Ako riešiť nedostatočnú svetelnosť uprostred dispozície domu?

Profilova fotka
Na zákazníkom centre sa často stretávame s požiadavkou na dodatočné riešenie presvetlenia miestností uprostred domu. Stavebník, popri ostatných starostiach, naň v procese stavby občas pozabudne. Po dokončení je však dom vnútri tmavý a priam si žiada viac svetla. Naša spoločnosť odporúča v tomto prípade inštaláciu svetlovodu. Ako by ste nedostatočnú svetelnosť uprostred dispozície domu riešili vy?
1
2
Napr. Presklením dverí, okolitých miestností.
Je svetlovod lacnejší ako strešné okno?
Ked sme pri cenach - tak pod 300 eur to asi nebude. Z ekonomickeho hladista je podla mna urcite lacnejsie elektricke osvetlenie. Ak je cena svetlovodu povedzme 600 eur, tak je to ekonomicky neefektivne.
@joxe Toľko nie. Svetlovod vyjde okolo 300 plus montáž, takže cca 400-450. Myslím, že strešné okno vyjde rovnako (ak to rátame aj s montážou). Ale záleží asi od veľkosti okna, väčšie okno bude drahšie. To by trebalo porovnať, koľko svetla vpustí svetlovod a aké veľké bude okno, ktoré vpustí rovnaké množstvo svetla.
Profilova fotka
@chrobak7 úplne presne je nami odporúčaná maloobchodná cena našeho najpoužívanejšieho typu svetlovodu 390 EUR vrátane DPH (tržná cena je závislá na distribučnej sieti-Váš odhad je ale pomerne dobrý). Ekonomickú efektivitu nie som schopný posúdiť-záleží na potrebnej dobe svietenia, výbere zdroja a pod . To čo svetlovod ponúka je v tomto prípade zdroj prirodzeného denného svetla v dispozícii kde to nie je možné iným spôsobom. Viac na: http://www.velux.sk/vyrobky/svetlovody
Elektrické svetlo v novom dome je asi ako šetrenie s toaletným papierom na dovolenke.
@chrobak7 ja som nechcel pisat presne cisla - v tej cene som mal aj predlzovaci kus. U mna konkretne by som ho urcite potreboval. Je to na zvazenie. Denne svetlo je denne svetlo. Len mam trosku obavu, ze to svetlo je skutocne ako denne. Prenesie sa to 1:1? Alebo je to len "skoro" ako denne svetlo? Na zivo som to este nevidel. @martin_velux potrebna doba svietenia je pri svetlovode limitovana vonkajsimi podmienkami. Alebo je mozne tym svietit aj v noci?
@majitel24 tomu prirovnaniu som vobec neporozumel :)
Profilova fotka
@joxe Posielam ukážku, čo spraví s predsieňou len jeden svetlovod.
Profilova fotka

Profilova fotka
@joxe aby svetlo zo svetlovodu nevychádzalo ako lúč priamo orientovaného svetla je v interiérovej časti ukončený difuzérom, ktorého účelom je svetlo rozptýliť do priestoru, v tomto prípade je ale skutočne lepšie raz vidieť ako 100x počuť. Vonkajšie podmienky sú limitujúce, dôležitá je aj optimálna orientácia podľa svetových strán (ideálom je južná orientácia). Pokiaľ je do tubusu inštalovaný nosič LED diódového osvetlenia (je možné aj dodatočne-treba len myslieť na el.prípravu) možno svetlovod využívať aj v noci
Akú plochu 3-skla nahradí váš svetlovod? Prípadne iné fyzikálne veličiny.
Článok sa načítava...
V noci svieti pouličné osvetlenie a Mesiac. Nahradia nočné pri hľadaní WC alebo chladničky.
Profilova fotka
Mali sme vo firme na chodbe svetlovody. Kazdy novy zamestnanec hladal cez den vypinac na to svetlo ;). Bolo to vazne super.
Profilova fotka
@majitel24 k tej prvej otázke neexistuje presná odpoveď, účinnosť svetlovodu je zavislá na orientácii strechy v ktorej je osadený, jej sklone a dĺžke prevedenia tubusu svetlovodu. Z rovnakého dôvodu neexistuje norma podľa ktorej by bolo možné vyčísliť/zmerať technické vlastnosti svetlovodu, na rozdiel od okna je to v tomto prípade dané vždy konkrétnou realizáciou. Pokiaľ je v noci jasno s dostatočným osvitom mesiaca, prípadne pokiaľ je okolie silno osvetlené pouličným osvetlením je možné používať svetlovod ako orientačné osvetlenie aj v noci.
Profilova fotka
@jankazb ďakujem Janka, môžem potvdiť zo skúseností našich zákaznikov, o komické situácie v prípade prvej návštevy nebýva núdza, zároveň ďakujem všetkým dnešným diskutérom-určite v diskusii a výmene názorov pokračujte a ja sa k Vám pridám opäť zajtra ráno o 8:00
@martin_velux super, presne to som sa chcel spytat. Mame jedalensky stol na takom mieste kde je menej svetla a velmi mi to vadi. Ten difuzer je presne to prave orechove. Mame strechu na juznu stranu, teda slnko tam svieti skoro cely den. a plocha na presvetlenie je tak cca 10-15m2
Vyjadiť sa to dá jednoducho. Ak je napríklad oslnenie 100 000 luxov, tak koľko lúmenov prepustí svetlovod?
... koľko maximálne (v ideálnom prípade) prepustí lúmemov?
citujem: "I počas zamračných dní dokáže svetlovod presvetliť miestnosť intenzitou tradičnej 60 W žiarovky." zdroj: http://www.velux.sk/ . Takže môže byť účinnosť 4,0E-02 lm/lx ?
Profilova fotka
Ak sa niekto stale pod roznymi nickami vracia na toto forum prezentovat svoju pseudofyziku aj ked uz nespocetne krat dostal BAN/zakaz to uz je ZAVISLOST ako z knihy, to treba liecit.
Profilova fotka
@majkoj alebo vymenit lekara :), alebo to povedat mame ze co mlady vyvadza :-D
Profilova fotka
@majitel24 zdravím majiteľ, prikladám teda na ukážku konkrétny stav (vždy závislý na konkrétnej situácii)
Profilova fotka
@joxe Dobré ráno, na tomto odkaze je možné, po zadaní konkrétnych parametrov (poloha, orientácia, plocha a výška miestnosti, jej typ....), zistiť prípadný potrebný počet svetlovodov, kalkulátor zobrazí aj finálne číslo v LUX/LUMEN pre rôzny typ počasia: http://www.velux.sk/vyrobky/svetlovod...
@martin_velux ako to je s udrzbou - myslim ta cast co je vonku. Okna je potrebne umyvat. Predpokladam, ze aj toto sa musi nejako cistit. Mam strach z vysok (a male deti :)).
@martin_velux v nasom okrese mi to nenaslo ani jednu montaznu firmu. Skusal som aj ine okresy, a ani v jednom nebola najdena firma, ktora tie svetliky montuje. :-S
nechcem byt otravny, ale este jedna otazka. Je to v podstate plechovy valec ak si dobre pamatam tak ma priemier 14 palcov. Nebude v zime okolo toho kondenzovat para? Myslim na strope. Alebo je to dostatocne tepelne odizolovane? Lebo na povale je pomerne silna tepelna izolacia.
Profilova fotka
@joxe S tou údržbou je to rôzne pre svetlíky a svetlovody do rovnej strechy (kryté kupolou), kde vďaka kupolovému tvaru silnejší dážď vačšinu nečistôt umyje, pri svetlovodch do šikmej strechy je táto "samoúdržba" dosť závislá na sklone strechy-každopádne u aktuálne dodávaných svetlovodov má exteriérové zasklenie samočistiacu úpravu ktorá napomáha pri daždi nečistoty odstrániť. Svetlovod do šikmej strechy u mňa doma čistím mechanicky 2x do roka pri obhliadke komína (vedro s čistou teplou vodou bez chémie a mäkkšia metla na dlhej rukoväti :-)) Druhá otázka nie je otravná ale naopak zásadná. Perfektná montáž-hlavne vzduchotesné zostavenie tubusu a precízne napojenie parozábrany- je podmienkou bezproblémového používania svetlovodu s ohľadom na možný vznik kondenzácie. Spôsob izolácie je závislý na type izolácie strechy. V prípade ak je izolovaná povala v šikmine doporučuje sa izolovať aj obvod svetlovodu prachádzajúceho povalou, pokiaľ je izolácia horizontálna, v úrovni stropu obytnej miestnosti, teda povala je nazateplená neizoluje sa ani tubus svetlovodu.
@martin_velux tak tej kondenzácie vody sa obávam aj ja. Nejaký technický náčrt ako by mala vyzerať perfektná montáž by nebol?
Profilova fotka
@stastnyjim V zásade stačí dôsledne dodržať montážny návod, postup montáže je aj s ohľadom na tieto detaily dobre zobrazený na montážnom videu: https://www.youtube.com/watch?v=NUhN_... Ďakujem za všetky príspevky a budem sa opäť tešiť na zajtra. Martin
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?