Prečo zatepľovať rodinný dom?

Profilova fotka
Dobré zateplenie znižuje náklady počas prevádzky vášho domu a rovnako prispieva k príjemnému bývaniu. V zateplenom dome je v zime príjemne teplo, v lete chráni pred horúčavou a po celý rok poskytuje svojim obyvateľom vyrovnanú vnútornú klímu. Prečo ste sa pre zateplenie rozhodli vy?
1
2
Profilova fotka
uz sa tesim, ked tuto diskusiu objavi @tinika11 :-p
@majkoj diskusia jak pre nu na mieru urobena :D
Profilova fotka
@majkoj A taktiež nezabudni na @mudrastrecha to zasa bude hádok a prepočtov :-|
Casto je problem ze sa vela ludi koncentruje len na zateplenie fasady. Osobne si myslim ze ked sa castokrat jedna o komplexnu obnovu bytoveho domu tak je potrebne zvazit zateplenie zakladov, fasady a stropu. Mna by zaujimalo co to znamena ze EPS Baumit opentherm "dycha" 4x viac ??
@fricko To znamena, ze ti lepsie vyvetra penazenku.. :-D
Profilova fotka
@fricko Izolacne platne openTherm maju pravidelny raster otvorov, ktore umoznuju rychly odvod vodnej pary z konstrukcie. Spolu s ostatnymi vrstvami systemu tvoria harmonicky a priepustny celok. Zvysena paropriepustnost systemu umoznuje az o 50 percent rychlejsie vysusenie novostavieb, ktore su zatazene stavebnou vlhkostou. System Baumit open vyrazne znizuje riziko kondenzacie vodnej pary v konstrukcii.
@miro_baumit Stavebna vlhkost sa musi vyvetrat, nie "vydychat". Ale povedzme, ze som staval z porobetonu, ktory je mokry z vyroby. Mam 2 moznosti: a) lepsiu a lacnejsiu - zateplit az po prvej zime, co som kuril; b) rychlu a drahu - zateplit nobasilom, ako pravy "dychac". Preco by som si mal kupovat EPS, ked za tu cenu mam kvalitativne uplne iny level zateplenia???
@majkoj veru to bude zas zábava. :-)
@miro_baumit prosím napíšte ideálne?!zateplenie domu,od základov až po strop,ďakovala.
mame novostavbu, vlhkost pocas vykurovacej sezony je 35%. Musime zvlhcovat. Neviem ci chcem aby stavba "dychala"
@jojo2jojo Aj my sme mali pod 40%. Kupovali sme zvhlcovac, aj dva. Nepomohlo. Potom som kupil novy vlhkomer ;-)
@jojo2jojo to uz musi byt riadne derava stavba, aby to "dychanie" malo nejaky vplyv...
Článok sa načítava...
@miro_baumit Dobry den, zaujal ma vas produkt a hlavne jeho reklama kde pisete "Baumit open dýcha 4x viac ako bežný tepelnoizolačný systém". Viete tento rozdiel uviest do realnych cisiel? Ukazat laboratorny vypocet, uviest materialovu skladbu zateplenej steny s vasim systemom a aj materialove zlozenie steny s ktorou ste to porovnavali atd? Vyvratte mi, resp nam, ze to nie je opat len reklamny trik na ludi ktori naletia na krasnu reklamu a super akcie. Dakujem
Profilova fotka
@matorado So systémom Baumit open môžete môžete zatepliť a šetriť už prvú zimu, pričom sa murivo môže plynulejšie vysúšať ako pri bežnom EPS.
Profilova fotka
@marta2610 prosím napíšte ideálne?!zateplenie domu,od základov až po strop,ďakovala. Ideálne zateplenie neexistuje :-). Druh zateplenia alebo izolácie musí vždy vychádzať z konkrétnych podmienok na stavbe, alebo požiadaviek investora.
ešte som sa pre zateplenie nerozhodol. Odrádza ma to čo ste napísali v inej téme, citujem: "Vzhľadom k tomu, že prvé fasády zateplených domov už majú aj viac ako pätnásť rokov, prichádza čas na ich obnovu." Takže aká je predpokladaná životnosť fasádnych omietok baumit? Máte v ponuke takú čo nepotrebuje po 15 rokoch obnovu a životnosťou sa vyrovná brizolitu (50 rokov) ?
Profilova fotka
@dbe Nie je to len reklamný trik, polystyrén Baumit open má vskutočnosti 4 x vyššiu paropriepustnosť ( μ ≤ 10) ako bežný EPS ( μ 40 - 60).
@miro_baumit Neopovedali ste mi na priamu otazku - preco by som mal davat drahy EPS, ked za tie peniaze mozem mat mineralnu vlnu?
@miro_baumit dakujem za odpoved..narychlo som nahliadol na stranku austrotherm a tam sa uvadza toto. Alebo pozeram zle? A este mi absentuje jedna odpoved. Napisali ste, ze polystyren baumit open ma 4 x vyssiu poropriepustnost, no to este neznamena, ze to plati o celom systeme zateplenia resp o celom systeme zlozena obodoveho muriva, nie?
Profilova fotka
@stastnyjim Ako som uz pisala v pod obnovou fasady v tomto pripade nemame na mysli obnovu jej struktury ci celistvosti. Z hladiska funkcnosti je zivotnost daleko vyssia ako 15 rokov. Hovorime o znecistenej fasade, o fasade napadnutej riasami. V pripade stavby umiestnenej v prasnejsom prostredi alebo stavby v blizkosti vodnych ploch, fasada potrebuje v pravidelnych cykloch obnovu, najma ak nebolo na tento fakt myslene uz pri prvom vybere fasadnej omietky - materialova baza, pridanie specialnej protiplesnovej prisady a pod.
@miro_baumit Vyssiu paropriepustnost ma zrejme EPS doska ako celok, ale vdaka tym dieram je to vlastne klasicky EPS, do ktoreho su urobene diery, cez ktore prepusta vlhkost z interieru do exterieru (vo vacsine pripadov). Moja otazka znie, nemoze nastat pripad, ze v pripade beznych podmienok, kedy je vonku nizka teplota a vlhkost sa zacne koncentrovat prave v tychto otvoroch jednoducho skondenzuje na stenach dierok, pretoze podmienky na to urcite budu a jedneho pekneho jesenneho dna sa mi na fasade objavi raster vlhkych bodiek, ktore zmiznu az na jar, ked teplota zacne stupat nad hodnoty rosneho bodu?
Profilova fotka
@supiiik V určitých podmienkach môže nastať aj takýto prípad. Môže to byť niečo obdobné ako keď je na fasáde vidieť všetky kotvy. Tento jav je ale krátkodobí, pár hodín a vzniká len za určitých teplotných a vlhkostných podmienok.
Profilova fotka
@matorado Systém Baumit open má rovnakú alebo podobnú paropriepustnosť ako murivo a ostatné komponenty ako sú stierka a fasádna omietka. Čiže prechod vodných pár cez stenu je plynulejší ako pri iných izolantoch alebo systémoch. Vysoká paropriepustnosť niektorého komponentu v systéme môže byť niekedy aj na škodu, alebo sa naplno nevyužije.
@miro_baumit Za mna mate jednotku za vyhybave odpovede, davali ste na skoleni pozor ;-)
Profilova fotka
@dbe Podľa normy je paropriepustnosť (MU) EPS od 20 - 50 - podľa objemovej hmotnosti. Reálna hodnota je okolo 40. Túto hodnotu používame aj vo výpočtoch a na základe tejto skutočnosti komunikujeme, že náš systém dýcha 4 x viac. Keďže žiadny tepelnoizolačný systém ako celok necharakterizuje číselná hodnota paropriepustnosti, je potrebné aj spomínaný slogan brať s nadhľadom. Nakoniec asi ako každú reklamu. Nič to však nemení na skutočnosti, že izolačné platne openTherm umožňujú rýchly odvod vodnej pary z konštrukcie a majú úplne iné stavebno-fyzikálne parametre v porovnaní s klasickými polystyrénovými doskami.
@miro_baumit Zdravim,ma vyznam zateplovat s eps panelak len od prveho podlazia?Cca meter od zeme?Vsade naokolo to tak vidim,no nezda sa mi to ok.Resp.zatepluju len stity panelaka.Nevytvori sa pliesen v rohovych bytoch prave v mieste zateplenej steny a tej nezateplenej?
Profilova fotka
@kuracinarez Pekné popoludnie, odpoviem za kolegu. Zatepľovanie a rekonštrukciu bytového domu je potrebné riešiť komplexne. Ak prízemie tvoria chodby a pivnice je potrebné vykryť tepelné mosty a minimalizovať úniky tepla: zateplenie je potrebné stiahnuť min. 1 m od úrovne obytného podložia, aby sa vykryl tepelný most a zároveň je potrebné zatepliť stropy pivníc príp. nezatepleného prízemia, či suterénu. Zatepľovanie prízemia, či suterénu je potrebné zvážiť podľa materiálového zloženia, teplôt v kútoch, využitia priestorov a pod. Zatepľovanie len štítov nie je veľmi šťastné riešenie. Presne ako píšete, nie sú vykryté všetky tepelné mosty a hygienické problémy ako plesne môžu pretrvávať. Takéto riešenia sú väčšinou rýchlym hasením problémov a nedostatkov v prípadoch, ak nie sú dostatočné financie, prípadne sa nevie nájsť dohoda medzi obyvateľmi bytového domu.
Ked tak premyslam para ako skupenstvo vody pri prestupe konstrukciou so sebou nesie i urcite teplo, takze tym dychanim nestraca stavba teplo? Asi nejde o ziadne kW ze, tak potom kolko tej pary je mozne pustit 1m2? Ale dobre Baumit open je nejakym krokom vpred lebo tepelna izolacia dycha uz len domysliet aby nove izolacie mali v sebe aj nejake rekuperacne jadro ktore by odoberalo teplo prestupujucej pare a pustilo ho spat do vnutra :-D
@niless Samozrejme. Dokonca to ma aj nazov - skupenske teplo vyparovania. Tu energiu ziskas spat jedine skondenzovanim, co pri izolaciach nie je zrovna zelany jav.. ;-)
Profilova fotka
@matorado spravny nazov je entalpia :)
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?