Ako sa jednoducho zhotovujú drážky do tehlového muriva?

Profilova fotka
Aj do tehlového muriva je možné jednoducho a rýchlo zhotoviť drážky pre rôzne vedenia. Stretli ste sa už s riešením podobnej situácie? Ako ste si s tým poradili vy?
1
2
Profilova fotka
Drážkovacou frézou.
Profilova fotka
@mesarosanton Ano výber vhodného zariadenia je dôležitý. Použitie kladiva neodporúčame. :) Aj keď máme v ponuka aj tehly do ktorých je možné zhotoviť zvislé drážky aj pomocou kladiva. Samozrejme opatrne. Jedná sa o tehly Porotherm 25 UNI Profi, pri ktorých je geometria tehly vymyslená tak aby sa do steny z tejto tehly dali jednoducho zhotoviť zvislé drážky.
Profilova fotka
tak ze somn staval z porobetonu :) a neriesil som ziadne drazkovacie frezy...
Keď do betónu som použil klas.rohovú brúsku / karbošku/ z Lídla a dal tam diamantový kotúč za 8E a zvládla to 1300W brúska betón,tak tehlu ľavou zadnou zvládne...malina :-p :-D :-D :-D
@alexander_wienerberger Pán Alexander, ak mi ukážete prezentačné video, v ktorom váš profesionál odvŕtava diery na inštalačné krabice v krajnom rade tehál (vedľa zárubne, nenosné aj nosné murivo) do viac, než dvojrámika a ten roh sa mu nezosype a navyše to váš profesionál nebude robiť ako nejaký čerstvý učeň 20 minút, tak dávam verejný prísľub, že známym budem odporúčať stavať z vašich tehál. Pretože inštalácia nie je len o drážkovaní... Vo videu sa nemusí váš profesionál ani unúvať dávať si prilbu, reflexnú vestu a pracovnú obuv s oceľovým špicom - to len na uľahčenie.
@alexander_wienerberger No počúvam ja Vaše rady. Nakoľko ma to za chvíľu čaká do tehly Vašej značky.
Profilova fotka
@catscan no vidis.. a mozno to ti chybalo... pekna vesta, prilba a samozrejme vyraz profesionala :)
@alexander_wienerberger " Použitie kladiva neodporúčame." A to už prečo??? Boli ste na takej stavbe kde by sa pri elektroinštalácií /uchytení káblov/ vo Vašej odporúčanej tehle nepoužívalo kladivo??? :-D :-D :-D :-D Ak áno tak máte u mňa jedno Whisky... ;-)
@richard71 ...a zabudol si na prac.obuv...bez nej nevyvŕtaš otvory...ta ňé??? :-D :-D :-D
Profilova fotka
@catscan video o drážkovaní a vŕtaní do tehál porotherm je na youtube - posielam link - https://www.youtube.com/watch?v=HhSq8... vo videu sú natočené postupy na zhotovenie vodorovných a zvislých drážok ako aj vŕtanie otvorov pre elektroinštalačné krabice. Na konci videa je riešenie na zvislé vedenie elektroinštalácii aj bez drážkovania - tehla Porotherm 20 UNI Profi - geometria tehly je vymyslená tak aby otvory v tehle boli nad sebou a tým sme dosiahli, že do uvedených kanálikov v stene je možné umiestniť rozvody elektriny alebo dátovú kabeláž - bez drážkovania - stačí vyŕtať otvory pre inštalačné krabice.
Profilova fotka
@technik007 na zhotovenie vodorovných a zvislých drážok odporúčame použitie na to určenej techniky - viď video - https://www.youtube.com/watch?v=HhSq8.... To kladivo beriem späť dá sa to aj s ním - Porotherm 25 UNI Profi :)
@alexander_wienerberger uz som to pisal Vasmu kolegovi - prestrcit sa da, len ak ich murar nezacape maltou a su dutiny nad sebou... To slavne video, kde to, citujem @catscan a, ucen robi 20 minut, tu uz kolovalo vcera. Skuste natocit video, ako robi trojramik v krajnej tehle pri stavebnom otvore na dvere... Napriklad na vypinace - 3ks v ramceku.... /nie zas meter od dveri, ale "normalne", ako sa vypinace umiestnuju...../ ;-) Cize realne video zo stavby, nie v laboratornych podmienkach.... :-) Sype sa to a je to fakt. :-p
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@pistikus Zásady zhotovenia drážok máme popísané v Prakticke príručke Porotherm, ktorá je volne stiahnutelná zo stránky http://wienerberger.sk/sluzby/downloa... - na str. 23 až 25 je to popísané. Ohladom samotnej realizácie sme pripravili video - https://www.youtube.com/watch?v=HhSq8...
@alexander_wienerberger Takže to Whisky vypijem sám :-p ...super..no drážkovacia fréza, beriem..poznám ju veľmi dobre a robil som s ňou zopár "km"..Viem ako robí..ale ak chcete profi náradie Metabo, Hilti ...stojí nejaké peniaze...ak to má ten, čo robí deň čo deň drážky, som za takéto náradie..ale stavebník ak potrebuje vydrážkovať do tehly-porobetón / ja som to robil-drážky pílkou pri prestavbe kúpelne/ tak mu stačí bohate ako som písal-rohová brúska/ tú využije aj ináč/ a kotúč na betón ako som písal za 8E...a verte mi že rovnako urobím drážku ako Vy s drážkovacou frézou..nemyslím časove, pretože musím robiť aj druhú drážku ale cenovo...Fréza profi cca 400E a vyššie a rohová brúska z Lídla za 40E+ kotúč 8 E.. Frézu kúpim a po stavbe ju komu predám??? Je pre mňa ako už býv. stavebníka nepoužiteľná...ale brúsku potrebujem každú chvíľu...mám pravdu??? ;-)
Profilova fotka
@megdesign tehla Porotherm 25 UNI Profi sa spája buď na maltu na tenkú škáru, kotrá sa nanáša na rebrá tehál a neuprcháva dutiny tehál alebo na spojovaciu penu Dryfix, ktorá sa nanáša v pásoch cca. 5 cm od okraja tehly - opäť krajné dutiny ostanú volné. Geometria tehly je navrhnutá tak, že v prípade správne založeného rohu stavby sa vytvorí väzba muriva a dutiny sú nad sebou. Dá sa to skontrolovať pomocou omietacích drážok na povrchu tehál - pokiaľ sú nad sebou tak aj dutiny v tehlách sú nad sebou. Otvory pre elektroinštalačné krabice je možné zhotoviť aj vedľa dverných otvorov.
Profilova fotka
@technik007 súhlasím, kúpa drážkovačky na jedno použitie je finančne náročná, pokiaľ si niekto svojpomocne zhotovuje drážky v murive obvykle siahne po uhlovej brúske + diamantovom kotúči.
@alexander_wienerberger Myslim ze idealny produkt by bol keby vnutorna strana vasej tehly lemovalo 10cm ytongu :-D
Profilova fotka
@17juraj17 :) do ytongu je potrebné tiež zhotoviť drážky
@alexander_wienerberger ano je, ale spravim tu drazku trebars priborovym nozikom bez vacsej namahy :-D
@alexander_wienerberger To ano ale staci na to skrutkovac :-D
Profilova fotka
@17juraj17 to hej, ale budete komplet drážkovanie pre rozvody v dome robiť skrutkovačom? Asi nie - chytíte do ruky drážkovačku - a potom je to už jedno či režete do tehly alebo do porobetónu.
Tehla je prezitok, akurat to tazko znasaju ti ktorych to zivi a vymyslaju rozne psie kusy, aby sa udrzali na chvoste modernym stavebnym materialom vid zateplene tehly, brusene tehly a este len uvidime s cim nam vyrazia dych nabuduce :-D
@alexander_wienerberger dvojkotucovu drazkovacku do porobetonu? A to naco? Na porobeton su ine vychytavky. http://www.zvak.cz/drazkovacka-na-yto... pripadne http://www.bld.cz/zbozi/4488/Drazkova... a mam hotovu drazku... Tu ide o to, ze tehla /ked sa nadrazkuju spoje medzi krabicami, tak je to relativne ok/, ked sa potrebuje kladivo a hrubsia sila, tak sa lame kade-kade. Na porobeton nepotrebujem kladivo...
Profilova fotka
@megdesign súhlasím - pórobetón je makký materiál. Ten druhý prístroj je možné použiť aj na tehly. :)
@technik007 Požičovňa náradia ešte. Za dva dni max. nadrazkovane.
@alexander_wienerberger Ja som sa samozrejme neprisiel hadat, ani to nemam v povahe. Ale je treba uznat ze trend je trend a samozrejme ide aj o cenu. Ak sa doma pozriem z okna tak sa tam stava 6 domov. Jeden drevodom styri z porobetonu a jeden z tehal. To je velavravne a predpokladam ze to ma opodstatnenie.
Profilova fotka
@17juraj17 hádať sa ani ja nechcem, mojim cielom je ukázať vám, že s tehlou je možné tiež jednoducho pracovať a aj ho jednoducho opracovať - myslím drážkovanie.
@alexander_wienerberger Ja nevravim ze je to tazke. Ono vobec nie je problem s vasim produktom. Vas produkt kazia majstri ktori ked sa do toho pustia tak dom zozbiju na sracky a ked sa na to pozriete tak vas prejde chut stavat z takeho materialu nech je sebelepsi. Ste vo velmi nevyhodnom postaveni pretoze dnes sa tvari ako majster kazdy aj ten co vychodil len ludovu skolu umenia :-) Myslim ze by sme dokazali spocitat firmy ktore robia u cudzich tak ako u seba doma.
Profilova fotka
@17juraj17 nakolko chodím aj po stavbách musím s Vami žiaľ súhlasiť. Na niektorých stavbách je kvalita realizácie skutočne velmi nízka.
Profilova fotka
Všetkým vám ďakujem za Vaše dnešné otázky. Zajtra sa na ne teší môj kolega. Pekný zvyšok dňa!
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?