Čo si predstavíte, keď niekto povie tepelné čerpadlo? Viete ako to funguje?

Profilova fotka
Môj prvý kontakt s tepelným čerpadlom bol v mojom druhom zamestnaní, keď sme realizovali stavbu na využitie geotermálnej energie. Pri realizácii sa zistilo, že nie je možné uskutočniť pôvodný zámer, a tak vyvstala otázka: Čo s geotermálnou vodou, ktorá má nízku teplotu? Jeden s dodávateľov navrhol využiť teplené čerpadlá systému voda/voda. Moja prvá reakcia bola: Čo je to za zázrak, ktorý dokáže využiť 12°C vodu a vyrobiť z nej teplo pre vykurovanie? Dodávateľ zariadenia mi neskôr objasnil princíp fungovania takéhoto zariadenia. Keď som dostal ponuku robiť vo firme, ktorá pracovala s tepelnými čerpadlami, potešil som sa.
Ja si predstavujem hlavne dlhé čakanie, pokiaľ to vylúdi nejaký citeľný efekt.
@adam_stiebel ja zi predstavim drahu technologiu s neistmi prevadzkovymi nakladmi resp. zivitnostou a nutnumi investiciami po rokoch. A esre nemam rad ked sa niekto odbavuje na poukazivani na pravopis ale kua cutujem "druhom zamestnanÝ a dodavatel mY objasnil to je silna kava.
Profilova fotka
@viktor811 Tepelné čerpadlo je obdobný zdroj tepla ako každý iný zdroj. Jeho rýchlosť odozvy a efekt je daný vykurovacou sústavou.
@adam_stiebel "v mojom druhom zamestnaný" to ako vazne toto?
Profilova fotka
@sysell no kedze ja to TC mam, dovolim si par poznamok z reality :). Ano drahe to je, ked ten co to navrhuje ma o tom paru (co ale vobec nie je pravidlo :) ) su prevadzkove naklady pomerne iste a neviem presne ake nutne investicie mas na mysli. PS: este mi tu chyba @matorado z gramatickeho klubu :)
Profilova fotka
@sysell Technológia teplených čerpadiel je stále dostupnejšia, vzhľadom na investíciu. Ale musí sa to riešiť už pri projektovaní a zohľadniť jeho návrh už od začiatku. Potom aj investícia nie je drahá v porovnaní s ostatnými zdrojmi tepla. Prevádzkové náklady idú ruka v ruke s návrhom. Roky využívania teplených čerpadiel dávajú za pravdu, že správne navrhnuté zariadenie má nízke prevádzkové náklady.
Profilova fotka
Predstavím si tepelné čerpadlo. Myslím če funkcia čerpania tepla s nižšej teplotnej hladiny na vyššiu pomocou kompresora a pracovnej látky ktorá mení skupenstvo je pomerne jasná. :-)
Profilova fotka
@adam_stiebel Ja si predstavím (a tak to aj vysvetľujem všetkým, čo si to nevedia predstaviť), že je to chladnička naopak. ;-)
Profilova fotka
@leonardom V princípe veľmi správne. Pretože laikom vysvetliť jednoducho na akom princípe pracuje tepelné čerpadlo je dosť obtiažne :).
@adam_stiebel Ked neriesim pociatocne naklady ake su naklady povedzme pocas 20-30 rokov ohladom udrzby aby to fungovalo. Myslim ci sa niecio opotrebuje, cerpadla, ventily, ci neunika chaldivo, ozaj ake chladiovo sa pouziva, ci sa nesere daka regulacia a elektrika okolo, nejaky "spotebny material"... (uvazujem pri vymene voda alebo zem, nie vzduchove) @majkoj
Profilova fotka
@sysell Zariadenia od renomovaných značiek sú konštruované na životnosť v rozmedzí 12 až 20 rokov. Záleží na type zariadenia (ON-OFF alebo inverter). Ak je dobre navrhnuté zariadenie zväčša zariadenia funguje bez problémov a nejakých veľkých servisných zásahov. Najčastejšie odchádzajú namáhané časti (elektrosúčiastky). Ale späť k prevádzkovým nákladom. Tie záležia na výkone zariadenia, ale globálne by sa dalo povedať, že mesačne vyjde prevádzka na cca 40-70 € + záručné prehliadky počas záručnej doby. Počas záruky sú to len ceny za záručné prehliadky, ktoré sa pohybujú niekde okolo 100€ plus/mínus. Ak niečo odíde opravy sú zdarma. Po uplynutí záruky je to ťažko povedať môžu byť do 100 € počas životnosti zariadenia, ale môžu sa vyšplhať aj do vyšších čísel v závislosti od typu poruchy. Aktuálne sa požívajú tri typy chladív R410 A, R407C a R134.
Profilova fotka
@sysell Ano cerpadla sa urcite opotrebuju za 20-30 rokov, rovnako ako v akomkolvek kureni, ktore nie je gravitacne riesene npr plyn, drevo, peletky. Ano aj elektronika sa moze pokazit, ale tu ma tiez kazdy moderny kotol (vela z nich ma rovnako siemensacky albatros ako moje TC). Jedina rozdielna vec je kompresor, ktory samozrejme ma svoju zivotnost, rovnako ako pri chladnicke. Je tazke ju odhadovat, ale predpokladam 15-20 rokov (aj ked zivotnost ak som dobre videl je 50 000h moj nabeha cca 1000h rocne). Jediny spotrebny material vidim kontrolu nemrznucej kvapaliny v kolektore, rovnako ako sa to robi pri aute.
Článok sa načítava...
@adam_stiebel Hmm 12-20 rokov je zivotnost coho? Ako v podstate neviem co vsetkeho sa sklada cerpadlo, predpokladam hlavne dada bedna kde je kompresor, nejake tie ventily vymenik, regulacia - elektrika a rury vo ide do povedzem zeme vrtu a pod a tam tiez nejaky vymenik. Teda za 12-20 rokov mam kolko investovat? ake vec je po zivotnosti? A k tej prevadzke som myslel nejaku udrzbu ND a pod, nie kolko to zere elektriky, len kolko treba zhruba pocitat ze pocas planovanej zivotnosti bude treba daco menit opravovat, udrziavat...
Profilova fotka
@sysell 12-20 rokov je životnosť celého zariadenia - jeho hlavných komponentov - výparnik, kondenzátor (výmenníky) kompresor, expanzný ventil. Primárny zdroj - vrty alebo kolektory majú oveľa vyššiu životnosť. Čo sa týka náhradných dielov po väčšine odchádzajú čidlá. Sú to čiastky radovo v desiatkach €. Ak odíde veľký komponent je kompresor alebo výparník je to radovo v stovkách €. Je to rovnaké ako pri iných zariadeniach. Je ťažké odhadnúť sumu.
@adam_stiebel zaujimalo by ma co obnasa servisna prehliadka za 100€
Profilova fotka
@mackoke Pri záručnej (servisnej) prehliadke sa kontroluje zariadenia - chladiaci okruh - jeho tesnosť, funkčnosť jednotlivých komponentov - expanzný ventil, záložný zdroj (elektrokotol), pri vzduchových tepelných čerpadlách sa čistí výparník. kontrolujú sa nastavenia regulácie resp. robí sa úprava podľa požiadaviek zákazníka. Prechádzajú sa chyby, ktoré boli uložené v záznamoch a kontroluje ich závažnosť resp. ak z nich vyplýva nejaká kontrola tak sa to prekontroluje.
@adam_stiebel @majkoj Spytam sa ako uplny laik, o cerpadlach toho vela neviem.. Oplati sa viac v dobre zateplenom dome tepelne cerpadlo alebo kondenzacny plynovy kotol? Ake je navhodnejsie tepelne cerpadlo?
Profilova fotka
@lubomird Na danú tému - či kondenzačný plynový kotol alebo tepelné čerpadlo bude tento týždeň samostatná téma preto by som nerád teraz otváral túto tému ak sa nenahneváte. Ale na otázku, ktoré teplené čerpadlo je najvhodnejšie je nutné vedieť, aké máte požiadavky na teplené čerpadlo. Čo všetko má zabezpečovať: kúrenie, teplú vodu, chladiť, bazén ... Ak by sme to mali brať podľa účinnosti tak najúčinnejšie je systému zem/voda, ak by to boli obstarávacie náklady tak by to bolo vzduch/voda .... Je veľa kritérií, ktoré je treba zohľadniť pri výbere najvhodnejšieho typu tepleného čerpadla pre daný objekt.
Profilova fotka
@lubomird to silne zavisi od domu a co stoji plynova pripojka. Pre priklad, moj dom ma potrebu tepla na kurenie 35kW/m2/rok a TC je v nom v podstate nenavratne (rozumej navratnost cca 12 rokov, co je v podstate zivotnost). Samotne TC stoji povedzme 5k + kolektor 2k cize 7 000 €. Plyn mam nejak 80m od domu, cize cena pripojky a kondenzacneho kotla by sa k tej sume blizila, TC ma ale aj nizsie prevadzkove naklady. Najvhodnejsie TC je zem voda, pokial to pozemok dovoluje. PS: Predpokladam, ze za chvilku sem dobehne peto s tym ze klima je najlepsia :)
Profilova fotka
@lubomird Logika hovorí, že viac sa TČ oplatí (t.j. jeho návratnosť je kratšia) v horšie zateplenom dome. V dome, kde veľmi netreba kúriť, je TČ takmer nenávratná investícia... 8-) To ako keby si si za veľa peňazí kúpil superúsporné auto. Čím viac jazdíš, tým skôr sa Ti investícia vráti. Kvôli 200 km mesačne Ti stačí aj úplne lacné auto za 3 tisíc eur a nech žerie rovno aj 10 l/100km.
so susedom mame uplne rovnake domy, uplne rovnako orientovane. Jediny rozdiel je, ze on ma boiler a my mame TC. Cize obaja kurime elektrinou pricom my mame zvyhodnenejsiu sadzbu vdaka TC. My platime 50eur mesacne a sused plati 100 eur mesacne zalohy. Neviem presne kolko ide na kurenie ale vybavenie domacnosti mame tiez zhodne mozno nejake A+++ sused nema ako mame my ale to us detaily. Po jednoduchom zratani v XLS po 13rokoch my uhradime 16700EUR so zalohamy a cenou tepelneho cerpadla a sused uhradi 16800EUR len na zalohach. Cize od 13teho roku zacneme "sporit" oproti nemu. Neviem ci sa to plati. Neviem ci TC tolko vydrzi a ked budem hnusna, priratam este 500 EUR ako servisny poplatok za prvych 5 rokov ako garancna prehliadka TC. TC mame vzduch, voda.
Profilova fotka
Prepáčte, že dnes nebudem reagovať na Vaše podnety ohľadom výhodnosti toho či iného systému. Je to veľmi zaujímavá a široká téma. Bude otvorená v priebehu tohoto týždňa. Prosím venujme sa danej téme na dnes. Ďakujem za porozumenie všetkým diskutujúcim.
môj názor na TČ? prvé bolo už pred x rokmi v chladničke a to na chladenie sa bude ešte dlho používať no na kúrenie TČ isto nebude mať takú históriu, porovnávať návratnosť voči prevádzke nemá význam, súčasné možno vydrží 10r. no vtedy už bude niečo efektívnejšie, budú nulové domy a tam na kúrenie či chladenie nebude potrebné
Profilova fotka
@duzu Prvé tepelné čerpadlo bolo postavené v roku 1928 Aurelom Stodolom na vykurovanie radnice v Ženeve a stále je v prevádzke. Chladenie tepelnými čerpadlami je oveľa mladšieho dáta. A aj nulové domy budú potrebovať dodávať energie aj keď možno už len na ohrev teplej vody, pretože tá nezávisí od toho aká budova je, ale ako sa správajú jej obyvatelia.
@majkoj nezabudaj, ze aj klima je v podstate tepelne cerpadlo, no vzduch-vzduch ;-)
Profilova fotka
@bozsky_kaja Áno to je pravda :).
Profilova fotka
@bozsky_kaja a ? :-D
@adam_stiebel kedy sa použilo 1x v bežnom rodinnom dome na kúrenie aké je jeho porovnanie s obyčajným činným ohrevom? no ak som prečítal spôsob ohrevu vody podľa @ jojo2jojojo, tak len tak ľahko nebudem meniť bojler @bozsky klíma slúži tak na chladenie ako i ohrev stačí prehnať médium opačne
@majkoj vela ludi si nie je toho faktu vedomych ;-)
Mam taký dojem že stále keď sa hovorí o ekonomike sa porovnáva tepelné čerpadlo na elektrický pohon. Ale sú tepelné čerpadlá aj na plyn. Ten pri priamom kúrení vychádza priaznivejšie ako elektrina. Aké by bolo zrovnanie týchto dvoch typov pri rovnakom výkone? Sú plynové TČ vhodné aj pre menšie výkony- pre rodinný dom? Pre tých čo už majú plynovú prípojku by sa časť vstupných nákladov ušetrila. Robili sa už reálne takéto porovnania?? Nie som zástanca ani jednej technológie, ani predajca alebo montážnik. Dokonca nemám predpoklad že by som dával nejaké montovať, vzhľadom na charakter nehnuteľnosti ktoré vlastním, tak som sa nejak podrobnejšie o tieto technológie nezaujímal.

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?