Ako obnoviť staršiu fasádu?

Profilova fotka
Staršie fasády bývajú často znečistené, zájdené a niekedy aj napadnuté mikroorganizmami ako sú machy či riasy, čo na fasáde nepôsobí veľmi pekne. Vzhľadom k tomu, že prvé fasády zateplených domov už majú aj viac ako pätnásť rokov, prichádza čas na ich obnovu. Do popredia sa dostáva otázka, aký materiál použiť, aby investícia bola čo najefektívnejšia?
@miro_baumit zaujímalo by ma čo je to za fasádnu omietku čo vydržala iba 15 rokov a potrebuje obnovu a takto sa to asi bude opakovať každých 15 rokov ? Taký brizolit vydrží 50 rokov ak nie viac.
Profilova fotka
@stastnyjim Pod obnovou fasady v tomto pripade nemame na mysli obnovu jej struktury ci celistvosti. Z hladiska funkcnosti je zivotnost daleko vyssia ako 15 rokov. Hovorime o znecistenej fasade, o fasade napadnutej riasami. V pripade stavby umiestnenej v prasnejsom prostredi alebo stavby v blizkosti vodnych ploch, fasada potrebuje v pravidelnych cykloch obnovu, najma ak nebolo na tento fakt myslene uz pri prvom vybere fasadnej omietky - materialova baza, pridanie specialnej protiplesnovej prisady a pod.
Profilova fotka
Priamo sa ponuka otazka: Ci moze „obycajny“ nater vyriesit problem zariasenej fasady raz a navzdy? Urcite nie, ale na zaklade nasich vedomosti a dlhorocnych skusenosti mozeme pouzit nater, ktoreho inovativna receptura odraza najnovsie vysledky vyskumu v oblasti fasad. Dnes vieme, ze akakolvek vrstva pridavana na fasadu musi mat co najnizsi difuzny odpor, aby nezvysovala riziko nadmernej kondenzacie vlhkosti. Mineralne natery su z tohto hladiska najviac paropriepustne a vdaka alkalickemu pH lepsie odolavaju mikroorganizmom. Nater, ani ziadna ina dostupna stavebna technologia, nedokazu eliminovat spory mikroorganizmov v ovzdusi, ale fyzikalny princip fotokatalyzy v natere Baumit NanoporColor photokat je vyraznou pridanou hodnotou, ktora zvysuje odolnost fasady proti machom a riasam.
1

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?