Máte skúsenosti so šunkovarom aj od firmy Tescoma?

Profilova fotka
robite doma sunku? ta z obchodov nam vobec nechuti, zvazujem kupu sunkovaru, poradite?
Odpovedať
1
2
Fiiiha to pocujem prvy krat. Aj my sme uz uvazovali nad vyrobou domacej sunky.
Odpovedať
Profilova fotka
@zzuzzik recept je velmi jednoduchy, ale bez toho sunkovaru to asi nejde...
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte kocky, kedysi som videla diskusiu, ako robili sunku bez sunkovaru, ja som ju sice neskusala - este som sa k tomu nedostala :-), ale diskusia je poriadne dlha, takze musi byt dobra, caute http://www.modrykonik.cz/katalog/firm...
Odpovedať
Profilova fotka
@ninaclaudius super, diiik x-) skusime... kupovanu sunku nechcu ani nase deti
Odpovedať
Profilova fotka
my mame nadobu na vyrobu sunky......dobra vecicka a napr.domaca sunka kuracia sa neda porovnat s tou z obchodu......robi to mm.....na nete urcite najdes recept na domacu sunku.......do nadoby sa natlaci maso,na ktore sa polozi taky ako "tanier",na to ide spruzina a potom uzaver....sunka sa vari hodinu pri 80°C.....ta pruzina pri nareni tlaci na ten tanier a sunka je potom tuha a pekne drzi po kope.....treba mat aj teplomer do vody na varenie,aby si ustrazila tu teplotu....pozerala som aj te link vyssie......my mame sunku pekne ruzovu a ma aj mozaiku,ale dosiahnut sa to da ak na maso pozijes rychlosoľ namiesto kuchynskej soli
Odpovedať
@nell201 , a das aj recept na tu Tvoju sunku?
Odpovedať
Ake mnozstvo sunky sa vlastne v tej nadobe naraz uvari? Ako to skladujete? Aj v mrazaku?
Odpovedať
Profilova fotka
takze......mame formu na vyrobu 1kg sunky......potrebujeme 1kg masa(kuracie alebo bravcove),narezat na kocky,20-25g (asi 2 lyzicky)rychlosoli,lyzicku praskoveho cukru+1dl vody,.......mozte pridat korenie podla chuti,mleta paprika,cierne korenie,suseny cesnak,atd....ale zaklad je iba zo solou......vsetko zmiesat(masirovat) az kym maso nepusti bielkovinu,malo by sa na seba lepit,ulozime do chladnicky a nechame 24h stáť,medzitym mozme obcas premiesat......natlacime maso do sacka(mikrotenovy alebo tlacenkovy) a vlozime do formy,zatlacime pruzinou ,uzavrieme......formu vlozime do hrnca z vodou ohriatou na 80°C (vodny kupel)...voda nesmie natiect do formy....varime 1h pri 70- 80°C,nie viac........pozn.na kazde kg masa 1h.varenia,tzn.ak robite sunku z 2kg masa varime 2h,ak 3kg=3h .....mm stal a diktoval,tak snad vam bude chutit
Odpovedať
Profilova fotka
@brnka ....dufam,ze som to napisala zrozumitelne :-D :-D :-D :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@brnka este co sa tyka masa.....aby nebola kuracia sunka sucha je dobre pomiesat prsicka zo stehnami(bez koze!)....na bravcovu sunku-plece
Odpovedať
@nell201 dakujem, recept si ukladam a dufam, ze skoro ju urobime. Lebo v obchode je to fakt humus :-p . Este mam otazku, kde kupujes tu rychlosol?
Odpovedať
Profilova fotka
rychlosol sa da kupit normalne v potravinach,ale vraj to moze byt aj pod inym nazvom alebo aj v masiarni....je v takych malych balickoch asi ako su balene nakladace.......mojmu mm dal rychlosol kamarat ........mozes to posolit aj normalnou solou,ale sunka nebude pekne ruzova......je to iba estetika "zavada" ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Wau - že sunkovar. Ja som prekvapena - myslela som, že neexistuje vec či prístroj, ktory by som nemala v kuchyni...a zrazu, že sunkovar. Ma to niekto aj doma? Využivate to? Mne by sa ten nápad aj pozdával, že domáca sunka. Znie to super.
Odpovedať
kedysi moji rodicia robili doma sunku - bola vyborna. ked som sa spytala mamy, kam dala ten pristroj, uplne zostala zaskocena, ze nevie - skoda. co si spominam, tak to bolo na styl so zverakom - to maso sa tam skrutkami stlacilo, aby zostalo pokope. myslim, ze nieco podobne neni problem urobit.
Odpovedať
http://jindrich-tyn.rajce.idnes.cz/su...
Odpovedať
Profilova fotka
@authorka nieco podobne mame doma ;-)
Odpovedať
@nell201 tato debata mi pripomenula, co som chcela robit - domacu sunku, tak to hadam skusim
Odpovedať
Profilova fotka
@authorka nieco podobne predava aj tescoma, preto som sem dala tu otazku...
Odpovedať
Profilova fotka
@nell201 tak som konečne vyskúšala recept na šunku, podarila sa užasne :) Taku dobru a kvalitnu šunku som ešte nejedla :) Pridávam svoj fotopostup pre tých,ktorí sa ešte odhodlávajú :) Šunkovar som kupila na nete za 10 EUR, šunku som varila niečo malo vyše hodiny, 75 - 80 stupnov :) Kus "zmizol" ešte teplej :D
Odpovedať
Profilova fotka
pekne........aj u nas je to tak ...polka sunky zjedena skor nez stihne vychladnut.....pozeram,ze je pekna ruzova,takze si dala rychlosol.......dostat ju v kazdych potravinach ,.......vsakze?
Odpovedať
Profilova fotka
@silesovci
Odpovedať
@nell201 Dobrý den. Šťastný s veselý Nový a lepší rok. Ať je všeho dostatek. I šunky. Ale když tu šunku seže....te ještě teplou, tak se ptám a co chlebíčky ? :-D :-D :-D S pozdravem Laďa
Odpovedať
Profilova fotka
@nell201 ano, dala som rychlosol.... kupila som normalne v Bille - balicek ako klasicke koreniny :) ale trosicku som dala aj mleteho cierneho korenia a mletej červenej papriky :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ladajaskva seze....me ji teplou.......aaaaale iba plovicu,ta druha stihne vychladnut a moze ist na chlebicky a este aj ostane....ved nezjeme kilo sunky v jeden den aj ked je nas na nu 5 ludi :-p :-D .......Stasny a vesely novy rok ;-) PS.vase komentare zboznujem...su sarkasticke,ale aj poucne ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@asunkovar teraz kupi za par euro 12 euro ale sunka stoji za tothorka
Odpovedať
Profilova fotka
@silesovci kde si to zohnala? ten sunkovar? dik
Odpovedať
Profilova fotka
ako dlho vydrží ta šunka v chladničke ? da sa aj zamraziť ked tak ? :) dakujem
Odpovedať
@chillinka_ali v chladnicke vydrzi sunka dovtedy dokym ju tam niekto neobjavi a nezje.. :D volakedy sme robievali zajaciu sunku a ta bola vyborna..tieto kupovane sunky su len chemia, potom ludia padaju jak muchy...
Odpovedať
Profilova fotka
@originalx ja už dlhšie rozmýšľam nad domácou šunkou, lebo tie obchodove želatiny s múkou ružovej farby mi nechutia :) tak vyskúšam a uvidim :D
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
OK, takže šunkovar Tescoma PRESTO je doma. Prvá moja šunka bola z 1 kg bravčového pliecka. Recept jednoduchy, podľa návodu pri šunkovare. 1 kg masa, 20 g soli himalájskej, cukor som nedával. Maso nakrájané na kocky a časť..cca 1/4 pomletá v robote sekáčikom. dokopy zmiešané v robote, v nádobe na cesto cca 10 min. Potom kladené do šunkovaru po vrstvách a postupne udupané stierkou na cesto, plastovou. 24 hodín v chladničke a potom šup do vody na 80 stupňov na 2 hodiny. Šunka nebola OK, bola nedodusená, obsahovala časti chrupaviek, ktoré tiež nezmäkli. Vôňa nič moc. Druhá už bola vymakaná. Urobil som tieto zmeny: 800g bravčového stehna + 200g vykostených kuracích stehien. 23g soli - himalájskej. Úprava masa rovnaká. Dusenie 3 hod na 80 stupňov. Po vychladnutí bola šunka ako tvarovo aj chuťovo ako z obchodu, možno ešte lepšia, len bez akejkoľvek chémie. A taktiež je taká pevná, že sa dajú krájať aj tenučké kolieska. Ak som niekomu pomohol, dobrú chuť.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?