Aký obnoviteľný zdroj energie je ekonomicky najvýhodnejší pre tepelné čerpadlo? Ktorý využiť?

Profilova fotka
Dnešná téma myslím, že poskytne veľa podnetov na diskusiu. Často sa stretávame na rôznych stretnutia s požiadavkami zákazníkov, že by chceli konkrétny typ zariadenia napr. systém vzduch/voda. Po kratšom rozhovore, ale zistíme, že tá požiadavka vychádza len z toho lebo buď iný systém nepoznajú, alebo všeobecný názor je, že daný typ primárneho zdroja je drahý. Nie je to vždy pravda. Je dôležité, aby pre správny výber zariadenia a vhodného primárneho zdroja vzduchu, vody alebo zeme poznal ten kto to navrhuje všetky potreby objektu a zákazníka. A následne mu doporučil pre neho najvýhodnejší typ tepelného čerpadla. Jednoduchý príklad je ak zákazník by chcel zariadenie typu voda/voda, pretože neďaleko jeho pozemku je potok, rieka alebo iný zdroj povrchovej vody. Tento fakt ale automaticky neznamená, že môže využiť daný typ zdroja aj keď je tam veľká pravdepodobnosť. Treba si však uvedomiť, že pri systémoch voda/voda ni ej dôležité či je tam dostatok podzemnej vody, ale či je možné vodu aj vrátiť naspäť do podložia. Tých príkladov je viac. Preto je dôležité, aby ten kto navrhuje celý systém vedel pomôcť zákazníkovy vybrať správny typ zariadenia (primárneho zdroja) pre jeho inštaláciu.
1
2
TČ vzduch/voda je najlahšie na inštalaciu či? Lebo TČ zem/voda potrebuje vrt alebo zemne kolektory a maloktora rodina si da rozkopat zahradu, tam treba počítať s TČ už v projektovej dokumentácii domu, hm? :-)
Profilova fotka
@justynak najlahsie ano, ale taktiez ma "najhorsie" parametre :)
Profilova fotka
@justynak Určite najľahšie (najjednoduchšie) je namontovať čerpadlo systému vzduch/voda ale nie je to vždy najvýhodnejšie :). Pri zemných strojoch je to samozrejme o primárnom zdroji (či už plošný kolektor alebo hĺbkový vrty). Nie vždy sa musí rozryť celá záhrada. Je to o voľbe zdroja. A doporučil by som pri všetkých typoch tepelných čerpadiel s nimi uvažovať už v projektovej fáze, keďže potom sa užívateľ vyhne zbytočným stavebným úpravám a zbytočným finančným stratám. Napr. vrty sa dajú spraviť pri/pod objektom už pri kopaní základov a potom je záhrada bez akéhokoľvek obmedzenia využiteľná.
Profilova fotka
@adam_stiebel Ze sa to niekde robi mi je jasne, ale osobne by som pod objekt vrt urcite nedaval. Predsa je tam urcite riziko nadvyhnutia pody v pripade premrznutia.
Profilova fotka
@majkoj Pri hĺbkových vrtoch je tam minimálne riziko, ak sú dobre nadimenzované.
Profilova fotka
@adam_stiebel to je sice pravda, nedavno sa ale tu na fore preberal pripad, kedy sa TC spustalo v zime a budova mala vyssiu potrebu tepla (co je prvy rok(y) pri novostavbach bezne). A vtedy to riziko hrozi.
Zdravim co obnasa mat zemny kolektor pre tepelne cerpadlo, kolko m2 pozemku vyzaduje taketo riesenie, da sa tato cast dalej vyuzivat (pestovanie, pochodznost aj autom atd..)? Ake su nevyhody a co to stoji? Nejake priemerne riesenie pre novostavbu, trocha lepsie zateplenu..
Profilova fotka
@rillwen Vo všeobecnosti je možné rátať s vykurovanou plochou objektu x 3 (napr. 100 m2 x 3 = 300 m2 pozemku). Na pozemku sa môže pestovať, pretože potrubia sú uložené min. 1,6 m pod terénom. Cenu Vám neviem povedať keďže nie sme realizačná firma. Nevýhody plošného kolektoru: nedá sa s tím chladiť (resp. dá ale nedoporučuje sa to), plocha záhrady sa už nedá využiť na iné stavebné úpravy (napr. bazén). prejazd autom nie je problém ale musí byť nato uspôsobené podložie. Môže akurát nastať to čo tu už bolo spomenuté, že v konci zimy ak sa viac podchladí kolektor môže sa nadvihnúť pôda, v mieste kde to vymrazí pôdu.
@adam_stiebel Ahoj. Každý má své dny. Ženské, chlapi i Vaše firma. Jediná věc, která trvale diskvalifikuje TČ z masového rozšíření je obecně jednoznačně přemrštěná cena. ( reálně by měla být poloviční ) A z tohoto pohledu je nejvýhodnější instalace TČ vzduch - voda, které se jenom někam postaví a natáhne se pár metrů trubek a kabelů. Rýpání se v zemi je velmi nákladná činnost a o nákladech na vrty se snad ani nemusím zmiňovat. Vrty si pořídí akorát zoufalec, který nemá plochu na plošný kolektor. Předpokládám, že projektanti obrovských supermarketů to mají dávno zmáknuté a jiné topení, než pomocí TČ vzduch - vzduch ani nenavrhnou. Důvod je podle mě jasný. Zase to jsou prachy, které musí uspořit investorovi. Čili, jako ekonomicky nejvýhodnější nutně musí být TČ vzduch - něco ( voda, vzduch ). Až všichni výrobci pochopí, že je potřeba snížit ceny, které jsou totálně mimo finanční možnosti většiny stavebníků, tak se TČ stane opravdu výhodné. PS Vrt pod barákem je totální nesmysl, i když riziko nadzvednutí půdy při průměrně dobrém návrhu je nulové. 8-) PPS Topná soustava včetně zdroje by měla být součástí projektové dokumentace a pak by se nemusely řešit tisíce různých alternativ a odpovídat na nesmyslné otázky typu jak topit, čím topit, co by bylo lepší a pod. To by mělo být vyřešeno před zahájením stavby. Ale to stojí prachy za projekt a také přemýšlení bolí a tak se to řeší až po realizaci hrubé stavby. :-p
Profilova fotka
Ospravedlňujem sa na chvíľu sa odmlčím, keďže sa potrebujem presunúť do Košíc. Ale na všetky dotazy odpoviem neskôr.
Profilova fotka
Pre dnešok sa s Vami rozlúčim. Ďakujem všetkým diskutujúcim za podnety a ich názory k dnešnej téme. Na všetky podnety a dotazy, ktoré pošlete do rána odpoviem zajtra ráno. Verím, že zajtrajšia téma bude zaujímavejšia, keďže to už naznačila aj dnešná diskusia. emoticon Prajem dobrú noc a teším sa na zajtrajšiu disku
Profilova fotka
@adam_stiebel ja si dovolim taku zaludnu otazku. Po 2020 sa budu moct stavat uz len pasivne domy, necitite sa trochu ohrozeny, kedze ta skutocnost dost zatrasie ekonomickou kalkulaciou TC?
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@majkoj nie pretože, zariadenia sa stále prispôsobujú potrebám. Veľa našich zariadení už teraz ma certifikáty pre pasívne domy. A aj tie potrebujú nejak vyrobiť teplú vodu :). A najúspornejšie to spraví len tepelné čerpadlo.
Profilova fotka
@adam_stiebel ano TUV bude treba stale. Ale to bude skor zalezitost nejakych kombinovanych bojlerov s TC. Nikto asi nebude zohrievat vodu s TC za 5-10 k€. A aj tam bude silna konkurencia fototermiky a fotovoltaiky. Velke TC asi ostanu, len pre velke a stare objekty, alebo to vidim zle ?
@majkoj Mozno to co si prave nacal vysvetluje, preco su teraz TC take drahe. Jednoducho sa firmy snazia nahrabat co najviac kym sa da. Po roku 2020 si uz TC za 7tis nikto neda a teda bud tento segment zanikne, alebo zacnu firmy predavat TC za realne ceny a taktiez sa konecne zacnu vyrabat TC aj v nizsich vykonoch :)
Profilova fotka
@supiiik ono zase nie vsetky su drahe. Problemom su preteky o najucinejsie TC. Moje je naozaj jednoduche mam B0W35 COP 4,4 stoji povedzme 5k. Ale potom najdes TC s elektronickym vstrekovanim, s dodatocnym vstrekovanim chaldiva priamo do hlavy kompresora k tomu BLDC motor kompresora atd atd. Zrazu stoja skoro dvojnasobok a COP stupne na uzastnych 5. Otazka je ci sa to naozaj oplati...
Profilova fotka
@majkoj Ceny odzrkadlujú reálne náklady. Keď robíte vývoj potrebujete mať aj priestor nato aby ste to zaplatili. Druhá vec je počet predaných kusov - plynové kotly sa predávajú na milióny kusov ale tepelné možno v tisícoch kusov. Ďalšia vec je že lacné zariadenia sú len napodobeninami - okopírované už vymyslené zariadenia resp. prerobené s klimatizácii. Nato nepotrebujete financie navyše lebo nemáte vývoj. A trend je vo vývoji samozrejme pre segment rodinných domov taký, že výkony idú dole ale určite sa zastavia na nejakých 3 -4 kW nie kvôli vykurovaniu ale pre ohrev teplej vody resp. chladeniu. Aj keď domy budú mať takmer nulové straty. Druhá vec je že sú tu aj väčšie objekty napr. bytové domy, Viem o jednom, ktorý sa momentálne rekonštruuje a je už naprojektovaný a aj sa realizuje v normách pre rok 2020 a inštalujú sa tam 4ks tepelných čerpadiel. Takže ak sa bavíme o rodinných domoch tepelné čerpadlá podľa môjho názoru budú stále aktuálne. Na druhú strany uznávam, že ceny sú vyššie. Ale zas to robí len trh pretože jedna vec je cenníková cena a druhá vec za čo to reálne kúpite. Montážne firmy sú medzičlánkom, ktorý robí cenu. V neposlednom rade treba sa pozrieť aj na "aftersale servis" tých lacných zariadení. Často sa neviete dovolať ani zistiť ak máte nejaký problém.
Profilova fotka
@adam_stiebel prvu cast ste asi adresovali nespravnej osobe ja som nepisal, ze su predrazene, to bol prispevok nadomnou. Ja vyvoj robim, takze viem co to stoji :). Len tak mimochodom, ja nemam ziadne "lacne cinske okopirovane" TC. Ja mam cerpadlo, ktore bolo vyvinute aj vyrobene na SK a ani zo servisom som nemal absolutne ziaden problem. S tymy bytovymi domami, som to spominal, tam to vidim ako vy. Pri rodinnych domoch som si nie taky isty. Tie domy budu mat naklady na kurenie rocne okolo 200€, neviem ci bude niekto ochotny zaplatit 7-10k za TC, ked TUV vyriesia aj lacnejsim sposobom. Ja mam TC pretoze som technologicky nadsenec, navratne u mna proste asi nebude. A to nemam pasivny dom.
Profilova fotka
@majkoj Áno ta prvá časť nebola určená Vám :). Viem že nemáte lacnú kópiu, spomínali ste to. Ale zariadenia samotné nie sú až tak drahé. Často sa stretávame s konfrontáciami od zákazníkov, že koľko zaplatili za inštaláciu. To my ako výrobca nevieme ovplyvniť. Cena zariadení, ktorá ide od nás pre montážnu firmu je vcelku zaujímavé :). A ako sme sa už bavili vždy treba brať do kontextu (ceny) všetko čo do toho zapadá, aby sa dalo porovnávať. Tepelné čerpadlá sú zaujímavé keď sa to rieši už od projektu a neprojektujú sa veci navyše, ktoré tam netreba :).
@majkoj @adam_stiebel Tepelne cerpadlo nie je jadrova elektraren, urcite za kvalitnymi masinkami je nemaly vyvoj, ale zas to neprehanajme. Co sa tyka WAMAKu, je to slovensky vyrobca a rozpraval som sa s p. Maruniakom, je to velmi schopny chladiar, ale z mojho pohladu su to zvacsa montazna firma, regulaciu pouzivaju od Siemensu, cize tato oblast vyvoja im odpada a viem si predstavit, ze podobne je to aj s ostatnymi vyrobcami. Ako je mozne, ze ked si porovnam klimatizaciu a TC, tak je tam rozdiel v cene 3-4 nasobny? Pritom je to takmer totozne zariadenie a povedal by som, ze s podobnymi nakladmi na vyrobu. Je sice pravda, ze klimatizacii sa preda o nieco viac, ale zeby koly tomu boli az o tolko lacnejsie? Je to taky zacarovany kruh, TC su drahe, lebo sa malo predavaju, ale ani sa predavat nebudu, kym nezlacneju...
Profilova fotka
@supiiik TC a klimatizacia nie su rovnake :). Pri TC je podstatny rozdiel vyparnik. Najvacsim problemom vzduch voda TC je ako minut co najmenej energie na rozmrazovanie. Pri kazdom takom TC sa Ti bude robit na vyparniku namraza. Velke TC bude mat z toho dovodu instalovany reverz, kym klima ma len asi ohrievanie spiralou. Original TC bude mat vacsie medzery medzi lamelami, co znamena vacsi vymenik a a tym aj viac materialu. original TC a prerobenu klimu rozpoznas prave podla vymenika. A ten rozdiel nerozpoznas na vycackanych laboratornych testoch pri A7/W35 co casto uvadzaju pri klimatizaciach :) , ale v realite pri minusovych teplotach.
@majkoj Ak sa bavime o rozdiele medzi klimatizaciou a vzduch/voda TC s rovnakymi vykonmi, tak tam nema byt preco rozdiel. Vyparnik prenasa ten isty vykon aj tam, aj tam, pokial je teda klimatizacia prisposobena aj na kurenie, co teda vacsina dnes uz je. To ci je rozmrazovanie robene stvorcestnym ventilom, alebo spiralou je rozhodnutie vyrobcu, vobec sa tym nerozlisuju TC od klimy. Skor by som povedal, ze ta klima bude mat skor reverz koly tomu, ze ak je urcena aj na kurenie, tak to uz ma v sebe zabudovane, naco by tam vyrobca pchal este aj spiralu? Pri TC nemusi byt reverz samozrejmost, aj ked teda kazdy seriozny vyrobca ho tam da, cize v tomto by som rozdiel nevidel. Jedine, v com moze byt rozdiel je v type kompresora (scroll vz rotacny), ale tam je rozdiel vo vyrobnej cene niekolko stoviek, nie tisicov!
Profilova fotka
@supiiik čo sa týka regulácie tak väčšina veľkých výrobcom má vlastnú reguláciu a preto aj dosahujú lepšie parametre ako prerobené klimatizácie. Je rozdiel aj v konštrukcii samotného zariadenia - výparníky, kompresory ...
Profilova fotka
@supiiik nie nie je to iste, klima nie je primarne stavana aby fungovala pri ozaj minusovych teplotach, preto je naozaj rozdiel vo vyparniku. Pri rozmrazovani pouzivas uz vyrobenu energiu, pri TC mas niekde bud akumulacnu nadobu, alebo energiu niekde naakumulovanu. Pri klime by si z miestnosti musel odoberat teplo zo vzduchu, znamena, ze by si fukal do nej studeny vzduch :). A samozrejme vec, ze klimy sa vyrabaju v nasobne vyssich mnozstvach je pravda a hra tiez velku rolu. Ono je to tak, zem voda je jednoduche, vzduch voda je trocha vacsia veda, pretoze tam mas vacsi rozsah teplot na primary.
Profilova fotka
Pre dnešok sa s Vami rozlúčim. Ďakujem všetkým diskutujúcim za podnety a ich názory k dnešnej téme. Na všetky podnety a dotazy, ktoré pošlete do rána odpoviem zajtra ráno.
V záhrade pestujem vinič, neznášam hluk ventilátorov a rúbanie dreva, nemám plyn. Chcem spoľahlivé a lacné vykurovanie. Čo by ste mi poradili?
@jantomcany Ahoj. Odlet do teplých krajin. :-D :-D :-D :-D :-D
Je tu dosť teplo, len v prechodnom období treba niečím prikúriť.
ročné obdobia: teplo - hovadsky teplo - jesenné leto - prechodné obdobie
Profilova fotka
@jantomcany Dosť obtiažne zadanie :). Keď že záhrada je nepoužiteľná, tak jediné riešenie s tepelným čerpadlom je systém vzduch/voda s možnosťou chladenia. Sú zariadenia, ktoré väčšiu časť roka nie je počuť aj keď používajú ventilátor a pri zvýšení výkonu už sa vonku väčšinou nik nepohybuje a okná sa zavreté. Doporučil by som Vám naše zariadenia novej generácie WPL 15 alebo 25 AC(S). Záleží na tepelnej strate. Dokáže chladiť, kúriť, hriať teplú vodu má veľmi nízku úroveň hkluku.
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?