Máte nejaké finty na čistejší vzduch v domácnosti?

Profilova fotka
Napríklad izbová zeleň čistí vzduch a odstraňuje z neho formaldehyd, benzén či trichlóretylén, ktoré sa do ovzdušia uvoľňujú z náterov, kobercov, nábytku či z domácich prác. Medzi „čističov“ patrí napríklad dracéna, filodendron, begónia...Náš tip na čistotu ovzdušia je sadrokartónová doska Activ´Air, no zaujímajú nás aj tie vaše tipy..najmä v chladnom počasí, keď sa nedá vetrať celý deň. Máte aj vy nejaké tipy na zlepšenie kvality vnútorného ovzdušia?
Je to jednoduché treba vetrať -rekuperačná jednotka
@alexandra_rigips úplne primitívne riešenie odpozorované od mojich predkov, a to je také že zdvihnem zadok a otvorím si okno, ktorým si vyvetrám, keď potrebujem 8-) . Budem mať nadštandardne zateplený dom a premýšľal som nad rekuperáciou vzduchu, ale bol som si pozreť dom s rekuperáciou a bol som sklamaný kvalitou vzduchu, pretože rozdiel kvality vzduchu v dome bez a s rekuperáciou som vôbec nepostrehol. Investíciu cca 3500-4000,-€ viem zúžitkovať aj rozumnejšie. Už mi viac ľudí povedalo, že rekuperácia nikdy nedokáže priviesť do domu ´´vôňu´´ vzduchu ako keď sa vetrá oknom, čo už viem z vlastnej skúsenosti...
Profilova fotka
@danifedor to je blbost, len nesprav chybu a nevynechaj aspon rozvody. Tie uz nikdy nedorobis, lebo by si musel rozbit pol baraku. Ja som bol asi v 6 pasivnych domoch na dni otvorenych dveri pasivnych domov v novembri a kvalita vzduchu je ako vonku. V zasade je ale potrebne mat dobre nadimenzovane rozvody a jednotku ktora dokaze pretlacit vzduch o pozadovanom prietoku pri danej tlakovej strate rozvodov...
@abobo ja som sa stretol bohužial aj s negatívnymi názormi, ktoré som tu na MS nenašiel. Bol som v troch NED domoch, majitelia týchto domov očakávali od rekuperácie, to čo ja. Investícia do rekuperácie mi pokryje náklady na vykurovanie +- na 14 rokov... Kto chce nech si rekup. dá nemám nič proti. Ja poriadne zateplím, ale budem vetrať oknami, aj za cenu že dáke to teplo pôjde preč.
@danifedor "Ja poriadne zateplím, ale budem vetrať oknami, aj za cenu že dáke to teplo pôjde preč." - to nie je take jednoduche, pretoze nejde iba o setrenie. Ak budes mas dobre utesneny dom, pocas zimy ked vetrat oknami v noci nebudes, bude uroven CO2 na hoooodne vysokej urovni, a tam uz nejde len o setrenie, ale o zdravotne hladisko: http://blog.zdravydom.sk/riadene-vetr...
Profilova fotka
@danifedor tak chod pozret k niekomu, kto tvrdi ze to u neho funguje. To by nemal byt problem. Mozno ta to presvedci. 4-5000 EUR za komfort na cely zivot je podla mna viac ako rozumna investicia.
@danifedor rekuperacia nieje o setreni ale o komforte a kvalite byvania. domov bez plesni je super vec, ak to dokaze obcas aj usetrit tak super. Kto stavia dom bez rekuperacia musi mat ozaj hlboko do vrecka
@ultrarecall prítok vzduchu pri najnižšom stupni RJ (o výkone 300 m3/hod) vhodnej pre môj dom je cca 50 m3/hod, čo je podľa mňa strašne málo na to, aby človek vnímal čerstvý vzduch počas spánku.
Profilova fotka
@ultrarecall @danifedor ak budes mat dom nie len nadstandardne zatepleny, ale koli komfortu aj nadstandardne utesneny, tak sa priprav ze ta kazde rano bude boliet hlava a budes sa citit unaveny. V obycajnom dome ktory je deravy ako reseto este budiz, ale v tesnom dome (prepaskovane okna, bezchybne spravena parozabrana) budes mat problem.
Profilova fotka
@danifedor ved a co to je za blba rekuperacka ze jej nevies priradit intenzitu pre jednotlive stupne? Vsak si nastavim na rekuperacke akou intenzitou chcem vetrat pocas spanku a je to. U mna to bude 4 osoby x 25 m3/hod a teda 100 m3/hod.
@brandy12 @danifedor "Kto stavia dom bez rekuperacia musi mat ozaj hlboko do vrecka " ehm, alebo skus nieco postudovat o nutenom vetrani, ale BEZ rekuperacie ... cenovo prijatelnejsie, aj ked menej komfortne, ale splna zakladnu podmienku -> vetra! zeby zlata stredna cesta? ;-)
Prva finta - stavat zo zdravych a prirodzenych/prirodnych materialov. Tehla, sadra, drevo. Druha - ekologicke natery v interiery, bez rozpustadiel, idealne na prirodnej baze. Tretia - minimum drevotriesok. Masivny nabytok, drevene plavacky. Stvrta - ak montovany dom, tak z OSB bez formaldehydu. Piata a najdolezitejsia - VETRAT! Pravidelne a systematicky.. Sadrokartonu fandim. Ale urcite z neho nebudeme zdravsi.. Formaldehyd zachytava aj obycajna ovcia vlna - v mojej perinke ;-)
Článok sa načítava...
@abobo zvýšenie intenzity RJ = väčšia hlučnosť
Profilova fotka
@ultrarecall nutene vetranie bez rekuperacie jedine s dohrevom vzduchu inac to ma od komfortu nahhony daleko. Nastuduj si co je tepelna pohoda. A to uz si rovno mozes otvorit okno... :-)
@danifedor "cca 50 m3/hod, čo je podľa mňa strašne málo na to, aby človek vnímal čerstvý vzduch počas spánku." - pocas spanku toho vela nevnimame, ale mozog sa ti rano podakuje aj za tych 50, tomu ver.
Profilova fotka
@danifedor asi si pozeral rekuperacky za 1000 EUR, ze? Ja som bol pozriet pred mesiacom rekuperacku ktora na druhom stupni tlaci 200 kubikov pri tlakovej strate rozvodov 100 Pa a jednotku som vo vzdalenosti 1m nepocul!!! Z vyustiek taktiez ziadny zvuk (podotykam ze vnutri domu bolo ticho). Az na tretom stupni sa jednotka ozvala jak v technickej tak trochu z vyustiek... Ale to uz tlacila neskutocnych 400 m3/hod pri tlakovej strate 100 Pa.
Profilova fotka
@ultrarecall 50 je tak dobre na spalen nie na cely dom. Na cloveka je aj v spanku treba pocitat aspon 20 kubikov za hodinu.
@abobo "Nastuduj si co je tepelna pohoda. A to uz si rovno mozes otvorit okno... emoticon" - budem sa opakovat, ale co uz. Otvorene okno s prieduchmi pri nutenom vetrani sa neda porovnavat co sa tyka komfortu, skus si nastudovat: http://lunos.sk/Grolmus/komfort.html Ano, rekuperacka je dalsi level, ale aj to nieco stoji + s prepacenim zas.any cely dom hadicami :)
@abobo pozeral som RJ Komfovent RECU 300 @brandy12 rozpočet mi umožnuje si rekuperáciu zrealizovať, ale po skúsenostiach a X polemikách, ktoré sa vedú na fórach tomu neverím. Prídu mi ceny týchto systémov predražené vzhľadom k tomu, že sú to technologicky primitívne zariadenia..
@abobo "50 je tak dobre na spalen nie na cely dom." - ja to netvrdim z vlastnej skusenosit, ale niekto to tu tak ma: http://www.modrastrecha.sk/forum/kure... "@blacksr @ultrarecall 25-30 m3/hod je objem, v ktorom je započítané varenie, kúpanie, rastliny, dýchanie - nie stabilná výmena vzduchu čiže ak nie je výrazná tvorba pary, CO2, pachov - napr. ak pozerá rodina telku, tak stačí 15 m3/hod/os. podľa potreby sa vetrá aj 200 m3/hod = 50 m3/hod/os., ale len krátko a keď sa to spriemeruje, je z toho 25-30 m3/hod./os v noci stačí pre osobu okolo 10-15 m3/hod. my tak vetráme, že stále sa vetrá asi 40 m3/hod pre celú rodinu + podľa potreby zapíname 110 m3/hod (v zime) v lete: 60 m3/hod stále a podľa potreby 220 m3/hod. - v lete slúžia veľké nadvýkony na to, aby sme mi pocit prúdenia, ktorý pôsobí chladivo (ale nie je to prievan) "
Profilova fotka
@ultrarecall pozri to zalezi od vela faktorov, velkost izieb a pod. Najpresnejsie sa daju "potrebne" prietoky nastavit tak, ze si na tyzden pozicias zapisovac PPM CO2 a vykon doregulujes tak, aby si nikdy nepresiel cez 1000 PPM v ziadnej z miestnosti a vybavene. Neriad sa tym co si kto ako da, je to individualna vec. Niekomu moze byt OK narocnejsi bude spokojny s inym nastavenim...
Profilova fotka
@ultrarecall Na TU vo viedni mam za sebou semester predmetu vetranie a klimatizacia, myslim ze sa nic nove nedozviem... ;-)
Profilova fotka
@ultrarecall je mozne ze si na nas este spomenies, ked po roku byvania budes rozmyslat kde by si urobil skaredy kastlik, aby si tam dostal tie VZT hadice. :-o
@danifedor Mam tri stupne: 1. 150 m3/h uplne nehlucny, lebo su rozvody dimenzovane na 500 m3 2. 300 m3 -takmer nehlucny pustam cez den od jari do jesene 3. 500 m3 turbo vetranie - hlucne kazdy stupen mozem lubovolne nastavit na akykolvek prietok
Profilova fotka
@danifedor rekuperacku je treba ist pozriet do dakeho domu, kde su s nou spokojny. Tam zistis ci presvedci aj teba. Kludne ta k sebe pozvem na prieskum, ale az v septembri ak ti to este pomoze...
@abobo "Na TU vo viedni mam za sebou semester predmetu vetranie a klimatizacia, myslim ze sa nic nove nedozviem... emoticon" - fajn, tak preco potom davas "otvorene okno" na uroven prieduchov co sa tyka pohodlia, ty si tiez predajca/instalater rekuperacie?
Profilova fotka
@danifedor s nou som sa zatial v ziadnom dome nestretol tak neviem posudit. Pocul som Paul novus 300, Comair Hruc 380, a sentinel kinetic B a z toho co som videl, pocul, paraetrov a ceny som si mohol urobit zaver ktoru chcem...
@ultrarecall pri vsetkej ucte k blacksr, jej rekuperacia nie je vzorom, je skor prikladom setrenia nakladov na minimum. Rozvody su z odpadovych rur, priemery male, jednotka slaba, predohrev zo vzduchoveho vymennika. Jej odporucane prietoky vychadzaju iba na maximalnu usporu na kureni, nie na komfortnu vymenu vzduchu
Profilova fotka
@ultrarecall lebo jedine co ti poriesi VZT bez vymennika je filtraciu vzduchu!!! V dome je to nekomfortne, to mozes dat do nakupneho strediska... Hehe jasne za 5000 ti daku zozeniem :-D
Profilova fotka
@peto99 presne tak, ale aj tak klobuk dole pred nou co v tom pionierskom case a minimalnom rozpocte dokazala...

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?