Mýty o bielom pórobetóne a realita.

Profilova fotka
Pórobetón ako moderný materiál má veľa prívržencov ale aj odporcov. Ak patríte do jednej, alebo druhaj skupiny, skúsme si vysvetliť ako sa naozaj správa pórobetón v praxi.
1
2
5
@julo_ytong Takze moderny ytong hovorite? Mna by konkretne zaujimalo, co je na takej 50cm Thete napriklad moderne? Ta cena, 42€/m2 muriva? Jednoduchy vypocet, nech idem stavat NED a za majstrov davam 30€/kubik murovky. Ytong: 42+15 robota, vysledna cena 57€/m2, R=5,68, cena za jednotku R = 10€/1R Tehla, pezinska 29 +20cm EPS: 16€ tehla+9€ robota + zateplenie (8€ EPS) s lepidlom nech 10€ + robota na zateplenie EPS nech 5€. Vysledok max. 40€/m2. R=7,7, cena za jednotku R = 5,2€/1R Theta zatepluje 2x drahsie, ako tehla+EPS... Toto je moderne? To je spiatocnicke.. ;-)
@matorado tak asi musia vyrabat nie len moderne, ale aj nezmysly, co si proste ludia pytaju :)
Profilova fotka
@matorado Mal som skôr na mysli správanie sa pórobetónu na stavbách. Samozrejme je veľa konštrukcií muriva so zateplením, kde viete získať rôzne tepelné odpory. Otázka je či naozaj stavebné firmy, alebo partie majú rovnakú cenu pri murovaní z rôznym materiálom.... ;-)
@julo_ytong Mýtus: Pórobetón sadá a omietky praskajú. Je to pravda? Lebo som to ešte nikde nevidel, ale jeden čas to do fór vypisovali nejakí ľudia. Mohlo to byť zlým projektom alebo realizáciou základov?
@julo_ytong Theta bude drahsia aj pri svojpomocnej vystavbe. Ved na to netreba ani kalkulacku :-x Theta je jednoducho drahsia, ako tehla+zateplenie NA KLUC!!!! A to nehovorime ani o slabsej izolacii tej steny.
@radopp Je to pravda, omietky naozaj praskaju. Viem z vlastnej skusenosti. Nie vsade jasne ale na urcitých miestach ano. či je to ytongom tiež neviem.
@julo_ytong Mna zaujíma či je pravda že aj porfix bude už len v bielom prevedení a ako zbadame rozdiel?
Profilova fotka
@radopp Sadnúť si po všetkom zaťažení potrebuje každá hrubá stavba. Pri omietkach ide viac o to aký systém sa na omietanie použije. Spolpracujeme s viacerými výrobcami omietok (vonkajších a vnútorných), ktoré majú riešenia na typ a hrúbku omietky, tak aby mala čo najdlhšiu trvanlivosť.
Profilova fotka
@pomiuk veľmi záleží od situácie - či praskajú na priečkach, resp na hrubších nosných stenách. Ako som už vyššie spomínal, je viacero výrobcov omietok, ktorí majú osvedčené riešenia na omietanie bieleho pórobetónu.
Profilova fotka
@pomiuk zaregistrovali sme aj my túto informáciu o novom bielom pórobetóne, ešte som ho ale nevidel, tak vám neviem povedať či bude viditeľný rozdiel ;-)
@julo_ytong Čo môže na stavbe sadať? Snáď len stláčanie hliny pod základmi. Alebo sa stláča aj ytong? Myslel som si že nie je pružný.
Profilova fotka
@radopp Myslel som, že každá hrubá stavba (t.j. základy + murivo + strecha) sa po úplnom zaťažení konsoliduje (si zadne do podzákladia). Potom samozrejme, pokiaľ nejde o nejakú statickú poruchu, svoj tvar nemení. Tvárnice samozrejme nie sú pružný materiál, takže sa nestláčajú.
Článok sa načítava...
@julo_ytong Ešte stále neviem čo je dôvodom praskanie omietok. Takže po dokončení hrubej stavby treba dom nechať bez omietok pár rokov, aj tak na to ni eje čas a peniaze, a až potom spraviť fasádu?
Profilova fotka
@radopp Dôležité je vybrať si správnu omietku na biely pórobetón. Tým že tvárnice a následne aj múr sú pomerne hladké a rovinaté, tak to láka robiť tenučké omietky (stierky) bez podkladových vrstiev. Nie sme síce výrobcovia omietok, ale od nich viem že pokiaľ dodržíte skladbu aj hrúbku omietky, tak by mala vydržať bez trhlín a prasklín..... Samozrejme ak nejde o statickú, resp. inú poruchu stavby :-S
@julo_ytong Ako sa má nanášať omietka? Špric, lepidlo + sieťka, omietka? Aké povrchové úpravy steny sú dobré? Umelohmotné farby vraj neprepúšťajú pary a môžu sa rozpadať kvôli slnku a pliesňam.
Profilova fotka
@radopp Túto tému by som ozaj nechal na výrobcu omietkových zmesí. .Ale zo skúseností skladba - prednástrek + omietka v min. 2 krokoch funguje. Dôležité je dodržanie výrobcom stanovených hrúbok omietok.
@julo_ytong Môžem vedieť úplné surovinové zloženie ytongu, a porovnanie so šedým porfixom?
Profilova fotka
@radopp ...už som to tu písal. Zloženie: piesok + cement + vápno + voda + penotvorné prísady (v tomto pomere sú aj zastúpené - t.j. najviac je piesku). Pri šedom je plnivo piesok - nahradené elektrárenským popolčekom
@julo_ytong Ďakujem. Dá sa poveda že ytong je zdravý materiál? určite tam nie je nič iné čo by škodilo? Prečo chcú niektorí ľudía tehlu? Treba pri práci s ytongom rukavice?
@julo_ytong praskaju iba na nenosných prieckach, vacsinou v mieste spoja dvoch priecok
@pomiuk Aý je dôvod? Dá sa tomu zabrániť? Veľmi to vadí?
Profilova fotka
@radopp Ano da sa to povedať, máme aj veľmi prísne kontroly na samotnú výrobu a suroviny, takže je to zdravý materiál. Prečo chcú ludia tehlu je básnická otázka, každopádne aj kvalitný tehliarsky výrobok je pre stavbu dobrý. Musí byť predsa na výber viac materiálov :o)..... je to ako s autami... Pri práci s YTONGom je dobré používať rukavice, ale kvôli mechanickému poškodeniu, t.j. poškrabaniu rúk a pod....
Profilova fotka
@pomiuk Pri subtílnych stenách - priečkach je potrebné dodržiavať hrúbku omietok, kvôli praskaniu, a ak výrobca omietok odporúča, tak aj plnopložné sieťkovanie - armovacou mriežkou ....
@julo_ytong Ďakujem. Myslím že vápno je dostatočný dôvod na použitie rukavíc.
@julo_ytong Dobrý deň , čítam tu v diskusiách že Ytong Lamba je strašne krehká - čiže vraj na ňu nemôžem vešat nábytok. čo je na tom pravdy? Je treba nejak špeciálne kotviť? Na obvodové murivo som použil Lambu 375 a vnútorné nenosné priečky klasický ytong , 10,12,5 alebo 15cm.. ďakujem
no tak zabranit jedine tou sietkou na vsetky steny ako odporuca julo ale myslím že ani to nezabrani tej omietke aby praskla. Vadí no je to len esteticka vada, ale da sa to odstranit nejakým akrylovým resp iným tmelom a farbou. každopádne to nepoteší ked po roku po dvoch možes opravovať nieco zaco si zaplatil nemale prachy. @radopp
@pomiuk Ďakujem.
Profilova fotka
@fridex84 samozrejme, pretože je Lambda tepelnoizolačný materiál má nízku objemovú hmotnosť (cca 350 kg/m3), tým pádom potrebujete použiť na kotvenie do takejto steny kotvy určené do bieleho pórobetónu. Osvedčené máme Fischer GB, resp kotvy od značky TOX. Existuje veľa výrobcov, vždy sa zamerajte na to aby to boli kotvy do bieleho pórobetónu.
Kolko % zľavu od ytongu na celý dom mi možte vybaviť práve Vy ? :D
Profilova fotka
@janik4 ....ja som technik, viem vás ale podľa regiónu stavby skontaktovať s kolegom ktorý vám spracuje cenovú ponuku na váš domček..... A môžem sa za vás prihovoriť :-D
1
2
5

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?