Ako získať strechou bezplatnú energiu?

Profilova fotka
Solárne zariadenia na streche domu sú dnes častou témou rozhovorov mnohých stavebníkov. Aké sú možnosti ich riešenia na streche? Ako sa správne rozhodnúť pri ich výbere? Rozhodnúť sa pre fotovoltické panely, alebo radšej solárne kolektory na ohrev vody?
@brano_bramac Dlhá záhradná hadica pod krytinou položená na latky by fungovala?
Profilova fotka
@radopp Áno, maximálne 2 mesiace v roku, ale len keď bude vonku 30° a slnečno. Načo taká námaha - pchať ju do strechy, hoď ju do trávy a stačí aby bola čierna - efekt ten istý ako na začiatku vety.
@brano_bramac Ďakujem, tráva je dobrý nápad. A aký efekt majú redávané kolektory? Je ich návratnosť po dobe životnosti?
Profilova fotka
@radopp Nie. Ešte pred.
@brano_bramac Nejaké čísla pre ekonomické výpočty be neboli?
@radopp http://pvcalc.org/pvcalc
Profilova fotka
@radopp Boli, počítaj: Ročná spotreba TÚV pre 4 osoby v domácnosti - ca 3000 kWh Kolektor cca 4 m2: dodaná energia 2400 - 2600 kWh (pokrytie cca 70%) Cena solárneho setu cca 3900 EUR vrátane zásobníka. Pre TÚV je treba nejaký zásobník kúpiť aj bez soláru (takže cca 500 - 600 EUR môžeš odpočíťať) Ročné náklady na TÚV v elektrine cca 450 EUR - návratnosť cca 7,5 roka Ročné náklady na TÚV v plyne cca 150 EUR - návratnosť cca 22 rokov (ak bude plyn dotovaný ako dnes a ceny neporastú, čo určite porastú) Okrem toho môžeš na pol roka vypnúť kotol (čo predĺži jeho životnosť o 30 - 50%) inak po 8- 10 rokoch ho bude treba riešiť. Okrem toho sa plánujú dotácie - ak zoberem predpoklad podľa tých posledných, spraví to asi o 2 až 5 rokov rýchlejšiu návratnosť. Životnosť kolektora cca 30 rokov - skôr odíde morálne ako technicky Aspoň tak v krátkosti
@brano_bramac Kým je plyn dotovaný? Návratnosť nad 10 rokov mi pripadá nezaujímavá. Panely vprepočte pracujú 2500 kWh : 3000 kWh = 83 % roku = 10 mesiacov? Skúsenosti s dotáciami sú také, že je to strata oproti slobodnému výberu a konkurencii.
@brano_bramac ake su naklady na udrzbu kolektora? Nepoznam nikoho, komu by vydrzali 30 rokov :). Vlastne tak dlho ich nikto, koho poznam, ani nema. Ale z mojich informacii by som nepovedal, ze to ma 30 roznu zivotnost. Skor tak mozno 3 rocnu :). Teda nie zeby sa po 3 rokoch musel kupovat novy, ale opravovat urcite. Ak by to bolo preukazatelne, ze to vydrzi 30 rokov, nejaka novsia technologia, ktora by sa tak nekazila, asi by som sa dal na to nahovorit :). Bez ohladu na navratnost, pretoze pocit, ze budem mat teplu vodu bez ohladu na elektrarne alebo plynarov, je pre mna na nezaplatenie ;)
Profilova fotka
@radopp My všetci ho dotujeme. Ak to berieme ako investíciu do bývania a nie burzovú špekuláciu, je táto návratnosť akceptovateľná. Panely pracujú 6-7 mesiacov prakticky na 100% a zvyšok roka ako predohrev. Dotácie do OZE ber aj ako príspevok ako rozšíriť ich využitie, lebo mimochodom, kto nam dal právo minúť zásoby plynu, čo sa tu tvorili milióny rokov za 100 rokov?
Profilova fotka
@joxe Len pre pokoj duše. Naozaj vydržia a sú také aj na Slovensku. Ani nie je potrebné ich po troch rokoch opravovať - ak teda máme na mysli aspoň štandardnú kvalitu. Tie moje mám už 5 rokov a ešte som ani prstom nepohol okolo ich údržby - nebol dôvod.
@brano_bramac Fotosyntézou možno získať podstatne viac energie ako z fosílnych palív. Pre slušnú spoločnosť sú fosílie palivá nezaujímavé. Milión rokov sem, milión rokov tam, a ešte tú o červenej čiapočke. :-) Ešte stále neviem ako dotujeme plyn. Má zmysel ešte počkať na pokles cien panelov? Ktoré značky sú kvalitné?
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@radopp Dotujeme ho tak, že SPP ktoré je v štátnych rukách Ti dá plyn pre domácnosť aj pod výrobné náklady a rozdiel si porieši na firmách (tie to prenesú do ceny tovaru), v prípade celkovej straty sa to vykryje z rozpočtu. Ceny sú závislé od vstupov surovín, kde sa nedá odhadnúť trend. Prípadný pokles cien by som videl na strane rastúceho dopytu. Ak bude dopyt rásť, cena by mala ísť dole.
@brano_bramac Mne to kurenar a aj projektant zhrnuli zhruba takto: Ak je bazen a ma byt vyhrievany, tak solar ano. Ak bazen nieje a ide teda len o ohrev TUV, tak ak - je plyn, tak solar nie, nema zmysel - je tepelne cerpadlo, solar nema zmysel - je elektrokotol ci ine elektricke priame kurenie - pouvazovat nad malym TC pre tuv, alebo fotovoltaikou pre tuv, oboje je totiz lacnejsie nez vodny solar. Na zahradnu sprchu je solar samozrejme nenahraditelny :)
@brano_bramac ceny plynu urcuje URSO. Nie su dotovane. Dokonca v EU ani nesmu byt dotovane.
Profilova fotka
@cache BUDEM PÍSAŤ DO TVOJHO TEXTU: Ak je bazen a ma byt vyhrievany, tak solar ano. SÚHLAS, DOKONCA VNÚTORNÝ CELOROČNÝ POTREBUJE VIAC ENERGIE AKO VONKAJŠÍ. ALE OBA POTREBUJÚ NA PREVÁDZKU ROČNE MEGAWATTHODINY ENERGIE. Ak bazen nieje a ide teda len o ohrev TUV, tak ak - je plyn, tak solar nie, nema zmysel NÁVRATNOSŤ PRI PLYNE JE DLHŠIA, ČO SÚVISÍ S TÝM, ŽE JEPOMERNE LACNÝ A TO SÚVISÍ ČIASTOČNE S TÝM , ČO SOM PÍSAL V PREDOŠLOM. FAKTOM JE TO, ŽE AK JE SOLÁR, TAK TEN KOTOL NEBEŽÍ A RELAXUJE POL ROKA (U MŇA 8 MESIACOV) - je tepelne cerpadlo, solar nema zmysel: ROZUMNÉ JE ZVOLIŤ JEDEN OZE SYSTÉM - je elektrokotol ci ine elektricke priame kurenie - pouvazovat nad malym TC pre tuv, alebo fotovoltaikou pre tuv, oboje je totiz lacnejsie nez vodny solar NIE CELKOM, FOTOVOLTIKA JE NA OHREV TUV DRAHŠIE RIEŠENIE AKO TERMICKÝ SOLÁR, TREBA SI UVEDOMIŤ AJ TO, ŽE TERMIKA MÁ 60-70% ÚČINNOSŤ, FOTOVOLTIKA TAK 14-16%. NA TÚ ISTÚ ROBOTU MI TAK PRI TERMIKE STAČÍ ŠTVRTINOVÁ SOLÁRNA PLOCHA NA STRECHE. JE ŠKODA SLNEČNÚ (TEPELNÚ) ENERGIU TRANSFORMOVAŤ NA ELEKTRINU A POTOM SPAŤ NA TEPLO. MÁ TO JEDINÝ ZMYSEL, AK NEVIEME PREBYTOK EL. USKLADNIŤ INAK.
Profilova fotka
@joxe :-)
@brano_bramac Môžeš dokázať že plyn je dotovaný? Daj nejaké linky. Slováci sú dobrí na to aby ich každý zdieral, nie aby im dotoval plyn. Cena plynu sa dohaduje pre každý štát zvlášť.
@brano_bramac ja som od tohto upustil, podla mna ma vyzam fotovoltaika ale tam este niesme na takej cene aby bola pre mna zaujimava. K navratnosti kolektorov: 22rokov a zivotnost 30 rokov kolektory radim do kategorie "spotrebny tovar" teda niekde ako: auto,motorka. A v tomto pohlade si neviem predstavit mat na streche 20 rocny kolektor na ohrev vody tak isto ako jazdit na 20 rocnom aute. Samozrejme je to mozne, ale s 20 rocnym S. Favoritom si uz na dialnicu netrufnem a taktiez za tie roky si vyziadal aj nejaku tu opravu. Cize kym nema kolektor navratnost 5 rokov, upustil som od neho.
Profilova fotka
@joxe ale no, vsak uz aj sudruh premier otvorene priznal, ze na predaji plynu domacnostiam vznika rocne strata okolo 50 milionov €. A kedze firma ktora je uz statna, ta strata sa kryje z nasich dani. To su proste hole fakty. http://www.aktuality.sk/clanok/205275...
50 mil. € : 1.3 mil. odberateľov = 38 €/odberateľ = 3 €/odberateľ za mesiac Záver: Odstránenie dotácie to by bola katastrofa.
@majkoj no ano, strata sa da vyrobit lahko ;). Porovnaval som ceny plynu pre domacnosti a ceny plynu pre male firmy - boli velmi podobne.
@joxe Ako sa dá vyrobiť strata v štátnom podniku? Nejaký príklad. :-)
Profilova fotka
@janiiik84 Kolektory nie sú spotrebný tovar typu motorka. Bramac dáva na kolektory záruku 15 rokov, čo nie je bežné u spotrebného tovaru.
Profilova fotka
@radopp Veľmi ľahko, ako aj v súkromnom. Vrátme sa k téme.
@brano_bramac u Auta mam 5 rokov u pracky 10 rokov na motor, na kanadske kachle 30 rokov. kazdy vyrobca da zaruku podla seba a len na to na co si je isty ze sa nepokazi a hlavne urcite chce vydokladovanu pravidelnu udrzbu autorizovanym servisom, kde sme pri plateni dalsich penazi. nepredpokladam ze Solar za 30 rokov nepotrebuje ziadnu udrzbu. V kazdom pripade aj ked nesuhlasite ze je to spotrebny tovar urcite suhlasite ze 20 rocne cokolvek nemoze parametrovo dorovnat nieco sucasne.
Profilova fotka
@joxe len sa nesmu porovnavat hrusky s jablkami, v ceniku pre male firmy najdes taku klauzulku "V sadzbách uvedených v tabuľkách č.1, 2, 3, 4 a 5 tohto cenníka nie je zahrnutá daň z pridanej hodnoty (DPH), spotrebná daň alebo iná aplikovateľná daň. Pri fakturácii za dodávku plynu sa bude vychádzať zo sadzieb uvedených v tabuľke č.5 tohto cenníka, pričom k vypočítanej celkovej fakturovanej sume bude pripočítaná spotrebná daň, prípadne iná aplikovateľná daň a DPH v zmysle všeobecne záväzných právnych predpisov."
@brano_bramac robite kompletny servis tych "slnecnych" rieseni? Mam na mysli komplet aj s montazou? (ja som doteraz netusil, ze vobec nieco take mate v ponuke :) )
Ahojte, trosku zaujateho nazoru :-) Zaujateho preto lebo mam firmu na predaj a montaz solarnych systemov. A sice (budem pisat hovorovou recou)... solar rozhodne ano.. a to najma fototermiku, teda na ohrev teplej vody. Ako kolega brano pisal, fototermicke panely v porovnani s fotovoltickymi maju omnoho vyssiu ucinnost premeny slnecneho ziarenia na vyuzitelnu energiu. Bezna domacnost ma plynovy kotol (skoro az drviva vacsina :-)) ktory ohrieva pitnu (uzitkovu) a technicku (radiatorovu) vodu. Hlavnou cinnostou solaru je to ze bud dodava vodu pouzitelnej teploty (v lete 50 stupnov a viac), alebo v zimnych mesiacoch vodu predhrieva (z original 8 na cca 20 stupnov). Takze defacto spravne nadimenzovany solar fici stale, a kazdy stupen teploty vody navyse setri spotrebu plynu. Standardne dokaze pokryt cca 70% rocnych nakladov na ohrev teplej vody. Co sa tyka zivotnosti, naozaj vo svete existuju kolektory ktore fungovali cca 30 rokov (vyrabane a montovane v Nemecku). Uz teraz sa bezne dava na kvalitne panely zaruka 12 rokov (stale pri zachovanej zivotnosti cca 25 rokov), takze sa netreba bat, skor odchadzaju cerpadla a podobne doplnkove veci. Takze moje odporucanie je, ak mate rodinny dom, ste minimalne 3ja clenovia domacnosti, tak solar rozhodne ano. Navratnost pri sucasnej cene cca 3000 EUR je okolo tych 7 rokov (zavisi od spravania sa spotrebitela). Avsak... pockajte na dotacie.. :-) Budu.. povedal pan premier.. :). Hoci tymto idem proti sebe, ale ani ja sam sebe by som si nedaval solar bez dotacie. ak budu len cca 1500 EUR tak to je hned polovica sumy, a teda aj polovicna navratnost.. a potom zvysnych cca 15 rokov uz len setrite... Takze mate este nejaky cas kym sa dotacie spustia, nastudujte problematiku, a vyberte si spravneho dodavatela/firmu/vyrobcu tak aby ste z toho mali dobry pocit hlavne vy. Hlavne pozor na tu zaruku, ferovost firmy, povod solarnych panelov, slubotechny o uzasnej navratnosti... P.S. solar mam na dome uz asi 7 rokov, montoval som si ho sam, a vidim na fakturach co to robi...
@radopp @joxe @majkoj Co sa tyka plynu, cena plynu je regulovana, nie priamo dotovana. Dodavatelov mame niekolko. Najvacsi je SPP. Problem je, ze regulacny urad reflektuje trhove ceny plynu. Plyn na trhoch poklesol. Maly dodavatelia nemaju problem, nakupuju na trhu, stratu nevyrabaju. SPP ma problem, pretoze SPP ma nejaky 20-ci-kolko-rocny kontrakt s rusmi a v kontrakte je urcena cena, ktora bola urcena v case podpisu. Ale kedze cena na trhoch poklesla a regulacny urad znizil maximalnu cenu, SPP produkovalo stratu, kedze predajna cena bola nizsia nez kupna (vtedy bol aj medialny poprask spoluvlastnikov). Potom ale nastupil pan predseda a vyjednal z rusmi znizenie cien (myslim ze uz trvalo reflektujuce trh), takze SPP uz zase stratu neporodukuje. Vyjednat zlavu sa podarilo aj vdaka tomu, ze sa predseda dohodol so spoluvlastnikmi (nemusime menovat financne skupiny) a prevzal vyprodukovanu stratu na bedra statu, za co mu previedli 100% majetnictvo na stat (medializovane "za SPP nezaplatime nic" - spoluvlastnici aj tak nechceli stratovy podnik), cize vlastne jednal statny podnik (rusi) so statnym podnikom (spp) a tam su vztahy na diplomatickejsej urovni. Ergo, bola to nepriama dotacia, kedze stat musel vyrovnat tu stratu z minulosti, ale aktualne by uz stratu produkovat nemal. Zjednodusene povedane :)

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?