Prečo sa oplatí obuť dom do papúč?

Profilova fotka
Oblasť sokla, teda miesto styku obvodového muriva so základovou doskou, je kritickým miestom z hľadiska tepelnej ochrany najmä u nepodpivničených domov. Ochladzovanie týchto miest od základov vedie k tepelným stratám a v mnohých prípadoch dokonca k vzniku plesní na vnútornom povrchu steny.
1
2
@marcel_wienerberger hmm zaujimave, co odporucate, dat prvu tehlu daku specialnu ultra izolvacnu s dakym vsypom alebo o co ide. Preco je to take kriticke ked z vonkuje zateplene a doska na ktorej je tehla nemoze mat menej ako 10° ani omylom, a myslim ze rosny bod nemoze nestat tak aby vznikala v tomto mieste plesen.
Profilova fotka
@sysell Odporúčame dať do prvej rady tehlu plnenú minerálnou vatou. Jedná sa hlavne o nezateplené murivo a nepodpivničené. Tak sa vyhneme rizikám vzniku rosného bodu a plesní. :-)
Profilova fotka
@marcel_wienerberger Ak je to čo uvádzate dôvod, pre použitie špeciálnej tehly v prvom rade, tak by sa mala logicky použiť aj v poslednom nie? alebo sa mýlim? :-)
Ja by som rád videl tú vlnu vnútri keď to pár krát zmokne
Ja som sypaol do prveho radu perlit a pozna mvela ludi ktori tak robili, vyjde to ovela lacnejsie ako kupit tehlu s mineralnou vlnou do prveho radu.
@marcel_wienerberger A ak neplánujem použiť tehlu?
Profilova fotka
@jamk1 prečo aj v poslednom?
Profilova fotka
@kriloter Vlna je krytá vo vnútri tehly. Okrem toho je minerálna izolácia hydrofobizovaná a tým sa stáva do určitej miery vodoodpudivá bežný ľahký dážď jej nevadí. Každopádne počas prác na stavbe by sa mala tehla počas nejakej dlhšej prestávky zakrývať z vrchu fóliou. Ak by aj izolácia zamokla tak za chvíľu na slnku vyschne bez toho aby stratila svoje vlastnosti.
Profilova fotka
@tomcok Ok. Ak sa tehla naplní izoláciou strojovo tak je istota, že tá tehla bude izoláciou naplnená celá. Pri sypaní perlitom vzniká riziko, že tehlu nnaplníte po celom priereze.
Profilova fotka
@catscan Tak nič? :-)
vzduch neizoluje?
Profilova fotka
@igigi Áno aj vzduch izoluje a v čase keď neboli sprísnené požiadavky EU na tepelno technické parametre tak stačilo použiť na obvodové steny hr. 38cm, ktorá nebola plnená vatou a tepelný odpor bol tvorený veľkým množstvom malých vzduchových otvorov. Tehly plnené mineránou vatou dosahujú lepšie tepelnotechnické parametre.
Článok sa načítava...
@marcel_wienerberger lebo rovnako premrza murivo cez veniec, resp. pomurnicu? Ozaj a nestaci odizolovat zaklady a mam vybavene? ;-) Lebo ja som izoloval, podpivnicene nemam a nedavam ani tehlu plnenu vlnou /davam porfix/ a necakam, ze mi tade bude spodny rad premrzat... Ani ze tam bude nejaky rosny bod v murive....
Profilova fotka
@marcel_wienerberger Neviem, ale myslím si, že prvá je ochladzovaná od základnej dosky a a posledná zase od deky. Mýlim sa?
to bude zase v ďalšom kole... zateplená horná tehla..
Profilova fotka
@jamk1 Veniec má samostatnú izoláciu
Profilova fotka
@megdesign Aj to dobré riešenie
Profilova fotka
@igigi určite sa tým nič nepokazí :-)
@jamk1 @marcel_wienerberger Presne tak. Vela ludi prave na tento bod zabuda a neda izolaciu az ponad pomurnicu. :-)
@catscan Vela ludi pouzilo na prvu radu porobeton :-). Ten navyse izoluje na rozdiel od tehly v kazdom smere rovnako dobre.
Profilova fotka
@danculd áno lenže porobeton má nízku pevnosť a je riziko ho dať do prvej rady pod tehlu.
@marcel_wienerberger co keby som ti prezradil jedno tajomstvo. papuce sa obuvaju na nohy. a ked ma niekto nezaizolovanu zakladovu dosku, tak tie "nohy" su vlastne nechranene a tie specialne tehly pokladajuce sa uz na zakladovu dosku, to uz nie su papuce ;-) :-D :-D :-D :-D :-D a teraz vazne. pokial chce investor kvalitne izolovat, musi izolovat celok. nemat odizolovanu zakladovu dosku a vymyslat izolaciu prveho radu tehal, je samozrejme hlupost. ze to robi 80% republiky, to sice pravda, ale pokial by stavitel zaizoloval zakladovu dosku zvonka (co su v podstate tie papuce), tak prvy rad netreba izolovat, lebo sa k nemu nikdy ziadna vlhkost, ani chlad nedostanu. takto je to cele nezmyselne, minimalizovat vlhkost a chlad dosky v prvom rade tehal.
Profilova fotka
@bozsky_kaja Ďakujem za poučenie. :-) Zo všetkým súhlasím čo si tu napísal, no cez to všetko tá tehla plnená vatou vylepší tepelnotechnické vlastnosti v tomto rizikovom styku, takže až taký nezmysel to nie je. :-) :-)
Profilova fotka
@marcel_wienerberger ako riesi tepla vyplnena vatou problem, ked hlavnym problemom je crep tehly a ten preruseny nie je ? Ak nemam zaizolovany sokel, crep na vnutornej strane tehly odvadza do zakladovej dosky teplo , ochladzuje sa a tym padom je tam stale riziko vlhnutia ci plesni. Toto je len pseudo riesenie :) , bud pod tehlu plat penoskla, alebo poriadne zaizolovat sokel, ci zakladovu dosku.
boj s veternými mlynmi
@marcel_wienerberger Ake riziko je tam pri jedno/dvojpodlaznom RD? Ved z porobetonu sa stavaju aj stvorposchodove budovy, takze pevnost pri beznom RD je uplne postacujuca.
Profilova fotka
@majkoj ten styk tehly so základovou doskou je minimalizovaný - väčšia plocha je tepelná izolácia. Dokonca podľa teplotechnických výpočtov pri použití tehly plnenej vatou nie je potrebné sokel dodatočne zatepliť
Profilova fotka
@marcel_wienerberger stykova plocha crepu s platnou je predsa uplne rovnaka :) . A co konkretne znamena NETREBA zateplit ? Lebo uz sme citali o kadecom co "netreba" zateplit a potom maju ludia oci pre plac...
Profilova fotka
Požadovanú teplotu, ktorá má byť na vnútornej strane styku obvodového muriva s podlahou vyššia ako kritická teplota na vznik plesní a to 13,1 dosiahnete aj bez zateplenia sokla.
Profilova fotka
@majkoj Požadovanú teplotu, ktorá má byť na vnútornej strane styku obvodového muriva s podlahou vyššia ako kritická teplota na vznik plesní a to 13,1 dosiahnete aj bez zateplenia sokla.
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?