Rekuperácia + ohrev vody pomocou solaru

Dobry deň prajem Dobrý deň, máme individuálny projekt domu. Uvažujeme v ňom s rekuperáciou (vidieť aj v projekte domu) ako aj so solárnym ohrevom vody ( nie na vykurovanie ale na sprchovanie v jednoducho povedané). Moja otázka je: aký mate názor na ohrev vody solárom. Oplati sa nám to ( v projekte / kotolni je zakreslená tzv. chladnička teda všetko v jednom - zásobnik, kotol, exp. nádoba,..)? Je lepšia pre naše potreby centrálna alebo decentrálna rekuperácia. Prípadne nejaké Vaše nápady postrehy rád uvítam.
Profilova fotka
@onats Čo bude zdrojom tepla resp. aký štandard má dom (pasívny alebo nízkoenergetický). Je viacero možností ako riešiť ohrev vody. Pokiaľ je to pasívny dom tak solár je vcelku dobrá voľba na ohrev teplej vody a v tom príprde určite centrálnu vetraciu jednotku. Ak je to nízkoenergetický dom a bude tam nejaký zdroj tepla (obnoviteľný) potom by som solár nedoporučil pretože je to investične príliš náročné a zbytočné. Každopádne záleží na tepelných stratách. Ak mi viete povedať nejaké bližšie info skúsim Vám dať možnosti čo by som doporučil.
Profilova fotka
@onats Vsetko zavisi od kurenia, ktore mas v plane. Rekuperaciu kazdopadne centralnu, tie lokalne su vhodne skor na rekonstrukcie.
@onats TC ohreje vodu rovnako lacno, ako solar, a mozes nim kurit. Centralnu rekuperaciu.
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?