Čo myslíte, oplatí sa použite tepelného čerpadla oproti klasickým zdrojom tepla?

Profilova fotka
Tepelné čerpadlá sú právom radené k obnoviteľným zdrojom energie, pretože znižujú emisie vzhľadom na zdroj ich pohonu - elektrinu. Samozrejme aj elektrina sa vyrába za pomoci fosílnych palív, ale je ju možné vyrobiť aj ekologickým spôsobom. A aký obnoviteľný zdroj využívajú tepelné čerpadlá? Vzduch, podzemnú vodu a zem. Využitie tepelných čerpadiel sa určite oplatí aj keď nie v každej aplikácii. Je nutné zvážiť vždy všetky aspekty inštalácie - účinnosť, investíciu, prevádzku, využitie .... Veľakrát som sa stretol s názorom, že tepelné čerpadlá sa neoplatia vzhľadom na investíciu a malé úspory. Áno je to pravda, ale len čiastočne. Dôvod? Prozaický. Nesprávny výber zariadenia, nesprávne použitie a často nevhodne zvolené zariadenie. A v neposlednej miere užívateľ ovplyvnení marketingom :). Je podľa mňa nutné, aby každý návrh tepelného čerpadla bol najprv navrhnutý technicky a následne posúdený po ekonomickej stránke odborníkom. Koncový užívateľ by mal byť dôkladne oboznámený so všetkými možnosťami a alternatívami, ako aj s výhodnosťou či nevýhodnosťou inštalácie. Bohužiaľ často je to o obchode :-( . Tým získavajú tepelné čerpadlá zlú povesť, ktorá potom zabraňuje šíreniu tejto úžasnej technológie.
prosím vysvetlite mi ako a kde sa dá využiť T Č ?áno viem na kúrenie,a?Ešte taká otázka keď budú bývať 2 dôchodcovia,jasné niekedy návštevy,oslavy plný dom,ale tak iba víkendovo v poschodovom dome cca 100 m2,jasné zateplenom,novom a môžu tam mať aj plyn,oplatí sa im ísť do T Č?ono človek to berie,že prvotná investícia je väčšia,ale potom už len čo minú,ďakujem. :-)
@adam_stiebel A keď sa budeme baviť o výmene zdroja vykurovania alebo aj prípravy TÚV, tak nemal by byť najprv návrh posúdený predbežne ekonomicky a až následne technicky? Lebo už poznáme všetky údaje, ktoré potrebujeme poznať: a to terajší systém vykurovania / ohrevu TÚV, ročné náklady, miesto kde stojí dom, cenu tepelného čerpadla. A následne v zmluve by mala byť dohodnutá úspora oproti starému systému a tým sa dá predchádzať tomu nesprávnemu výberu zariadenia a inštalácii, resp. potom to môže zákazník reklamovať.
Profilova fotka
@marta2610 Teplené čerpadlo má viaceré využitia, Vykurovanie, ohrev teplej vody, ohrev bazénu, chladenie objektu. Môže byť ešte aj v kombinácii so vstavanou vetracou rekuperačnou jednotkou, takže dokáže aj nútene vetrať. Či sa teplené čerpadlo oplatí v novostavbe s rozlohou 100m2? Oplatí sa. Ale na druhej strane prichádzajú otázky. Máte plyn už privedený do domu? Ak je už privedený do domu tak investične bude výhodnejší plynový kotol aj keď s tak malým výkonom aký budete potrebovať asi nenájdete a ten kotol bude dosť trpieť. Čerpadlo si s tím dokáže lepšie poradiť. Úspora voči plynu je niekde medzi 10 -15 % ročne. A návratnosť voči plynu bude na úrovni niekde 10-12 rokov.
Profilova fotka
@stastnyjim Ak hovoríme o výmene zariadenia je určite vhodnejšie začať po technickej stránke - vybrať vhodné zariadenie a potom sa pozrieť nato po ekonomickej stránke - samozrejme ešte pred podpisom zmluvy a ostatných záležitostiach. To, že poznáme všetky vstupné dáta nám môžu veľmi pomôcť pri vhodnom návrhu. U nás je problém, že všetci hneď idú na ekonomiku a výber je až následne resp. žiadny a dáva sa tam zariadenie, ktoré má obchodník k dispozícii. Potom s toho rezultujú zlé riešenia.
Profilova fotka
@adam_stiebel navratnost voci plynu 10-12 rokov ? To by musela byt pripojka plynu ale hooooodne daleko :)
Profilova fotka
@majkoj Nemusí byť ani ďaleko - môže byť aj priamo pred domom. Je len na tom s čím to porovnávate. Ale je to výpočtová návratnosť podľa vstupných dát. Realita je o niečo odlišná lebo je ovplyvnená vonkajšími vplyvmi.
Profilova fotka
@adam_stiebel na rad si tu kalkulaciu pozriem :)
@majkoj berme,že plyn je hned pri plote pripravený,tak plyn či TČ? @adam_stiebel
Profilova fotka
@majkoj Poslite zadanie :).
Profilova fotka
@marta2610 To rozhodnutie by malo byť na Vás. Ja Vám môžem akurát doporučiť spraviť si jednoduchú analýzu ekonomickú a rozhodnúť sa podľa nej. Keby som sa rozhodoval ja :). tak mam jasno :)
@marta2610 ak mate plynovu pripojku tak blizko a ide o novostavbu, tak jednoznacne plyn.
Profilova fotka
@adam_stiebel to sme sa nepochopili , ja si rad pozriem to zadanie kde vam vyslo tych 10 rokov :)
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@marta2610 a aka je potreba tepla na vykurovanie a pripravu teplej vody ?
Profilova fotka
@majkoj Ta návratnosť nám vychádza pri všetkých nových objektoch okolo 10 až 12 rokov. Je dôležité s čím to porovnávate :).
Profilova fotka
@adam_stiebel ale, vsak dajte ten vas prepocet :)
@adam_stiebel ak bude súčasťou zmluvy funkčný systém vykurovania a ohrevu vody pomocou tepelného čerpadla, ktorá prináša minimálnu úsporu v X kWh oproti starému systému, prípadne je priložený nejaký ekonomický/ energetický predbežný výpočet, tak z toho nemôže rezultovať zlé riešenie. Jedine v konečnom dôsledku pre obchodníka, ktorý mi to navrhol a namontoval. Lebo v tomto prípade je to reklamovateľné ako nefunkčné. A pre obchodníka nemá ani význam ísť do sporu zo zákazníkom, lebo to na súde prehrá.
Profilova fotka
@stastnyjim Ak sa Vám podarí podpísať takú zmluvu potom Vám gratulujem :). Potom to bude mať len samé výhody pre Vás. Ale takéto veci Vám nedokáže spraviť hoci kto. Musí mať páru o technológii. Preto ako som vravel dôležitý je technický návrh. O cene sa potom vždy dá rokovať :)
@adam_stiebel aké zadanie potrebujete? Môžem Vám dať údaje starého domu z juhu Slovenska, s valbovou strechou, s plynovým kúrením aj ohrev TÚV. Takýchto domov je tu v okolí DS plno.
Profilova fotka
@majkoj OK skúsim Vám to pripraviť a poslať ale nebudete to hneď :)
Profilova fotka
@stastnyjim Povedzme si to otvorene, kto vie presne realne naklady na "elektricke" kurenie ? To treba mat zvlast elektromer na elektrokotol/TC a najlepsie dvojtarifny (pre TUV). A aby sme mohli byt fer, museli by sme mat aj na vystupe kalorimeter. Potom by sa dalo hodnotit, ci riesenie nefunguje preto, ze technika nema deklarovane parametre, alebo dom nema zadane parametre.
Profilova fotka
@stastnyjim OK. pošlite mi spotreby objektu - spotrebu plynu. Aké sú straty? Ak ich neviete potreboval by som aspoň vykurovanú plochu, z čoho je dom postavený, aké má okná, aká je izolácia strechy resp. podlahy. Aký systém vykurovania je tam? aký teplotný spád má vykurovacia sústava (na akú max. teplotu idú do vykurovacej sústavy)? Je toho dosť čo je nutné zohľadniť aby sa to dalo narátať. Ak my viete dať tieto údaje môžeme sa o tom pobaviť.
@adam_stiebel no ak súčasťou zmluvy nebude ten ekonomický/ energetický prepočet, tak ju nepodpíšem a tepelné čerpadlo je pre mňa pasé, ak mi nevie garantovať zmluve to čo vypočítal, aspoň minimálnu úsporu oproti môjmu starému riešeniu. Stačí keď som čítal o súdnych sporoch čo sa týka OZE zdrojov v Česku. Jeden príklad, dôchodcom, ktorý mali ohrev vody plynom, namontovali solárne kolektory. Skončilo to na súde, a súd nahliada na zákazníka ako na laika, ktorý nemusí nič o systéme vedieť, ako veci fungujú. Naopak na montážnika / predajcu ako na odborníka. A darmo bude montážnik / predajca tvrdiť že podľa zmluvy to bola iba dodávka materiálu podľa objednávky. Síce v takomto prípade môže súdny spor trvať roky, ale keď sa privolá súdny znalec a otázka bude či je systém funkčný alebo nefunkčný, tak je verdikt jasný. A nejedná sa teraz o to že ventilátor funguje, že TČ beží, že predáva teplo vode.
@majkoj tak ale pri plyne by to je to jednoznačnejšie.
Profilova fotka
@stastnyjim Áno pri plyne sa nikto nepozerá či je to predimenzované alebo nie. Ale ak chcete mať nejaké aspoň trochu mienkotvorné porovnanie je nutné vedieť viac. A tepelné čerpadlo musí byť navrhnuté ako sa povie na mieru lebo potom je ťažko hovoriť o úspore a druhý aspekt je ekonomický.
Profilova fotka
@stastnyjim to sme sa nepochopili :). Mne islo o to, ze vyhodis plyn, namontujes TC, ale ako budes vediet kolko minas na kurenie ? Potom sa bude tazko dokazovat ci a preco to nefunguje. Podobne je to s bojlermi s TC, ktore maju odoberaju vnutorny vzduch. Tam teoreticky ak ho das na hodiny uvidis, ze klesla spotreba. Akurat uz nikto nebude vidiet, ze stupla spotreba na kureni :).
@adam_stiebel Údaje: Dom postavený z tehál a kvádrov, kastlové okná, žiadne izolácie, podpivničený, resp. čiastočne podpivničený. Strecha klasický trámový trstinový strop. Zloženie od spodu, omietka, trstinové pletivo, drevené dosky, trámy, horný záklop drevené dosky. Prípadne na tom hlinená mazanina, alebo škvárobetón. Podlaha: železobetón Zastavaná plocha: 132m2 Spotreba plynu: na kúrenie 22 000 kWh Ohrev vody: kombinovaný ohrievač vody, ale tu je to ťažko určiť, takže môžte rátať so spotrebou 2000 kWh čisto iba v elektrine Vykurovanie : plynový kotol s čerpadlom, účinnosť 90%??, radiátory, max. teplota 75 - 70°C Ešte nejaké údaje? Tieto parametre by mali zodpovedať, takýmto domom v okolí DS, ktorých je tu veľa, pre predstavu, názorná ukážka:
@adam_stiebel @majkoj ousem z mobilu budem strucny. Prosim pani tepelne je pekne a povedzme ekologicke, spalivanie hocicoho povazujem za pravek ale pitom sa tu nebavme o ekonomike. Vcera som sa dozvedel ze zivotnist ceroadla je cca 12 rokov, takze ked sa mi vrati investicia mozem kupovat nove alebo generalkovat, dakujem. K plynu, kuoil som pozemok so vsetkymi is na pozemku, zaolatil som za skrinku plynomera ruru do domu a este kus medenej rury k spi sporaku, stalo to par stoviek este daky oiplatok mozno plynarnam uz si nepamatam. Kotol stoji picedzme liter. Cerpadlo nejaku lowend komoket realizacia je za koljo keby som ratal zemny kolektor a nie vtry co znamena u mba len vrtyvez 2k? Aspon 8 tisic. Neviwm kolko bude stat pkyn ale v 250m2 dome s mjnimom izolacie a ohrevom tuv stoji asi 80e tak v mojom predpokladam max 50. 50x12x10= 6000e za 10 rokov. Kde je ta uzasna navratnost? Keby nebol plyn berem, keby chcem byt ekologicky, keby mam vela penazi a ruesim rekuoeracie a hovadiny ok ale ked sa ideme baikt o setreni a cisto ekonomike nenibto ziasna slava.
Profilova fotka
@sysell ze strucny :). Nechcem ti brat iluzie, ale plynovy kotol ma tiez zivotnost cca 12 rokov. To neznamena, ze nebude fungovat aj dlhsie, ako su aj TC, ktore bezne funguju 20-25 rokov. Inak plynove kotly za 1000€ coskoro nebudu. Ako som spominal to ci sa oplati TC zavisi od investicie do pripojky. Ak ju mas pri dome, je TC ekonomicky nenavratne, ale ako ho mas 80m ako ja, situacia sa rychlo meni :).
@majkoj tak skús ešte raz, asi si stojím na kábli. :-D Vyhodím plyn, mám nejakú spotrebu na kúrenie a ohrev vody za dlhé roky, lebo dajme tomu sa nám tu nejako furt otepluje na tejto Zemi. ;-) Mám aj nejakú spotrebu elektrickej energie na ostatnú prevádzku. Potom príde niekto, spraví mi technickú a ekonomickú a energetickú štúdiu. A z toho vyplynie že návratnosť je 10 -12 rokov. A potom další rok si to už viem porovnať, že či to podľa spotreby funguje alebo nefunguje. Aha, už som pochopil. :-) Tak potom dám zvlášť hodiny a aj vodomer na teplú vodu. To už je minimálna pložka pri cene TĆ.
Profilova fotka
@stastnyjim OK. predstavu už mám. Pri takýchto objektoch je hneď prvý kameň úrazu vykurovacia sústava - dosť vysoký teplotný spád. Ale prepočítam a zverejním. Ale chvíľku mi potrvá :)

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?