Mýty o tehle. Prečo sa hovorí že „Tehla je Tehla“?

Profilova fotka
Keď sa pýtam známych: „Z čoho si budete stavať svoj dom?“, často dostávam odpoveď: „Jasné, že z tehly.“ Pýtam sa: „Prečo?“ Odpovedajú: „Veď tehla je Tehla“.
Profilova fotka
Dobrý deň všetkým dnešným diskutujúcim. Volám sa Radovan Fecko a dnes Vám budem robiť spoločnosť. Dnes sa tieto premiérové Dni s Wienerbergerom prehupnú do svojej 2.polovice. Otvárame pre Vás nové témy. Snáď Vás oslovia natoľko, že nám do nich prispejete svojimi otázkami, postojmi. Ak existuje aj iná oblasť súvisiaca s tehlou, či značkou Wienerberger, ku ktorej by ste sa chceli vyjadriť – opýtať, napíšte mi to, otvoríme novú tému. . . „Tak neváhejte a pište, já odpovím HNED a ne příště“ :-)
Ja by som to hned vyuzil. :) Prave staviam s Porothermom a mam otazku ci sa musi horny rad ked sa muruje zakryt niecim keby prsalo aby nenaprsalo dovnutra. :) Zhotovitel tvrdi ze ta tehla si to natiahne aj tak zo spodu,len nerad by som bol aby mi v rade tehal stala voda napr. :) Mozno blba otazka ale vdaka aj tak. :)
Profilova fotka
Otázka je ok. Je stále dobré v rámci možností minimalizovať stavebnú vlhkosť, teda vlhkosť, ktorá sa dostáva do konštrukcie počas výstavby. Tak je to aj s atmosférickou vlhkosťou. Či je to pás lepenky alebo postačia fólie z balenia paliet. Za výrazom "Tehla je Tehla" je aj otvorená pórovitá štruktúra tehly, ktorá spôsobuje to, že ak na tehlu zaprší, či dážď zatopí základovú dosku, ako tehla príjme vhlkosť, veľmi rýchlo (ca 14-20 dní) sa jej zbavuje (za predpokladu, že príčina vlhkosti je odstránená). Odpoveď je - korunu muriva počas výstavby v prípade dažďa prikryť hocakou fóliou.
Profilova fotka
Je pracovná doba a je prirodzené, že nemáte čas momentálne čítať a reagovať. Mojou prácou je momentálne práve venovať sa Vám, tak kým nie sú otázky, napíšem tu zopár informácií, ktoré sú odpoveďou, prečo sa hovorí, že "Tehla je Tehla". Snáď si nájdete čas po práci. :-)
Profilova fotka
Murovací materiál tvorí podstatnú časť obálky domu. Mal by odolávať všetkým "nástrahám" a vplyvom, ktorým bude vystavený počas výstavby aj dlhoročného užívania. Tie základné oblasti (parametre) sú ilustrované na obrázku nižšie. Pevnosť, tepelno-izolačná schopnosť, akumulačná schopnosť, životnosť, hygienická spôsobilosť, priepustnosť vodných pár. . . atd. Niektoré z nich sú v protiklade, že ak vylepšenie jedného parametra je na úkor iného.
Profilova fotka
A neide len o to, aby dom stál len tak sám pre seba. Jeho účelom je vytvoriť "čo najvhodnejšie prostredie pre dlhodobý pobyt osôb", čo múdro povedané znamená vytvoriť pre obyvateľov domu tepelnú pohodu a hygienicky zdravé prostredie. Čo na to poviete? Dosť, často aj protichodných požiadaviek, na jeden materiál. Súhlasím. Preto sa stretávame s kombináciou aspoň dvoch materiálov, kde jeden plní funkciu statickú, tepelno-akumulačnú, akustickú (napríklad tehla) a druhý tepelno-izolačnú (tepelná izolácia zabudovaná (Porotherm T Profi) alebo vo forme dodatočného zateplenia).
@radovan_wienerberger súhlasím že tehla je tehla ale toto čo sa dnes vyrába pod názvom tehla je skôr keramický crep ako klasická plná tehla ktoré je storočím odskúšana....takze plná tehla je naozaj tehla.aspon pre mňa.... ;-)
Profilova fotka
Čo sa týka tepelnej pohody, ide o terminis-technicus, bližšie na nate, wikipédii . . . ide o vzájomné pôsobenie medzi človekom a prostredím. Čo sa týka človeka, je stvorený pre konkrétne podmienky. Pre fungovanie vnútorných orgánov "bola určená" teplota 37°C. Podľa svojho veku, pohlavia, zdrav.stavu a činnosti, ktoré v miestnosti vykonáva sú (aj normou) určené teploty v miestnosti. Obývacia izba, spálňa 21°C, kúpelňa 24°, kuchyňa, WC 20°C, vykurovaná chodba 15°C. To všetko tak, aby sa obyvateľ v miestnosti nepotil - ani mu nebola zima. Teda, aby teplo, ktoré produkuje sa sucho odparovalo - nie potením. K technickým parametrom prostredia patrí pri teplote aj vlhkosť vzduchu, teplota okolitých stien a predmetov, rýchlosť prúdenia vzduchu. Všetky tieto parametre vyhovujúce pobytu človeka sú vyjadrené technickými normami a požiadavkami, ktoré materiály a konštrukcie z nich musia spĺňať. Tu platí ako v živote, že "viac nemusí stále znamenať viac". :-)
Profilova fotka
@vitacit Milý Vitacit, s nekvalitou sa stretávame všetci na každom kroku. A netýka sa len stavebných materiálov. Niekedy je výsledkom lajdáctva, niekdy zámeru v mene šetrenia a znižovania nákladov. Samotná tehla či iný výrobok a jeho podstata za to nemôžu. Preto ostáva jediné, obozretnosť a dôslednosť nás zákazníkov trvať si na dodaní výrobku s deklarovanými parametrami a primerane požadovať v prípade opaku nápravu.
Profilova fotka
Super diskusia, keď sa baví človek sám so sebou :-D. A tých príspevkov... .:-D
Profilova fotka
Výnimočnosť TEHLY spočíva práve v tom, že má svoje vlastnosti do takej miery vyvážené, že dokáže spĺňať uvedené, často protichodné, požiadavky. Ide o ťažiskové oblasti: statika, tepelno-izolačná schopnosť, priepustnosť vodných pár, tepelno-akumulačná schopnosť, zvuko-izolačná schopnosť. Práve pre túto výnimočnosť sa stretávame s tehlou už dlhé storočia pri stavbách "pre ľudí" a obdivujeme ich dodnes. Práve preto Wienerberger tento príbeh píše už takmer 200 rokov a som presvedčený, že tehla sa nemusí báť ani o svoju budúcnosť.
@radovan_wienerberger one man show:-)
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Každá líška svoj chvost chváli... :-)
Profilova fotka
@jankazb Verím, že sa nebavím sám so sebou. Skôr verím, že teraz alebo po práci si tieto informácie prečíta niekto, kto sa práve teraz rozhoduje, aký materiál použiť pri stavbe svojho rodinného domu, prípadne ho toto rozhodovanie čaká v budúcnosti. Všetko sú to otvorené dohľadateľné informácie. Uvádzam ich so zámerom apelovať na stavebníkov, aby si vo vlastnom záujme uvedomili, čo je pri výbere dôležité. Že to nie je ani drážkovanie, ani krehkosť tehly, ani vŕtanie, kotvenie . . . Sú to úžitkové vlastnosti materiálu, o ktorých tu píšem, ktorými sa tehla odvďačí dlhoročnou spokojnosťou a zdravím obyvateľov domu.
@jankazb zaujímalo by ma koľko stojí takáto show... :-)
Profilova fotka
1. Tepelno-izolačná schopnosť: Pre prijatie projektu stavebným úradom pre začatie stavebného konania je podmienka, že dom splňuje záväzné normy. Tá tepelno-technická požaduje od objektu dodržanie 4-parametrov. - Tepelný odpor obvodovej steny, - min.teplota vnútorného povrchu stien (hygienické kritérium - eliminovanie rizika vzniku plesní), - rýchlosť prúdenia vzduchu (rýchlosť výmeny vzduchu v miestnosti), - energetické kritérium (spotreba energie na prevádzku domu - rozsah podľa typu budovy). Tepelný odpor je aktuálne požadovaný min. hodnotou R = 4,4 m2KW-1 resp max. súčiniteľ prechodu tepla U = 0,22 W/m2K. Tieto aktuálne požiadavky dnes spĺňajú bez zateplenia dva typy tehál: Porotherm EKO+ Profi a Porotherm T Profi (pre jednotlivé hrúbky tak, ako sú uvedené na obr. nižšie - pod čiarou U = 0,22). Druhá možnosť je koncepcia tehly a zateplenia. Napr. Porotherm 30 Profi + 15 cm ETICS (zateplenie), ktoré je frekventované. Tabuľku jednotlivých tehál so zateplením s tep. odporom pre rozličné hr. izolácie na obr. nižšie. Výhoda jednovrstvovej konštru. bez zateplenia: - rýchlejšia výstavba, - menšie riziko porúch, - lepšia priechodnosť vodným parám, - dlhšia životnosť. Výhoda zateplenia: - zateplenie zakryje prípadné nedokonalosti muriva (tepelné mosty, iné detaily), - dosiahnutie lepších tepelno-izolačných parametrov pri menšej hrúbke a pri nižšej cene.
Profilova fotka
Nakoľko je tehla vyrábaná výpalom v peci pri teplotách ca 900°C, z výroby vychádza absolútne suchá. Statické aj tepelno-izolačné parametre, s ktorými projektant počíta počas v projekte, má tehla hneď od výroby aj počas zabudovania na stavbe. Nemusí roky vysýchať na to, aby dosiahla deklarované tepelno-izolačné vlastnosti a preto: - nepodlieha objemovým zmenám (bez trhlín v omietkach), - v prípade potreby je možné ju hneď zatepľovať bez rizika vzniku plesní v interiéri. Tehla má otvorenú pórovitú štruktúru (obr.nižšie), vďaka čomu sa prípadnej vlhkosti z dôvodu zrážok počas výstavby či z inej príčiny - veľmi rýchlo zbavuje. Často postačia počas výstavby 2-3 týždne slnečného počasia, čo nijako nenarušuje priebeh výstavby. Táto schopnosť je dôležitá, keď si uvedomíme, že voda vedie teplo ca 30x lepšie ako vzduch - tak je stále vhodné eliminovať existenciu vody a vlhkosti v konštrukcii. Na obr. prípady zavlhnutia 1.radu tehál pri odkrytej stavbe z tehly Porotherm T Profi. V tehle dochádza k vzlínavosti (stúpaniu vody v štruktúre tehly proti gravitácii nad hladinu vodnej hladiny). Nevystúpi však do 2.rady, nakoľko sú ložnou škárou medzi tehlami kapilárne sily prerušené. Na fotkách opatrenia ako zabrániť navlhnutiu 1.radu: vyhnutím hydroizolácie muriva do realizácie a napojenia hydroizolácie podlahy alebo . . . jednoduchým zakrytím stavby počas dažďa :-)
@jankazb One Man Show :-D
Profilova fotka
@lubomird no,dostat za úlohu od f.zapojit sa do takejto diskusie...dakujem pekne :)))).
ospravedlnujem sa za offtopic, ale neda mi. vedu sa tu nekonecne diskusie tehla vs porobeton, tak tu mate konecne ludi, ktori vam mozu zodpovedat na dotazy. Ano, maju to zaplatene..a co? Miesto toho su tu hlupe prispevky typu "nic nepotrebujem, len si kopnem". Bezte sa radsej odventilovat na konika, ako tu.
Profilova fotka
@radovan_wienerberger aby sme boli presni norma nevyzaduje "spotrebu energie na prevadzku domu", ale potrebu tepla na vykurovanie :), to su znacne odlisne veci.
Profilova fotka
Materiál sa po výrobe zbavuje tzv. výrobnej vlhkosti. Počas dlhodobého vystavenia materiálu do prostredia sa vlhkosť mení - z výrobnej na tzv. ustálenú (rovnovážnu). Táto je v závislosti od štruktúry materiálu a vlhkosti okolitého prostredia. Pretože sa podmienky v exteriéri menia, mení sa aj vlhkosť materiálu a preto hovoríme o tzv. praktickej vlhkosti. To je reálna vlhkosť v danom čase a mieste. Práve v tomto stave materiál dlhodobo pôsobí a funguje a pre tento stav sú určované všetky statické aj tepelno-izolačné vlastnosti materiálov. Pre tehlu je: - výrobná vlhkosť 0%, - praktická vlhkosť obvodových stien: 1% hmotnostných, - praktická vlhkosť vnútorných stien: 0,5% hmotnostných. Tehla funguje pri dodržaní správnej technológie stavania (strecha, odkvap, omietky, ...) v suchom režime. Ako suchá nenaberá vlhkosť z prostredia (hygroskopická vlhkosť). Je preto rozumné opýtať sa dodávateľa murovacieho materiálu, ako sa daný materiál vyrába, akú má výrobnú vlhkosť . . . a ako rýchlo sa jej zbavuje.
Profilova fotka
@majkoj Napr pri administratívnych budovách sa do výpočtu započítava aj energia na osvetlenie a vetranie, ak sa nemýlim.
Profilova fotka
@milan_ Odpovedám na príspevky, ktoré sú adresované mne. Keď čítam ten Váš a rozmýšľam, čo Vám na to odpísať, najvýštižnejšie by bolo len ctrl+c, ctrl+v. A ak napísať aj niečo viac, . . . slovo "pórobetón" som ani raz nespomenul ani náznakom. Píšem len o tehle, pretože dni s Wienerbergerom sú o tehle. Áno, som za to platený, som dnes v práci a mám službu ako 4. v poradí po kolegoch. Áno, zaplatili sme si tento týždeň na Modrej streche, aby sme boli bližšie k stavebníkom, laikom aj odborníkom. Občas je nám vyčítané, že okrem prospektov, web-stránky, niekoľkých videí, zopár školení nekomunikujeme na iných kanáloch (soc.siete a pod.). Snažíme sa zlepšiť aj v tejto oblasti - čoho dôkazom sú aj tieto Dni s Wienerbergerom. Áno, "ventilujem" sa tu, pretože otázok alebo príspevkov k veci je ako šafránu a na tie odpovedám. Všetko tu píšem, kopírujem len obrázky - dáva mi to prácu. Robím to vo viere, že stavebník alebo hocikto, kto si klikne na dnešnú diskusiu dnes alebo neskôr v archíve podľa jej názvu očakáva, že sa niečo dozvie o tehle. Na emocionálnu stránku Vášho príspevku reagovať nebudem, pretože sú na to iné fóra, kam máte určite prístup rovnako ako tu.
Profilova fotka
@radovan_wienerberger ja nie som sice odbornik na tuto temu, ale toto pokial viem norma neriesi. Toto riesi vyhlaska k zakonu o EHB a aj tam sa pri tych budovach riesi potreba, nie spotreba :). Kadopadne tu sa nebavime o administrativnych budovach.
Profilova fotka
@majkoj Súhlasím. :-)
@milan_ Mas pravdu ze skutocnych otazok je pramalo, no uvedom si preco. Pozri z okna a zistis ze tato tema je momentalne pase. Kto uz byva je to pre neho nepodstatne. Kazdy kto chce stavat uz uklada strechu a kto sa chytsta stavat uz to odklada na jar a volbu materialu je este cas. Dalej, frekvencia otazok odraza aj zaujem o dany material nie len preto ze viac a viac ludi stavia svojpomocne a do tehly si netrufne pretoze s porobetonom sa lepsie a rychlejsie robi ako uz zadavatel temy uz poukazal na grafe. Tato tema s tehlou ozije az vyvojove oddelenie pohne zadkom a prisposobi ukladanie tvarnic tak ze to zvladne aj lajk. Osobne by som vyuzil tie prevratne diery v murive a na opacnom konci vy som dal urobit stupliky aby z toho vzniklo lego :-) a namiesto tazkych 50cm tehal predaval produkt 2x25 nech sa maju svojpomocny stavbari s cim hrat a este by som z hoho urobil prednost ;-)
Profilova fotka
@17juraj17 Murovanie s Porothermom je jednoduché, pretože ide 16 ks/m2, kde hmotnosť aj najťažšej tvárnice hr. 50 cm neprekračuje 22kg. Čo je v poriadku aj z bezpečnostného hľadiska BOZP. Pri materiáli, ktorý bol spomenutý hmotnosti väčších rozmerov presahujú 28 kg. Murovanie je makačka - kto nemuruje "denne", tak je z toho riadna svalovka - sám som skúsil. Už sme vyjadrili požiadavku trhu na tehly, ktoré sa z palety samé poberú na základovú dosku a povyskakujú . . . no z vedenia zatiaľ nedošla odpoveď. Kompaktnosť murovacieho materiálu je dôležitá - menšie kusy by znehodnotili tep.tech. parametre.
Profilova fotka
2. Tepelná akumulácia: Konštantná teplota v miestnosti (minimalizácia vplyvu prerušovaného kúrenia na zmenu vnútornej teploty) je tiež dôležitý faktor tepelnej pohody prostredia. Pre jej zaistenie majú vplyv: - tepelno-izolačná schopnosť steny (vnútorná povrchová teplota, teplota okolitých predmetov), - tepelná príjmavosť (schopnosť materiálu prijímať teplo). Z dôvodu "bezpečnosti prevádzky" si nedovolím uviesť porovnávaciu tabuľku, len Vám prezradím, že tehla si v tomto parametri vedie veľmi dobre. V porovnaní s tu už spomenutými materiálmi je poradie na cieľovej čiare: betón, tehla, pórobetón. Tehla je známa svojou výbornou tepelno-akumulačnou schopnosťou. Vy, ktorí už bývate v tehlových domoch, to sami určite oceňujete.
Profilova fotka
3. V reklamách často počujeme, že "materiál je ekologický a zabezpečuje zdravé bývanie". Pri výrobe tehly (okrem pána vedúceho smeny a obsluhy linky) stoja 4 prírodné živly: - oheň - voda, - zem, - vzduch. Ako povestný 5-element tu určite stojí fortieľ výrobcu, schopnosť a znalosť namiešať surovinu vo vhodnom pomere, vytvarovať, vysušiť, vypáliť. Je to vskutku riadna alchýmia, no spomedzi výrobných procesov stavebných materiálov, ktoré som mohol vidieť, výrobu tehly považujem za jeden z (na pohľad) najzaujímavejších. Myslím, že aj najvoňavejších, keďže do tehál pre obvodové steny sa pridávajú ako ľahčivo drevené piliny, ktoré počas výpalu vyhoria a zabezpečia tak pórovitú štruktúru pre lepšiu tepelno-izolačnú schopnosť. V prípade, že je hlina mastná a hrozí deformácia tehly počas sušenia, pridávajú sa do suroviny ostrivá (pieskové zložky), ktoré pomáhajú vytvoriť pevný skelet. Samotné tehelne sú zvyčajne tam, kde je kvalitné ložisko hliny. Tieto sú už dávno objavené a využívané. Preto všetky dnešné tehelne stoja na miestach bývalých tradičných tehelní. V prípade Wienerbergeru sú to tehelne v Zlatých Moravciach (pri Nitre) a Bolerázi (pri Trnave), ktorých počiatky výroby siahajú do 19.storočia. V prípade záujmu Vás výrobou rád prevedie niekto z nás či kolegov. :-) Po výrobe sa z tehly stáva materiál stabilný rozmerovo aj chemicky. V čase nedegraduje, nemení tvar (nezmrašťuje sa, nerozpína). Tehla tak predstavuje skutočný prírodný materiál pre zdravé bývanie. Ostáva Vám len doporučiť, pýtajte sa výrobcu stavebného materiálu, z čoho a ako sa materiál vyrába.

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?