(Ohrev vody) Na čo sa zamerať pri výbere nového ohrievača vody? Čo zohľadňujete pri svojom výbere?

Profilova fotka
Podľa čoho si vyberáte ohrievač vody? Raz som dostal takúto otázku na výstave a skončilo to hodinovou diskusiou... Často sa stretávam s tým, že ľudia nepoznajú čo je pri ohrievači vody dôležité. Je to však samozrejmé na to sú odborníci, ja tiež nestrkám nos do vecí, kde nie som doma (teda snažím sa :-D). Určite jednou z najdôležitejších vecí, ktoré sú opomíjané klasickým užívateľom je bezpečnosť. Musím sa priznať, že počas mojej praxe sa ma na bezpečnosť opýtal iba jeden jediný zákazník. Ruka v ruke s bezpečnosťou ide i kvalita a vyhotovenie. Ďalej sú parametre a potreba. Do potreby radím správne dimenzovanie a prakticky to, čo človek naozaj potrebuje a chce (elektronika, EKO režim, atď....) Do parametrov patria tepelné straty, množstvo zmiešanej 40°C vody, doba ohrevu, náklady na ohrev. Zaujímalo by ma teda, čo je pre Vás dôležité pri výbere ohrievača vody?
@peter_tatramat V prvom rade blízkosť servisu, tradícia výrobcu, cena, tepelné straty, ľahký prístup ku kontrole nádoby a horčíkovej anódy, prípadne ešte cena a dostupnosť náhradných dielov v prípade potreby. Elektronike v el. ohrievačoch nedôverujem, začalo sa to dávať do ohrievačov len v nedávnej dobe. A je to vlastne ďalšia vec čo sa môže pokaziť. Ak by bola záruka 5 rokov na elektroniku ako na nádobu, tak by to bol pre mňa signál, že výrobca verí tej elektronike čo tam montuje a uvažoval by som nad takýmto inteligentným, resp. by som odporúčal pre rodinu. Keďže mi máme kombinovaný a polovicu / väčšinu roka ohrieva vodu plynový kotol.
Profilova fotka
@stastnyjim výborné poradie, ktoré je nám tiež blízke. Ohľadom elektroniky sa s takýmto názorom stretávam často. Keď sem vyvíjali EO EL tak sme sa spolu s kolegami z vývoja riadne rozbehli. Už sme nevedeli čím tú elektroniku napchať, veď donedávna sme boli jediný výrobca, ktorý ponúkal 4 EKO módy, atď... Raz večer, som si sadol doma s manželkou a začal som zisťovať čo ona, ako štandardný užívateľ vlastne od ohrievača vody očakáva... Pre ňu bola najdôležitejšia teplá voda :-D. Presnejšie povedala: ,,Chcem aby mi ho niekto napojil, nechcem platiť veľa, chcem mať teplú vodu a nechcem o tom už dlho počuť :-D,, Vtedy som sa dostal naspäť na zem z vývojového obláčika a urobili sme elektroniku, ktorá by mala dlho vydržať bez potrebných zásahov. Samozrejme sa obetovala konektivta, ale myslím, že to za to stálo. Elektroniky sa teda netreba báť, ak je dobre urobená. Ako som už však spomínal, často sa s tým stretávam,. Veľa ľudí nedá dopustiť na obyčajný otáčavý gombík ;-)
@peter_tatramat tak to som potom takisto štandardný užívateľ. Ak je ohrievač zapojený, tak očakávam že takto pôjde roky, bez toho aby som o to staral. Ale keďže som si niečo prečítal aj o legionele a hygiene TÚV, tak raz za týždeň otočím tým kolečkom aby som vodu prehrial a poritom skontrolujem funkciu poistného ventilu. Čo sa týka elektroniky, tak nehovorím že je to v Tatramatoch zle, ale čítal som v diskusiách že mali ľudia problémy s elektronikou u iných výrobcov. A ako to býva, ak spraví jeden výrobca nejaký prešľap, tak sa to dotkne celého odvetvia. Viď príklad automobilový priemysel, VW a dieselgate.
@peter_tatramat Nemate pocit, ze vas konkurencny cesky vyrobca predbehol? Mam na mysli suche vykurovacie teleso. U mna to napriklad zohralo rolu, pri vybere. Druhy argument bol, ze mi viacero servisakov povedalo (v roku 2013), ze Tatramat radsej nie. Mali ste nejake problemy s dostupnostou servisu a dielov?
Profilova fotka
@matorado Práve že nie, suché ohrievacie teleso má výhody, no častokrát sa stretávam s mylnými informáciami ohľadom tohto ohrevu. Najčastejšie počúvam tieto argumenty: 1. Neusádza sa na ňom vodný kameň... Vodnému kameňu je jedno, či sa usádza na tenkej rúrke ponorenej v kvapaline alebo hrubej ochrannej rúre suchého telesa. Naopak, vodný kameň sa usadí, vznikne usadenina, suché teleso ohrieva seba, vzduch v ochrannej rúrke, ochrannú rúrku, usadeninu a až potom vodu. 2. Jednoduchá výmena - je to naozaj plus pre zákazníka? Pokračujem v situácii popísanej v bode 1. Teleso sa pokazí, čo urobí každý normálny človek? Vyberie staré, zasunie nové a hotovo. Ak nemusím, tak bojler nevypúšťam, neurobím kontrolu anódy, neodstránim usadeninz...Následne ohrievacie teleso znovu ohrieva všetko to, čo som popísal v bode 1. Naopak pri telese ponorenom priamo v kvapaline sa pri jeho výmene rovno bojler aj odkalí, skontroluje anóda, vyčistí a máte kvázi ,,nový,, ohrievač vody. Ohľadom odporúčania servisákov sa neviem vyjadriť, kvalitatívne problémy sme nemali, práve by som čakal opačnú reakciu, keďže koncom roka prišla nová produktová rada EOV ktorá výrazne zlepšila a zjednodušila servis. Možno ste natrafili práve na neprajníkov alebo fanúšikov inej značky :-(
Profilova fotka
@stastnyjim Samozrejme je to tak, ako vravíte. Stačí jeden prešľap u nezodpovedného výrobcu a vezú sa všetci ... :-( Zatiaľ však našťastie nejaké negatívne reakcie neevidujeme.
@peter_tatramat Samozrejme, robim to presne, ako popisujete. A sice, kym nemusim, nerobim nic. Elektrinu (aj na kurenie) si ludia vyberaju aj kvoli bezudrzbovosti, lacnej oprave a podobne. Jedine, co robim, je prevencia - a sice ohrievanie na najnizsiu moznu teplotu vody. Na beznu hygienu staci a na umyvanie nejakych mastnych pekacov raz tyzdenne sa zohreje voda aj v kanvici. Inak umyvacka. Sam som zvedavy, kolko tam raz bude kamena. Momentalne tam mam zasuvkovy wattmeter, cize zakladna na nejake porovnanie spotreby do buducna uz existuje. Pripadny servis necham na odbornika, urcite neostaneme len pri vymene spiraly. Avsak tajne dufam, ze TC bude skor, ako pripadny servis.
Profilova fotka
@matorado Tak ako raz povedal môj profesor na Fyzike - príroda si vždy volí najľahšiu cestu, prečo by mal byť človek iný? :-D Ani ja nič nerobím, kým nemusím :-D :-D :-D Ale nie, vážne, je to tak ako hovoríte. Úspora sa dá ľahko vyčísliť. Sa mi páči ako si dopisuje krížom cez obe diskusie :-D
Profilova fotka
Z príspevku hore, mám pocit, že by som mal obmedziť používanie smajlíkov :-D
@matorado ja si nemyslím že ich predbehli, oni to súché vykurovacie teleso používajú od začiatku, čiže niekoľko desaťročí. A čo sa týka ostatných technológii, ako plechu, smaltovania, elektroniky sú na tom narovnako. Podľa mňa Tatramat oproti konkurencii zaspal skôr v marketingu. Lebo ono nestačí prísť s nejakou novinkou, ale treba ju vedieť aj predať, a predajom to nekončí, treba potom poskytnúť aj servis a podporu. Ale či to je tak alebo nie je, vedia najlepšie v Tatramate podľa svojich ekonomických výsledkov.
Profilova fotka
Práve v oblasti marketingu sa teraz deje veľmi veľa... Konečne sa podarilo spustiť nový moderný web, ale i iné aktivity ktoré práve bežia,alebo sú v príprave . Samozrejme je potrebné zamerať sa na konkrétne skupiny a vždy je čo vylepšovať. Pevne však verím, že sa to podarilo naštartovať, je to na dobrej ceste a budete nás čoraz častejšie vnímať a vidieť ;-) Dôkazom toho je to, že tu práve teraz diskutujeme a celý týždeň Vám budeme k dispozícii.
Profilova fotka
Vážení priatelia, práve mi vbehla kolegyňa do kancelárie, ktorej záleží na mojom celkovom rozpoložení a opäť mi pripomenula, že by som mal aj niečo zjesť...Takže chtiac, nechtiac Vás na chvíľu opustím a pôjdem niečo prehryznúť. Ďakujem Julka ;-) Teším sa na Vás o chvíľu.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@peter_tatramat Som späť a opäť máte mojú plnú pozornosť :-)
Profilova fotka
Vážení diskutujúci, pre dnešok sa s Vami rozlúčim i ja. Ďakujem za plodný deň, vaše príspevky a podnety. Aj vďaka Vám sa môžme opäť posunúť o čosi dopredu. Prajem dobrú noc a zajtra dovidenia. Všetky príspevky počas mojej neprítomnosti skúsim dobehnúť zajtra ráno |-|
Profilova fotka
Milí prispievajúci, som konečne späť, teším sa na nový deň s vami.
Profilova fotka
Vážení priatelia, ďakujem Vám za ďalší plodný deň, idem už ako hovorí dnešná mládež off :-). Teším sa na Vás zajtra. Prajem dobrú noc všetkým...
Profilova fotka
Milí priatelia, som opäť dostupný....Prajem pekný deň
Profilova fotka
Dnes Vás opustím trošku skôr, samozrejme tak ako celý týždeň, ráno som späť. Pekný piatkový večer.
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?