Dodatočné vecné bremeno

Ahojte, chcela by som sa spýtať pár vecí, ohľadne vecného bremena. V marci som nadobudla pozemok, rodičia mi darovali časť záhrady s tým, že som si dala parcely rozdeliť. Darovaciu zmluvu sme podpísali u notárky, na katastri prebehlo všetko v poriadku. Dohodli sme sa, že pozemok rodičom nechám priechodný, nakoľko sa cez ich dvor nedostane veľké auto v prípade potreby a muselo by prechádzať "vrchom". S priateľom sme si vybrali projekt domu, ktorý umožňuje priechod cez pozemok. Ja sama som za to, aby tam bola priechodnosť zachovaná. Otcovi však niekto natlačil do hlavy kaleráby, aby mi dal pozemok zabremeniť a to po celej dĺžke pozemku na šírku auta, pretože mi vraj potom banka v prípade neplatenia pozemok nezhabe. Okrem toho je na pozemok aj vecné bremeno na IS. Bojím sa, že na takto zabremenený pozemok mi nedajú hypotéku, alebo nie vo výške v akej to potrebujem. Máte s tým niekto skúsenosť? Je možné získať od banky aj na zabremenený pozemok 80% z jeho hodnoty? Prípadne, ak som vlastníkom pozemku ja, som povinná povoliť rodičom dodatočne mi pozemok zabremeniť? Bolo by výhodnejšie dať opäť pozemok rozdeliť geodetom a prepísať späť "cestičku" na rodičov, čím si "odkrojím" značnú časť pozemku?
Odpovedať
VB znižuje hodnotu pozemku, banky požadujú "čisté" LV. Ak ho zriadiť, tak vytvoriť zvláštnu parcelu, prípadne túto časť vrátiť rodičom. Ak nemajú iný vhodný prístup, môžu dosiahnuť zriadenie VB aj súdom. Dôležité nie je len právo, ale ja morálka, najmä vo Vašom prípade.
Odpovedať
@natalinkaz nam banka robila problem este aj v pripade, ze nebolo zriadene ziadne vecne bremeno, ale dom po starkej nema iny pristup, len cez cestu v mojom vylucnom vlastnictve.. Normalne som musela koli tomu ist do inej banky a toto ani nahodou nespomenut. Resp. ak by sa ma aj tam opytali, ako v tej prvej, tak by som to zatajila, resp. rodicia boli pripraveni prepisat dom na mna, aby banka nerobila problem..len by sa to zase natiahlo.. Takze v tom tvojom pripade by som sa vobec necudovala, ak by to vecne bremeno bolo prekazkou pre banku a nedostanete hypo.. Sksu oslovit banku, alebo nejakeho dobreho financaka, aby sa vyjadrili, aby si si zbytocne problemy nenarobila..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?