Ovplyvnia sprísnené podmienky poskytovania hypoték platné od 1.7. aj vás? Čo všetko sa mení?

Profilova fotka
Určite ste v posledných týždňoch stretli s informáciou, že Národná banka Slovenska sprísňuje od 1.7.2018 podmienky poskytovania hypoték. Ovplyvnili pripravované zmeny nejakým spôsobom vaše plány? Odložili ste kúpu nehnuteľnosti na neskôr alebo práve naopak, urýchlili pripravované zmeny vaše rozhodovanie? Môžu sa vás pripravované zmeny dotknúť?
1
2
... ked uz sa pytate ;-) tak ano, kvoli meniacim sa podmienkam zvazujeme hypoteku Naopak. to ci sa nas pripravovane zmeny dotknu netusime, v banke nam nevedeli povedat ako to presne po novom bude ... zaciname kolotoc obiehania bank
@magda_fingo Iba to nahra do karat bankam pretoze ako sa stalo dobrym zvykom banky budu dofinancovavat hypo spotrebakom a tak viac zarobia za kradsiu dobu. Cele tieto sprisnenia NBS mi zacina pripadat ako lobby bank .
Profilova fotka
@17juraj17 My sme naopak presvedčení, že opatrenia NBS majú za cieľ chrániť klientov bánk pred prílišným zadlžovaním. Nové opatrenia totiž stanovujú maximálnu zadlženosť žiadateľa o úver, ktorá nesmie presiahnuť 8 - násobok jeho čistého ročného príjmu. Práve tento limit by mal regulovať dofinancovávanie hypoték spotrebnými úvermi.
Profilova fotka
@dorali Dobrý deň hypotéka naopak je dobrou voľbou, aby ste mali istotu. No opatrenia od 1.7.2018 zásadne hlavne obmedzia celokovú výšku úveru ktorý Vám bude banka môcť poskytnúť. Napr. ak zarábate v čistom 1000 EUR mesačne tak banka Vám môže poskytnúť úver max 96000 EUR a teda 8násobok ročného príjmu uznaného bankou. ( mesačný príjem 1000 x 12 x8) a hlavne od tohto limitu Vám odpočítajú ešte dovtedy poskytnuté úvery. Čiže ak máte ešte spotrebný úver 5000 EUR banka Vám dá hypotéku už len 91000 EUR. Toto je hlavné obmedzenie ktoré sa dotkne určitej skupiny ľudí hlavne slobodných, čo budú chcieť vstúpiť do úveru sami. Ak však máte partnera tak príjjmy sa Vám spočítavajú a teda každy ak zarobéte po 1000 tak limit budete mať až 192000 EUR ( 2000x12x8)
@katka_fingo ano, podla tychto cisel sa hybeme uz v nizsich sumach, prave preto To chceme stihnut vybavit do mesiaca este. Aj ked nepojdeme s peniazmi az na strop moznosti, lepsie sa bude vyberat . aktualne mame preratane "najhorsie" moznosti poskytnutia a stale je to zrejme lepsie ako za novych podmienok =-)
Profilova fotka
@dorali hypotékou naopak určite nič nepokazíte. dokonca ak nebudete brať ešte 100tné financovanie tak s tým nie je spojený žiadny poplatok aj keby ste ju nakoniec nestihli alebo z iného dôvodu nečerpali. Určite si ale treba dať záležať na nastavení tej hypotéky naopak. Je veľmi dobrým pomocníkom avšak po jej schválení sa už nadajú v jej nastavení robiť veľké zmeny :-)
Profilova fotka
@magda_fingo Ja som sa bol informovať v banke v slsp a vraj už z hodnoty pozemku ti pozicaju max 70% a co sa tyka bytu tusim 80% z hodnoty nehnutelnosti... Ale neviem co banka to iny nazor dokonca aj v tej istej banke ti v roznych pobockach povedia nieco ine ... :) Ja osobne som bol nedovercivy voci financnym poradcom... ale pri kupe nehnutelnosti mi realitak dohodil svojho znameho z jednej brookerskej spoločnosti, nie nejakeho zelenáča akých sú bohužiaľ stovky ale Ing. ekonomie, ktory mal za kamaratov bezne riaditelov bánk :) Odvtedy som zmenil na toto odvetvie názor, lebo mne sakramensky pomohol. Mal super prehľad a z mojich informacii mi dohodil pre mna najlepšiu hypotéku... Hypoteku splacame stvrty rok a podmienky mam suprove, skoro nic nepreplacam na urokoch a istina ide rapidne dole... Takze ja mozem odporucit ak by som riesil hypoteku zas tak jedine cez brookera aj ked ludia maju nedovercivost ja mam dobru skusenost :)
Profilova fotka
@dexter89 tak tak.ja som sa po x diletantoch dostala k profikovi a to je nebe a dudy. Tiez mam hypo naopak a cakam na kolaudaciu .po july by som uz nevosla do limitu kedze mam 2 hypo..uvidime co to obmedzenie urobi s cenami nehnutelnosti a ake budu urok.sadzby po fixe..toho sa skor obavam , aby potom banky nenahanali peniaze z menej poslytnutych uverov na urok.sadzbach.anad nepojdu na 3 a viac%😣
Profilova fotka
@dexter89 ano názory sa ôznia - to čo je v opatreniach ( odporúčaniach) NBS je že 100ky už od 1.7.2018 končia a max % financovania bude 90. Pri pozemkoch je to iné, tu = bez stavebka je podľa toho aká banka 50-60% bežne a do stavebkom okolo 70%. dve banky vedia však ísť až na 85 resp. po starom 100% no to skôr výnimočne s podmienkou výstavby do 2 rokov. No to ma teší takáto skúsenosť s finančným sprostredkovateľom :-D naozaj pravdou je, že je veľký rozdiel medzi sprostredkovateľmi. No tí čo sa vzdelávajú, sledujú zmeny a hlavne majú napamäti v prvom rade prínos pre klienta sa značne odlišujú od tých ostatných ;-)
Profilova fotka
@jovka no ceny určite postupne pôjdu nižšie no nie hneď. očakáva sa skôr zastavenie rastu v prvom kroku a niekedy v 2019 uz postupne možno mierny pokles pretože naozaj hypotéky postupne banky budú poskytovať menšiemu portfoliu klientov. ono znie to obmedzujúco všetky zmeny k "horšiemu" no bolo to potrebné aby sme nedopadli ako v USA pretože tieto možno posledné 2 roky neboli normal skor vysoko nad normal aj výškou % financovania, aj množstvom a tým pádom dostatok peňazí na kúpu spôsobil že kupujúci boli ochotní platiť stále viac.....
Profilova fotka
@jovka @katka_fingo jj tak podla mna je chyba, že dnes finančného poradcu a realitného agenta u nás môže robiť skoro každý. Stačí ti sako kravat a ideš ... :) plus kopa rôznych pochybných spoločnosti, ktoré znižujú kredit tomuto remeslu bohužiaľ... Takže väčšina ľudí ma zrejme negativnu skusenost... No toho sa tiež obavam ja mam tiež hypo a chcel by som ďalšiu na stavbu domu tak uvidíme či sa to podarí :) HMM ako sa bude vyvíjať ceny nehnuteľnosti to nikto netuší podľa mňa... Je pravda, že v posledných rokoch to išlo rapídne hore. Ako človek čo pracuje v geodezii a realitách (zvažujem založenie firmy ale nemam odvahu) :) si skôr myslím ako píšeš, že ceny budú stagnovať cca do roku 2021 ale zas nie veľmi... snažím sa na to vytvoriť algoritmus ale takéto úvahy su zbytočné... nikto nevie čo sa stane... :D Ale z dlhodobého hľadiska má na ceny nehnuteľnosti vplyv hlavne demografia, ktorá určuje dopyt ten stále prevažuje ponuku, takže skôr si myslím, že moc priestoru na pokles cien do toho toku 2021 nebude... Skôr ako píšeš stagnácia... Otázne je čo príde po roku 2021? Prečo tento rok? Má prisť do platnosti nový stavebný zákon čo je už teraz ošiaľ... Po novom budú v EÚ omnoho väčšie nároky na energetickú náročnosť budov a obnoviteľné zdroje, takže to znamená drahšie stavebné materiály, vstupné náklady,í- na SVK sa málo stavia ak sa bude ešte menej a drahšie kto vie čo to spraví s cenami nehnuteľností aj tými staršími...
Profilova fotka
@dexter89 no tak toto máš veľkú pravdu ... keby boli prísnejšie kritériá a hlavne kontrolovanejšie tak by sme naozaj fungovali v realitnom aj sprostredkovateľskom svete úúúplne inak :-) áno, odbudne počet kupujúcich aj sa im obmedzia možnosti enormne vysokých hypoték a spôsobí to pozastavenie tohto ošialu. tiež si myslím že to nebude " cenový pád z brala" no postupne sa to zastaví a možno časom poklesnú ceny aspoň starších nehnuteľností ale ako píšem na ceny má vplyv množstvo paramertrov tak je to ťažko predpokladať. Je však možné že kombinácia - menší počet klientov, ktorí dostanú hypo, nižšie limity na hypo a vyššie nároky na dofinc, ako spomínaš nové normy od 2021 spôsobí úbytok realnych kupujúcich a teda sa zníži tlak a ceny už nebudú tak rýchlo hnané hore. No tie normy čo spomínaš budú mať " zaujímavý vplyv" pretože hlavne firmy na drevodomy sa hrdia teda že práve drevodomy bude vedieť tieto normy v pohode splňať a murovaným stavbám pomaly odzvonilo hlavne kvôli zvýšeným nákladom na materiály keď bude potrebné tieto prísne normy spĺňať. Klientom ktorí plánujú stavať často odporúčame pokiaľ majú už pozemok aby si vybavili stavebné povolenie teraz ešte vydané podľa starých noriem a prípadne si ho predlžovali :-)
Článok sa načítava...
Určite treba počkať ceny pôjdu dolu pretože sa dopyt brutálne obmedzí. Prepad cien bytov a domov môže byt až 30%! Napríklad teraz mi príjem staci na hypo 300k od júla mi dajú len 200k. Aj keď niekto teraz zarába menej a teraz mu dajú 100k po novom to bude len 70k! Ľudia si budú môcť dovoliť menej a preto sa bude musieť ponuka podvoliť a znížiť. Ceny ktorej sú teraz rekordne boli spôsobené veľkým úverovanim a nízkymi úrokmi. To sa teraz stopne.
Profilova fotka
@skpeter ano no az tak radikalne nepredpokladám. Problém s výškou úveru bude najmä u viac preúverovaných ľudí, kde sa existujúvce úvery budú odpočítavať od úverového limitu a slobodných ľudú, ktorý pôjdu do úveru samy.
Profilova fotka
@katka_fingo JJ asi tak ako píšeš. No ja s priateľkou plánujem tiež stavať, dúfam že v najbližšej dobe. Asi voľba padne na drevodom, alebo rozmýšľame aj nad alternatívnymi materiálmi keramobetón, velox a pod. do tehly moc nechcem ísť. Hlavne kvôli tomu, že slováci sú konzervatívni a nič iné ako tehlu nepoznajú, čo podľa mňa robí z tejto komodity aj drahší materiál, Inak ty keď robíš s financiami nevieš mi poradiť či závisí výška hypotéky aj od druhu stavby? Či banky nerozlišujú napr. medzi tehlovými a drevenými stavbami? Chcú normalne dávať hypo v rovnakom meradle aj na drevostavby, či iný druh materiálov? @skpeter No ty si hotový Warren Bufett ked vies ako sa to bude vyvijať trocha pokory by nezaškodilo. Ja si myslím, že nikto nevie ako sa to bude vyvíjať. Okrem toho z dlhodobého hľadiska po 89 ked sa prestali masívne stavať komunistické sídliská dopyt po bývaní vždy prevažuje ponuku, takže podľa mna pokiaľ nepríde kríza ako v 2008 ci v jakom roku to bolo, pokles o 30% je nereálny. Zas až tak to nové hypo podmienky určite neovplyvní, okrem toho ekonomike sa darí a ma to našliapnuté, hypo budu nizsie ale nic dramaticke okrem toho ak ekonomika šlape ludia viac zarobia a dovolia si aj drahsie uvery... Ja tipujem pokles tak max do 5% do r. 2021 ale je to len tip, koniec koncov nikto to netuší... Ale prepad o 30% nebol ani v čase krízy, predsa len nie sme Amíci, že berieme americke hypoteky na spotrebne veci ...
Profilova fotka
@dexter89 nie je s týmm problém, už si na drevodomy zvykli :-) problem je skor so ZRUBMI a tiez mobilnými domami ale standardne drevodomy sú v poriadku aj normálne naceňované
@dexter89 nazov temy je o vplyve sprísnenych podmienok. môžem sa myliť ale odhadujem pokles cien, uvidime o kolko. Je to z toho dôvodu že hlavne podmienky hypotek, ich urokova miera ovplyvnuju ceny nehnutelnosti u nas. však počitajme; 2013, urokova sadzba 4,5%, som pri 500 splatke na 30 rokov dostal 99 000 2018, urokova sadzba 1,5% som pri 500 splatke na 30 rokov dostal 145 000 za 5 rokov aj keby šli ceny hore o 50%, mesačne platim stale rovnako. to znamena že ludia sa len vplyvom poklesu uroku dostali k drahšim bytom. toto všetko vyhnalo ceny nehnutelnosti hore. teraz ked dôjde k obmedzneniu vyšky uverov, ludia si nebudu môcť dovoliť drahšie byvanie a ceny pôjdu dolu. napriklad, čo budu robiť ludia čo zaplatili 20% zalohu za novostavbu napr v roku 2017 a o hypo budu žiadať v 2018/2019 a banka im neda podla novych podmienok...
Profilova fotka
@skpeter toto je tema o developerských projektoch ktorá je síce hneď vedľa ale aspoň v krátkosti - na novostavbu resp byt v developerskom projekte vo výstavbe sa dá schváliť hypotéka ešte keď je len čistý pozemok. :-)
@katka_fingo áno v developerskom projekte som sa zmýlil. Máte pravdu preto teraz veľa známych ich kupuje kým sa im dá aj keď sa ani nestavaju. Ale aj toto len vyčerpá dopyt a podporí následne zlacňovanie v buducnosti
@dorali rozhodujuci je datum podania ziadosti.
Ja som teraz citala nejake rozhovory s ekonomom prof. Staněkom a teda on taky optimisticky co sa tyka stavu nasej ekonomiky nie je, taktiez jeho odhady su ze dalsiu krizu mozme cakat v dohladnej dobe- max. do dvoch rokov... Tiez vysvetloval co znamena priemerna mzda v narodnom hospodarstve- kde statisticky sice krasne narastla, ale len hrstke obyvatelov a 90% Slovakov stagnuje s mzdami mozno okolo 450-600€... Ale politici nam tahaju medove motuzy popod fuzy... A jednak aj pochybujem ze tomu aj rozumeju 8-( Takze predpovedat co bude- no, zrejme to bude zaujimave. @katka_fingo Ja mam otazku- myslite ze by sa oplatilo kupit napr. dvojizbovy byt len za ucelom prenajmu? (V Ba) Myslite ze by sa to mohlo oplatit? Dakujem pekne.
@skpeter Snívajte s nami, že ceny padnú o 30%. Staršie byty naopak ešte môžu zdražieť, keďže sa dopyt po nich možno posilní. A novostavby sa vykešujú, hotovosti, či už z úplne legálneho pôvodu alebo z menej legálnych aktivít, je v obehu veľa. Navyše nie je potrebné predať 100%, aby bol projekt ziskový.
Profilova fotka
@maminecka2 dufam , ze ano😂ja teraz moj bytik chcem nechat ajo invest.a idem do vacsieho..tak snad som sa nepreratala , lebo 2 hypo su predsa vacsi noz na krku..ale hadam , ze dopyt tu v ba bude stale..a obzvlast ak si nladi nebudu moc dovolit hypo..v zahranici nie kazdy kupuje nehnut. Tak mozno tento trend dorazi aj sem..i ked zas tazko porovnavat najomne byty s tymi komercnymi🤔ale myslim ak byt je ok a cena primerana, prenajme ich😉
Hm tak nam vzdy davaju 80percent z odhadu kedze sme od mesta 12km.takze toto sa nas nedotkne a co sa tyka stropu zadlzenosti tak to by sme museli mat novostavbu a to nas dom ma este do takej sumy daleko takze ani toto sa nas nedotkne.Ale ano tiez sme refinancovali hypo v tej istej banke s navysenim a nizsim urokom.
Profilova fotka
@maminecka2 No pán Stanek je sice kapacita ale dost ekonoskeptik tie jeho katastrofy mali nastať už tak posledných 10 rokov o tom rozpráva... Na druhej strane je pravda, že polarita v spoločnosti príjmov narastá strmšie... t.j. bohatší sú ešte bohatší a chudobní chudobnejú... práve preto ako vidím narastá dopyt po ekonomickejších projektoch. aj čo sa týka pozemkov a pod. ľudia chcú menišie a lacnejšie. Osobne s tým pracujem a vidím to... Ak by som mal väčší kapitál nápady sú :) Osobne by som začal stavať skôr menšie a ekonomickejšie byty, lebo bohužiaľ stavia sa málo a aj keď developerské projekty sú všetko je to zamerané na movitejších klientov. Osobne si myslím, že ľudia prídu na to, že k životu im netreba obrovský pozemok a veľký dom, ale menšiu záhradu a 3i. bungalov úplne stačí, je to ekonomickejšie na prevádzku a na náklady... koniec koncov nikto si majetok so sebou do hrobu nezoberie a na koniec bude každému stačiť 4m2 na cintoríne... Ale nechcem tu rozoberať filozofické debaty na toto fórum tu neslúži :) @draik presne jak hovoríš. Otázne je tiež či tie novostavby vydržia toľko čo tie staré poctivé stavby... osobne vlastníme byt aj v starej tehlovej bytovke z 50tych rokov a je pravda že kozmetické úpravy sa robia, ale stavba sama o sebe je kvalitná, základy masívne žulové, tehly sa tiež nedajú porovnať s tými dnešnými... a mnoho developerov stavby sfušuje aby bol zisk čo najväčší a majú problémy vážneho statického charakteru, čo sa o starých stavbách nedá povedať. takže osobne moc neverím rečiam, že ceny starých bytov budú rapídne klesať ako hovoria prognostici... Možno u panelákov na sídliskách ale ani to si nemyslím, veď je to masívny železobetón ... História sa opakuje bohužiaľ... To isté by mohli povedať naši predkovia o starých klenbových, renesančných domoch zo 17. stor, že ich cena bude klesať, ale vieme, že tieto budovy v centrách miest majú dnes závratné hodnoty a stále stoja, čo sa zrejme nebude dať povedať o dnešných novostavbách ...
@dexter89 Jasne, skeptik je riadny (ale mne ako rodenemu pesimistovi je sympaticky x-)), ale nie je sam, taketo vizie maju viaceri. A to co predvadzaju politici, ja uz radsej ani spravy nepozeram, lebo ma chyta velka chut emigrovat... Ked uz sme pri tom, idem si najst ucitela anglictiny...
@hoblinka13 ano, dame si na to pozor :)
Profilova fotka
@maminecka2 @dexter89 @draik Aký dopad budú mať sprísnené podmienky na hypotéky na ceny nehnuteľností je teraz ťažko predikovať, názory sa rôznia aj u ekonómov aj u realitných odborníkov. Isté však je, že môžu už v krátkej dobe ovplyvniť mnohých žiadateľov o hypotéku. Práve preto sme založili túto tému, aby sme mohli spoločne diskutovať o už schválených zmenách, ktoré o mesiac prídu do platnosti, či a akým spôsobom sa môžu žiadateľov o hypotéku dotknúť ;-)
Profilova fotka
@maminecka2 no s týmto pánom som sa stretla na jednej konferencií min. rok myslím v máji a tieto predikcie že ú.s. budú 7 - 10% boli na jar tohto roku a nestalo sa čo svedčí o tom, že je naozaj ťažké predpokladať presný vývoj aj fundovaným špecialistom. K Vašej otázke...no tam je veľa dodatočných otázok, ale pri investičnom byte sú z môjho pohľadu dôležité dve veci : kúpiť dobre - kúpna cena je dôležitá vzhľadom na to, že kúpa nie je nutná kvôli akútnej potrebe bývať a investícia musú byť návratná v nájomnom aby postačilo na splácanie min. úrokov alebo dokonca celej splátky úveru a po druhé je dôležité zvážiť výber, pretože parametre by mali byť úplne iné napr. lokalita frekventovaná kvôli dostupnosti k veľkým podnikom, školám, dostupnosť spojov... Investičný byt je určite dobrou voľbou len naň musia byť spávne dôvody - niekto kúpu takéhoto bytu berie ako investíciu namiesto sporenia pre deti alebo príjem v budúcnosti na dôchodok. Treba však zvážiť aj riziká, a to neobsadenosti prenájmu musíte mať rezervu na úhradu splátky, a základných poplatkov správcovi a zálohových platieb za energie a obrniť sa psychicky, keďže niekedy je to s nájomníkmi komplikované ;-) Ak by ste ale mali teda dôvody na kúpu investičného bytu určite to je potrebné začať riešiť čo najskôr pretože Vás môže ovplyvniť max. úverový limit po 1.7.2018 a tiež skutočnosť, že niektoré banky už teraz obmedzujú parametre hypoték na druhú a ďalšiu hypotéku ako napr LTV 80 a na splatnosť max. 20rokov.
Profilova fotka
@jovka vo vašom prípade pokiaľ máte príjem v dostatočnej výške na splácanie oboch hypo a v zo zvyšku viete v pohode " žiť" tak určite je fajn nechať si bytík a v prípade problémov za rozumnú cenu predáte. no je možné, že v budúcnosti by Vám už možno limit na kúpu investičného bytu nevyšiel....
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?