Čo by podľa vás mala robiť inteligentná domácnosť, aby ste o takom niečom uvažovali pre svoj domov?

Profilova fotka
Dobrý deň, priatelia, rád by som vedel, aký je váš názor na inteligentnú domácnosť. Ako by podľa vás mohla pomôcť dosiahnuť napríklad úspory energií v domácnosti, postarať sa o vyššiu bezpečnosť a zdravie členov vašej rodiny, zvýšiť pohodlie pre vašu rodinu, prípadne pomôcť v zabezpečení vášho domu/bytu? Vopred ďakujem za vaše názory a teším sa na dnešnú diskusiu s vami :-)
Profilova fotka
Navarit a umyt po sebe riady; oprat a vyvesat pracku :-D Inak si myslim, ze som inteligentna dost, aby som dokazala po sebe zhasnut svetlo a zamknut dvere. A nic sa nestane ked sa to naucia a budu robit viac menej automaticky aj moje deti.
Profilova fotka
@ivan_zeon za mna jednoznacne sautomatizovat rutine cinosti.odostretie zaluzii, zapnutie vonkajsieho osvetlenie vecer, rano vypnut. taktiez riadit napr cerpadlo v bazene. potom kurenie, otvaranie zatvaranie jednotlivych okruhov ak je dlhsie otvorene okno. pripadne vypnut svetlo ak niekde zabudnem po nejakej dobe. pripadne ked prichadzam vecer domov automaticky otvorit branu zasvietit svetlo pri vchode a v pristresku. toto by to malo robit to ze sa to da ovladat na dialku cez telefon je len bonus ktory by to malo mat. este som zabudol urcite by mala byt prisposobitelna do buducnosti a aby reagovala na poziadavky a zmeny doby
kompletne riadiť môj život, nech už mám pocit totálnej kontroly nad sebou a mozog môže mäknúť! A keď zas niekde heknú nejaký systém, chcem byť medzi tými šťastlivcami. :-D
Profilova fotka
@maslenka47 Inteligentná umývačka a inteligentná práčka, ktoré budú všetko robiť samy? To by sa aj mne páčilo :) uvidíme, čo prinesie vývoj inteligentných spotrebičov. Koniec koncov, inteligentná chladnička, ktorá sleduje svoj obsah a dokáže automaticky objednať chýbajúce potraviny už existuje.
Profilova fotka
@psychx Ďakujem pekne, to je pekne premyslený koncept :) Tiež sme toho názoru, že inteligetná domácnosť sa bude posúvať viac smerom k automatizácii než len k ovládaniu na diaľku.
Profilova fotka
@jabadaba Ďakujem pekne za názor :) Otázka bezpečnosti inteligentnej domácnosti a "internetu vecí" všeobecne je určite jednou z najdôležitejších tém, ktoré sa budú musieť vyriešiť, ak má byť inteligentná domácnosť skutočne masovou záležitosťou.
Profilova fotka
Urcite vediet ovladat svetla kurenie tienenie zavlazovanie niektore spotrebice typu kanvica aj ked to uz je podla mna zbytocnost a tak sto aj hudba do domu sa mi zda zbytocnost co sa tyka bezpecnosti tak offline system nie online spojeny s mobilom alebo cez wifi maximalne moze vediet poslat spravu von ale ziadnu spracovat a ani primat prikazy z vonaksich zariadeni ale uz jak to bude raz v sieti no nviem neviem ... co sa tyka starania sa o obyvatelov domu to nedokaze ziadna a najblizsich cca 30 rokov ani x-ta generacia IE co sa tyka uspory energie ano tam to moze byt realne ze system vypne niektore spotrebice ked niesme doma a podla toho ake je vonku pocasie urcuje ci sa ma dom tienit a teda chladit alebo potrebuje v zime zohriat interier slnkom aby nemusel zapnut hlavne kurenie pripadne napriklad vidi ze vonku v zime stupa teplota tak je vhodne zapnut Tepelne cerpadlo aby malo nahriatu vodu v zasobniku aby to nemuselorobit v noci ked bude teplota nizsia
Zdravím, inteligentá domácnosť je fajn vec, no väčšina tých zariadení vyžaduje maunálne operácie. Ak nie tak dokážu relatívne spoľahlivo fungovať autonómne. Navyše koncept, ktorý ponúkate vyžaduje pripojenie na internet. Zaujímalo by ma či ponúkate aj riešenie nezávislé od internetu (M2M) kde každé zariadnie má svoju sim kartu.
Profilova fotka
@sappa Ďakujem pekne, celkom komplexný pohľad na vec :) aj váš názor potvrdzuje, že otázka zabezpečenia bude kľúčovou pri rozširovaní medzi širokú verejnosť. Aj naše úvahy o budúcej platforme inteligentnej domácnosti idú práve komplexnejším smerom - pracujeme na platforme, ktorá bude integrovať inteligentné vykurovanie, chladenie, osvetlenie, bezpečnosť, šetrenie energií a v neposlednom rade aj vlastnú produkciu energií (najmä fotovoltické riešenia) s jednou centrálnou aplikáciou v mobile
Inteligentná domácnosť má samozrejme veľa "pozitív" len stále je to pre mňa malá hodnota za pomerne vysokú cenu s ktorou musí človek počítať už pri výstavbe domu ... Vždy ma rozosmejú funkcie "úspory" energií, napríklad ,že po mne "zhasne" alebo vypína stand by mode rôznych zariadení ... Jednak sú tie úspory "voči" zriaďovacej cene smiešne a za druhé by napríklad zaujímalo, či dokáže "ušetriť" aspoň toľko, koľko sama na svoju prevádzku spotrebuje ... Na "bezpečnosť" domu si viem kúpiť alarm, ktorý je lacnejší a hlavne, kopu "smart" funkcií dokáže aj on sám (ovládanie vonkajších žalúzií, ovládanie na základe svetelného či veterného senzora, ovládanie závlah napríklad aj na základe senzoru vlhkosti, ovládanie vstupnej brány či osvetlenia) ... WIFI termostat stojí dnes pár EUR oproti normálnemu, bežné klimatizácie sú už tiež wifi a teda "smart" ... Od 2020 (čo je zachvíľu) si asi pri energetickom štandarde A bez rekuperácie ani "neškrtneme" takže aj to riadené vetranie si už bude robiť dom sám ... Príde mi, že inteligentné domácnosti (ID) tak troška "zaspali" dobu, nakoľko dnes je už proste naozaj veľa vecí samo o sebe "smart" , chápem ,že tu sa to "zgrupuje" do jednej "peknej" aplikácie, len to z môjho pohľadu nemá až tak pridanú hodnotu na to, čo to stojí ...
Profilova fotka
@ivan_zeon no ja mam nakupene IE od loxone :) ale nad fotovoltikou stale rozmyslam ci ju pridat alebo nie no ak ostanu nejake financie asi by som do toho siel ale fotovoltika plus kombinacia s veternou turbinou pre lepsie pokrytie v noci a v zime hlavne v zime ked viacej fuka vietor a panely tolko uz nedaju tak by bol system viacej vyrovnanejsi ako len v lete kedy su panely vystavene slnku na maximum a potreba nebude taka velka a clovek to pali len do bazena pripaden to vracat do siete ale stale je to otazka navratnosti aj ked ak by mal clovek doma elektromobil mohlo by to byt lepsie :)
@lubk0 absolútny súhlas, tu niet viac čo dodať
Článok sa načítava...
@ivan_zeon otázka bezpečnosti práve v tieto dni dostáva riadne na frak, viď masívny hackerský útok na desiatky štátov..... a to najhoršie vraj nemáme ešte za sebou. Technika je fajn, ale je to pri ľudskej povahe dvojsečná zbraň. Aká, to dnes vidíme...zo slovíčka smart sa mi ježia chlpy. Mimo iné, už čelí táto generácia následkom "výdobytkov" techniky - osprostievame rýchlosťou svetla. Dokonca je na to už aj nejaký terminus technicus, nespomínam si presne.
dnes budu vsetky spotrebice vozidla smart, len ludia budu coraz viac hlupi... idem do inteligentnej domacnosti, ale brutalne osekanej. ziadne napojenie na internet, ziadne chladnicky, ktore robia nakupne zoznamy, nic take. chcem len mat automaticke vypinanie svetiel kvoli detom, pri kupani zvysit odtah rekuperacie, zatvarat zaluzie a podobne malickosti. ani TC nechcem dat na internet, aj ked to v moznostiach ma.
@ivan_zeon ked som bol kedysi na skoleni Nikobus, bol som uchvateny,co to vsetko dokaze.ak by som si to vtedy namontoval,teraz by som mal hlavu v smutku z toho, ze mam doma zastaraly sunt, ktory ma stal nehorazne prachy.je to ako s pocitacmi,dnes je to fajn, zajtra to bude archaizmus
Bezpečnosť pri inteligencií sa ale nemyslí len proti vlámaniu (na to sú aj tak lepšie systémy, ktoré sa na to špecializujú). Ja osobne to vnímam ako bezpečnosť domu pred nečakanými situáciami, napr. obyčajné pár centové senzory zatopenia na top miestach a riadený EM ventil na vstupe vody do objektu, niekde sa stane poruchy a skratka zatvorí vodu a hotovo, lokálne vytopenie.. Prípadne ak sú nejaké pevné rolety tak ich zatiahnutie ak príde veterná smršť, alebo ak sú žalúzie exteriérové, ktoré by mohlo podfúknuť (rohové) a vytrhať tak ich zatiahnutie, alebo vyklopenie... Neberte ma prosim ako nejakú reklamu, len sa o to trošku zaujímam..
nemôžeš sa stať že sa hacker nabúra do aplikácie s tým aby ma aplikácia uistila že je doma všetko ok a pritom zabezpečila zlodejom moje vykradnutie ? Ak takáto možnosť nikdy nie je možná považujem to za bezpečné ak by ale to niekto dokázal je to horšie potom ako nemať nič.
Profilova fotka
@petko234 Dobrý deň, ďakujem za názor. Naše riešenie funguje s pripojením na internet. Čo myslíte presne pod pojmom manuálne operácie? Ak si v aplikácii na začiatku nastavíte rôzne automatické scenáre a časové rozvrhy, potom už do nich nemusíte zasahovať a zariadenia fungujú samé. Pohybový, dverový, dymový senzor a smart tlačidlo fungujú na baterky (AA, AAA, CR2032, 6LR61), ktoré pri bežnej prevádzke vydržia 2-3 roky.
Profilova fotka
@lubk0 Dobrý deň, dlhodobo nám nejde o „zgrupenie“ do jednej aplikácie, ale o integráciu do jednej platformy, ktorá umožní prepojenie zariadení medzi sebou navzájom. Napríklad budem presne vedieť, kedy a koľko energie moja fotovoltika vyrába, koľko ukladá do batérie, a ak mám batériu plnú, môžem nastaviť scenáre zapnutia klimatizácie alebo ohrevu teplej vody, aby som maximálne využil vyrobenú elektrinu. Ohriata voda ma v zásobníku počká až do večera a aj priebežné chladenie domu zadarmo pomôže k tepelnému komfortu, keď prídeme podvečer z práce/zo školy.
Profilova fotka
@sappa Pre pokrytie v noci je najlepšie fotovoltické riešenie s batériou, pridávať k tomu ešte veternú turbínu je relatívne dosť drahé. Pri produkcii elektriny z fotovoltiky sú v zime problematické najmä tri mesiace (november, december a január), ostatné prechodné mesiace už majú zhruba 50 %-nú produkciu oproti špičkovým letným mesiacom. Čo je v kombinácii s batériou už celkom v pohode. Teší nás váš záujem o elektromobilitu :) Aj my dúfame, že ceny elektromobilov pôjdu dole, v kombinácii s možnými štátnymi príspevkami by sa mohli stať dostupnejšími.
Profilova fotka
@jabadaba Samozrejme, každý nástroj môže byť užitočný pomocník, ale zároveň nám môže aj ublížiť. Vždy to bude predovšetkým zodpovednosť užívateľa, ale to platí aj o pripojení na internet, do sociálnych sietí, využívanie mobilných zariadení, atď.
Profilova fotka
@bozsky_kaja Jasné, aj to je jedna z možností :) ďakujem za názor.
Profilova fotka
@ondro81 Dobrý deň, nazdávame sa, že cena napríklad nášho riešenia je veľmi priaznivá (9,90 € mesačne - na 24 mesiacov), čo sú 3 kávy alebo 1 a pol lístka do kina :) O pár rokov bude vývoj niekde inde, ale teraz neurobíte žiadnu zásadnú investíciu, ktorú by ste mali ľutovať. Ale je to vec názoru.
Profilova fotka
@mareksed Dobrý deň, super, ďakujem pekne za veľmi relevantný vstup do diskusie.
Profilova fotka
@neverhood Dobrý deň, robíme všetko pre to, aby sme kontinuálne zvyšovali bezpečnosť. Samozrejme vo svetle posledných hackerských útokov nikto nemôže povedať, že vie zaručiť 100 % bezpečnosť akéhokoľvek počítača či zariadenia pripojeného na internet.
Profilova fotka
Dobrý večer, ďakujem všetkým, ktorí sa dnes zapojili do diskusie o inteligentnej domácnosti. Na dnes sa s vami lúčim a teším sa na pokračovanie v diskusii zajtra ráno.
@ivan_zeon Zdravim. Ake moduly odporucate na dimming svetiel?
Profilova fotka
@ivan_zeon ono to riesenie je pekne len nech je to po kabloch a nie vzduchom to uz staci aby niekto zarusil prostredie a je problem na svete nemusi to spravit v case kradeze kludne ked budete doma a bude to rusit tyzden co spravi system ak sa mu budu stracat cidla? nepride to do stavu ze sa majitel na to vykasle a vypne ? lebo ho budu otravovat hlasenia nevidim detektor pohybu....
ono uz samotny nazov je trosku zavadzajuci, a mnoho ludi ani len netusi, co to inteligentna domacnost je. V prvom rade, nieje inteligentna :) (aspon v drvivej vacsine) Jej ulohou je (ako uz niekto pisal) zautomatizovat niekore procesy v dome. Nie preto, ze sme lenivy a nechce sa nam to ale preto, aby sme nieco ziskali - napr. usetrili energiu. Ja som sa pre "inteligentnu" domacnost rozhodol prave koli tomu, aby mi zabezpecila tepelnu a v podstate akukolvek pohodu v dome. Nech kuri, kedy treba, nech chladi ked treba, nech tieni alebo vetra ked treba. Na jednej strane ziskam tu spominanu pohodu a na druhej sa automatizacia postara o setrenie energie (namiesto spustenia klimy najprv zatieni okna, nekuri, ked niesme doma, ked su okna otvorene....). Druhou velmi dolezitou oblastou pre mna je riadenie osvetlenia. Tam neviem ci uz ide o nejaku usporu ale skor standard? Nechcem mat v obyvacke na stene 10 vypinacov v rade :) nech tam je len jeden. Chcem vypinacom na stene ovladat viacere veci, nielen svetlo (sceny) a porobne. Samozrejem tych oblasti, kde sa da inteligentna odmacnost vyuzit je mnoho. Kazdy vyuzije to, co ho zaujima :). A k bezpecnosti... tu myslim netreba podcenovat vo vseobecnosti, nielen v suvislosti s inteligentnou domacnostou.
@mareksed Chápeš to správne, žiaľ, tebou vymenované funkcie vie robiť už aj základný model alarmu :) Dokonca na tie žalúzie, nepotrebuješ ani ten = každý výrobca ti k ním bude veterný senzor ponúkať automaticky ... @ivan_zeon Ja chápem, čo chcete povedať ale znova situácia = popisujete už ID ktoré na sto percent nestojí 9,90 Eur mesačne :) Koľko ľudí s fotovoltaikov má batériu ? Ja zatiaľ neviem o nikom v okolí, keď sa bavíme o bežnej domácnosti rodinného domu ... Lebo je to proste drahé a peniaze, ktoré to má ušetriť sa nevyrovnajú nákladom na kúpu a výmenu po životnosti ... Ak by som si spočítal, čo ma bude stáť komplet ID tak ako ho popisujete, k tomu fotovoltaika, bateria tak sa obávam, že by som za to elektrinu do celej domácnosti na 20 rokov, to som asi aj málo povedal :

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?