(Ohrev vody) Akým spôsobom ohrievate vodu Vy?

Profilova fotka
Predtým ako som začal pracovať v tejto oblasti som sa nezamýšľal na tým, odkiaľ sa teplá voda v mojej domácnosti berie. Prísť večer domov a osprchovať sa bolo pre mňa samozrejmosťou. Až pri rekonštrukcii pred mnohými rokmi som narazil na otázku, ako chcem ohrievať vodu? Zrazu sa mi otvoril komplikovaný svet inštalatérov, ohrievačov vody, možností ohrevu. Našťastie som mal veľa známych, ktorí mi vedeli poradiť. V tých časoch som ešte ani nechyroval o ohreve vody pomocou tepelného čerpadla, najnovším výdobytkom techniky boli solárne zariadenia :-D Ja som sa vtedy rozhodol, keďže kúrim plynom, využiť tento zdroj. Aktuálne ohrievam vodu stále už vyše 11 rokov funkčným 200 L nepriamo - ohrevným zásobníkom napojeným na plynový kotol. Ako ohrievate vodu u Vás doma Vy?
1
2
5
@peter_tatramat zatial ešte niako, ale plánujeme to buď dražice Okhe 80 SMART alebo niečo od Tatramatu čo bude mať super tep.izoláciu a tak malé straty a nebude žrať elektriny ako ,,cirkulárka,, kedže sme odporcovia plynu :-D
Profilova fotka
@cvoky8 straty su nepodstatna cast nakladov na ohrev vody :) @peter_tatramat ja ohrievam vodu tepelny cerpadlom zem voda. Pre mna je to sice neaktualne, ale vyrobcom by som doporucil sa zamysliet pri tom nepriamo ohrievanom zasobniku nad vymenikom, ktory je pouzitelny aj na TC.
Profilova fotka
@cvoky8 Ideálne riešenie, naše okrúhle ohrievače vody majú najhrubšiu izoláciu na trhu - od 80L vyššie 48mm. Na margo strát, meriame ich striktne podľa EN 60379, nie podľa interných noriem a to čo nameriame, tak aj zverejňujeme. Pár týždňov dozadu nás oslovil zákazník s otázkou, že ako dlho chladne EOV 80...Tak sme jeden nariali na 60°C a nechali chladnúť. Kým vychladol na izbovú teplotu prešlo 6 dní a 13 hodín :-D Ekvivalentom pre Vami spomínaný ohrievač je náš EO ... EL, s ktorým sa dá ušetriť celkom pekne s použitím ECO režimov, alebo pri nízkej tarife s použitím spätného riadenia (pozrie si večer, koľko teplej vody v sebe má a zvolí bod ohrevu tak, aby ste ráno mali 100% teplej vody) Samozrejme máme na výber široké portfólio od malých 5L ohrievačov vody až po 300L tepelné čerpadlo na ohrev vody vzduch / voda. Ak budete chcieť, rád poradím.
Profilova fotka
@majkoj ohrev vody tepelným čerpadlom patrí aktuálne k top najúspornejšej technológii a zem/voda je tá najlepšia voľba. V Stiebel Eltron je mnoho takých zásobníkov, medzi TOP patrí prietokový zásobník SBS ... W SOL vyrábaný vo verziách od 600L až po 1500L.
V sobotu nainštalovaný OVK 150, konečne som sa okúpal ako človek 8-)
Profilova fotka
@peter_tatramat ja som myslel skor zasobnik cisto na TUV, tie maju na TC prilis male vymeniky. Toto riesenies s prietokovym ohrevom poznam od Solar Bayer, dlho som nad nim rozmyslal, ale nakonieco som sa rozhodol nepouzit to. Vidim tam niekolko problemov. Ten zasobnik nieje primarne navrhnuty na TC a kedze standartne TC ohreje vodu na nejakych 52C, je problematicke aj s relativne velkym prietokovym vymenikom cerpat vacsie mnozstvo teplej vody. Dalej aj v lete treba zohrievat daleko vacsie mnozstvo vody, cize vacsie straty (lebo vacsia plocha nadoby) a hlavne pri kureni TC zohrieva vodu na vysoku teplotu, ktora sa miesa do kurenia na nizsiu, takze je neefektivne.
Profilova fotka
@kinnetic Gratulujem, nech Vám slúži. Inštalovali ste si ho sám, alebo cez nejakú spoločnosť? Veľa sme pri OVK v minulom roku vylepšili, tak ma zaujíma ,,čerstvý,, názor :-D Pridali sme napríklad ďalšiu ochrannú rúrku do príruby, aby sa tam dalo jednoducho vsunúť čidlo ovládania napr. z plynového kotla alebo iného zdroja. veko a dno sú špeciálne tvarované, aby sa dal ohrievač lepšie chytiť a aby sa uľahčila manipulácia s ním. Nesmiem zabudnúť i na tvar plastových priechodiek okolo prípojok výmenníkov, je tam teraz viacej priestoru pre montážnika.
Profilova fotka
@majkoj jasné, chápem, v prípade klasických zásobníkov pre ohrev vody tepelným čerpadlom má Stiebel Eltron produkty s koncovým označením WP. Tie majú výmenníky rozličných veľkostí pre potreby práve tepelných čerpadiel. Napríklad SBB 300 WP trend má plochu výmenníka 3,2 m2 a SBB 500 WP Trend až 6,1 m2. Samozrejme treba zvoliť zásobník podľa výkonu Vášho tepelného čerpadla. Teraz ohrievate teplú vodu v integrovanom zásobníku tepelného čerpadla?
@peter_tatramat Dobry den, Vedeli by ste mi povedat rozdiel medzi tatramat modelmi EOV 200, EOV 201 a EOV 202? Zaujima ma hlavne, ci prislusenstvo pre tieto modely je totozne, hlavne tesnenie priruby a priruba samotna. Dakujem.
Profilova fotka
@peter_tatramat mam WAMAK DBS 06, ktore sa da doplnit o 200l zasobnik tak, ze to tvori jeden celok. Ale aj pri nom mam v lete problem, kedze solanka ma cez 15C a tym padom TC nema 6kW ale skoro 9kW.
@majkoj 50% vykonu navyse pri TUV je problem? :-D
Profilova fotka
@supiiik no to je otazka ako ci je problem, ked pretaktujes procesor o 50 percent, ci to bude problem uchladit s povodnym chladicom :)
Článok sa načítava...
@majkoj Medzi procesorom a TC by som paralelu nehladal, su to dost odlisne veci. Uznavam, ze tych 15°C uz moze byt niekde na hranici maximalnych vyparovacich teplot kompresora, ale som si isty, ze pani vo WAMAKu dobre poznaju hranice svojich masiniek a maju na taketo pripady havarijne termostaty, ktore nedovolia kompresoru, aby sa prehrieval. BTW, 15°C je asi teplota solanky, vyparovacia by mala byt o par °C nizsia.
Profilova fotka
@supiiik Dobrý deň, EOV 200 - ohrievač vody aktuálne vyrábaný - hrubá 48 mm izolácia, nízke tepelné starty, výkon ohrievacieho telesa 3 kW, veľká príruba s priemerom cca. 110 mm, ergonomicky tvarované veko/dno ako úchyty, ovládanie v prednej časti - nástupca EOV 201 EOV 201 - vyrábaný do roku konca roku 2013 - 43 mm izolácia, výkon ohrievacieho telesa 2 kW, veľká príruba s priemerom cca. 110 mm, ovládanie v prednej časti EOV 202 - vyrábaný do roku konca roku 2013 - 28 mm izolácia, výkon ohrievacieho telesa 2 kW, menšia príruba s priemerom cca. 75mm , ovládanie zdola Príslušenstvo: - tesnenie príruby EOV 201 a EOV 200 je totožné, pre EOV 202 je samostatné - príruby nie sú totožné ani u jedného ohrievača. EOV 200 a EOV 201 majú síce podobné príruby, ale je tam iné ohrievacie teleso a tým pádom iná pozícia čidiel ochranných prvkov ako sú termostat a tepelná poistka.
@peter_tatramat Velmi pekne dakujem, pomohli ste mi. Este by ma zaujimalo, ciste teoreticky, kedze tesnenie pre EOV 201 a 200 su rovnake, tak zrejme bude mozne namontovat prirubu z 201 na novy model 200, dajme tomu, ze by som tam nechal povodnu 2kW spiralu. Pytam sa preto, lebo posledne dni som hladal na internete priruby a tesnenia pre novy model 200 a vacsinou boli v ponuke len pre tieto starsie modely. Vdaka.
@peter_tatramat pár technických vecí: 1) nefunguje doména tatramat.sk, nikam nepresmeruje len vypíše chybu 403 2) pri tepelných čerpadlách TEC nefungujú odkazy na energetické štítky 3) pri kombinovaných ohrievačoch vody, máte prázdne energetické štítky. Nemali by tam byť buď štítok ako pri akumulačných nádržiach alebo typ štítku ako pri klasických ohrievačoch ale s údajmi? 4) prečo uverňujete stále dobu ohrevu z 15°C na 65°C ? Nestačilo by keby ste uvádzali v technických informáciach iba do 60°C, keďže aj symbol "E" na regulátore teploty je na 60°C, čiže bez tvorby vodného kameňa. Mohli by ste vysvetliť funkciu anódovej ochrany v elektrických ohrievačoch vody, načo slúži a prečo sa tam vlastne dáva, a kedy by tam nemusela byť?
Profilova fotka
@supiiik praveze, je tu uplne to iste :). TC vyraba energiu a tu MUSIS odoberat. Vymenik v TUV nadrzi je v podstate chladic TC :) a je stavany na nejaky vykon. Ja som netvrdil, ze TC odide, ale vypne sa skor, pretoze vystupna teplota TC vystupi na hranicnu hodnotu skor ako sa zohreje voda v zasobniku.
@majkoj potom nezabudni si prečítať funkciu anódovej ochrany v elektrických ohrievačoch vody. Keďže už 2 krát si tu zle radil na čo slúži. ;-)
Profilova fotka
@majkoj na 6 kW by Vá mal vystačiť zásobník s výmenníkom 1,5 m2 (tu by sa dalo použiť Tatramat VTS 200/3 s prepojeným horným a dolným výmenníkom) a pri 9 kW zásobník s výmenníkom 2,25 m2 (tu už treba suiahnuť po spomínanom SBB 300 Trend WP)
@majkoj Uz ti rozumiem, ty hovoris o vykone na sekundarnej strane, lebo vymennik v bojleri nie je stavany na vyssi vykon a teda TC tlaci do sekundaru vyssiu teplotu, aj to moze byt problem, priznavam, ale da sa vyriesit silnejsim cerpadlom na sekundare, pripadne sa na to vykaslat a ohrievat cez leto TUV na nizsiu teplotu. Ja som hovoril o probleme na primarnej strane, lebo kompresor ma urcity limit vyparovacej teploty, ale to by sa zase dalo vyriesit znizenim vykonu cerpadla na primarnej strane.
Profilova fotka
@supiiik čiste teoreticky to možné je :-D, no nebude sedieť poloha čidla pre termostat a tepelnú bezpečnostnú poistku. V tejto novej konštrukcii je poloha presne stanovená skúškami aby boli zachované všetky bezpečnostné normy a požiadavky. Ak potrebujete prírubu, zašle Vám ju jeden z našich gestorov. Kľudne zavolajte na náš servis: +421 52 7127 53, prípadne mi napíšte do súkromnej správy Vaše kontaktné údaje a kolega zo servisu sa Vám ozve. Dohodnete sa kde najbližšie alebo ako najjednoduchšie prírubu ku Vám dostať. Náhradné diely distribuujeme prve cez našich gestorov, ktorý sa starajú o mechanikov.
@peter_tatramat máte aj nejaké údaje k tepelným stratám a hrúbkam izolácii starších ohrievačov vody? Lebo pred 2 týždňami tu bol svokor a zase sme sa hádali o el. ohrievačoch vody. Tvrdí že ten starší čo má on ( 20 - 30 ročný ) má ekonomickejšiu prevádzku, že voľakedy tam dávali viac izolácii ako teraz. Tak preto by ma zaujímali nejaké údaje o tepelných stratách starých Tatramatoch oproti tým dnešným.
Profilova fotka
@stastnyjim Dobrý deň 1) vďaka za info, pozrú sa na to kolegovia. www.tatramat.sk funguje určite, teraz som skúšal. :-) 2) a 3) spolu súvisia, vyskytli sa bohužiaľ technické problémy medzi SAP, produktovou hierarchiou a databázou ktorá sa využíva na technické údaje - kolegovia z IT na tom pracujú už vyše týždňa... Sporadicky sa im darí štítky plniť, potom zase zmiznú prípadne sa objavia prázdne ...:-D Kde sú tie časy keď sme ta na web nahádzali ručne a bolo :-( 4) udávame hodnotu 65°C podľa EN 60379, pri tejto teplote sa merajú i tepelné straty. Dôležité je delta T = 50°C. Doba ohrevu je prakticky taká istá či ohrievame z 10°C na 60°C alebo z 15°C na 65°C. Anódová ochrana: za súčasného stavu technológií nie je možné posmaltovať povrch 100%, to nedokáže nikto, vždy sa vyskytnú slabé miesta. V smaltovanej nádrži tvorí stena nádrže katódu, magnéziová tyč anódu. Pitná voda sa správa ako elektrolyt. Oddelené čiastočky z magnéziovej tyče putujú pomocou elektrolytu na poškodené miesta smaltovania, pretože na týchto miestach nechránená oceľ tvorí katódu. V jednoduchosti, z anódy sa oddeľujú čiastočky horčíka, putujú na slabšie miesta v smalte a zalepia ich ako žuvačka nejakú dierku :-D Takto sa vlastne anóda spotrebováva. Čas spotrebovania anódy je rozličný a závisí od kvality smaltovania, používateľských návykov, kvality vody ale aj od tlaku v nádobe atď... Poznáme regióny kde anóda je po 3 rokoch ako nová a niekde inde po 3/4 roku nie je vôbec.
Profilova fotka
@supiiik Oprava tel. čísla: +421 52 7157 153 - ospravedlňujem sa
Profilova fotka
@supiiik prietokom cerpadla vykon vymenika (takmer) nezvysis. Podstatna cast toho vykonu totiz zavisi od plochy. Na primarnej strane je limit 25C :) a ani tam znizenim prietoku nic nevyriesis :)
Profilova fotka
@stastnyjim mám údaje o elektrickom EOV 80 L z roku 1991 - ten mal tepelné straty 1,58 kWh/24 h a EOV 120 L rok výroby 1992 tepelné straty 2,06 kWh/24h. Dnešné EOV 80 0,793 kWh/24h a EOV 120 1,149 kWh/24h. Pravdu máte určite Vy, niekedy boli tepelné straty u starých typov boli cca. 3 - 4 krát vyššie ako sú teraz. My sme mali ešte ohrievač vody s izoláciou zo sklenej vaty či cementovou izoláciou :-D
Profilova fotka
@stastnyjim ale ta anoda je v KAZDOM bojleri, to nema nic s TC :)
Profilova fotka
@stastnyjim Ešte k tej anódovej ochrane. Často počúvam hlavne na výstavách že anóda zmäkčuje vodu a zabraňuje tvorbe vodného kameňa. Niekedy sa to dokonca učilo i v škole. Nie je to tak. Vplyv anódy na tvorbu kameňa, či tvrdosť vody je taký mizivý, že sa to nestojí za reč...
@peter_tatramat Zavesenie, prívod vody a elektrickú časť som zvládol sám, zvyšok kúrenári z Čierneho Balogu. Zatiaľ som využil iba jeden zdroj tepla, elektriku, lebo sa ešte nekúri. Možno už zajtra budem ohrievať kotlom. To bude trochu rýchlejší ohrev.
@majkoj téma je ohrev vody všeobecne. Ty tu preberáš TČ. @peter_tatramat zasa napísal že ohrieva nepriamym ohrevom. A ja píšem o elektrických bojleroch. :-D Ide o to že si písal v dávnejšie v diskusii o elektrických ohrievačoch vody, že anódova ochrana je proti vodnému kameňu. Dokonca dva krát. http://www.modrastrecha.sk/forum/elek...
1
2
5

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?