Podľa akých kritérií si vyberáte murovací materiál pre Váš rodinný dom?

Profilova fotka
Ak si staviame dom, počítame s tým, že to bude „naveky“. Mal by vydržať viac ako 100 rokov. Menšia obnova po 30 rokoch – výmena okien, dverí, podláh, ... No steny, tie si nevymeníme. Pretože steny, to sú NÁŠ DOM. Preto by mali „fungovať“ aj 100 rokov bez porúch. Suché, teplé, pevné, bez trhlín a plesní na stenách aj vo vnútri. Podľa čoho by ste si materiál pre Vás rodinný dom vybrali VY?
1
2
Profilova fotka
Dobrý deň všetkým dnešným diskutujúcim. Volám sa Radovan Fecko a dnes Vám budem robiť spoločnosť. Dnes sa tieto premiérové Dni s Wienerbergerom prehupnú do svojej 2.polovice. Otvárame pre Vás nové témy. Snáď Vás oslovia natoľko, že nám do nich prispejete svojimi otázkami, postojmi. Ak existuje aj iná oblasť súvisiaca s tehlou, či značkou Wienerberger, ku ktorej by ste sa chceli vyjadriť – opýtať, napíšte mi to, otvoríme novú tému. . . „Tak neváhejte a pište, já odpovím HNED a ne příště“  :-)
Profilova fotka
Po argumentoch "tehla je tehla" som si vybral YTONG :-D
Profilova fotka
Gratulujem k výberu. Dôležité je stále mať relevantné informácie, zvážiť a rozhodnúť sa. Chystáte sa stavať, alebo nebodaj už bývate?
Profilova fotka
Samé znenie témy sa zdá byť veľmi prosté až banálne. Uviedol som ju však preto, že sa stretávam s často až bizarnými dôvodmi, prečo si vybrať ten či onen materiál. Každý stavebník je ešte pred projektom postavený práve pred túto otázku. Niekto hľadá odpoveď na nete, niekto u projektanta, niekto u susedov, známych, niekto u stavebnej firmy. . . Takto si vytvára predstavu ideálneho materiálu pre svoj rodinný dom. Odkiaľ čerpáte informácie, ktorým dôverujete VY?
ja mám rád betón.... pevný a lacný
Profilova fotka
Betón je zázračný materiál. Stretávame sa s ním často pri bytových domoch, kde sa s obľubou kombinuje s výplňovým tehlovým murivom. Moderné debniace technológie umožňujú rýchlu výstavbu pri vysokej pevnosti. Pri bytových domoch do ca 5 podlaží sa však dobre uplatňuje aj samotná tehla, ktorá aj takéto zaťaženia zvláda.
Profilova fotka
@igigi Samotný betón má výborné pevnostné a akumulačné parametre. Jeho použitie je tradične silné aj v bytovej výstavbe napr. vo Francúzsku, kde je obrovská produkcia cementu. Preto sú tam ďaleko vo vývoji aj použití betónu aj pri stavbe ciest. V našich končinách je tradičná práve tehla a práve som našiel príklad použitia tehly na 5-podlažnú bytovku - ak sa mi podarí foto pripojiť :-)
Profilova fotka
@igigi Tehla je Tehla, znamená napr. pevnosť. Pri rodinných domoch tento parameter nie je rozhodujúci, pretože počet podlaží je malý, môže to však zavážiť v prípade väčších rozponov stropov alebo inak koncentrovaného zaťaženia (úzke medziokenné stĺpiky a pod). Pevnosť tehly je však vzhľadom ku jej tepelnoizolačným vlastnostiam výborná. Predstavuje jednu z istôt stavebníka, že jeho dom bude pevný a bezpečný. To je na mieste spomenúť práve vatovú tehlu Porotherm T Profi, ktorá vďaka svojej rebrovej štruktúre dosahuje o ca.20% vyššiu návrhovú pevnosť ako klasické tehlové bloky Porotherm. Pripájam ešte niekoľko čisto tehlových bytových domov.
@radovan_wienerberger vapeno-pieskova tehla 1) Staci 175mm hruba nosna konstrukcia = setri na zakladovej doske a dekach podlazi 2) Relativne rovnake kvadre, odchylky v milimetroch = setri na omietke 3) Kotucovou pilou ide presne rezat = minimalny odpad 4) Vysoka objemova hustota = vynikajuco akumuluje teplo a zvukovo izoluje 5) Obsahuje kanaliky na rozvody = pri spravnom rozvrhnuti rozvodov minimalizacia pracnosti
Profilova fotka
@bozsky_kaja VPC tehla je vskutku zaujímavý materiál. Často sa s ním nestretávam ako z hlavným murovacím materiálom. Skôr ako doplnkový z dôvodu statiky, akustiky alebo ako estetické oživenie interiéru. 1) Staci 175mm hruba nosna konstrukcia = setri na zakladovej doske a dekach podlazi Podľa normy naozaj 175mm hrúbka steny spadá do kategórie "nosná stena". Je však štíhla, neodpúšťa nepresnosti na stavbe, štíhlosť je na úkor stability a tým aj únosnosti a prípadné zásahy či "menšie ubehnutia frézy či kladiva" predstavujú výrazné oslabenie steny aj z hľadiska akustiky. 2) Relativne rovnake kvadre, odchylky v milimetroch = setri na omietke Presnosť na murive určite šetrí na omietke, súhlasím. 3) Kotucovou pilou ide presne rezat = minimalny odpad To určite áno. Je to homogénny (plný) materiál, preto sa mu neublíži ani pri hrubšom zaobchádzani (na rozdiel od tehly). Avšak je veľmi tvrdý a tým ťažšie opracovateľný (rezanie, drážkovanie). 4) Vysoka objemova hustota = vynikajuco akumuluje teplo a zvukovo izoluje Áno, vďaka vysokej objemovej hmotnosti výborne akumuluje a zvukovo izoluje. 5) Obsahuje kanaliky na rozvody = pri spravnom rozvrhnuti rozvodov minimalizacia pracnosti S tým nemám skúsenosti - no ak je to tak, tak paráda :-)
Profilova fotka
Napíšte mi Váš prístup k výberu materiálu pre Váš dom. Čo považujete za dôležité VY?
Profilova fotka
Dnes sa môj pobyt na planéte "Modrá strecha" končí. Tým aktívnym ďakujem za príspevky. Ostatní sa, verím, polepšia a nenechajú zajtra Alexandra zaspať. Je to nebezpečné, nekontrolovaný pád hlavy na klávesnicu môže spôsobiť vážny úraz. Pekný večer. :-)
Článok sa načítava...
Ja planujem stavbu rod. domu a tiez sa rozhodujem z akeho materialu stavat. Rozmyslal som hadam nad vsetkym moznym aj nemoznym a dosiel som k zaveru, ze u nas je najlepsie stavat z tradicnych materialov, teda tehla alebo porobeton. Dlho som bol za tehlu, aj navrh projektu mam z nej, aj som navstivil stavebniny, ze si material prezriem osobne, vzetko sa zdalo rozhodnute :-) ...az do nedavna, ked pripravy na stavbu zacali finisovat, zrazu som zavahal :-.. Zacal som pokukavat =-) na porobeton ci to predsa len nebude vyhodnejsie po materialovej stranke aj ekonomickej. Aj ked tehla ma nesporne svoje vyhody, stavat z porobetonu je pre lajka ako ja predsa len menej narocne a viac "blbuvsdorne" |-|. Tymo nechcem tehlu navzdy vylucit, stale je vo mne nieco co hovori za nu, len by to chcelo nejako viac navnadit, dat tej tehle este nejaku pridanu hodnotu!..aby sa nerozhodni stavebnici ako ja priklonili spat k vazmu vyrobku ;-).
Profilova fotka
@euro_ Milý Euro. V téme som toho popísal o tehle až až. Skúste si niečo z toho prečítať, je to niečo, čo by som Vám o tehle povedal, keby sme boli osobne. Aspoň tak dôležitý, ako výber materiálu, je výber remeselníkov, ktorí na stavbu prídu. Je dôležité, aby z daného materiálu nestavali dom prvýkrát. Ak je remeselník - murár zručný, zodpovedný a dôsledný, dá stavbe to, čo potrebuje, aby fungovala a poradí, čo a ako s prevádzkou v dome, aby bolo všetko v poriadku. Ja keď som si kupoval bicykel, tak som na tom strávil "kus života", tak si viem predstaviť, že je to nekonečné preklápanie váh z jednej strany na druhú :-) Možno je riešením opýtať sa niekoho, kto týmto rozhodovaním už prešiel a už nejaký rok býva v tehlovom a pórobetónovom dome. Ako by volili, keby sa mali znova rozhodnúť . . . . to si myslím, je dobrá indícia, čo myslíte? :-)
Profilova fotka
@euro_ Spomínané info o tehle je v téme: "Mýty o tehle. Prečo sa hovorí, že Tehla je Tehla?"
@radovan_wienerberger 1) "ubehnutia frezy, ci kladiva"? nerozumiem. preco by som mal frezovat stenu? 3) tvrdost je praveze vyhodou. ked vyvrtam dieru, tak je ta diera presna. pri tehle, alebo ytongu sa lahko stane, ze z driery priemeru X je priemer X+nieco. 5) treba si pozriet VPC systemy. napr. moj vybraty system ma okrem celej tehly, aj tehlu polovicnej dlzky a tehlu polovicnej vysky. to minimalizuje rezy pri spravnom projektovani. ak chcete, pridite pozriet ku mne na stavbu :-)
@radovan_wienerberger dakujem, ale myta a infa o tehle mam viac niez dost :-p. Chce to nieco konkretne z co ma stavebnik osoh. Tak ako to robia ini napr. zalozia rohy zadarmo, ku kazdej palete davaju lep.maltu zadarmo, rozdavaju baly hydroizolacie, zadarmo naradie, pozicavaju pily za facku atd... x-) Ak sa rozhodnem pre tehlu, tak urcite pojdem do profi na celoplosnu lep.maltu 8-( (nie tu co ide len na rebra).No taky valcek na celoplosne nanasanie stoji "mayland"!..ak by ten bol k dispozicii k tehlam (staci pozicat) :-N to by bola jedna indicia...ci?
Profilova fotka
@bozsky_kaja Pozrel som do Vášho profilu, fotky, ako napredujete s výstavbou domu spolu s otcom. Celkom Vám rozumiem, že máte radosť z toho, ako Vám pod rukami rastie dom, keď každý kus muriva prešiel Vašimi rukami. Keby som nebol z druhého konca republiky, verte, že sa rád zastavím pozrieť sa. Aký je presný názov VPC systému, z ktorého staviate? Pozriem sa aspoň a nete.
Profilova fotka
@euro_ Odpoviem obšírnejšie, týka sa to služieb - aby aj ostatní mali komplexnú info. Dlhodobo poskytujeme nasledovné služby: - výpočet spotreby materiálu podľa projektu - ZADARMO - (pôdorysy, rezy, pohľady) zaslaného mailom - vo forme cenovej ponuky v cenníkových cenách. S ním potrebné navštíviť Vami vybraté stavebniny, kde Vám aktualizujú položky "cena" podľa aktuálne prebiehajúcich predajných akcií. Momentálne prebieha Jesenná akcia (každá 2.tehla Porotherm T Profi do 1.radu zadarmo) - viď téma "Oplatí sa obuť si dom do papúč?". Výrazné zľavy je možné získať aj na ostatné typy tehál. Stačí vyplniť formulár na: http://wienerberger.sk/jesenne-zlavy?... alebo zavolať na info linku 0850 111 283, - statický návrh stropu Porotherm - ZADARMO - podľa projektu (pôdorysy pod a nad, rezy, prípadne výkres krovu nad stropom), v podrobnosti realizačného projektu (stat. výpočet, výkresy skladby nosníkov, výstuže, výkaz výstuže, monolitických častí), - asistenčná služba založenia 1.radu tehál Porotherm Profi - služba užitočná pre stavebníkov, ktorí nemajú skúsenosti (resp stavajú z PTH Profi 1-krát). Služba je v prípade tehly Porotherm T Profi služba ZADARMO, v opačnom prípade spoplatnená 120,-EUR s DPH / podlažie (objednanie služby: 037/640 90 62, 0915 496 911). Založenie dôležité - podľa kvality prevedenia prebieha DOBRE alebo ZLE celé murovanie. Zručný a dôsledný murár zvládne (inštruktážne videá "Založenie 1.radu Porotherm Profi" na youtube). Murovanie Porotherm Profi na tenkovrstvovú maltu: kontaktne alebo celoplošne: Kontaktne: používa sa na to určený nanášací valec prípadne maliarsky valček s dlhým vlasom a primeranou konzistenciou lepiacej malty. Celoplošne: používa sa na to určený valec - v tomto prípade náhradné riešenie nepoznám. Valec možno zapožičať vo vybratých stavebninách. Bližšie poradí obch.zástupca z regiónu podľa miesta stavby (kontakt na webe). Bližší popis služieb aj spôsoby nanášania tenkovrstvovej malty nižšie na obr.
Profilova fotka
@radovan_wienerberger zaujimalo by ma ako je to s pouzitim peny pri murovani. V nejakej diskusii som cital ze sa od toho upusta v nemecku je dokonca zakazane takto stavat, z dovodu ze casom sa pena "straca" a tehly stoja v podstate "nasucho". Inak ta idea sa mi paci..
Profilova fotka
@richard71 Pozrdravujem, Richard. Profi Dryfix technológia je na Slovensku od roku 2009. Dá sa teda považovať na "novinku" s cieľom eliminovať mokré procesy a urýchliť stavanie. Tento účel určite splnila. Tento trend naozaj prišiel zo západu a prípadné odklonenie príde znova odtiaľ. Degeneratívne na ňu môže pôsobiť (ako pri PUR penách) UV-žiarenie (svetlo). Keďže je pena v ložných škárach pred svetlom schovaná a murivo omietnuté, nemyslím, že by to bol závažný faktor. Čo sa týka životnosti, chce to čas a neviem o tom, že by sa na SK rozoberalo nejaké murivo a skúmal stav. V každom prípade, po vyrovnaní cien za Profi tenkovrstvovú maltu resp Dryfix penu sa podiel Dryfix peny a rozsah jej použia výrazne zvýšil a nezaznamenali sme žiadne negatívne reakcie v tejto súvislosti. Výber pre tú či onú alternatívu je špecifický pri každej stavebnej firme - stavebníkovi. Optimálne je vyskúšať oba spôsoby a nájsť si ten svoj.
Profilova fotka
@richard71 uz som to tu niekolko krat spominal, to s Nemeckom je samozrejme rovnaka hlupost, ako to, ze je tam zakazany EPS a kominy :).
Profilova fotka
@majkoj Neviem o týchto zákazoch, preto som sa nevedel k tomu vyjadriť.
Profilova fotka
@majkoj no jo. cital som to tak 3 asi roky dozadu na nejakom ceskom fore... netvrdim,len sa pytam,.. ;-)
Profilova fotka
@richard71 http://wienerberger.de/ziegelloesunge... :)
Profilova fotka
@majkoj V každom prípade, na to ako "nevinne" pena vyzerá, je to veľmi silný lepiaci prostriedok. Na prezentáciach vzorovú stenu nemurujeme inakšie ako na penu a po prezentácii musíme stenu rozbíjať, pretože sa nedá rozobrať. Alexander mi písal, že preberá štafetu, tak sa tu dnes dobre mávajte. :-)
Profilova fotka
Ďakujem za odovzdanie štafety. Pekny deň každému a teším sa na otázky.
@majkoj ta stranka bude urcite nejaky nelegalny internetovy underground :)
@radovan_wienerberger Je to cesky KMB Sendwix. Rozmyslal som nad Xella Silka, ale maju len 1 tehlu, nejaku uceleny system, tak som sa vybral tymto smerom.
Profilova fotka
Všetkým vám ďakujem za Vaše dnešné otázky. Zajtra sa na ne teší môj kolega. Pekný zvyšok dňa a príjemný víkend!
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?