktne podmienky v tlačive pre ohlášku drobnej stavby, ktorú mám z nášho OÚ a tam sa jasne a jednoznačne vyžaduje súhlasné stanovisko majiteľa susednej nehnuteľnosti. Nakoľko tým majiteľom som ja, tak som to tam pekne napísal a podpísal, že ako majiteľ pozemku 123/2 SÚHLASÍM, aby na pozemku 124 bola realizované drobná stavba. Presne podľa požiadavky OÚ. :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Ďakujem pekne. :-)
Odpovedať
My sme tiež stavali drobnú stavbu, u nás sa nevyžadovali žiadne súhlasy susedov.. nakreslila som ceruzkou budovu, popísali o akú budovu ide, kde bude stať a hotovo.... poslali nám, že to evidujú a bolo
Odpovedať
@jamk1 na tom stavebnom úrade to berú akosi vážne.... :-| :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 Ešte mi o tom niečo hovor... Ale komu vieš? Ak chodíš so starostom na ryby, alebo s ním slopať, tak ani ohlášku nepotrebuješ. Hlavne, že starosta sám narobil po obci čierne stavby, ale tie sú v poriadku, lebo sú "pre ľudí" ]-(
Odpovedať
Profilova fotka
@fefe123 Presne tak som si to predstavoval aj ja. Lenže, zase chce byť asi niekto pápežskejší, ako pápež. ;-(
Odpovedať
@jamk1 Ja som sa dnes prave dozvedela, ze na pozemku si nemozem postavit drobnu stavbu(chatu) do 25m na ohlasku, ale na stavebne, co je na tom najhorsie ze ten ,,uzasny,, pan mi osobne na stavebnom asi pred mesiacom tristvrte hodinu vypraval, ze nevadi, ze nemam nic na pozemku, ze to je v poriadku ak to bude do 25m, a teraz ta podstata, tolko som rozmyslala, ci kupit chatu do 25 alebo nad 25, az som teda si povedala, ze sa uskromnim a ze nebudem musiet tak vela vybavovat a zarezervovala som teda do 25, no a dnes volam tomu chlapovi na stavebne a ze potrebujete stavebne, ak nic neni na pozemku, 10krat som sa ho vypytovala ked som tam osobne bola, ze ci teda naozaj netreba a on ze nie, zrazu uplne inak. Ide ma porazit, to som si mohla vybavit nieco vacsie. Idealne by bolo vsetko nahravat, ked ide clovek nieco vybavovat aby mal potom dokazy. Na stavebnom sedia ludia, ktori tam sedeli pred 30timi rokmi, a stale asi cakaju nieco do vrecka. Taky mam z toho pocit. Inak to su ake bludy, ze suseda ti preda pozemok a potom ti nechce povolit stavbu, lebo jej bude tienit, ta by mala hubu drzat, ze si jej zaplatil. Ak je clovek slusny a chodi sa vypytovat po uradoch tak to ma ovela horsie, to by ma zaujimalo, kto uz len na dedinach podava ohlasky a plati poplatky ak ide robit nejaku jednoduchu terasu, ci plot, vela jednoduchých ludi, ani nevie, ze co je ohlasenie drobnej stavby. Je to vsetko na hlavu.
Odpovedať
Profilova fotka
@natali444 No tak to si si teda moc nepomohla. :-( Ale musím s Tebou súhlasiť, že na mnohých úradoch sedia naozaj ľudia, ktorí by tam sedieť nemali, lebo ani nevedia človeku podať správnu informáciu. :-p
Odpovedať
@jamk1 Ja tomu vôbec nechapem, rozmyslam nad tym, ze preco mi osobne hovoril tak, a teraz uplne nieco ine, ved fakt mi to bolo divne, este som sa ho tolko vypytovala, a on ze na rekreacnu chatu do 25 netreba aj ked nic neni na pozemku, tak som z toho jelen, lenze oni nechapu ako mozu cloveku ublizit, ked si kazdy zacne vybavovat veci, financne zabezpecovat, este mi hovori, ze on tam robi 30rokov a vacsina uradnikov nepozna zakony a zrazu nieco ine, aj som sa toho obavala, ze co nemas na papieri, tak sa samozrejme spolahnut neda. A navyse to tam nevyzera ako na urade ale ako niekde v krcme, obrovsky zapnuty televizor na plne pecky, pan si prave prisiel z velkeho nakupu mimo prestavky samozrejme, vsade tanieriky, este radio hra, no proste pohodicka, neviem, kto si to v dnesnej dobe v modernych otvorených uradoch moze dovolit. Oni su velki pani.
Odpovedať
Nie je to tak len u vas a to je hrozne, potom clovek nevie co a ako, kedze zakony a urady si sami sebe odporuju. Na slovensku bezna vec
Odpovedať
@matej_r stavebny zakon je velmi zle u nas postaveny a samotny zakon dava priestor na spekulacie a pravomoc stavebnych uradov rozhodovat,je nejednoznacny.
Odpovedať
@hoblinka13 presne tak
Odpovedať
Profilova fotka
Dnes som bol na Lesnom a pôdnom fonde, nakoľko som potreboval kópiu rozhodnutia, ktorým bolo 50m2 pozemku na stavbu pivnice ešte v r.2013 vyňatých z pôdneho fondu. Bola tam naozaj veľmi milá a ochotná pani, ktorá to najprv hľadala v počítači, ale už to nenašla, vraj to pravdepodobne už bude v archíve v Banskej Štiavnici. Jej ochota zašla až tak ďaleko, že mi sľúbila, že zajtra pôjde osobne do BŠ a vyhľadá mi to. Nakoľko spisy sa u nich archivujú max. 5 rokov, tak ak by nastala situácia, že to už nenájde, lebo to je skartované, tak mi vystaví potvrdenie o tom, že tá pôda bola vyňatá, poprípade si vypíšem novú žiadosť a za poplatok 3€ (tri Eurá) mi vydajú celkom nové rozhodnutie o vyňatí z pôdneho fondu. Okrem toho som sa dozvedel veľmi užitočnú informáciu, ktorá možno pomôže aj iným stavebníkom, na drobnú stavbu NETREBA GEOMETRICKÝ PLÁN. Presný opak mi včera tvrdil pri telefonickom rozhovore pán na katastri. Tvrdil, že už mám 5 rokov postavenú pivnicu a nemám spravený geometrický plán, že som mu to ani nemal hovoriť, lebo je to na pokutu... Názorná ukážka, ako si rozdielne dvaja zamestnanci štátnej správy vysvetľujú zákon. :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?