Používate iba klasický sadrokartón RB, alebo aj iný?

Profilova fotka
Rekonštruujete alebo staviate so sadrokartónom? Zvažujete použiť štandardný sadrokartón RB alebo aj taký, ktorý má pridanú hodnotu (proti vlhkosti, hluku, protipožiarnu a pod.?)
1
2
Profilova fotka
Samozrejme ze rozne. Kupelne vlhoba, podkrovie zas protipoziarny... Sak to je hadam standart...ci?
Profilova fotka
@madein1974 áno, impregnovaný sdk do kúpelní, protipožiarny do podkrovia, modrý akustický sdk na zlepšienie zvukovej nepriezvučnosti,atd. Je to štandardné použitie, ktoré väčšina z nás pozná, ale stretávame sa s prípadmi kedy to nieje všetkým takto jednoznačné...
ja som sa dnes v inej diskusii pýtal na modrý a vraj je to proti hluku
Profilova fotka
Ružový je do dievčenskej detskej izby?
Profilova fotka
@istvan_s áno, modrý sadrokartón (modrý akustický) je na riešenie hluku, napr. máte hlučných susedov na bytovke, a už to nechcete viacej znášať, tak sa dá tento problém riešiť systémovou konštrukciu napr. predsadenou stenou s modrou akustickou doskou, tzn. zlepšenie zvukovej nepriezvučnosti pôvodnej steny. Riešite niečo konkrétne s hlukom, resp. zvažujete použitie modrej dosky?
@kristina_rigips riešime nový dom, dostali sme rôzne odporúčania vrátane toho aby obvodovky boli z porobetonu a interierove priečky z modrej dosky. Aký to má reálny zmysel? Dá sa na tom ušetriť? Myslím versus murované priečky
Profilova fotka
@istvan_s reálny zmysel to má v prínose v akustike, posielam link na http://www.modreticho.sk/ kde ak máte záujem tu sa môžete dozvedieť viac o modrej akustickej doske. Prínosom je určite aj rýchlosť výstavby, šetrenie priestoru, pokiaľ plánujete na steny tapetu, sdk priečka pretmelená do kvality Q4 je ideálnym povrchom. Čo sa týka ceny v princípe by suchá výstavba mala byt lacnejšia ako murovaná - samozrejme závisí od konkrétnej cenovej ponuky montážnika a od toho či materiál kupujete sami alebo či ho beriete ako jeden balík vrátane prác od montážnika.
@ferron Áno, myslím že robia aj čierny - na vývoz do Áfriky
@kristina_rigips Ahoj, chcem sa spytat na ten protipoziarny sdk.. do kolkych stupnov alebo do akeho casu by mal byt odolny voci ohnu, resp. teplu?
Profilova fotka
@zarrinka odpoviem za slečnu z rigipsu.. doska sama o sebe nie je nijako testovaná na požiarnu odolnosť. vždy sa testuje konkrétna skladba ako celok, či už je to predsadená stena, priečka, strop atď. čiže sú v tom profily, dosky, tmely a všetko ostatné. záleží aj na skladbe tej ktorej konštrukcie aj na tom, kde je použitá. iná odolnosť vznikne pri podkroví, pri strope pod železobetónovým stropom alebo trapézovým plechom atď. treba sa spýtať na konkrétnu konštrukciu.. a hlavne nie vždy je vyžadovaná požiarna odolnosť. treba si to pozrieť v projekte, prípadne sa pobaviť s požiarnikom.
Profilova fotka
@zarrinka požiarna odolnosť sa posudzuje pre komplet konštrukciu, nie pre samotný materiál. Tzn. požiarna odolnosť sdk priečky sa dá deklarovať od 30minút po 180, čo znamená že priečka dokáže odolávať požiaru po dobu 30-180minút, kým nepríde k porušeniu (v závislosti na použitých doskách). Dlhodobé zaťaženie teplom je do +45°C.
@zarrinka @kristina_rigips maju celkom pekny material, skoda ho nezdielat: http://www.rigips.cz/data/USR_001_PIC...
Článok sa načítava...
@kristina_rigips @ bozsky_kaja @cuthalion Dakujem Vam za odpovede. Ideme prerabat konstrukciu krbu a potrebujeme tam riesit taky kusok miesta kde nam navrhovsli sdk. Ako sa ale zda, toto nebude ok riesenie... ;-)
Profilova fotka
@zarrinka okolo krbu by som určite neriešil sadrokartón, minimálne nie bez nejakej technickej izolácie..ale to už by som sa radil s krbárom a nie výrobcom sdk
Profilova fotka
ja mam otazocku. knauf ma diamantovy sadrokarton. je pevnejsi ako klasicky. mate aj vy nieco podobne?
chcem sa spýtat či je nutné na predsadenú priečku kde zadná stena je spolovice vonkajšia nutné dávat parozábranu? skladba bude sdk , cd a vata
Profilova fotka
@mucikovci majú dosky rigistabil
Profilova fotka
@venco ak predsadená stena susedí s exteriérom je naozaj nutné dávať parozábranu. Pozor však na rosný bod a tým pádom na hrúbku izolácie. Mala by byť navrhutá tak aby sa rosný bod nenachádzal medzi SDK a obvodovým murivom.
na podkrovie som dal obycajny, protipoziarny mi pride zbytocny. radsej spravte reklamu na tie CD profily s jamkami, tie sa mi zdaju ovela lepsie ako obycajne, skrutka sa tam lahsie chyti a neklze.
Profilova fotka
@sysell sme radi, ze sa Vam pacia nase Rigiprofily :) Pri návrhu riešenia v podkroví treba brať do úvahy odporúčanie špecialistu PO, ktorý dáva vyjadrenie k projektu. Z nášho hľadiska sa však snažíme odporučiť požiarnu odolnosť na min 30 min.
Profilova fotka
@mucikovci Dobry den, mame konstrukcnu sadrokartonovu dosku RigiStabil, ktora ma vysoku pevnost a unosnost. konzolove zatazenie dosky RigiStabil je 80 kg, ale treba dbat na vhodne kotviace prostriedky. Je vhodna do nosnych aj nenosnych konstrukcii, ako priecka, predstena, podhlad a podkrovie. Da sa tiez pouzit v priestoroch s vyssou vlhkostou a splna poziadavky na vyssiu poziarnu odolnost. Posielam vam aj link na video, ktore vam to ukaze zabavnou formou :) https://www.youtube.com/watch?v=8yv-_...
@alexandra_rigips vdaka za odpoved, no ten rosný bol je ale vec skôr obvodového múru a vonkajšej fasády,ktorá teda zateplená nieje , ale je tam tehla okolo 40 cm ,teda rosný bod bude niekde v murive.teda ešte je otázka či dat parozábranu na stenu pod vatu alebo pod sdk?
@alexandra_rigips Ahoj. U Sysla je názorně vidět, že mu stačí obyčejný SDK a neláme si hlavu nějakým jiným. Důvod je naprosto prozaický. Jednak to asi nezná. Ale pravděpodobně to zná, ale nedá za to své prachy. A je mu zcela jedno, jestli bude protipožární odolnost 10, 20, 30 nebo více minut. Pro některé lidi nemá cenu nabízet nějaké spec. materiály, natož je vyvíjet. /Při představě, že by sysel náhodou dělal SDK podhledy na kšeft, tak mě polévá studený pot. Jemu se líbí profily s jamkami, kde se mu dobře šroubuje. A to je smutné. ;-(
@praoteccech Poznam protipoziarny a co teraz? Nekupoval som ho lebo predpokladam ze keby mi v izbe zacal horiet horlavy material tak ten sadrokatron to uz nezachrani a urcite by sa chytila drevena konstruckia. Ano beznemu cloveku to moze byt jedno, ale su ludia ktorí si na to potrpia alebo firmy a projektanti a pod tak co mudrujes? Tieto fora citaju skor ludia co nemaju priachy nazvys resp. maju a pochvaluia sa nimi. Co mas s predstavou ze by som robil podhlady na kseft? A co mas proti profilom s jamkami, davalsom obycajne a kedze som to robil sam a masel som si jednou rukou drzat a druhou vrtat tie jamkave sa mi robili lahsie. neviem co mas proti. ak tu ides mudrovat chod rasdej na wc a netroluj.
@kristina_rigips Dobrý deň, plánujem rozdeliť izbu sadrokartónovou priečkou. Aký je rozdiel v použití bieleho SDK a modrého SDK z hľadiska akustiky. Rozdiel v cene je cca 2eurá (hrúbka 10cm) Ďakujem
@sysell Ahoj. Ty jsi klasický prototyp lidí, kteří si postaví za minimální prachy paskvil. Když nebude hořet, když nebudeš spát pod hořící střecho a když budeš mít celý život kliku, tak se nic nestane. Když kliku mít nebudeš, tak ti bude moc horko podstatně dříve, než si budeš přát. A mě je putna, co si postavíš sobě. A také je mě fuk z čeho to postavíš. Ale mohl bys připustit, že se vychcaně sám proti sobě mýlíš. Proti profilů s jamkami nemám nic. Ty jsou určitě perfektní. Ale uvedl jsem to jako příklad zvrácené logiky myšlení. Ulehčit si práci to ano, ale udělat něco pro vlastní bezpečnost, to ne :-p
Profilova fotka
@praoteccech aku poziarnu odolnost ma klasivka rb doska ?
@majkoj Ahoj. To mě zkoušíš ? O něco výše je napsáno, že se posuzuje celá konstrukce. Čili sčítá se spolupůsobení jak SDK, tak minerální izolace a musí se přihlédnout i k detailní skladbě konstrukce. Jiné to bude u dřevěných roštů, jiné u ocelových CD profilů. Já to počítat neumím a ani se to nebudu učit. Nicméně , když bude všechno stejné, tak u protipožárního SDK bude protipožární odolnost vyšší, čili delší. A o to především jde. :-)
Profilova fotka
@praoteccech nie, to sa naozaj vazne pytam, lebo ma to zaujimalo a neviem sa toho udaju dopatrat :) A aj by ma zaujimalo akou upravou SDK sa to dosahuje. Ale mozno na to odpovie niekto z Rigipsu :)
Profilova fotka
@majkoj Dobry den, samostatna doska nema ziadnu poziarnu odolnost, vzdy sa posudzuje poziarna odolnost iba celej konstrukcie.
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?