(Ohrev vody) Aké sú Vaše náklady na teplú vodu? Poznáte nejaké triky na šetrenie teplou vodou?

Profilova fotka
Koľko miniete na ohrev teplej vody za rok, mesiac? U mňa, štvorčlenná rodina, je to cca. 248 €/ ročne. Pre pol rokom som sa zúčastnil jeden detskej vedeckej konferencie, kde jeden žiak prednášal o tom, koľko stojí teplá voda a ako ušetriť. Bolo to veľmi zaujímavé, sledovať tváre detí. Predtým brali teplú vodu ako samozrejmosť a vôbec nemysleli na to, že za ňu platia. Najzaujímavejšie bolo, keď mladý prednášajúci porovnal náklady na teplú vodu svojej rodiny s platom vrátnika v škole. To deti dostalo, keď si uvedomili, že ten chlap musí pracovať skoro celý mesiac, aby sa jeho rodina mohla kúpať a sprchovať v teplej vode...
1
2
Tri kubíky dreva ročne doma, kubík na chalupe... cca :-)
14€ mesačne, ohrev plynom
Profilova fotka
@maros11 14€ je super hodnota. Keď to ja počítam, tak nás to vyjde mesačne 20,67€. Tiež ohrievame plynom, resp. nepriamy ohrev.
ešte doplním 2 dospelí jedno dieťa, zásobník 120 l, ohrev dva krát cez deň
@dedo758 A cez leto čím zohrievaš?
@viktor811 aj my drevom, aj v lete v pohode, furikom dreva nakurime akumulacnu nadrz 1500 l. a ta potom dobija bojler. furik dreva na cca 4 dni teplej vody. 3 clenna domacnost. do podlahovky nejde nic, kedze tam ide len ak by interierova teplota klesla pod nastavenu hranicu ... ked sa nechce kurit, ze nie sme doma cele dni, a potrebujeme len jednorazovo, tak bojler nahrejeme elektrinou . nedoplatky nemame na elekt.
Profilova fotka
@lucka1987 vynikajúco vyriešené, nedopustím na eektívne využitie veľkých zásobníkov. Nemám však ani predstavu o tom koľko stojí teraz drevo, príp. koľko jeho treba na nahriatie bojera?
Profilova fotka
50-60m3 plynu za mesiac. Čo je cca 25-30€. 4 členná rodina.
@peter_tatramat Sme dvaja, 100l bojler Tatramat VTH a minieme mesacne v priemere cca 16 m3 na ohrev vody, teda cca 8€ :-D
Styria, bojler s TC Ariston, 7 Eur
@peter_tatramat trojclena rodina 1MWh rocne 80L elektricky bojlerm To je bojler v kupelni mam na nom meranie + 10L bojler v kuchyni ten nemeram ale nebude to asi vela ... Kurit a ohrievat vodu drevom by som nechcel ani keby mi ho dali zadarmo uz aj nastiepane ....
@peter_tatramat ako som pisala, akumulacku nahrejeme taky vacsim furikom co muz odveze ( ja by som si musela dva krta nalozit ) drevo polovicu chystame a polovicu dokupujeme, postiepane vysusene za 28 € meter. ked si chystame sami je to 4 € meter + cas prace . vobec neviem kolko ma taky vacsi furik . :-N
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@lubomird VTH je mašina :-) Váš 100L zásobník sa nahreje pri dostatočnom výkone zdroja za 18 minút o 50°C.
@peter_tatramat To som ani nevedel, teda ak to nemyslite ironicky :-D Ked pustim teplu vodu, ide tepla, to mi staci :-D Kotol ma horny vykon 19kW..
Profilova fotka
@lubomird nie, nie ironicky, výmenník je posadený nízko a má výkon cca. 20 kW. 100L zohreje 20kW výmenník za cca. 18 min. z 10°C na 60°C.
traja ľudia, kombi bojler, cez vykurovaciu sezónu 6 - 7 €, mimo vykurovania 15 € mesačne. tak prefláknuté tipy sú: umývačka riadu, pákové alebo zmiešavacie batérie, sprchové hlavice so stop funkciou, prípadne s obmedzením prietoku, napojenie umývačky / práčky na teplú vodu v prípade že viem ohriať lacnejšie vodu ako elektrinou.
@peter_tatramat Ja poznám jeden trik a to ,že sa osprchujem v páci :-) Tam to neriešim
@peter_tatramat Len tak pre zaujímavosť prečo by sme mali zvyšovať úsporu za ohrev vody a kupovať drahé TČ, keď môžeme sami ovplyvniť spotrebu teplej vody a tým znížiť náklady na ohrev alebo prípadne používať na výstupe npr. http://www.vivaeshop.sk/blog/dlhe-spr... Kľudne kúpim obyčajný tatramat bez elektroniky za 300€ a drahšiu sprchovú batériu a tak šetriť.
@thorin my sme sice len dvaja dospeli, no teraz v lete spotrebujeme priemerne 10m3 plynu... cize 5 EUR/mesiac. Nesplachujete nahodou horucou vodou? :)
Profilova fotka
My sme traja, celkova spotreba vody (studena a tepla dokopy) je 10m3 mesacne, za minuly rok na ohrev s TC sme minuli 65€.
Profilova fotka
@gashtaan No, čudovali by ste sa, ale už som to pár krát videl :-) Inštalatéri, resp. vodári by Vám vedeli rozprávať....
Profilova fotka
@gashtaan :-D nie. Ale tiež sa mi to zdá veľa, no neviem čo s tým. Neviem či sa extra umývame ale...
Profilova fotka
@thorin Najčastejším dôvodom zvýšenej spotreby teplej vody v strednej Európe je dcéra v teenegerskom veku :-)
Profilova fotka
@peter_tatramat hmmm, ale to nemám.
Profilova fotka
@peter_tatramat 100 bodov :), ked sa nasa ide "umyt" je 200l bojler prazdny :)
Dobre roztyly...od 65 do 300€ rocne. Tak a teraz ked Majkoj ohreje za najmenej TC a najdrahsie el.priamy ohrev kedy sa vrati ta investicia do bojleru s TC? No mne to vychadza tak ci onak min. 5 rokov. Mna by skor zaujimalo kolko energie pre pripravu TUV tvoria straty bojlera, rozvody pokial je cirkulacne cerpadlo a vyhodnotit to s obstaravacimi a ptevadzkovymi nakladmi na prietokovy ohrev.
@majkoj tak jej to stiahni z vreckového a hned bude šetriť, niekedy na intráku sme ležali pod sprchou i hodinu,v činžiakoch pokiaľ sa nemeralo sa vetralo stále oknami a horúca tečúca voda nekontrolovateľne, no doma za to platím
@peter_tatramat Tak to ste ma teraz zaskočili a neviem či nám bude stačiť tých 150 čo som chcel dať :-)
Profilova fotka
@niless teoreticky sa berú cirkulačné straty ca. 60kWh/rok na 1 m potruba Cu 15x1. Ak máte nejaký konkrétny príklad, môžeme sa na to zajtra pozrieť a spočítať to.
Profilova fotka
@peter_tatramat ohrievam fotovoltikov...zatiaľ iba ňou.
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?