Aké sú zásady zabudovania prvkov Ytong na stavbe?

Ytong je veľmi ľahko opracovateľný a spracovateľný materiál, ktorý umožňuje stavať rýchlo s minimálnym odpadom systémom "skladačky" a práve preto je dôležité poznať pár zásad ako jeho prvky zabudovať tak, aby sa minimalizovali chyby a poruchy na stavbách.
A ake su teda tie zasady? :) Mam pocit, ze ste sa velmi nepripravili na "Dni s YTONG" :). Otvorena otazka, nejake konstatovanie o zakladnych vlastnostiach... Odpoved ocakavate od diskutujucich? Ja skutocne zrejme budem stavat nejaku zahradanu budu (bojim sa tomu dat nejaky iny nazov :)) a cakam na nejake rady. Od ludi priamo od zdroja, lebo diskusiji na taketo temu tu je vela ;)
@joxe od diskutujúcich očakávame konštruktívne otázky, ktoré by ich zaujímali. Nepovažujem toto fórum za priestor ktorý má slúžiť na vzájomné osočovanie a urážanie sa pod rúškom anonymity
@robo_ytong mal by som otazku kolko % mam mat vlhkost ytong po vyschnuti ???
chcel by som sa spýtať ako postupovať v prípade osadenia dverí a fr. okien pri stavbe NED, keď prvá rada Ytong bude tzv. nulová - pôjde tam polystyrén ako izolant. Neviem či osadiť dvere a okná priamo na itong alebo na polystyren.
@robo_ytong No a aké sú teda zásady zabudovania prvkov Ytong na stavbe? Otvoril som toto vlakno, ze sa ich dozviem, ale je tu len skonstatovane ze ich treba poznat.. Ja napriklad poznam jeden detail, ktory prakticky nikto nerobi, a to ze ak sa pouziva Lambda, tak sa pod okenny otvor musi dat 2x roxor (vyskriabat a do malty), aspon podla instruktaznych videi, ale prakticky som tusim nikdy nevidel, ze by to ludia robili. Co hrozi, ak to nerobia?
@robo_ytong ak povazujete spatnu vazbu za osocovanie, tak sa ospravedlnujem. Uz sa vas nebudem radsej ani nic pytat.
malo by byt 8% kvôli spracovateľom omietok
@xr22 pri NED môžete osadiť na hranu muriva. Pri pasíve je potrebné vysunúť okná do izolantu.
@cache Práve preto vznikla táto téma, že aj medzi odbornou verejnosťou je častokrát slabé povedomie o správnych postupoch ;-) Vložením výstuže pod otvor zachytíte priečne sily v oblasti sústredeného namáhania, čím zabránite poškodeniu muriva v oslabenej časti. Pri otvoroch širších ako 1800 mm odporúčame pod poslednú tvárnicu v parapete osadiť výstuž, ktorá by mala byť zatiahnutá do muriva 500 mm na každú stranu otvoru.
Profilova fotka
@robo_ytong mame uz postavene. ale mozno to bude niekoho zaujimat. ake lepidla su vhodne pri zatepleni ytongu sedim EPS?
@silviu každý dodávateľ zatepľovacieho systému má svoje lepidlo, ktoré Vám vedia ponúknuť v rámci kompletného systému.
@cache možno je dôležité spomenúť aj spájanie priečok s nosnými stenami, ktoré sa spájajú cez murivovú spojku, tak aby medzi priečkou a nosnou stenou zostala medzera cca 1 cm, ktorá sa následne vyplní minerálnou vatou, prípadne PUR penou. Tento detail je dôležité zrealizovať na zvislých častiach, ale aj pod stropom. Priečky je dôležité zakladať na pružnú podložku (korok, guma, minimálne 2x ťažký asfaltový pás (napr. Bitagit, ...)
Článok sa načítava...
@robo_ytong Robosi mi ziadne medzery nedali, na strope ano ale steny spojili lepidlom, naco tam ma byt ta medzera? Kvoli roztiaznosti? V dome uz bolo 24 aj 6 °C a zatial som ziadne praskliny nepozoroval.
@sysell jeden dôvod je akustická funkcia, druhý je možná deformácia, ktorá môže (ale nemusí) vzniknúť (napr. od teploty, príp. deformácia stropu - dotvarovanie) Jednoducho aby priečka v konštrukcii nefungovala ako nosný prvok, nakoľko toto nie je jej funkcia
@robo_ytong Ked od "diskutujúcich očakávame konštruktívne otázky, ktoré by ich zaujímali. Nepovažujem toto fórum za priestor ktorý má slúžiť na vzájomné osočovanie a urážanie sa pod rúškom anonymity ", mohli by diskutujuci ocakavat od ludi z YTONGu poradenie tych zasad. Lebo uprimne, kto je mudry z toho, co si napisal do temy, nech zdvihne ruku... Prirovnal by som to k: "Nas produkt je super, ked poznate toto". Chapem, ze sa snazis rozputat burlivu diskusiu, ale takto sa to nerobi. Co tak napisat: "Poznate zasadu ..., ktora vam pomoze pri stavbe?", alebo: "Ake mate najvacsie problemy pri praci s nasim materialom?"
Skusim napriek tomu, ze som sa urazil -D, jednu konstruktivnu otazku. Ako som uz spominal,mam v plane postavit zahradny domcek. Nie som ziaden profik, ale uz som podobne staval z velmi zleho materialu a stoji to doteraz :). Otazka znie: je vhodny ytong, ktory nie je urceny na obvodove mury, ale na priecky, vhodny na stavbu zahradneho domceka? Respektive je nejaky rozdiel medzi tvarnicami na obvodove mury a preckovkami? (teda okrem hrubky)
@joxe To je napriklad pekna otazka. Tiez uvazujem o domceku podobne.
@robo_ytong to vidim prvykrat, ze by sa mali murovacie spojky pribijat do tvarnic klincami...
@gashtaan aj nam to tak robili - klincom :). Ale mame tu pevnu variantu. Inak v tom, ze do Ytongu sa da klinec zatlct vidim celkom dobru vyhodu oproti klasickej tehle
@joxe ja som narazal na to, ze vsade v ytong priruckach/videach uvadzaju, ze spojku treba osadit do lepidla medzi tvarnice... ziadne klince.
@joxe nemám problém odpovedať, napriek tomu že ste urazil a slúbil ste že sa už na nič pýtať nebudete :-D Materiálovo medzi tvárnicami na nosné steny a priečky rozdiel nie je.
@gashtaan klincom sa to pripevnilo k nosnej stene.
@joxe aha, cele zle...
@gashtaan v princípe sú 2 spôsoby kotvenia 1. spôsob - spojka osádza do muriva počas murovania, vtedy sa vkladá priamo do lepidla bez klincovania 2. spôsob - v prípade dodatočnej montáže sa spojka ohne do tvaru L a klincami s antikoróznou úpravou sa priklincuje k tvárniciam
@robo_ytong nemyslel som tu cast, ktora je kotvena do nosnej steny, myslim tu druhu polovicu - v tom nakrese, co ste posielali je klincovana aj do tvarnic priecky. Ja som to len zatlacal do lepidla takto http://img.topky.sk/mojdom/big/146954..., do nosnej steny som to kotvil na hmozdinky (beton).
@gashtaan ale ket to ohnes, staci klinec. Lebo k tomu ide ta priecka a klinec sa nema ako vytrhnut. Ja ako laik by som to asi tiez do hmozdenky daval, ale oni tam zatlkli tusim 2 riadne klince :)
@robo_ytong Hore pisete,ze vystuz ma byt osadena v poslednej rade tvarnic.Nemala by byt ta vystuz pod okna osadena v predposlednej rade?
@joxe tie hmozdinky som daval do betonu, tam klinec nezabijes...
@gashtaan vkladanie spojok do lepidla ako ste to realizovali je O.K. Klince ktoré sú naznačené v nákrese majú funkciu konštrukčnú.
@kuracinarez hore je napísané "odporúčame pod poslednú tvárnicu v parapete" myslené to je tak ako ste to napísali, t.j. do škáry medzi predposlednú a poslednú radu tvárnic. Asi sme nerozumeli

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?