Aký máte názor na slovenské výrobky?

Profilova fotka
Dôverujete našim výrobkom alebo skôr preferujete zahraničné?
@matej_decodom to je uplne scestne polozena otazka. Manipulativna. Neda sa na nu korektne odpovedat.
Profilova fotka
@snowy66 Prečo sa vam zdá maniplulatívna? Nesnažíme sa tu súdiť ľudí pokiaľ preferujú aj zahraničné produkty. Zaújma nás len názor aky panuje ohľadom slovenských výrobkov - čo im chýba prípadne v čom sú lepšie ako zahraničie. Taká polemika o produktoch :-)
@matej_decodom a na ktore presne? normalny clovek nepreferuje zahranicne alebo domace vyrobky, ale take ktore dokazu najlepsie naplnit jeho potreby a ocakavania...
@matej_decodom Sorry, zle položená otázka súhlas so @snowy66 dôverujem viac slovenským výrobkom, ako poľským ? ÁNO dôverujem viac slovenským výrobkom, ako čínskym ? ÁNO dôverujem viac slovenským výrobkom, ako japonským ? NIE A akým výrobkom? Pitná voda? Insekticídy? Mliečne výrobky? Elektrické spotrebiče?
@matej_decodom je to primitivne takto sa pytat. Su ludia ktori zo snobstva kupuju zasadne zahranicne veci. Ale to hadam viete aj Vy a nepotrebujete si to tu potvrdzovat, ci? Takisto su patrioti, ktori nedaju dopustit na ziadne slovenske vyrobky...to snad viete tiez. Tak o co vam ide? Reklamy a hesla ako kupujte slovenske vyrobky su sice pekne, ale spotrebitel sa riadi pomerom kvalita-cena. Cena je zrejma, kvalita je otazka objektivneho a subjektivneho posudenia namieste a faktor doveryhodnosti, ako aj naznacil @catsan . Tak neviem o co tu ide. Ze medzinarodne firmy maju dobre vybudovany imidz prostrednictvom public relations a reklamy to na ludi vplyva ano pri subjektivnom posudzovani produktu, ale skutocnost moze aj nemusi byt ina, pripadne iny lacnejsi vyrobok od nesvetoveho vyrobcu moze mat tie iste kvality, ba byt i lepsi, ale nema taky zvuk znacky, doveryhodnosti. O tom to je. Ak chce nejaky vyrobca robit public relations tak urcite vyuzije vsetky prostriedky ktore ma aj tym je aj karta lokalpatriotizmu, ale podla mna pragmaticky rzmyslauci spotrebitel na taketo pokusy ovplyvnit ho nebude reagovat, a ak, tak skor negativne - lebo sa spyta, to uz nemaju ine karty v talone?
Profilova fotka
Páni a dámi ospravedlňujem sa.. snažil som sa rozlusknúť iba celkovú otázku či keby postavíme vedľa seba dva rovnaké produkty (o ktorých samozrejme že neviete že sú rovnaké) či u vás zaváži to že produkt bol vyrobený u nás alebo v zahraničí (a ak v zahraničí prečo tomu tak je v čom sú lepší prípadne horší).Možme však špecifikovať otázku na nábytkový priemysel.
Pekný deň všetkým, chcem Vás pozdraviť a poopraviť zadanie témy resp. viac ho vysvetliť. Naša otázka je jasná: Je rozhodujúcim faktorom pre nákup krajina pôvodu, alebo skúmate ako zákazníci všetky potrebné údaje, funkčné vlastnosti, zloženie materiálu atď.. Ja osobne pozerám po krajine pôvodu a až následne potom skúmam detailne zloženie, vlastnosti atď. Prečo ? Ťažká otázka, ale spoločne by sme na to mohli prísť.. Takto sme to vysleli. :-)
Profilova fotka
@catscan Ak sa môžem spýtať prečo práve japonské? V čom vidíte ich výhodu?
Ahoj. Nejlepší slovenský výrobek jsou ovčí sýry z Terchové. Co se týká kuchyní, tak Decodom je jedna z mnoha firem, které to umí. Je sice velká, ale je to celkem fuk. Dneska každý šikovný stolář udělá stejně kvalitní nábytek. Od kuchyně, přez obývací stěny až po ložnice. A mnohdy i lacinější. Syn má od Decodomu kuchyň a já jsem měl roky Toscu, což byla nadčasová kuchyň. Další kuchň dělal soukromníček. Je super. A určitě neměl šikmé oči. :-D :-D :-D
@matej_decodom no konecne vyspecifikovane. Nabytok. Aj tam je to o imidzi. Darmo je svedska firma ked sa clovek musi jedovat pri montazi s dielcami made in Hungary alebo Ukrajina. Ale potom ked uz to pozbucha, zrazu vidi ze panty na dvierka maju na obale made in austria. Tak mu odlahne, ze aspon to a ono to naozaj je uz ok.. .a clovek aj tym biednym robosom na Ukrajine ci Madarsku za tu fuserinu odpusti, ked si predstavi jak ich tam zdieraju... Pokial ide o mna, ja mam zo slovenskym nabytkom dobru skusenost (decodom, fima mobel) Taliani robia velmi oku lahodiaci nabytok, ale vedia kadeco aj zakasirovat ze clovek odhali nedostatky neskor. No a pokial ide o zapadne krajiny, tak zoberte si napr. taky JYSK, tusim danska firma je to, snazia sa robit velke halo, ale clovek casto ake nekvalitne nabytky tam vidi, ale ludia to kupuju...pritom nejde o danske vyrobky, su to snad kadejake shity vyrobene v rozvojovych krajinach, daju tomu znacku, reklamu a hotovo.
Profilova fotka
@matej_decodom Ja chcem žiť zdravo, úsporne, šetrne k životnému prostrediu a aj k svojej peňaženke. Preto som si nakoniec namiesto vyhliadnutého (českého = takmer domáceho) klasického boilera na TUV kúpil boiler s integrovaným TČ. Budem ohrievať za 1/3. Budem míňať menej energie a tým šetriť ozónovú vrstvu okolo zeme. A teda aj nad Slovenskom. Značka boilera - španielska. Doviezli mi to - z Maďarska. Rozbalím doma a výroba - čínska (takisto, ako môj špičkový telefón Sony Xperia Z). Porušil som niečo...? Nejaký morálny kódex? Ale ak chceš počuť, či kupujem v Decodome (to ste vymysleli na "brainstormingu", že na MS hodíte túto tému a trochu sa zviditeľníte...?), tak Ti bez mučenia odpoviem: ÁNO. Kupujem v Decodome. Dúfam ale, že až vleziem pod nejaký tapacírung, že tam neobjavím "made in PRC", ako v prípade toho TČ)... :-D
@praoteccech Je vidieť, že najväčší fanúšikovia našich tradičných syrových výrobkov sú práve bratia česi. Mám rodinu z moravy a ich každá návšteva smerovala na bryndzové halušky. Taktiež ďakujeme za pochvalu a veríme, že sa nám podarí vytvoriť si ešte väčšiu základňu spokojných zákazníkov.
Článok sa načítava...
@matej_decodom myslim ze @catsan mal na mysli elektroniku, snad nemusime si tu vykladat aku maju tradiciu a uroven technologii v tomto segmente Japonci a aku ma SK. Ale zas musim povedat, ze zena mi kupila kupila strojcek na holenie chlpov v nose znacka Orava a robi to co ma, nic mu neni :-D
Profilova fotka
@snowy66 Ďakujem za naozaj detailnú odpoveď... vidím že máte nielen skúsenosti ale aj prehľad.. máte pravdu možno som sa zle pýtal a nekonkretizoval, avšak nechcel som to špecifikovať na nábytok odzačiatku chcel som vedieť skôr názor a celkový obraz kupujúceho. Mna osobne to ovplyňuje a chcel by som vedieť do akého rozsahu aj vás (nielne reklama, ale aj kvalita a pod.)
Profilova fotka
je mi jedno, ci je vyrobok vyrobeny v SR alebo v cesku, polsku, madarsku,... Ja idem po kvalite vyrobku primeranej cene, aku si mozem dovolit zan zaplatit. Casto sa moze stat, ze vyrobok sice kvalitny je, ale radsej si kupim iny, lebo viem, ze dany dodavatel nedodrziava lehoty, za dopravu si zapyta 80€ a nie je ochotny veci odniest dalej ako pred vchodove dvere a nie ze este vytahom odviezt na poschodie... Nie vsetko je len o vyrobku samotnom, ide aj o servis, ktory dodavatel poskytuje. Za nabytkom som si precestovala uz vela, a mozem povedat, ze v zahranici sa vo velkopredajniach predava kvalitnejsi vyrobok, ale tomu zodpoveda aj vyssia cena. To comu u nas hovoria nabytok a vystavuju to ako kvalitnu novinku maju v rakusku v podzemi ako diskontny tovar.... Porovnajme si napr. obyvackove steny. Vacsina obchodov typu kika, moebelix, asko atd. predava zostavy hotove, a ked clovek chce 1 skrinku navyse, tak skrinka ho vyjde minimalne tolko co polovica celej zostavy obsahujucej 5 ks nabytku. V tomto nad nimi ikea vyrazne vedie, clovek si kupi iba to co potrebuje a za rozumnu cenu a vobec neprekaza, ze si to clovek musi vybrat v sklade sam a nalozit a odviezt. Prave naopak, aj ked idem do potravin na nakup, tak si ovocie a zeleninu najprv obzriem a tiez si mlieko a muku nalozim sama, aby som vedela, co som si kupila. Co sa tyka kvality, tak vyrobok chcem aj vidiet, a nie ho iba kupit cez internet alebo z katalogu a cakat co pride, preto uprednostnujem na nabytok kamennu predajnu. Mala som moznost vidiet vasu predajnu v TO a kedze byvam v BA, mozem povedat, ze tie v BA stoja za nic, radsej 1 velku a poriadnu ako 5 malych. Neviem sice ako odmenujete svojich predajcov v TO, ale ak sa na nas uz 5. po sebe na nas vrhol ci nieco nechcem kupit, posobilo to zufalo. A montaz vyrobkov: V tomto ma ikea velmi velky naskok, vezmite si akykolvek navod na skladanie z ikei a akykolvek iny navod, pripadne si porovnajte cenu dopravy uz poskladaneho vyrobku. Kamaratovi sme pomahali skladat postel od nemenovaneho vyrobcu zo slovenska. Navod tvorila 1A4 a vyrobok obsahoval asi 10 roznych typov skrutiek a matiek. Postel sme skladali 4 ludia 2 hodiny. Stolicky z ikei? trvala mi 1 stolicka presne 8 minut podla navodu - upozornujem, ze som ju skladala sama. Za nabytkom som si precestovala uz vela, a mozem povedat, ze v zahranici sa vo velkopredajniach predava kvalitnejsi vyrobok, ale tomu zodpoveda aj vyssia cena. To comu u nas hovoria nabytok a vystavuju to ako kvalitnu novinku maju v rakusku v podzemi ako diskontny tovar.... Dufam ze vam moja odpoved pomoze v zlepseni sa :-)
@decodom k otazke ze preco clovek skuma krajinu povodu, je jednoducha odpoved. Clovek ma urcite zafixovane predstavy. Rovnako je ovplyvneny stereotypnymi predsudkami. Su tem emocie ale aj pragmatizmus - snaha eliminovat rizika eventuelne zleho nakupu vopred. Zaujimave je, ze pokial ide o ludi, je diskriminacne pytat sa ich a posudzovat ich podla povodu, narodnosti, rasy atd. Ale pokial ide o vyrobky tam je to tusim zakonom nariadene ze musi byt uvedena krajina povodu. Mozno sa dozijeme ze aj vyrobky budu raz zakonom chranene voci diskriminacii a ze krajina povodu ako kriterium rozhodovania bude pre spotrebitela tabu :-D :-D :-D
@leonardom Hehe tak táto odpoveď si zaslúži pochvaľu. Kolega to tuším u celkom dobre vysvetlil. Čo sa týka "brainstormingu", samozrejme sme pred kampaňou sedeli a rozmýšlali, čo chceme odkomunikovať a zistiť názory od Vás - zákazníkov, odborníkov, našich "živiteľov" v podstate. Chceme vedieť všeobecne, ako vnímame naše slovenské výrobky ( príklad američania, tí sú asi až prehnaní patrioti.. môj názor. :-)
Co sa tyka nabytku, tak ten mam cisto slovensky. sedacka - krajne, kuchyna - trencin, obyvacka - topolcany, postel - zilina, vstavane skrine-bratislava. ale niesom ten typ co za kazdu cenu pozera na krajinu povodu.
Profilova fotka
@snowy66 haha môj dedo má doteraz televízor Orava a tiež nedá naňho dopustiť. S japoncami to je pravda avšak nie všetká japonská elektronika je kvalitná ale to je samozrejme na inú debatu..takisto ako je porovnanie made in japan a made in china rozdiel...v nejakom takom duchu som chcel ponimat temu, ale už sa uberá správnym smerom začo som samozrejme vďačným nielen vám, ale všetkým diskutujúcim :)
@dannyelle no mila pani ste si teda precestovali a to az dvakrat ste zdoraznili tak to musi byt pravda. Mne osobne absolutne nevyhovuje sortiment ponukaneho nabytku v Rakusku, pretoze ten vkus co maju tam, to je nieco strasne. Mozem povedat, ze Slovaci maju ovela lepsi vkus celkovo ako Rakusania co sa nabyku a zariadovania tyka. Takze kludne to moze platit aj naopak, co v Rakusku ponukaju ako super model nejakeho nabytku na Slovensku by to nepredali ani v diskonte, pretoze na taky gyc by uz maloktory Slovak zareflektoval.
Profilova fotka
preferujem prevazne slovenske vyrobky....podporit slovensku ekonomiku....samozrejme ze neda sa nakupovat vsetko LEN slovenske ...ale take rajciny zo spanielska v potravinach ma dokazu nastvat :-) @praoteccech musim nesuhlasit ....kamaratka si chcela dat vyrobit MINI jedalensky stol u stolara...taky co je jedna strana primontovana o stenu a stoji na jednej nohe fakt MINI stol cena 300eur ,ostala uplne v soku a ja tiez.....nakoniec jej dal zlavu a vysiel ju 250eur skus si pozriet stranku Decodomu aky stol mozes kupit za tu cenu u nich....takze ciste zdieranie a v ziadnom pripade nie lacnejsie.....a nieje to jediny pripad co poznam
Profilova fotka
@manilla Čo sa týka kvality ste spokojná?
@dannyelle Vaša vyčerpávajúca odpoveď je presne to, čo potrebujeme. Chceme počuť realitu, chceme vedieť, čo podnecuje zákazníka ku kúpe. Ja osobne poznám zahraničné obchodné domy, ich sortiment, ktorý predávajú a napríklad naše výrobky v nemecku ( nemecko je naozaj veľmi tvrdý a striktný trh) sú veľmi úspešná a pre zákazníkov prijateľná voľba. Návšteva na predajni v Topoľčanoch ma potešila, no mrzí ma, že máte zmiešaný dojem z poradcov. U mňa je v prvom rade dôležité, aby zákazníka zaevidivali, pozdravili a slušne sa spýtali otvorenú otázku, nech zákazník vidí, že oni sú tu pre neho. Odmeňovaní sú podľa zásluhy :-D a samozrejem ich výkonu :-)
@matej_decodom no pozor ale cinania su uz dnes v elektronike tiez spickovi. Schvalne pozrite sa na svoj pocitac a zbadate ze ho mate made in china alebo aspon nejake komponenty urcite. Napriklad taka firma huawei, pred ca 10 rokmi sa im len konkurencia smiala ze co oni chcu a dneska su jedni z najvacsich koncernov, a to nie je len jeden pripad takejto expanzie a uspechu cinskej firmy
Ak sa neurazíte, pôjdeme s kolegom Matejom na obed a potom sme tu späť na "strelnici" :-) Vaše názory si prečítame, preto neváhajte a diskutujte vo veľkom . Pekný deň p.s. za 40 min sme späť.
@matej_decodom ano. nabuduce by som sa rozhodla asi rovnako. v podnajme som nakupila ikea nabytok, no ten sa kvalitovo neda porovnat, to je naozaj len na chvilu. (ale tak v nemeckej ikei som kupila stol made in slovakia :-D )
Mne je jedno kde to vyrobia, o krajinu sa vobec nezaujimam. Kupim si co sa mi paci, alebo podla parametrov, kvality atd. Nie som narodnostny rasista a ani patriot. :-D
Profilova fotka
@decodom ak zasluhou a vykonom je suma predanych vyrobkov, tak zakaznikom po nakupe radsej dajte anonymny dotaznik na konkretneho zamestnanca, co im s kupou pomahal, alebo skuste vyuzit mystery shopping vo vas prospech. Poniektori boli ako torpedo utociace pri prvom spozorovani uz spoza rohu :-D :-D :-D Chapem ze je to ich praca tak sa snazia, ja mam radsej ked ma najprv necha predavac obkukat a az potom sa zaujima ked sa pri niecom pristavim a dlhsie obzeram. Ja som taky akcny typ, ze pootvaram vsetky dvierka na linke alebo si aj pod stol vleziem lebo chcem vidiet aky ma mechanizmus na rozkladanie, tak sa mozno bali aby som to tam cele nerozobrala :-D A dobru chut !
Profilova fotka
@snowy66 to máte pravdu takisto aj Lenovo zažíva booom ako čínska značka. Vidím že ste človek čo sleduje trendy, značky a máte prehľad,avšak vela ľudí pokiaľ vidia made in china dávajú ruky preč (aj keď vyrábajú naozaj všetko)..to je však na dlhšiu debatu a hlavne sme troška odbočili.
@dannyelle Nabudúce, keď budem vidieť zákazníka pod stolom, budem vedieť, že ste to Vy :-) :-) Ale nie, vážne.. Niekto má rád bezprostredné oslovenie a niekto chce čas na rozhliadnutie. Ja osobne preferujem, aby ma poradca/predavač videl, pozdravil a nezáväzne ma oslovil a v prípade, že bude vidieť, že je jeho čas, nech je po ruke :-)

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?