Čím sa riadite pri výbere stavebného materiálu?

Profilova fotka
Čo sú vaše priority pri výbere stavebného materiálu na váš dom? Máte radi overenú klasiku, alebo ste skôr inovátori...?
1
2
5
@julo_ytong Môžem sa spýtať na úplné zloženie pórobetónu? Používa sa tam aj vápno ktoré leptá? Pýtam sa kvôli ochranným pomôckam na stavbe. Myslím že porobetón je najlepší stavebný materiál pre stavbu rodinných domov. Postaví to každý, spoľahlivé, blbovzdorné, lacné čo sa týka celkových nákladov.
asi Vás nepoteším dal som tehlu: som jeden z tých čo použil nepriestrelný argument tehla je tehla...
Profilova fotka
Priority sú: jednoduchá a rýchla práca, ekológia (škodlivosť materiálov...). Pri výbere sa rád nechám inšpirovať známymi a doporučeniami či skúsenosťami iných staviteľov.
Profilova fotka
No samozrejme aj cena hrá "trochu roľu" :-)
@tvojaritka Tehla je priestrelná 9 mm nábojmi.
@radopp okno aj prakom :)
@radopp U nás nie my budeme mat zateplené... cez polystyrén nie je šanca....:) navyše po mne nikto strielat nebude... mne nemá čo závidieť ani ukradnúť ked niekto príde ešte mi niečo nechá....:)
@tvojaritka Vždy môže byť horšie. @gashtaan Pri streľbe sa nepostavíš pred okno.
@radopp neuveris, kolko ludi zastrelili nieze pred oknom, ale dokonca len tak vonku...
Profilova fotka
@radopp zloženie bieleho pórobetónu: piesok + cement + vápno + voda + penotvorná prísada. (v tomto poradí sú aj množstvá) Ochranné pomôcky na stavbe by som používal vyslovene len z mechanických dôvodov. Naše výrobky nie sú zdraviu škodlivé :-)
Profilova fotka
@tvojaritka ...Jasné, veď toto je len diskusia... Musím vás pochváliť .- argument tehla je tehla, je naozaj minimálne na našom trhu asi jednen z najpoužívanejších. 8-)
Profilova fotka
@safdual ...to sme radi, pretože máme veľa spokojných zákazníkov a veríme že im stále máme čo ponúknuť..
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@gashtaan .....čo ale najhoršie je, že dnes vás zastrelia, resp. zrania aj za pár centov ;-(
@julo_ytong Len rychlo nukajte. Trend hovori jasne, EU ide smerom k pasivom, potom uz nebude velmi co nukat.. (myslim lambdu a thetu hlavne)
Profilova fotka
@matorado spokojne.... smernicu EPBD 2020 poznáme a máme riešenia komplet v pórobetóne na pasívne domy už teraz... ;-)
@julo_ytong Ja viem, ze mate. Len kalkulacka bude (zase raz) neuprosna ;-) Penazenka nepusti, nestaviame za cudzie, ale za vlastne (..hypoteky..)
Profilova fotka
@matorado ...veď to je to....sprísňuje sa nám komplet stavebníctvo, nielen my, ale aj okná, strechy, vykurovanie......až sa bojím kde to skončí :o)
@julo_ytong Uz teraz je to v haji zelenom. Postavite pasiv, aby ste nemali drahe kurenie a setrili. Ale na energetickom certifikate Acko mat aj tak nebudete, kym nevyuzivate solar alebo tepelne cerpadlo. Vyriesite izolacie, ale priprava TUV vas nepusti do acka. Cize TC do pasivu? Tym padom ale nepotrebujem pasiv..
Profilova fotka
@matorado Celkovo je otázkou pasív. Pamätám si ešte "pasiv" boom ktorý nastal pred myslím 5 rokmi (možno viac), keď sme ani nevedeli čo to je, ale všetci to chceli. Podľa mňa je stále dôležité si udržiavať zdravý rozum v tom zmysle, aby som postavil slušne fungujúcu stavbu, ktorá nebude mať drahú prevádzku...
@julo_ytong Niektorí majú prasív. Bez vzduchotesnosti, s drahou prevádzkou aj odpismi...
Profilova fotka
@radopp Presne, to je veľa prípadov.....tam je potom otázna návratnosť všetkých technológii a riešení. Či sa to naozaj oplatí. :-D
najlacnejšie nás vyšla tehla, takže tehla je len tehla. ani ytong nám nedokázal dať takú cenu. takže keďže staviame za vlastné, výber jasný!!!
@julo_ytong Čítavam tu zloženie, že 40 cm ytong, na to 15 cm EPS (šedý je lepší = drahší), do stropu 40 cm vlny ktorú prefukuje takže moc neizoluje, do podlahy 10 cm EPS úúúúplne stačí, a nebudeme si do domu dávať komín aby sme nemohli páliť lacnejšie drevo.
@matorado Pasiv vobec nie je problem. Ja idem do pasivu a este aj mam zle orientovany dom. Postavim ho z v VPC (KMB, Xella to ma so Silkou hlupo vymyslene, prave sme jednu taku stavbu dokoncili) 175mm, na to 350mm EPS Neo. Kurit budem elektrickym priamoohrevom, i ked v mojom pripade sa budu tak malo zapinat, ze by som ich v klude mohol vynechat. Rekuperacia so solankou je samozrejmost a k tomu fotovoltaicke panely, mozno aj VAWT (vertikalnu veternu). TC nebude vobec treba. Plan do buducna je nulovy dom, cize viac panelov a mozno aj viac VAWT :-) Material som si vybral po dlhej uvahe a po viacerych navstevach stavieb. Kedze nebudem stavat sam, ale bude mi to realizovat firma, tych par euro navyse za rezanie VPC rad zaplatim. Ziskam nepomerne lepsie murivo, nez povedzme tehlu. Par stavieb z tehly som videl a mnozstvo stavebneho odpadu bolo na zaplakanie. Ytong je zase prilis nasiakavy a hlavne makky = potrebuje sirsie mury. Mur ma drzat dom, nie izolovat. Ako som minule aj postoval tie vyskumy z Rakuska, kde mali super-duper izolacnu nizkoenergeticku tehlu bez nutnosti zateplenia, ktora kolisala s ohladom na pokles vonkajsich teplot (+-20 celzia) na vnutornej strane +- 10 celzia! A teraz si zober, ze ti ta tehla sala do miestnosti vsetok ten chlad. Zil som v podobnom dome 25 rokov (40-50cm hrube steny z kamena a tehly), nie dakujem.
Profilova fotka
@oravocka Samozrejme, akonáhle je jedniným a prísnym kritériom cena,..... ;-) tak tam sme niekedy aj my krátki 8-)
Profilova fotka
@radopp ....tomu drevu a páleniu na konci som priznám sa moc nepochopil, ale ostatné ako tak platí, akurát obvodové steny pri zateplovani by som určite volil max. 300mm,
@julo_ytong Pasív je založený na ziskoch. V zime svieti slnko málo, a kb by pomohol aj v takom dome. Nechápem prečo si ľudia vyberajú drahé VPC a na to drahý polystyrén vrátane základov. Lacnejšie a staticky stabilnejšie je široký pórobetón a železobetónový strop s plochou strechou.
Profilova fotka
@radopp presne tak, toto je cesta pre jednovrstvové steny, resp. zateplené, t.j. pórobetón + izolant. S tou plochou strechou úplne súhlasím, možno že som trošku subjektívny ale plochá strecha je u mna jednoznačne, aj čo sa týka jednoduchosti nejlepšou cestou, pokiaľ ludom vyhovuje design
@julo_ytong Som rád že mi odborník potvrdil moje názory. Myslím že plochá strecha je aj najkvalitnejšia, aj keď odfláknuť sa dá čokoľvek.
@bozsky_kaja Chapem ako rozmyslas, aj mi to je sympaticke. Lenze stale ma mata ta navratnost. Pocital si? Je to vobec dvojciferne cislo? ;-) Len za ten sedy eps das okolo stvorky, patka bude rekuperacia. Uz to je 9000+ oproti konvencnemu domu. Pri celkovych nakladoch na technologiu a zateplenie urcite o 15.000 viac ako bezny dom. A to este nehovorime o paneloch a vrtuliach.. Mame podobnu skusenost s tou starou tehlou.. :-) @radopp Dnes ti ide! A ked pozeram Aladina, tusim to tu bude s tebou vesele cely tyzden.. :-S
1
2
5

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?