Ako na vybavenie hypotéky na stavbu domu?

Profilova fotka
Vlastný dom so záhradkou je snom mnohých z nás. A keďže v prípade domu už nie sme ochotní robiť kompromisy, často sa rozhodneme skôr pre stavbu ako pre kúpu už hotovej nehnuteľnosti. Financovanie stavby prostredníctvom hypotekárneho úveru má však svoje špecifiká. S čím ste sa stretli pri vybavovaní hypotéky na stavbu domu? Aké sú vaše skúsenosti s financovaním stavby domu?
1
2
Uz takto sa nahanaju klienti?.....ale ked sa nieco dozviem, ok
Profilova fotka
@sucky1 pani Magda, spolu s ďalšími kolegmi zo spoločnosti Fingo, je tento týždeň naším hosťom na Modrej streche vrámci komunikačnej kampane Dni s Fingo.sk: http://www.modrastrecha.sk/forum/cate... Vrámci kampane sa ich môžeš opýtať na hocičo, čo ťa ohľadom hypoték zaujíma, určite ti radi odpovedia na všetky otázky :)
Profilova fotka
@sucky1 Tento týždeň sme tu pre vás, aby sme spoločne diskutovali a poradili všetkým, ktorí uvítajú radu v oblasti hypoték. Naše rady a skúsenosti sú tu pre všetkých diskutujúcich, či už ste naším klientom, alebo sa rozhodnete hypotéku riešiť niekde inde. Samozrejme nás poteší, keď sa na nás s riešením hypotéky obrátite aj ako klient. Rovnako nás však poteší aj to, keď niekto vďaka našim skúsenostiam alebo skúsenostiam ostatných diskutujúcich, urobí správne rozhodnutie, ktoré neskôr nebude ľutovať. Sami sme prekvapení, koľko nepresných informácií o hypotékach koluje na internete. Veríme, že spoločne prispejemek tomu, že ľudia tu nájdu tie správne informácie :-)
Profilova fotka
@janamartish Ďakujem Janka, predbehla ste nás s reakciou :-)
@magda_fingo ok dobre teda, Vlastnim byt v hodnote cca 80000 eur mam nan hypo este 45000. Priatelka vlastni pozemok v cene 35000 eur ma nan hypoteku 20000 eur. Chceme stavat dom, na tomto pozemku, mame k dispozicii nasporenych 30000 eur. Aky postup financovania, uver, hypoteku, by ste mi odporucili, ak naklady na stavbu domu budu cca 100000e a chcem si nechat byt? Dakujem za odpoved
@magda_fingo no daj tie nepresne informacie, nech sa pobavim, 1. reklama v telke bez blockov a faktur -prides do banky a presny opak treba ti kamion papierov, 2. s nicim neni problem, no ale po jednani je kurva problem, 3. v utorok ti povie, ze v piatok to je vybavene, len zabudne povedat ktory piatok a ktory mesiac a rok, 4. potom sa ludia cuduju, ze mam na haku cakat na ich hypoteky, bo pride sikmoocko z vietnamu s peniazmi v kufri a predam mu byt v hotovosti, pytam sa ako je to mozne? zeby azia este nebola pod vplyvom zidovskych bankarov :-D , je mi strasne luto mladych ludi, ktory su odkazany na takuto akoze pomoc, este aj mnou nenavideny komunisti pomohli mladym viac ako dnesny kvazi demokrati pod zidovskou zastitou bank
Profilova fotka
@sucky1 Dobrý deň, vo Vašom prípade je niekoľko prístupov hlavne však záleží od konkrétnej banky, ktorá poskytla hypotek. úver priatelke aj Vám. Pokial by to bola spoločná banka, ktorá patrí do skupiny niekoľkých bánk, ktoré pri výstavbe vedia poskytnúť úver na tzv. budúcu hodnotu ( hodnotu rodinného domu (RD) po dokončení) tak by ste mohli ponechať úvery ktoré máte a vziať nový na výstavbu v danej banke a založiť byt, pozemok v zostatkovej hodnote po odpočítaní zostatkov úverov a tiež tou spomínanou budúcou hodnotou. V prípade že máte rôzne banky s priateľkou, tak je potrebný aj refinanc týchto úverov do jedného a následne rovnaký postup. Čerpanie je potom v tranžiach a to vždy v závislosti od aktuálnej hodnoty voľného resp. pribudnutého ( dostavaného) zabezpečenia. Práve kvôli čo najväčším tranžiam je dobré aj vlastné zdroje preinvestovat na začiatku výstavby abe ju bolo z čoho naštartovať :-) . Samozrejme ďalšie možnosti sú napr. z vlastných zdrojov potiahnúť múry ak je stavba murovaná do výšky 1.nadzem. podlažia ( a teda stavu zapísateľnosti na katastri) a až tak žiadať o úver ,kde vieme rozšíriť ponuku o ďalšie banky, ktoré pojem budúca hodnota nepoznajú - toto však veľmi neodporúčam práve kvôli skutočnosti, že začnete stavať a nemáte istý úver v banke, čo pri teraz rýchlo sa meniacich podmienkach môže často znamenať, že úver neskôr nemusíte dostať prípadne nie v požadovanej výške. Výstavba vie byť dosť komplikovaná a jednotlivé tranže čerpania je potrebné čo najlepšie odhadnúť, aby sa nestalo, že nám výstavba v nejakom bode "zamrzne" a nebude z čoho vyplatiť materiál alebo stavbárov.
Profilova fotka
@kavar problem je v tom ze komunizmus si pracujucich nahanal po ulicia VB dnes sa to zmenilo na hypoteky pri ktorych Ti strach nedovoli nechodit do roboty. Koli VB sa nik z mladych nepovesis koli zapredaniu bankam je to na dennom poriadku.a ani obusky a slzak na to netreba.sam som v tom
@lacike221 ale zaujimava tema :-D , ja ako technik si na takychto taraniach o nicom vzdy pochutnam :-D
Profilova fotka
@kavar Ahoj, súhlasím s tebou, že to, čo človek vidí v reklame, nemusí hneď zodpovedať tomu, čo nakoniec uvidí vo svojej budúcej hypotéke. Rovnako sú s vybavovaním hypotéky niekedy spojené administratívne a iné záležitosti, ktoré nie sú vždy jednoduché, s tým majú určite mnohí ľudia osobnú skúsenosť. Budeme radi, ak sa o ňu s nami v tejto diskusii podelíte :-)
Profilova fotka
@kavar veľkou pravdou je, že z bánk sa pomaly vytrácajú kvalitní ľudia na pobočkách a kým sa nováčik zaučí tak to chce čas a školenia a najhoršie k čomu však dochádza je že na otázku dostanete odpoveď ktorá ešte nie je celkom " doškolená" a vy sa podľa nej zariadite. Bohužiaľ sa to stáva pomerne často. Práve toto je výhodou keď oslovíte ako sme vo vedľajšom fóre spomínali finančného sprostredkovateľa samozrejme vyškoleného ak nie v škole tak praxou :-) na základe ktorej vie čo v banke reálne koľlko trvá a ktorá banka vie pre klienta vybaviť to čo potrebuje aktuálne a nečerpá z reklám ale z množstva vybavovaných hypoték svojich klientov. ak som správne pochopila ste realitný maklér a teda plne chápem rozhorčenie nad nepresnými informáciami z bánk, keďže prax je taká že naozaj ten Váš realitný sektor je úzko spojený s hypotekárnym a častokrát keď sa nespravne vybavuje hypotéka nebodaj sa nevybaví včas prípadne vôbec padá na tom aj realitný obchod.
@katka_fingo no nie som zrovna realitny makler, ale iba developer a ide ma porazit s hlupych reci bankovych uradniciek, ako priklad. uvediem - idem predat holodom, lebo zakaznici to chcu doncit podla seba co chapem, pridu do banky a prva veta NENI PROBLEM, treba znalecky a vec je vybavena peniaze na ruku, ja jak debil dam urobit geometrak, znalecky a kopu papierov co je viac kusov ako tehal v dome, nemusim pisat ze to je kopa penazi a po dvoch mesiacoch odpoved opat NENI PROBLEM, ale na tranze ta do materinej onej znalecky na 95 tisic a zakaznici chcu 50 tis. druhy pokus ina banka opat NENI PROBLEM minuly tyzden v stredu, v piatok sa vam ozveme, len zabudla povedat ktory piatok ktory mesiac a ktory rok :-D lebo dnes je utorok a na 5nasobny telefonat bola odpoved SMS-kou pracuje sa na tom, ta to uz nema niekto ani tolko charakteru, ze zavola osobne? treti pokus, podotykam bez banky a sakra uspesny, mali byt, takze byt je moj, dom je ich a toto bolo do slova a do pismena bez blockov a faktur, akurat bol problem najst bezdomovca co vlastni obciansky a velmi nesmrdi :-D a teraz sa naskyta otazka, kto je tu ojebavak? ja, alebo stat so svojimi bankami?
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@kavar no s tým bytom som to moc nepochopila ;-) no ale dávam vám za pravdu, že v bankách sa často stretneme s vyjadrením nie je problém ešte v čase keď nevedia o klientovi a hlavne kupovanej nehnuteľnosti skoro nič. S holodomom sa priznám nemávame problémy len je pravdou že záleží od ďalších skutočností a to či je zapísaný RD ako rozostavaný na liste vlastníctva a tiež zvykneme dať časť úveru na účel doončenia a teda Banka je spokojná že poskytuje prostriedky na dokončenie nielen kúpu :-D Predpokladám teda že staviate domy. no tu by som možno odporučila teda ak je to možné skúsiť pozemky predávať ako holé bez začatej stavby so stavebným povolením a klienti si vybavia úver na výstavbu ( v niekoľkých bankách to vieme nastaviť takto a do zabezpečenia banka akceptuje tzv. budúcu hodnotu RD po dostavbe na základe rozpočtu, projektu, stav. povolenia a znaleckého posudku na pozemok) . následne samozrejme zmluva o dielo ze to klientovi postavite vy a nastáva postupné financovanie ktoré je potrebné dobre nastaviť no výhodou takéhoto postupu je že hlavne neviažete vy veľa svojich zdrojov v stavbe kým ju predáte a zároveň banka nerieši holodom neholodom financuje to postupne. Takže aspoň v skratke :-D
@katka_fingo no ked predas byt skor ako za 5rokov musis prispiet sudruhom vo vlade na zlate hodinky, oni to volaju vraj dan ja zasa vypalne, no a uz vidim ako im bezdomovec nieco vyplaca :-D
Profilova fotka
@kavar ano to je pravda, kym nevlastnis predavanu nehnuteľnosť aspoň 5 rokov tak rozdiel medzi kupnou a predajnou cenou podlieha dani z prijmu. no Je mozne ten rozdiel ponižiť a započítať ešte prerábky t.j. obkladačky, sanitu, kuchynskú linku a všetko toto klienti niekedy menia aj viac ako 1kát za tých 5 rokov :-)
Profilova fotka
@katka_fingo dobrý deň, tiež by som mala jednu otázočku. Momentálne riešim úver z prvej stavebnej bez založenia nehnuteľnosti na kúpu bytu. Žiaľ bola to jediná možnosť pre mňa. Chcela by som sa len opýtať, v budúcnosti po 5 tich rokoch keby som chcela predať byt, bude možnosť úver z PSS refinancovať hypotékou? viem, že je ťažké povedať teraz či sa to o 5 rokov vôbec oplatí, možno budú hypotéky nevýhodnejšie ako samotná stavebná. Len ma zaujíma či sa môže takto úver z PSS vyplatiť aj hypotékou. Ďakujem!
@katka_fingo a prosim vas ako sa to pocita,kupili sme dom s velkym pozemkom a cast zahrady sme predali?
@janamartish Mna zaraza jedno. Vzdy, ked je tu nejaky sponzor, su tie jeho otvarajuce prispevky pisane tak roboticky, ze mi je z toho pomaly az na zvracanie. Preco nemozu pisat viac ludskejsie? Kopa ludi podla mna pozrie na to a nezapoji sa prave z tohto dovodu. To fakt im neviete poradit, aby to pisali menej nelogicky?
@katka_fingo Dobrý deň, rada by som sa spýtala jedno: tento rok sme kúpili pozemok, kúpnu cenu sme uhradili z vlastných zdrojov. Radi by sme na pozemku postavili základy ešte tento rok, tiež z vlasntých zdrojov. Na zvyšok budeme potrebovať hypotéku. Vôbec netušíme ako to banka ocení resp. akú hypotéku by sme mohli dostať, povedzme že s príjmom nie je problém, skôr s lokalitou, je to maličká obec a pozemky sú tam lacné, ako banka ohodnocuje pozemky príp. aké máme možnosti iné? Máme byt ale ten plánujeme potom predať tak ten sa asi neoplatí zakladať, či?
Profilova fotka
@luna303 dobrý deň, áno možné to je aj keď to má úskalia. Ak ste v medziúvere ( t.j. že mali ste zmluvuv s PSS ešt predtým ale to ich hodnotiace číseilko nie v požadovanej výške alebo ste robili pri žiadosťi o úver novú zmluvu o staveb. sporení) tak Váša splátka obsahuje dve časti - a to splátku úrokov ( úrokov yplatíte v medziúvere stále z plnej sumy úveru a teda každý mesiac medziúveru rovnako) a druhá časť Vám chodí na sporenie. Prríklad platíte 350 EUR z toho 200 sú úroky a 150 EUR sporenie tak v úverovom registri je len 200 EUR ako splátka pretože sporenie sa úveru kvázi netýka. Preto ak budete chcieť refinancovať z veľkou pravdepodobnosťou budete však musieť dokladovať príjem. Bez doklaldovania príjmu by to išl len ak by ste novú splátku úveru mali nižšiu ako tie platené úroky čo figurujp ako splátka v úverovom regisri.
Profilova fotka
@hoblinka13 a oddelili ste ju geometrickym planom ci to bola od zaciatku samostatná parcela.
Profilova fotka
@maria1610 no niektoré banky celé financovanie stavajú na lokalite zakladanej nehnuteľnosti iné vychádzajú skôr s ratingu klienta no dôležité je čo povie bankový znalec. Vačšinou keď má obec aspo 2000 obyv. je to v poriadku ale samozrejme nie je to jediny parameter. Samozrejme keď sú v danej lokalite lacné pozemky tá kúpna cena plus minus ak ste to kupoovali nie od nejakých rodinných alebo iných známych bude zodpovedať tej sktorou bude pracovať banka. Ak je však pozemok lacný tak môže byť bez ďalšieho zabezpečenia prípadne väčšej hotovosti problém "naštartovať výstavbu" Banka Vám totiž púšťa tranže počas výstavby a to prvý z hodnoty pozemku a kedze je nizko ohodnotený tak to nebude zrejme veľa a potom vždy následne z pribudnutej hodnoty výstavbou. Tu z toho minima údajou čo píšete by asi bolo fajn predsa len ten byt založiť aby ste mali za čo a z čoho stavať ( sú banky kde so staveb. povolenim a ručením napr tým bytom Vám načerpajú peniaze z hodnoty bytu hneď ani začať stavať nemusíte). Závisí aj od toho či peniaze z predaja bytu môžu isť na predčasné splatenie časti úveru. Taktiež aká je hodnota bytu vo bvzťahu k úveru ktorý potrebujete a rozpočtu výstavby. Pri lokalite ktorú spomínate treba však myslieť na to, že keď postavíme 100 tisícový dom na námestí v okresnom meste jeho hodnote môže byť aj 200 000EUR no ked ten isty postavíme v malej dedinke jeho hodnota môže byť 70 000 EUR z pohladu znaleckého ohodnotenia pre banku.
@maria1610 ti napisem na rovinu, ze banka nebude mat s nicim problem az do momentu ked ti bute treba vycalovat prachy, potom da otocku o 180 stupnov a nastanu ti rusne casi, :-D ak nemas peniaze na navstevu Izraelu staci skocit do najblizsej synagogy v meste a budes hned v obraze o bankovnictve , to mletie prazdnej slamy tych dvoch slecien o bankovnictve je nula faza, oproti realite zivota, kapitalizmus je o ojebani cloveka, clovekom o prachy, len zidia to zabalili do krasnej frazy hypoteka s 1 az 2% urokom , kde ked si pozicias od vekslaka a vratis mu zo 100tisic 110 tisic, tak zidom vratis zo 100tisic 200 tisic, ale v krasnej obalke s 1,5% urokom splacania az do smrti :-D no ale kedze prvy sposob bol nehumanny tak mafia sedi v base a zakonom chraneny zidovsky narod nas tu okrada jedna basen, a potom ze preco nenavidim nemcov? no su to proste patlosi co nedotiahnu veci do vitazneho konca, keby ze tomu dakto nerozumie, nie som proti zidom, ja iba nelubim nemcov :-D po našim - i tak še da i tak še da
Profilova fotka
@katka_fingo ďakujem za odpoveď, ale toto nebude asi môj prípad. O žiadnom medziúvere nebola reč v PSS. Aspoň som nič také nechcela. Sporiteľom som bola ja 6 rokov a posledné 4 roky som mala sporenie na dcérku. Teraz keď som potrebovala úver, tak pani v PSS previedla dcérkine sporenie na mňa, ale hodnotiace číslo ostalo aj nasporená suma. Tým, že žiadam úver, konkrétne úver bez založenia nehnuteľnosti, tak sporenie zaniká. Aj mi ponúkali otvoriť si nové, ale som to odmietla a nebol problém. Takže budem platiť mesačnú splátku bez sporenia. Môžem sa ešte opýtať, že aké úskalia to môže mať? či ste mali na mysli len tento medziúver keby som mala?
Profilova fotka
@luna303 jaj sa ospravedlnujem sm prehliadla to BEZ založenia. no to hodnotiace číslo je teda vo vasom pripade asi dostatočné a budete splácať normálne splátku a tá bude celá v úverovom registri. Tým pádom by to malo byť v poriadku aj o nejaký čas a úver samozrejme s ohľadom na potom platiace podmienky ale refincnovateľný bankou :o) .
@katka_fingo dakujem velmi pekne, aj ked ste ma moc nepotesili :-) obec je malinka, 300 obyvatelov, pozemok sme kupovali priamo od obce. Asi nam ine neostane teda len zalozit byt a potom pri predaji hypoteku preniest na dom ak to spravne chapem...
Profilova fotka
@katka_fingo tak ste ma potešili. Dúfam, že tie podmienky hypotéky nebudú až tak nevýhodné v budúcnosti. Keby som mohla teraz, tak určite čerpám hypo. V PSS mi dali úrok 4,3%. Teraz sa to zdá veľa, ale ktovie aj do budúcna aké úroky budú mať banky keď príde na môj čas, že by som už mohla žiadať hypotéku... uvidíme.
@katka_fingo no a po dnesnej skusenosti v nemenovanej banke by som fakt poprosil renomovanu odpoved, ale nie systemom teoria je taka a malo by to byt, ale realitou ako to bude v pondelok, 21. 5 zacala pani riesit hypoteku opat klasika neni problem 22. som na vlastne naklady dodal vsetke doklady podotykam stalo ma to 670,- eur potom na tajnasa ide dajaky najaty blb fotit dom, par sekund ho delilo od urazu bo na toto som fakt alergicky, 23.5 som bol osobne s pani kupujucou v banke, odpoved som dostal ja osobne do piatku 25.5. sa vam na 100% ozveme ani sa neunuvali úpo mojej urgencii to iste, vsak co ma nejaky predavajuci otravovat bankara, pani tam volala v pondelok 28.5. odpoved bola, bojujeme za vas vsetko je na dobrej ceste v piatok mate peniaze, dnes je ten piatok ked som si mal poratat peniaze na ucte a poratal som si straty, proste neda sa neexistuje, nie ze by bol slaby prijem to nie, odovodnenie bolo naco je rozvedenej zenskej tak velky dom, a teraz by som fakt poprosil logicke vysvetlenie, kde je tu logika??? a opat nastava scenar vekslu s majetkami, mna to uz fakt nebavi, vsak stat nuti bohatych byt este bohatsimi, vsak logika kaze ze ked ten skurveny byt kupim za 90 litrov snad ho nepredam za 89, ale min za 95 litrov na druhy den a za toto utrpenie ja mam platit komunistickym pohrobkom vo vlade 20%? ono zivot neni o peknych grafoch na papieri ani o vymleti mozgu klientom, zivot je proste kruta realita,
@magda_fingo Otázka k hypotéke. Akceptuje banka faktúty bez DPH?
Profilova fotka
@maria1610 ano byt a potom preniest ak by hodnota domu nestacila tak ciastocne bude potrebne uver splatit. Odporučam na riešenie hypo jednu z tých "väčších" bánk kde je prenos záložného práva štandard a aj čiastočné splatenie úveru je ok :-)
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?