Prečo je parozábrana v šikmej streche dôležitá?

Profilova fotka
Vlhkosť v streche je častým problémom nielen starých stavieb ale stretávame sa s ňou aj pri novostavbách. Viete načo slúži parotesná fólia ? Ako umiestniť parotesnú fóliu (parozábranu/parobrzdu )? Ako spájať parozábranu a parobrzdu, utesniť dieru v parozábrane? Ako sa zbaviť zabudovanej vlhkosti z mokrých trámov krovu ?
Profilova fotka
@vlado_isover to ste nastolili širokú tému, ani odborníci nemajú jednoznačné riešenie. Je iné uplatniť parozábranu v montovanej drevostavbe, kde sa fólia lepí na steny, strop aj podlahu a na murovanej, kde sa "prilepí " špeciálnymi tmelmi na steny, pritom to nemá žiadny účinok, pretože para prechádza stenami.
@jan45 trochu silne slova, ze "nemá žiadny účinok".
Profilova fotka
ma pravdu,nema ziadny ucinok,tu sa neda povedat ze ma maly alebo velky ucinok,bud ma alebo nema, nic medzi,takze kedze nema 100 %,tak nema, to je ako tak trochu tehotna,bud si alebo niesi :)
@lupus preco? hadam je rozdiel, ked sa do izolacie dostane naozaj minimalne mnozstvo pary cez stenu ako keby folia bola len tak o stenu opreta ak vobec aspon toto. Tu ide o to, dostat do izolacie maximalne tolko vlhkosti, kolko sa z nej stiha odparit... A k tym 100% - ani samotna parozabrana nezabrani prechodu par na 100%, difuzny odpor nema nekonecno, naco ju tam potom davat.
Profilova fotka
mas nejake mnozstvo pary, a ak sa ti dostane naraz to mnozstvo do izolacie, ma vacsiu plochhu na odparenie ako ked sa ti nejakou "dierou" to iste mnozstvo dostava pomali ale dlhodobejsie do izolacie na jedno miesto,ci sa mylim, vlkost sa bude dovtedy vyrovnavat,pokial sa nevyrovna,,mozno sa mylim , no ale kolko budes tej pary mat doma? ci mas parbu saunu v podkrovy ? tak otvoris okno na 5 min a para je v baranej
Profilova fotka
@lupus Ahojte co sa tyka vlhkosti da sa z diagramov presne odcitat kolko gramov vody sa pri akej teplote a akej relativnej vlhkosti nachadza vo vzduchu. Vzduch pri teplote -10 stupnov Celzia relativnej vlhkosti 50% obsahuje cca 2mg H2O na g vzduchu, pri teplote 20 stupnov Celzia 60% relativnej vlhkosti cca 7,5 mg H2O na g vzduchu, pri tejto teplote sa nachadza rosny bod pri cca 12 stupnov Celzia. Ak nepouzijes parozabranu dostane sa vlhkost do neodvetranej konstrukcie, skondenzuje na chladnych povrchoch v koštrukcií. Samotna tepelna izolacia je od vyroby hydrofobizovana avsak pri zvysenej vlhkosti dochadza k zhorseniu teplnoizolacnych vlastnosti. Krov ktory je takto vystaveny vode po case zacne plesniviet, mozu ho napadnut drevokazne huby. Aby k takymto situaciam nedochadzalo treba pri navrhu mysliet na bilanciu vlhkosti a prepocitat mnozstvo skondenzovanej vodnej pary a odparenej vodnej pary pocas roka. Prikladam par fotiek z realizacii kde bol vplyv vlhkosti podceneny.
Profilova fotka
Prikladam par fotiek ako sa to da spravit lepsie.
@martin_isover Odkedy je tato folia na trhu,nic ine nepouživam okrem kupelne,perfektna praca,len ta cena folie sa este da prekusit ale tie pasky su nekrestansky drahe :-|
Profilova fotka
KM DUPLEX uz niekolko rokov, XTRA SAFE od minuleho roka
Profilova fotka
skoda ze som si neodfotil sucasnu realizaciu u mna :-) este len to by bola diskusia :-D
Profilova fotka
Ďakujem za vaše príspevky, ďalšie otázky zodpoviem zajtra. Prajem príjemný zvyšok dňa.
Profilova fotka
Ahojte, ak by ste potrebovali prepočítať vlhkostnú bilanciu vašej plánovanej strechy zastihnete nás na mailovej adrese: info@isover.sk .
Článok sa načítava...
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?