Aká má byť kuchyňa, aby sa v nej dobre pracovalo?

Profilova fotka
Je prirodzené, že chceme, aby naša kuchyňa bola pekná a zároveň sa v nej pohodlne varilo a všetko bolo po ruke. Dá sa to spojiť? My si myslíme, že áno. Napíšte nám, čo vám v kuchyni nevyhovuje a my vám poradíme, ako to zlepšiť.
1
2
Profilova fotka
typológia hovorí, že bežná kuchyňa nemá mať pod 12m2 síce plocha nad sa započítava do obytnej plochy, ale doporučuje sa kuchyňa 14m2 . Životný štýl sa už zmenil, ale tieto parametre sú stále aktuálne. Myslím si, že na deti má lepší vplyv ak môžu robiť úlohy v kuchyni ako keď pozerajú hry vo svojej izbe. Sociálne vzťahy sa budujú kontaktom a komunikáciou.
Profilova fotka
Milý Jano, máte úplnou pravdu. Víme přece, že generace lidí vyrůstaly v selských jizbách, kde žila celá rodina pohromadě. Zkusím se zítra zaměřit na detaily, které dělají společný život v kuchyni ještě příjemnější. Hezký večer a těším se, že sem zítra zase zavítáte.
Podľa mňa kuchyne našich starých mám boli preto také obľúbené, lebo hoci boli uzavrené, tak v nich nechýbal gauč. Z gauču bol najkrajší pohľad na kuchárske umenie a zručnosť našich starých mám. Kam sa hrabú dnešné relácie o varení... Potom prišla éra rohových lavíc, ktoré sa zmestili aj do panelákových kuchýň, ale darmo, tam sa nedalo pohodlne ľahnúť a pospať po dobrom obede. Podľa mňa ten gauč sa dostal do kuchyne ako náhrada za kachlovú pec, na ktorej sa aj ležalo, sedávalo. Na dnešných moderných kachlových peciach sa viac varí ako sedáva. Na toto mnohí výrobcovia kuchýň, dokonca aj poprední zabúdajú, že súčasťou kuchyne môže byť aj kachlová pec.
suhlasim s evabb, "gauc" v kuchyniach chybal jedine za sociku, v minulosti sa v kuchyni zilo, i spalo - ci uz na pripecku, alebo "šezlóne" :-D Ved co je lepsie, ako schrupnut si po dobrom obede. :-) Takze aj toto hovori zase za spojenie kuchyne a obyvacky, nie je to novy trend, ale navrat k staremu. Ked cela rodina zila pokope a aj tie vztahy boli podla mna srdecnejsie, mozno aj vdaka tomu..
Profilova fotka
@evabb35 a také akvi: Velmi silně s vámi souhlasím. Přesně takhle vypadalo moje dětství u babičky, která měla v kuchyni i pec i gauč, kterému se ovšem ještě říkalo kanape. K těm kachlovým pecím se už jednadvacáté století asi nevrátí, zjištění, jak je fajn, když jsme všichni pospolu v kuchyni propojené s obývákem, bude stále aktuální.
aj keď sa hovorí, že na veľkosti nezáleží :-D kuchyňa nemá byť podľa mňa zbytočne veľká ... bola som na návšteve u známych. Kuchyňa naozaj krásna, no nabehať kilometre pri víkendovom obede by som nechcela ;-) Ale na to treba myslieť už pri plánovaní kuchyne.
Chystam sa za chvilu zariadovat moju v poradi siestu kuchynu. Ale stale to ide k lepsiemu moja piata je lepsia ako stvrta ale horsia ako buduca. Moj pohlad na moju buducu kuchynu!!! Kuchyna!!! 12-14m2, velke okno, kvalitna doska-kamen, agregator nad ostrovcekom lebo vela varim a pary nicia prilahle skrinky, kuchyna musi mat dvere, kde kralujem ja, navsteva ktora sedi v obyvacke v ziadnom pripade nesmie vidiet do kuchyne, a rozne vypary ako cibula a stres pri servirovani to patri za dvere, do jedalne uz len usmev a chutne naservirovane papanicko.
Profilova fotka
Vyrastala som do 19 ky v byte, ale tam gauc v kuch.nesmel chybat...a bolo to "najokupovanejsie" miesto bytu...frajer, kto si ho obsadil...:D... to mala aj moja babicka a urcite aj jej babicka..;)).. Potom nasi postavili dom s ooobrovskou kuch.kde by sa dalo aj tancovat a samozrejme s elegantnym gaucom...s velkym operadlom ako kral.kreslo...zas najokupovanejsie miesto...a hostia? Vsetci chcu byt len v kuchyni..i ked je obyvka velka... je to oddelene oblukovou klenbou a malou otvorenou chodbickou...Ja mam teraz v terajsom nasom byte spojenu veelku kuchynu s vel.obyvkou ale do domu co ideme stavat to urcite oddelim nejakym vacsim zatvaranim, alebo skor tiez poloblukovou klenbou s prechodom... Myslim, ze ta kuchyna naozaj do obyvky nepatri... aspon niecim zcasti oddelit..Ja mam dilemu s ostrovcekom...Do akej sirokej kuch.sa vojde a ci nan davat aj varic? :-x
Ja som bývala vo viacerých bytoch ,najpraktickejšie bolo, keď som mala kuchyňský kútik oddelený so závesom, videla som na malú, mala som blízko ku stolu -prestrela a rýchlo uklidila, malá kuchyňa -menší neporiadok, :-N čím väčšia kuchyňa, tým väčší neporiadok..Chcete či nechcete alebo si to nepriznávate.. okolo kuchyne sa točí každodenný život, ale je dobré keď sa hrnce dajú oddeliť..a keď náhodou niekto príde, tak si stačí zatiahnuť závesy akokeby tam ani nebola.-) Ked som bola na materskej, videla som na malú, teraz sme v kuchyni, no stále si spomínam na ten kuchyňský kútik.. :-) Ja som za oddelený kuchyň.kútik so závesom a spojene s miestnosťou ako denná miestnost, a poprípade mať jednu menšiu peknú obývačku a pracovnú miestnosť, pranie , šitie, a rôzne drobné práce ,pre nás či aj s deťmi.. samozrejme to sa všade nedá zrealizovať.. 8-) kedysi mali na dvore alebo prepojeneé terasom pracovné kuchyne letnú kuchyňku kde sa zaváralo.***Schvaľujem to*, vedeli, čo robia.. ;-) V dome by som si vytvorila pracovnú miestnosť vedľa kuchyne..pranie, šitie, rôzne prácičky sama alebo s dcerkou si tam môžete vyrábať ,tvoriť a venovať sa aktivitám)
Profilova fotka
@luluu Ahoj luluu, čítam, že zvažuješ možnú dispozíciu tvojej budúcej kuchňe v dome. Si v štádiu, keď premýšlaš, snívaš a tešíš sa z plánov do budúcnosti :-) Ak zvažuješ ostrovček tak mysli na jeho šírku, ktorá býva cca 90cm + pripočítaj priestor medzi ostrovčekom a zvyškom kuchyňe, ktorý sa doporučuje z hľadiska dobrej ergonómie medzi 1-1,2m. Tu by som ti ale doporučil návštevu kuchynského štúdia Oresi, kde ti naši návrhári pripravia riešenie budúcej kuchyňe podľa tvojich potrieb a zároveň poradia s vhodným umietnením skriniek, spotrebičov, či smetného koša. Ale poradia, nič ti nebudeme vnucovať! :-) Ono začať plánovať kuchyňu s predstihom sa naozaj vypláca. Mať správne pripravené rozvody vody, elektriky a osvetlenia je na nezaplatenie :-)
tak my sme tiez v stadiu planovania kuchyne, aj ked nie az tak dopodrobna... :-) zatial mame na nasom buducom domceku hotovu len platnu, ale uz teraz potrebujem vediet, ako kuchynu rozmiestnim a teda je to fuska...kuchynu mame oddelenu od obyvacky, ale nebudu tu klasicke dvere ale otvor o sirke 1,5 metra. Zo sedenia v obyvacke vidno do kuchyne a projektantka nam to navrhla tak "uzasne", ze z obyvacky by som videla spajzu a chladnicku... ]-( takze ideme si to prerobit cele nanovo, rozmyslam kde budu okna, spajza ... inak miestnost je v pohode velka 3,7na 4,9 m a tiez chceme aj ostrovcek a sedilium :-D no sny by boli
Profilova fotka
@oresi_martin vdaka velmi pekne za cenne rady.. urcite budem na to csetko mysliet...a ten rozmer 1-1,2 m je prosim z kazdej strany ci dokopy? Musim si zistit presnu nasu sirku..aby som vedela, aka minimalna sirka kuch.musi byt, aby tam vosiel pri linke aj ostrovcek...Ja budem mat kuch.dosku do predu do 3 okien - do vycnelku...musim vidiet, co sa deje na ulici :D...A tiez chcem sidiliu..minimalne do jedakenskeho vycnelku... v kuchyni stale rozmyslam bud este na boku mensi stolik a lavicu, alebo len sedenie pri tom ostrovceku..neviem..je nas 5. Jedalen bude medzi kuch.a obyvackou...
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tatianka.g aj ja chcem sidilium..minimalne do jedalne...
@evabb35 moje babky a my doma sme VZDY mali v kuchyni gauc, bud na nom oddychovala babka pocas a po vareni, alebo na nom dedko ci otec citali noviny, vsetky deti "vyrastli" na tych kuchynskych gaucoch, mali sme tam aj policku s knizkami a pod gaucom krabicu s hrackami.
Profilova fotka
@luluu Ahoj, som rád že som ti aspoň trocha pomohol. Ten rozmer je celkový medzi kuchyňou a ostrovčekom, teda priestor kde sa pohybuješ. Ten 1m je minimum podľa mňa. Radšej by som doporučil tých 1,2m. Prípadne aj troška viac ak máš dosť miesta. No a na ulicu treba vidieť, to bez toho nejde :-)
takže moja stručná odpoveď na položenú otázku : veľká, plná svetla, pohodlná a bezpečná
Profilova fotka
Ahojte, ešte k ergonómii by som nielen @luluu ale vám všetkým napísal pár viet. Sú to jednoduché zásady, ktoré zrejme vznikali už za čias našich mám a starých mám. Pri navrhovaní kuchyne si priestor vždy rozdelím do niekoľkých pracovných zón. Potravinová zóna, zóna odkladania, zóna umývania a čistenia (zároveň zóna odpadov) a predposledná hlavná pracovná zóna. Tá obsahuje nielen dostatočne veľkú pracovnú dosku, ale aj zásuvky s príbormi, varechami, nožmi alebo korením. Na konci je zóna varenia a pečenia, ku ktorej patria skrine na hrnce, najlepšie s organizérmi priestoru aby mala každá nádoba svoje presné miesto. Dôležitá je taká postupnosť usporiadania, pri ktorej pri práci v kuchyni neprekáža jedna činnosť druhej. Skúsim Vám to priblížiť na príbehu obyčajného zemiaku :-) V kuchyni platí jednoduché pravidlo „umyť, nakrájať, uvariť“. Z chladničky (potravinová zóna) si zoberiem spomínaný zemiak, ktorý umyjem, nad košom oškrabem (zóna umývania a čistenia), na pracovnú dosku si pripravím krájaciu dosku, zo zásuvky vyberiem nôž, nakrájam, okorením a posúvam sa do zóny varenia kde dávam zemiak do hrnca. A dôležité je, že keď budem zlievať vodu z hrnca a tá mi trochu vyšplechne tak sa nedostane do vzdialenejšej zóny varenia, kde napríklad vyprážam rezeň. Takto to navrhujem nielen ja, ale všetci v Oresi a myslím si, že je to jednoduchá logika postupnosti prác pri varení a to „umyť, nakrájať, uvariť“. Nikto predsa nechce mať v kuchyni organizovaný chaos ;-)
Profilova fotka
@oresi_martin v Oresi je to dobre premyslene...budeme na nich mysliet....a kde navrhuju varic? Je to vhodne na ostrovcek? Alebo inde?
Profilova fotka
@luluu varnú dosku navrhujem aj do ostrovčekov. Veľa ľudom sa to páči tak sa im snažím vyjsť v ústrety. V takomto prípade ale používam širšiu pracovnú dosku aby bolo za varnou doskou ešte dosť miesta. Je prirodzené, že keď vyprážaš tak ti olej špliecha dosť ďaleko. Za ostrovčekom je už len otvorený priestor a veci za ním ako napríklad bar, v niektorých prípadoch hneď gauč sa môžu týmto zašpiniť. Pre zamedzenie takéhoto "špliechania" viem za varnú dosku naprojektovať určitý výkryt napr. zo skla aby nečistoty zachytával. Prípadne existujú takéto digestory, ktoré plnia nielen funkciu filtra ale aj určitej prepážky smerom k otvorenému priestoru. Pripájam fotku takejto špecialitky :-)
@oresi_martin za ten mesiac, co ste u nas na streche, ste mohli vyhlasit sutaz o profi navrh kuchyne, urcite by sme sa viacere potesili
Profilova fotka
@tatianka.g zaujímavá myšlienka :-) posuniem ju môjmu kolegovi @oresi_dusan , ktorý je viac kompetentný o tomto rozhodovať a dáme vedieť :-)
Profilova fotka
@oresi_martin presne taky typ odsavaca par mame doma ;-)
Ten odsavac je tak drahy,ze do kuchyne za 3000-5000e ho neda nik.
Profilova fotka
@tatianka.g Milá Tatianko, jakou soutěž máte na mysli? Rádi se necháme inspirovat. I když máme přichystáno několik soutěží, rádi jejich počet rozšíříme.
Profilova fotka
@atlaska presne ;-)
@oresi_dusan napriklad o profi vizualizaciu kuchyne
Profilova fotka
@atlaska ale co by nie, ved aha prispevok nad tebou :)
Ne myslim, ze prave autorka prispevku nadomnou ma kuchynu do 5.000E. Ked su tu dotazy na cenu kuchyn odpovede su tak max 5.000, ten digestor je cenova uroven 3.000 a viac, kto ho kupuje,kupuje uz kuchyne v inom levely. @katrin21
Profilova fotka
@atlaska no ale ze ho ma niekto, to som chcela povedať... ;-) ono zase kuchyna za 5000,- uz nie je veru lacna.... bez spotrebicov myslim cenu..
Ano 5.000 je uz dost, nechcem znevazit Oresi kuchyne /aj ked kuchyna mojej mamy od nich mala celkovo 5x riesenu reklamaciu/ ale ponukaju ho tu prave oni ako riesenie, prave do ich kuchyn ich asi nemontuju. @katrin21
1
2

Téma bola zamknutá adminom. Nie je možné pridávať ďalšie odpovede.


Nenašli ste čo ste hľadali?