Staviate pasívny dom ?

Profilova fotka
Pri stavbe pasívneho domu sa nestačí zamerať len na jednotlivé fragmenty konštrukcie ale je nutné sa na stavbu pozerať komplexne. Murovaný pasívny dom alebo drevostavba, pre aký dom ste sa rozhodli ? Stretli ste sa pri realizácií s problémami pri riešení stavebných detailov ? Viete ako vzduchotesne utesniť pasívny dom ?
@martin_isover máte aj prvky pre zabezpečenie vzduchotesnosti?
@martin_isover Kriste pane, to je ako z nejakeho manualu pre robotov... TROSKU LUDSKOSTI! Murovany Vzdy vzniknu problemy, podstatne je sa vediet s nimi vysporiadat. Ano viem. A teraz mi povedzte, co ste sa z odpovedi na zle polozene otazky dozvedeli.
@jaro113 ak by si sa rozhodol ist systemom najmensich problemov, odporucam: murovany, zelezobetonove stropy, omietky (tie v tomto pripade vyriesia vacsinu netesnosti stien). okna predsadit, nechat to urobit profikmi, zaroven davat pozor, aby tmelili pasky o murivo, aby nepouzivali PUR penu!! nasledne pretmelit aj vsetky zasuvky EE, okolo kazdeho vyvodu tiez odskusat, ci neunika vzduch (tam su tusim najlepsie bitulenove pasky, ak sa nemylim).
@bozsky_kaja Aky je problem s PUR penou okolo okien?
@matorado mne bolo povedane, ze zvetrava casom a preto mi odporucili z Createrry radsej tmelit. v konecnom dosledku na to pojde tiez omietka a parapet, cize by to nemalo robit velky problem, ale odporuceny mi bol tmel, tak budem tmelit a odporucam dalej tmelit.
Profilova fotka
@martin_isover hned na prvu temu tolko vaaznych otazok na plac....??? pripadas mi ako nejaky "vzorec ", co otazky si vy googlil.......... no pod poradit ..........., napr... : ako si utesnime spravne dom... napr. vasim. produktom...
Profilova fotka
@jaro113 Ahoj, mame cely system na dosiahnutie vzduchotesnoti, jedna sa o : folie (napr. ISOVER VARIO Xtra Safe ) , pasky ( napr. Vario Xtra Fit ), tmely (VARIO Xtra Fix). Ak by si sa chcel docitat viac link je tu: http://www.isover.sk/articles/index/3... Vieme taktiez spravit test vzduchotesnosti ( Blower door test ) a urcit nestesnosti ktore treba dalej dotesnit. Tento test sa hlavne robi pri pasivnych domoch kde je prisna poziadavka na vzduchotesnost domu.
@bozsky_kaja presne už aj je vo výstavbe. Murovaná stavba, ŽB strop, omietku budú až po základovú dosku. Okná budú MakroWin a riešia aj vzduchotesnosť. PUR penu nemám rád ani ja, na škole nám ju znechutil učiteľ. Ale zvetráva aj tak UV žiarením. Budeme dávať na illbruck pásky. Ja skôr potrebujem materiál na tesnenie prestupov (napr. kanalizácie, zásuvky atď). Preto som sa pýtal.
@jaro113 na utesneie prestupov vsetkych sieti som pouzil butylovu pasku fliesflex. perfektne drzi na vsetkom, dobra roztaznost, kopiruje nerovnosti. robil som minuly tyzden blowdoor test, a paradna tesnost. murovana stavba, omietky na cele steny, zelezobetonovy strop, elektrika pretmelena polyuretanovym tmelom, okna na paskach. robil som to sam.
@bozsky_kaja Nevidim dovod na "zvetravanie", je to PUR pena, pomerne staly material, jedine co ho degraduje je UV ziarenie.. Na druhu stranu, nevidim dovod na pouzivanie PUR peny pri poriadne spravenej predsadenej montazi, nemaju tam byt ake dutiny na vypenenie..
@bozsky_kaja nie je jednoduchsie (oproti predsadenej montazi) a blbuvzdornejsie okna osadit na okraj muru a prekryt ram okna izolacou (20-30cm EPS)? to by posierilo aj problem s pur penou, nie?
Profilova fotka
@jaro113 Ahoj, mame aj manzety na vzduchotesne utesnenie prestupov ci uz stvorcovych alebo okruhlych jedna sa o : VARIO Stos, alebo vacsia samolepiaca manzeta ( 60cm x 60cm ) Mangete Passelec, taktiez rohove utesnovaice pripravky na vnutorny alebo vonkajsi roh VARIO TightTec . Viac informacii najdes pod ISOVER VARIO systém pre vzduchotesnosť a regulovanie vlhkosti link je tu: http://www.isover.sk/repository/downl...
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ultrarecall Ahoj ak osadis okno do roviny teplnej izolacie ( teda pred nosnu stenu ) je to lepsie riesenie, povrchova teplota na vnutornej strane steny bude vyssia. Ak by si si chcel pozriet preriesene detaily s priebehmy teplot v konstrukcii najdes ich tu : http://www.isover.sk/repository/downl...
@pleski ake si robil omietky?ja mam dom z Ytongu a železobetonovy strop.Ako ti vysiel test?
Profilova fotka
@ultrarecall Ahoj prikladam este foto.
Profilova fotka
Este raz slubene foto.
@alex9164 strojove, vapennocementove, test vysiel 0,1
@pleski uz som si to nasiel v tvojom albume,parada gratulujem ;-)
@martin_isover ja som ale v pripade umiestnenia na okraj muru pocital s prekrytim ramu izolaciou, co na tom obrazku nie je. Je take porovnanie?
Profilova fotka
@ultrarecall Ahoj, ano, je to pocitane v mieste s vonkasim parapetom, izolacia je vytiahnuta maximalne ku parapetu.
Profilova fotka
Ďakujem za vaše príspevky, ďalšie otázky zodpoviem zajtra. Prajem príjemný zvyšok dňa.
@cache v TT sa tmelili pasky na vnutornej strane pri spoji s murivom. ci to je megadolezite, to neviem, len mi bolo odporucene. @ultrarecall osadenie okien pred murivo ma uplne ine tepelnoizolacne vlastnosti, nez osadenie na kraj muriva (minimalne podla PHPP :-D ). a su tam dalsie problemy, ako tepelne mosty.
@martin_isover tak ano, na spodnej casti sa to asi neda uplne poriesit, ale zostavaju este 3 strany, takze myslim ze 3/4 okna sa daju v pohode poriesit aj bez (nakladnej) predsadej montaze prekrytim ramu. Nasiel som analyzu podla hrubky prekrytia ramu, zial v tej analyze uz maju okno predsadene: http://www.makrowin.sk/2012/02/tepeln...
Profilova fotka
Ahoj, po bokoch okna niesu take rozdiely, vyraznejsi rozdiel je este pri nadokennom preklade.
@martin_isover dakujem. "vyraznejsi rozdiel je este pri nadokennom preklade" Mne sa zdaju tie izotermy na poslednych dvoch obrazkoch skoro rovnake, kde je ten rozdiel?
Profilova fotka
Ahoj sú to detaily pre veľmi dobre zaizolované pasívne domy, kde sú kritériá veľmi prísne a detailne sa počíta každý jeden tepelný most aby tepelné straty ani spotreba energie nepresiahla predpisané hodnoty. Rozdiel pri týchto dvoch možnostiach osadenia okna je v rozdielnych tepelných mostoch ( linearny súčiniteľ prestupu tepla teplným mostom ) a v povrchových teplotách. Ten rozdiel v sučiniteloch prestupu tepelným mostom je cca 0,035 W/(m.K).
@martin_isover "Ten rozdiel v sučiniteloch prestupu tepelným mostom je cca 0,035 W/(m.K)" ale to je za cele okno, nie? Nie je to napr 0.032 cez spodnu cast okna a k tomu 0.001 cez ostatne 3 strany?
Profilova fotka
Ahoj počita sa to na meter dĺžky toho konkrétneho teplného mostu pri teplotnom rozdiele 1 Kelvin. Možeš mať iný súčiniteľ na dĺžku okna pri parapete iný na preklade a iný po stranách.
Profilova fotka
Ďakujem za vaše príspevky, ďalšie otázky zodpoviem zajtra. Prajem príjemný zvyšok dňa.
Profilova fotka
@bozsky_kaja Železobetónový strop nie je úplnou podmienkou k dosiahnutiu výbornej vzduchotesnosti. Dá sa to zvládnuť aj riadne nalepenou a utesnenou parozábranou. K ultratesnému domu sa dá dopracovať bez vačších problémov, ako tu už bolo spomínané bez pedantnosti to nepôjde, môžno aj preto najlepšie výsledky dosahujú svojpomocní stavebníci :-) @ultrarecall Pri pasívnom dome je predsadená montáž okien podmienkou, najideálnejšia je kombinácia predsadenej montáže okien s celkovým prekrytím rámov okien, je to trošku pracnejšie, avšak podľa priebehu izotermy je to už o niečom inom. Nemyslím si však, že podstatne nákladnejšie drevené okná sú podmienkou dobrej vzduchotesnosti, rovnaký výkon podajú aj napr. plastové okná

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?