Akým materiálom zatepliť rodinný dom?

Profilova fotka
Polystyrén, minerálna vlna, perforovaný polystyrén, drevovláknité izolácie, multipor... Možností je viac. Viete pre ktorú sa kedy rozhodnúť? Na vašu debatu a otázky sa tešíme. Radi vám na ne zodpovieme po voľnom utorkovom dni a to v stredu ráno. Vyzerá, že nás čaká ešte príjemné babie leto. :-)
Dobrý deň, Chystám sa stavať dom z Ytongu a to iba z dôvodu že nemám dostupný plyn inak by som išiel do tehly. Otázka je ale čím zatepliť Ytong... polystyrén alebo vlna ? Skladba by mala 30cm stena + izolacia. A čo novinka korok ? Ďakujem
Len nie deravym EPS 😀
Myslis baumit open?
@miro_baumit Ja chapem, ze chces rozprudit debatu, ale uz som to pisal viacerym - pokial sa nebudes pytat ako clovek, ale ako robot, nikto sem nepride debatovat, lebo normalnych debat o zatepleni je tu plno. @shadow39 najlahsie je pre teba na to prilepit 20cm polystyren a si vybaveny a vysmiaty nadlho.
@rado220 nech sa to vola akokolvek je to jednoducho hlupost. 😀
Profilova fotka
@shadow39 45 cm Ytong Lambda netreba zatepľovať. V prízemnom dome, oproti stene 30 cm Ytong + 15 cm polystyrén, a pri priamom vykurovaní elektrinou je úspora do 4 eur/mes, pri tepelnom čerpadle do 2 eura za mesiac. To je nič, za problémy so zatepľovaním to nestojí. Treba riešiť dôležitejšie veci: prehrievanie domu v lete a od krbovej vložky v zime, poškodenie konštrukcie (kondenzovanou) vodou, kľud v dome, lacnú teplú úžitkovú vodu, vetranie, polia...
Profilova fotka
@shadow39 ako suvisi nedostupnost plynu s nutnostou pouzit ytong ?
@shadow39 na obrázku máš príklady skladbu ytong + zateplenie. @mudrastrecha tak či bude treba alebo netrebazatepliť , bude vedieť z projektu. A koľko ušetrí a neušetri, tiež zistí z projektu. A keď nebude chcieť kúriť drevom, štiepkou, peletami tak bude musieť zatepliť aby splnil normu pre primárnu energiu.
Profilova fotka
@stastnyjim Kde v zákone je napísané že treba splniť nejakú hodnotu z normy, a akú konkrétnu hodnotu máš na mysli? V tabuľke nemáš 45 cm ytong lambda. Splní to isté čo 30 cm ytong + 15 cm polystyrénu. Úspora je okolo 0,4 MWh, to je nič. Väčšia úspora na vykurovaní a chladení sa dá dosiahnuť akumulačnou konštrukciou, napríklad železobetónový monolitický strop, povedzme 2 MWh.
Profilova fotka
Aby bolo co si nastudovat http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/v...
Profilova fotka
Povinnosti občanom možno ukladať len na základe zákona a v jeho medziach. Teda musí to byť napísané priamo v zákone, nemôže byť odkaz na vyhlášku. Takto už boli úspešne podané trestné oznámania v rámci zdravotníctva, kde si úradníci robili čo chceli a odvolávali sa na vyhlášky = zdrap papiera..
a my ke´d máme 60 ročný tehlový dom, čo by bolo najlepšie na zateplenie? okná a dvere už sú vymenené, kúrime gamatkami a nechceme ich meniť... poradíte?
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@danik1505 Aký tepelný odpor má stena?
Profilova fotka
Akú má hrúbku, z akých tehál je postavená? Vieš o tej stene vôbec niečo? Na zetepľovanie do 10 cm je dobrá kamenná vlna.
Profilova fotka
@mudrastrecha to nie je vyhláška ale doplnenie stavebného zákona. Skúste sa v stavebníctve zorientovať, dá ss študovať aj individuálne, a nemusíte strácať čas vysvetľovaním účinnosti zákona a vyhlášky. Asi nerobíte v stavebníctve, vedeli by ste, ža na účinný vplyv na úradníkov stačí pokyn z ministerstva, dokonca ani nie pod politickým tlakom.
Profilova fotka
@danik1505 potrebujete min. 15cm PS, vlna aj keď dosiahne cenu PS má väčšiu spotrebu lepidla. Okolo výstok z gamatiek riešte izoláciu proti horeniu z vaty.
Profilova fotka
@danik1505 potrebujete min. 15cm PS, vlna aj keď dosiahne cenu PS má väčšiu spotrebu lepidla. Okolo výstok z gamatiek riešte izoláciu proti horeniu z vaty. @mudrastrecha podľa tejto hypotézy 15cm lambda má rovnaké izoplačné vlastnosti a teda nahradí 15cm PS?
@danik1505 urcite by som sa poradil s odbornikom, lebo tie steny boli stavane uplne inak, nez dnes a za 60 rokov si odzili svoje. moze tam nastat viacero problemov, ako vlhkost v stenach pri nedostatocnom vetrani. preto odbornika, ktory pride pozriet vas konkretny dom.
Profilova fotka
@danik1505 pozor na vývod spalín a nasávanie vzduchu pri ,,gamatkách" . Pokiaľ uteplíte bude nutnosť predĺžiť potrubia cez stenu ,alebo nechať dostatočný priestor bez izolácie okolo vývodov,čím sa však stráca význam uteplenia. Inak súhlas s @jan45 že okolo dať kamennú vlnu.
ahojte, ideme zatepľovať a robiť fasádu. Na čo nemáme zabudnúť ešte pred samotným zateplením a fasádou, aby sme potom nemuseli vŕtať, sekať a pod. Mám na mysli nejaké osvetlenie, klímu /ešte nevieme, či ju dáme, alebo nie, ale príprava by mala asi byť/, nejaké káble na TV,internet, solár, alebo FV. Poraďte, ďakujem.
@jan45 @poliacik321 dakujem vam.. dom je z klasickej tehly, nevlhne, nie je podpivniceny... klasicky stvorec s pristavbou, kde stvorec ma hrubku cca 30 sm, pri pristavbe su steny tensie....
@mudrastrecha globálny ukazovateľ - primárna energia. od 1.1.2016 treba splniť energetickú triedu A1, čiže 55 - 108 kWh/m2a od 1.1.2021 treba spniť energetickú triedu A0, čiže pod 54 kWh/m2a čiže ak bude mať ohrev vody a kúrenie riešené elektrinou tak sa musí dostať s celkovou potrebou energie pod 40 kWh/m2a a pre elektrinu je faktor 2,7, čiže primárna energia bude 108 kWh/m2a a to je maximum. A naopak ak by kúril a ohrieval vodu drevom, štiepkou, peletami(faktor 0,1) tak primárna energia bude iba 4 kWh/m2 a na certifikáte bude mať A0, čiže sa môže chváliť že má nulový dom. :-D blbosť, yotng lambda nemá tepelný odpor ako EPS. Ale tak či tak, bude mať projekt a bude vedieť či a koľko musí zatepliť aby splnil normy a hlavne aby vedel koľko bude ročne platiť na kúrení a teplej vode. A keď sa mu to nepodarí ale aj tak si vybaví energetický certifikát tak aby skolaudoval, tak oklame akurát tak systém, ale svoju peňaženku neoklame. :-D
Profilova fotka
@jan45 @stastnyjim Asi si ten výpočet dám do profilu, lebo ma ho nebaví stále písať. Tá 30 cm verzia je hustejšia a má polovičný odpor. Dokopy to robí minimálnu úsporu.
Profilova fotka
http://www.modrastrecha.sk/blog/mudra...
@mudrastrecha ty si chýbal v 2.ročníku na matematike keď sa učilo porovnávanie čísiel znamienkami nerovnosti. Ytong Lambda 45 cm, tepelný odpor 5,06 W/m2K Ytong P2-400 30 cm, tepelný odpor 2,97 W/m2K + EPS 70 F, 16 cm, tepelný odpor 4 W/m2K = 6,97 W/m2K Takže porovnaj dvojicu čísiel 5,06 a 6,97. Znázorni si tieto čísla na číselnej osi a zisti ktoré leží viac vpravo. Potom dané čísla zapíš pomocou znamienok nerovnosti. (väčšie > , menšie < ) čerpané zo stránok výrobcov: http://www.ytong.sk/sk/content/ytong-... http://www.baumit.sk/produkty/zateplo...
Profilova fotka
Pre neznaleho slovenskeho pravneho poriadku , ustava hovori Čl. 13 (1) Povinnosti možno ukladať a) zákonom alebo na základe zákona, v jeho medziach a pri zachovaní základných práv a slobôd, b) medzinárodnou zmluvou podľa čl. 7 ods. 4, ktorá priamo zakladá práva a povinnosti fyzických osôb alebo právnických osôb, alebo c) nariadením vlády podľa čl. 120 ods. 2. Právna norma Právna norma je pravidlo správania, ktoré reguluje správanie, činnosť a postup ľudí (fyzických osôb), organizácií (právnických osôb) a štátu. je stanovená štátnym orgánom, v stanovenej forme, t.j. ústavný zákon, zákon, vyhláška, vládne nariadenie a pod., je všeobecne záväzná, čosi prikazuje, zakazuje a dovoľuje, v tom je normatívnosť právnych noriem, aby bola platná, musí byť riadne vyhlásená v Zbierke zákonov SR. Každá právna norma má svoju platnosť a účinnosť. je vynutiteľná štátnou mocou priamo (príslušným štátnym orgánom) a nepriamo (aby bola dodržiavaná dobrovoľne).
Profilova fotka
@stastnyjim Zmenil som výpočet podľa tvojich údajov, a stále vychádza malá zanedbateľná úspora.
Aj tu niekto z baumitu odpoveda?
Profilova fotka
zateplovat dom, ktory ma steny do vysky cca 50cm z palenej tehly a zvysok je tehla nepalena, hrubka steny 40-45cm - 4 izby? pristavba k tomu bola robena z palenej tehly - 2 izby a druha pristavba z kvadrov, vsetko hrubka okolo 40cm vlhkost je riesena injektazou, zaklady nemam sancu zateplit - teda nemam chut trhat beton okolo domu a obkopavat ho, nakolko je v kopci a beton riesi odvod vody prec z pozemku plocha je 120m2, vykurovanie plynom 95 eur mesacne po prvom roku aj so zimou, okna este nemenene a menit ich ani nemienim
Profilova fotka
@shadow39 Dobrý deň, štandardne odporúčame voliť paropriepustné tepelnoizolačné systémy ako napríklad Baumit open alebo minerálny tepelnoizolačný systém s minimálnou hrúbkou tepelného izolantu 10 cm(je to iba odporúčaná hrúbka-presná hrúbka izolantu závisí od presného typu muriva a lokality vašej stavby). Ak sa v obvodovej stene nachádza konštrukcia zo železobetónu minimálna hrúbka tepelného izolantu by mala byť aspoň 12 cm, aby ste splnili aj v týchto miestach tepelnotechnické kritériá. Píšete, že idete ešte iba stavať, preto vám odporúčam obrátiť sa na vášho projektanta, ktorý by vám mal vypracovať alternatívy vášho zateplenia, resp. môžete využiť aj našu službu výpočtu tepelnotechnického výpočtu. Čo sa týka zateplenia korkom je to jeden z ekologických materiálov na zateplenie, ktorý má veľmi dobré tepelnoizolačné a akustické vlastnosti. Môžete ho lepiť a stierkovať pomocou lepiacej stierky Baumit StarContact Forte.

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?