YTONG + Silka

Dobrý deň, predpokladám, že je možná kombinácia obvodového muriva z YTONG-u a priečok zo Silky. Sú tam nejaké špeciálne konštrukčné detaily? Myslím napr. pri napojení priečky zo Silky na obvodovú stenu? V pracovných postupoch YTONG som našiel iba prácu s YTONG-om. Ďakujem.
1
2
ano, sú ale určité špecifiká realizácie, ktoré vychádzajú hlavne z rozmerov jednotlivých tvárnic. Ytong má výšku tvárnice 249 mm, Silka 199 (Silka na SK sa dováža z Maďarska). Spájanie je možné 2 spôsobmi: a) na murivové spojky - viď téma Zásady zabudovania prvkov Ytong na stavbe b) do drážky ktorá sa vytvorí v Ytong nosnom murive, po celej výške. Hĺbka drážky 100 mm. Poslednú radu tvárnic (v prípade priečok) je potrebné dorezať podľa požiadavky. V prípade že sa jedná o stenu ktorá je realizovaná pred položením stropu je možné poslednú (dorezávanú) radu tvárnic nahradiť železobet. venčekom (pridebniť z oboch strán a vložiť výstuž)
@robo_ytong Ďakujem za odpoveď. Asi to budem robiť na murivové spojky, keďže obvodová stena bude mať hrúbku iba 250 mm. Rád by som sa vyhol robeniu drážky s hĺbkou 100 mm do tak tenkého muriva. Keďže do Silky asi nezabijem klinec, tak asi použijem nejaké hmoždinky. Priečky ku obvodovej stene budem kotviť tak, ako je to popísané v Ytong stavebných postupoch (http://www.ytong.sk/sk/docs/ytong-sta...) na strane 10-11. Do medzery odporúčate vkladať minerálnu vlnu 10 mm alebo montážnu penu? Ako by ste prosím navrhli vyriešiť detail napojenia priečky ku nosnej stene tak, ako je to na obrázku. Pri murovaní z YTONG-u sa to dá predpripraviť zamurovaním YTONG priečkovky do každého druhého radu na previazanie. Keďže Silka má výšku 199 mm, takéto previazanie nebude možné.
@jans Prečo to nemôžeš previazať pri stavbe, alebo spraviť záseky už do hotového múru?
@radopp Pri stavbe to nemôžem previazať kvôli rozdielnej výške - YTONG má 249 mm a Silka má 199 mm. I keď teoreticky by som mohol tvárnice na nosnej stene vypíliť... Lenže tu by som sa obával slabého previazania. Hrúbka nosnej steny bude 200 mm a Silka má dĺžku 333 mm, takže by po stranách ostalo po cca. 66 mm.
@jans Sprav ako ti je jednoduchšie. Stačí previazať každú 3. radu, raz na jednej strane bude trčať 133 mm, raz na druhej. Ale aj spojenie plieškami drží.
@jans vypĺňanie medzier je štandardne realizované v rámci tech. postupu minerál. vatou, ako alternatíva je uvedená PUR pena. Sú to možné riešenia. Pokiaľ sa jedná o akustiku, alebo požiarnu odolnosť je potrebné použiť minerálnu vatu, pokiaľ sa jedná o detail na ktorý nie sú kladené vyššie uvedené požiadavky je možne použiť PUR penu. Čo sa týka uvedeného detailu, ktorý ste poslali - prioritne by som predĺžil stenu z Ytongu a z pravej a lavej strany na spojky napojil steny zo Silky.
@jans nechcem kazit biznis XELLA, ale bol som pri stavbe SILKA + YTONG no v opacnom garde (obvodove a nosne SILKA) a na zaklade prieskumu trhu a po zvazeni vsetkych pre a proti pre som sa rozhodol pre konkurenciu pri stavbe vlastneho domu. Pre konkurenciu zavazili hlavne pocet a hrubka instalacnych dier. Na 500mm dlhej, 250mm vysokej a 175mm sirokej je ich az 13ks: 2x 98mm, 11x 38mm. Na prieckovej su 2x 38mm. SILKA ma len 2ks kanalikov ako v 200mm, tak 250mm sirokych tehlach a navyse nema system - mensie tehly. Co je dalsie minus, ktore si realizator zabudol zistit - 250mm hruba SILKA nema prevrtane instalacne kanaliky (ani tie 2, su len do polovice vysky) a teraz sa hadame o 10tis euro za prevrtavanie na stavbe 450m2. Na nasej stavbe sa pouzivali nejake L plechy, ktorymi sa kotvilo YTONG <-> SILKA po stranach. Vrtat do SILKY nebol ziaden problem, netreba sa toho bat.
@bozsky_kaja tvárnice ktoré sa vyrábajú bez dier sú v objemovej hmotnosti 2000 kg/m3. Preto tam nie sú diery. Je dôležité zvážiť pre aký účel má konštrukcia slúžiť. Pokiaľ stenu riešime napr. ako akustickú - diery nie sú žiaduce. Fakt že si realizátor nezistil či tvárnica má, alebo nemá diery by som nepostavil ako chybu tvárnice - tá v tomto prípade za to nemôže.
@robo_ytong ja sa nehadam, ze realizator pochybil. no sam musis uznat, ze SILKA nema system. a ano, SILKA ma vacsiu hodnotu nepriezvucnosti, to uznavam, no pre potreby stavby domu mi chybaju instalacne kanaliky, ktorymi viem bez dodatocnych investicii viest rozvody.
Prajem Vám príjemný zvyšok dňa. Zajtra budete mať možnosť diskutovať s ďalším kolegom. Dovidenia
Pozdravujem všetkých diskutujúcich a želám príjemný deň !
Prajem príjemný zvyšok dňa a v prípade ďalších otázok je tu zajtra pre Vás kolega Julo...
Článok sa načítava...
Zdravim. Planujem nosne steny ytong a priecky silka - koli akumulacii tepla a utlmu zvuku. Avsak spodny rad priecok bude ytong koli prenosu tepla do zakladovej dosky, ale len na vysku 12cm - koli krocajovemu hluku. Otazka je si si treba dat pri tomto rieseni na nieco pozor.... Dakujem.
@silex Na akumuláciu je železobetónový monolitický strop, ktorý nezhnije a neprenáša hluk ako drevený. Na strope môže byť plochá strecha, čo je najkvalitnejšie riešenie strechy. Široký pórobetón na obvodových stenách dostatočne izoluje a tlmí dobre hluk, je na dotyk teplý a ľahko sa s ním pracuje svojpomocne. Do podlahy treba dať aspoň 20 cm polystyrénu, tiež preto aby sa využilo 20 cm pórobetónu a minimalizoval sa tepelný most stien do základov.
Profilova fotka
Ahojte, dnes som tu opäť ja, hneď keď prelúskam všetky otázky, som vám k dispozícii.....Pekný štvrtok všetkým
Profilova fotka
@silex ...zdravim, pri prieckach nie je až taká potreba odeliť ich od základov tepelnoizolačne, nakoľko nie sú až tak namáhané chladom. Pre pokoj duše však môžete použiť materiál P4-500, resp P6-650 na prvý rad tvárnic, resp. odrazané tvárnice na výšku ktorú potrebujete.
Profilova fotka
Ďakujem za dnešnú diskusiu, zajtra vás do finále uvedie môj kolega Tomáš 8-) 8-) 8-)
Dobry den dami a pani, dovolte mi privitat vas na tomto fore v mene spolocnosti Ytong
Dobry den. Aky je najvhodnejsi sposob izolacie masívnej strechy od Ytongu? Je mozne robit strechu na akykolvek rozmer?
@wilder01 ahoj peter, najvhodnejsi je Multipor /difuzne otvoreny, nestlacitelny, nehorlavy. dolezita oi pre realizaciu je ta nestlacitelnost, co velmi pomoze pri samotne realizacii kedze sa moze po nom chodit ponukame masiv strechu z panelov, pripadne system nosnik vlozka Ytong Komfort. panely - v zasade je kladenie vyhodnejsie po vrstevnici - vtedy panely mozme ukladat na nosnu stenu a stit, v pripade ze chceme mat volnu dispoziciu tak ho mozme vsunut do HEA profilu ludovo do ICKA. Komfort - vyhodnejsie je opat ukladanie po vrstevnici, ale da sa staticka schema otocit a ukladat aj ako karty - musime mat vsak vo vrchole zabezpecene podopretie + pri realizacii si treba dat pozor kedze beton sa moze zliat dolu. lmitujuca je svetlost miestnosti 5,3 resp 5,7 m ak mame zabezpecene podopretie cez stit a vnut nosny mur, pre jednoduchost na stavbe je ale kladenie na murivo vhodnejsie. pre otvorenu dispoziciu je potrebne potom namiesto steny navrhnut prievlaky /nase ucka, resp ocelove icka/, pre stavbu a statika je to komplikovanejsie http://www.ytong.sk/sk/docs/ytong-kom... peter, je to na dlhe pisanie, zastav sa prip pridem za Tebou a ochotne vysvetlim
@wilder01 Preco chces "masivny" strop? Co si od toho slubujes? Po tepelnoizolacnej stranke je to tak 15 rokov pozadu..
mensie naklady na vystavbu, minimalizacia tepelných mostov, lepsia tepelna pohoda v interieri, zviazana stavba.... alebo je lepsia alternativa sedlova strecha oddelena osb doskami, parozabranou a vlnou?
Profilova fotka
@wilder01 mensie naklady? S multiporom ? To asi nie :) K tomu si treba uvedomit, ze cokolvek teploizolacne, nemoze by akumulacne.
@majkoj strecha ma izolovat, alebo akumulovat? Podla mna izolovat. Je multipor jedinym riesenim izolovania plochej masívnej strechy?
@wilder01 Myslis na tie betonove nosniky, ked hovoris o mostoch??? Henta skladba (neviem co stoji) izoluje ekvivalentne 20cm lepsej vlny.. Take domy sa stavali v 90tych rokoch. Bieda. To hovorime o plochej streche??? Tak tam si daj co chces, ale urcite pridat izolaciu aspon 20cm EPS zhora, plus spadove kliny. Aby si sa dostal kamsi k odporu 10.
Profilova fotka
@wilder01 pises o tepelnej pohode, to je prave o tej akumulacii. Nie, multipor nie je jedine riesenie, to som len zle pochopil, ze to preferujes.
@matorado bude mat stavbu prizemnu, typ bungalov. ale pokial viem tak plocha strecha ;) - odpada parozabrana, defekty s nou spojene -trvanlivost - teplotna stabilita -lepsi chladok, prave v bungalovoch kde je masiv o cca 5-6 C nizsia teplota. mame to overene od zakaznikov, co su max spokojny a byvaju pod nasou panelovou strechou. inspiracia - chorvatsko -jednoducha realizacia cca za 5h stavba zakryta, netreba volat a zabezpecovat inu partiu, zvladnutelne svojpomocne co neexistuje pri tesarcine - nepriezvucnost -vzuchotesnost jednoducho dosiahnutelna int omietkou cize bez krkolomnych detailov -netreba klimu, znizenie nakladov, zdravie + alergie -100% nehorlavy -odpada vyskyt roznych hrabosov a zvieratiek, cize skrabot a lomoz najma v noci + smrad po exkrementoch. v lahkych strechach im je super - realny problem najma v NR kraji top produkt, kto raz vyskusal neda dopustit, najma v lete
@tomas_ytong Z jeho prveho prispevku a z tvojich obrazkov nebolo zrejme, ze hovorime o plochej streche. Poslal si dokumenty k sikmej. Ak rovna, tak urcite toto alebo tehlove miaka, system je podobny, zvladnutelny svojpomocne. Vyhnut sa multiporu, lebo je drahy. Navrch pochodzny EPS v 2 vrstvach, plus spad. Urcite zasypat. My sme mali navrhnuty lahky strop, ale nastastie sme sa potom rozhodli nedat rovnu strechu. Hluk nemame, teplo tiez nie (od stropu), skrabot mame sezonne, ked idu tie mrchy spat ;-)
@matorado s wilderom sme sa uz stretli osobne, tu sa pytal na masivnu sikmu a na nu som odpovedal co je zrejme aj z prispevkov aj z fotiek. odporucam vyhnut sa pochybnym materialom nizkej kvality a nizkej ceny. pre tych, ktori chcu mat prijemne emocie s realizaciu a uzivanim top produktov od firmy Ytong
Profilova fotka
@tomas_ytong ktore pochybne materialy to konkretne su ? :)
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?