Indukcia a varné panely iného druhu - skúsenosti

Profilova fotka
V súčasnosti sú veľkým trendom indukčné varné dosky, ale rozhodnutie medzi indukciou a plynovou varnou doskou je často diskutovaná téma pri riešení kuchynskej linky aj u našich zákazníkov v Oresi. Čo si myslíte vy?
My sme rozhodnuti pre indukcnu. Momentalne mame prenosnu indukcnu a oproti sklokeramickej, ktoru sme mali v predoslom byte, sa to fakt rychlo zohreje a ked chcem dat na slabsie, okamzite sa to prepne, nemusim cakat, kym vychladne doska ako na sklokeramickej. O plyne neuvazujem, indukcna sa mi zda bezpecnejsia pri detoch, jednoduchsia na udrzbu a aj krajsia.
Profilova fotka
Áno, indukcia je skutočná revolúcia vo varení. Indukčná doska má namiesto kedysi obvyklej varnej špirály pod sklokeramikou zabudovanú cievku. Jedná sa o ohrev prostredníctvom indukcie elektromagnetických prúdov do dna nádoby. Sú to teda práve tieto prúdy, ktoré zahrievajú dno kovovej nádoby. Najnovšie a dokonalejšie indukčné dosky proti tým starším naviac dokonale distribuujú teplo pod celú plochu varnej nádoby. S tým je spojený tiež samozrejme minimálny únik tepla a zamedzenie akéhokoľvek plytvania. Sú tu stále dve ,alebo štyri samostatné varné zóny, ale nie sú jasne vymedzené a dané. Môžeme tak využiť oválne pekáče a dosť veľké, aj obrovské hrnce – a stále sa teplo bude úplne rovnomerne rozvádzať do celej plochy ich dna. Oceníte to hlavne vy poloprofesionálni domáci kuchári a kuchárky, keď potrebujete presnú teplotu bez výkyvov a pod celou plochou riadu. A v čom variť??..Ideálne sú špeciálne feromagnetické riady, využiť sa ale dajú tiež staršie hrnce, liatinové a oceľové kastróliky – teda všetky riady, na ktorých sa udrží magnet. Zhrňme si teda výhody indukčného ohrevu : Minimalizácia tepelných strát – teplo neohrieva materiály, ktorými prestupuje. Nepopálime sa – priestor okolo nádoby zostáva chladný. Nemusíme hľadať hrniec, ktorý by veľkostí zodpovedal platničke. Rýchlosť varenia Ohrieva sa priamo dno nádoby. Výrazné úspory energie – teplo neuniká okolo hrncov, zvyškové teplo je minimálne.
@oresi_tibor a ostatní: Vytvára indukcia nejaké škodlivé polia? Nemyslím teoreticky, ale či ste prakticky niečo cítili.
Profilova fotka
Plyn je súčasťou mnohých domácností a statočne si naďalej udržiava povesť aj prostredníctvom moderných varných dosiek. Možno to bude u niektorých len nostalgia za nízkymi cenami plynu :-) , alebo stav pôvodných inštalácií v dome, ale určite sú medzi nami taký čo obľubujú ,,variť na plyne".Novodobé plynové dosky sa môžu pochváliť bezpečnostnou tepelnou poistkou, automatickým zapaľovaním horákov a tiež ich variabilitou. Nemusí vždy ísť len o jeho priemer, ale aj o rôzne funkcie – môže to byť intenzívny, úsporný alebo aj Wok horák, ktorého prednosťou je silný plameň zo zdroja s väčším priemerom. V súvislosti s plynovými varnými doskami sa nám zákazníci často sťažujú na problémy s čistením ich povrchu. V súčastnosti máme okrem smaltovaných a nerezových povrchov aj sklokeramické plynové dosky alebo dosky z tvrdeného skla. Čo sa týka užívateľského komfortu, oba povrchy sú rovnako odolné, no v prípade plynových varných dosiek sa používa častejšie tvrdené sklo. Najprogresívnejším povrchom je však nehrdzavejúca oceľ iXelium, ktorá vďaka využitiu nanotechnológií pôsobí ako bariéra proti chemickým a mechanickým činiteľom. Dlho si zachováva kvalitu a prirodzený kovový lesk. Ľahko sa čistí, pretože zvyšky jedál na povrch nepriľnú, stačí ho len utrieť vlhkou utierkou a má znova dokonalý vzhľad. Ste aj vy priaznivcami varenia na plyne, alebo dávate prednosť trendom a zvolíte indukciu?
Profilova fotka
@radopp Niekde som čítal o tzv. špinavej elektrine ,,DIRTY ELECTRICITY" čo sú vysokofrekvenčné napätia, ktoré sa nachádzajú aj vo vnútri našich bytov. Niektoré indukčné varné dosky môžu byť síce zdrojom takejto špinavej elektriny, ale to sú tiež aj TV/DVD prehrávače, plazmové televízie, wifi/routre a všetky typy počítačových zariadení a iné.., ktoré má v súčasnosti doma každý z nás. Hladina tohoto napätia sa dá zmerať špeciálnym prístrojom a následne ochrániť namontovaním filtračného zariadenia. Neviem či si mal na mysli niečo v tomto smere,a tiež neviem čo z toho článku, čo som čítal sa zakladá na pravde, ale o žiadnych iných citeľných vplyvoch indukčnej varnej dosky na organizmus človeka som nepočul.
Profilova fotka
Čo tak si zvoliť kombináciu varných panelov?
@oresi_tibor Výkonové magnetické pole dosky sa NEDÁ odtieniť. Je škodlivé?
@radopp Zaujimavy postreh, nad tymto som este neuvazovala. Pri pouzivani indukcnej dosky mi trochu vadi take piskanie, velmi vysoka frekvencia, ale nenapadlo ma, ze cely ten mechanimus moze mat aj nejaky zdravotny vplyv. Ty mas o tom nejake info?
Profilova fotka
@radopp uniknutiu časti magnetického pola do okolia a teda aj na človeka sa nedá zabrániť.Na túto tému existuje ale veľa článkov a výskumov. Myslím si, že takéto magnetické pole na bežného človeka okrem ľudí s kardiostimulátormi nemá nejaký významný škodlivý vplyv, odborníci ale radia, aby sa aj tehotné ženy indukčným varičom vyhýbali..čo môže byť aj schválne vykonštruované na to, aby počas tohoto obdobia varili muži :-)
@oresi_tibor Ďakujem za informáciu, keďže nechcem byť neplodný, tak som rád že mám plyn. :-)
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?