Zvacsenie prietoku

Dobry den, Potreboval by som poradit ohladne nastavenie prietoku na podlahovom kureni. Mam dva rozvadzace (prizemie, poschodie) v kazdom 7 okruhov. Jedno obehove cerpadlo v kotolni. Problem je ze na niektorych vetvach nedokazem zvacsit prietok na prietokomeri niede my dovoli len 0,5 inde viac ale maximum mam 1.5 pritom na s tupnici je az 5. Dakujem
Odpovedať
len pridam prietokomer pre info http://www.systemova-doska.sk/rozdelo...
Odpovedať
Ja som mal podobny problem kotlove mi nepotiahlo poschodie aj ked bolo na max...... Pridal som cerpadlo a pekne to stuplo a prekurilo vsetko.......
Odpovedať
ale tie prietoky nejdu zvacsit ani na prizemi
Odpovedať
Profilova fotka
@gumidzus prietokové čerpadlo v kotli utiahne cca 1000m trubiek, sú tam aj ďaľšie odpory, ak máte viac ( 14 okruhov po 100m) tak to nestíha, možno máte aj malé priemery na rozvodoch a veľa ovládacích prvkov, to všetko sú odpory.
Odpovedať
@jan45 mam tam cca 1000m trubiek, takze odporucate dat este jedno cerpadlo? pre kazde poschodie zvlast? Teraz tam mam Grundfos Alpha2 25-60.
Odpovedať
@gumidzus Pri poschodových domoch sa to robí tak, že keď to neutiahne obehové čerpadlo kotla, tak sa použije takzvaný anuloid, a za ním sa dá silnejšie obehové čerpadlo ktoré tlačí do systému.
Odpovedať
@gumidzus pekná ukážka ako to funguje https://www.youtube.com/watch?v=hplEo...
Odpovedať
@kajo873 mam peletkovy kotol, ktory uz ma v sebe cerpadlo + mam obehove cerpadlo (vraj dostatocne silne) Grundfos 25-60, najdlhsi had ma okolo 80 metrov.
Odpovedať
@gumidzus Aké prietoky sú v projekte? Nazačiatok skúsiť priškrtiť tie okruhy s najväčším prietokom, či to nebude stačiť, ak nie, potom ten anuloid a pomocné čerpadlá...
Odpovedať
@dedo758 v projekte su v rozmedzi 0,9-1,5 tusim. Napadlo ma vyskusat zastavit rozdelovac na poschodi a skusit ci nepojde zvacsit prietoky na prizemi, tak by som mal zistit ci je to sposobene slabym cerpadlom. Uvazujem spravne?
Odpovedať
Skúsiť to treba...
Odpovedať
@gumidzus Tak potom keď máš dve čerpadlá v sérii tak by si mal mať anuloid. Inak aspoň keď človek logicky uvažuje to slabšie čerpadlo brzdí to silnejšie nie?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kajo873 neviem nevyznam sa vtom, mozem skusit nechat bezat cerpadlo pri vypnutom peci co to spravi
Odpovedať
@gumidzus čerpadlo máš na 3 stupni?
Odpovedať
@dodik85 ano 3 stupen, na maximum
Odpovedať
Naco chcete zvysit mnozstvo vody za minutu????? Uplne staci 1,5litra za minutu Staci zvysit teplotu vykurovacej vody o par stupnov na ekvitermike alebo manualne.
Odpovedať
@gkrivanek ale ja mam na niektorych len 0,5 a neda sa zvzysit na tych 1,5
Odpovedať
Profilova fotka
@gkrivanek ale vsak pise, ze nikde mu nejde ani 0,5....
Odpovedať
Inak anuloid nemame ani v praci a funguje tu kurenie. Za plynovym kotlom s cerpadlom je to iste obehove cerpadlo ako mam ja a bez anuloidu. Navyse tlaci vodu z pivnice cez 2 poschodia.
Odpovedať
@majkoj no uz vidim . Riesenie je silnejsie cerpadlo. Inak to tymto sposobom nikdy neriesim , tam mal byt anuloid a 2 cerpadlove skupiny. Alebo anuloid a za nim jedno silne cerpadlo a pred rozdelovacmi redukcne ventily s indikatorom prietoku kde rovnomerne krasne vyregulujete system. Tato druha alternativa je o dost lacnejsia ako 1. Ale prva je dokonala😊
Odpovedať
Profilova fotka
anuloid nahrádza zmiešavací ventil, čerpadlá nezvyčujú tlak v systéme, je uzavretý tam je tlak rovnaký. mení sa len rýchlosť vplyvom čerpadla. Na rozdelovačoch máte dve ovládania pozrite najskôr druhú časť rozdelovača,kde sú len čiapočky. pritiahnutím by sa mali otvoriť alebo naopak, to by vedel presne povedať gkrivanek. Potom skúste odstaviť jeden rozdelovač. Žasnem ako komplikovane sa dnes navrhujú kotolne, preberajú sa prvky z veľlých kotolní, kde sa systém počíta presne a nefukčne vsádzajú do systému.
Odpovedať
https://www.youtube.com/watch?v=hplEo...
Odpovedať
@gumidzus Povol tie cervene pohariky tak ako to pôjde. Potom dostelujes prietok tymi modrými ventilmi.
Odpovedať
takze som zatvoril rozdelovac na prizemi a prietoky na poschodi sa primerane zvacsili. Takze skusim asi silnejsie cerpadlo ak bude teplota v izbach nedostacujuca
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?