Ako pripraviť dom na inštaláciu tepelného čerpadla?

Profilova fotka
Ak sa už niekto rozhodne pre tepelné čerpadlo, prirodzene ho zaujíma, aký dlhý čas prejde od momentu objednania až po jeho prvé zapnutie. Stihnem to ešte do zimy? Budem potrebovať nejaké povolenia od susedov? Možeme spoločne diskutovať o všetkom, čo s prípravou na inštaláciu súvisí: - od najvhodnejšieho umiestnenia vonkajšej a vnútornej jednotky, - od veľkosti priestoru potrebného na inštaláciu tepelného čerpadla, - od predprípravy elektroinštalácie pre zapojenie - až po prípadné obmedzenia možností inštalácie čerpadla.
Profilova fotka
Ako pripraviť novostavbu,dom na inštaláciu tepelného čerpadla Zem-Voda?
Profilova fotka
@mibo012 Panasonic vyrába tepelné čerpadlá Vzduch-Voda, na otázky o tepelných čerpadlách Zem-Voda Vám neviem poradiť.
Profilova fotka
ako pripravit buducu novostavbu na pripadnu instalaciu cerpada vzduch- voda v buducnosti? Dakujem
Profilova fotka
prvý krok je určiť vhodné miesto kde bude umiestnená vonkajšia jednotka niekde vedľa domu. Zo skúsenosti odporúčame osadiť TČ na betónový základ alebo na nejaké vyvýšené miesto nad úrovňou terénu min. 20cm aby voda z kondenzu mohla voľne odtekať. Vonkajšia a vnútorná jednotka sú prepojené medeným potrubím a komunikačným káblom. K vnútornej jednotke je potrebné priviesť napájanie z elektrickej rozvodne. 1. pri jednofázovom TČ 2x 230V, CYKY kábel 3x 2,5 (podľa príkonu TČ) , ističe 1x 16C a 1x 16B 2. pri trojfázovom TČ 2x 400V, CYKY kábel 5x 2,5 - 4 (podľa príkonu TČ), ističe 2x 16C a 1x 20B Minimálna dĺžka prepojovacieho medeného potrubia je 7m. Odporúčam nainštalovať potrubie pred tým ako sa budú robiť vnútorné omietky :-)
Profilova fotka
@daniela.u. odpoveď nájdete v predchádzajúcom príspevku.
Profilova fotka
Ako je to s možnosťou inštalácie pri rekonštrukcii?
Profilova fotka
@banjolin dobrý deň, postup je rovnaký ako pri novostavbe len je treba odstrániť starý kotol a na jeho miesto bude umiestnená vnútorná jednotka. Záleží aj na druhu rekonštrukcie, či sa rekonštrukcia týka aj vonkajšej fasády a vnútornej omietky, keďže sa potrubie zvykne ťahať v stene. Druhou alternatívou je osadenie ochrannej lišty na stenu kedy sa potrubie ťahá v lište. Tak isto je to aj s napájaním z elektrickej rozvodne, keď sú steny neporušené tak je treba umiestniť ochranné lišty. Najlepšie je umiestniť potrubie ešte počas rekonštrukcie a až v konečnej fáze sa nainštaluje tepelné čerpadlo kedy už bude všetko pripravené.
Diskusia pokračuje po 8 mesiacoch
@panasonic_sk mate aj nejake TC pre pasivne domy ? ako to je s udrzbou a zivotnostou TC ?
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Ako daleko od seba moze byt vzdialena vonkajsia a vnutorna jednotka? Mozu byt od seba cca 5-6 metrov? Dakujem
Diskusia pokračuje po 6 mesiacoch
Profilova fotka
@panasonic_sk velmi by ma zaujimali odpovede na otazky@fricko a @lusssyk .Je mozne odpovedat na ne.Bol som takmer rozhodnuty pre athermu ale po precitani vami zalozenych diskusii a laxny pristup k odpovediam,zrejme zmenim priority znaciek. :-|
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?