Zónová regulácia vodného podlahového kúrenia

Profilova fotka
Ahojte. Chcem vás požiadať o radu idem robiť vodné podlahové kúrenie kde zdroj bude elektrický kotol. Neviem sa rozhodnúť ako riadiť vykurovanie, či zónovou reguláciou alebo nejako ináč. Neviem či tá zónová regulácia má pri vodnej podlahovke vôbec význam. Kým zareaguje na povel či to nie sú zbytočne vyhodené peniaze, či stačí jeden termostat. Jedná sa o novostavbu a chcem začať robiť elektriku tak si to chcem pripraviť a naťahať čo bude potrebné. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@izino O chvíľu sa tu nájde zopár kritikov, ktorí ťa budú od zónovej regulácie odhovárať. Ale čo je to zónová regulácia? Vidím ,že aj ty to nesprávne chápeš, lebo píšeš o neskorých reakciách podlahového kúrenia. Áno, podlahové kúrenie má dlhšie trvanie, kým zareaguje na zmenu teploty. Ale to by bolo len v prípade, že by si chcel rozdielnu teplotu v miestnosti ráno, inú doobeda, zase inú poobede a v noci úplne inú. Toľko výkyvov v priebehu dňa podlahové kúrenie neurobí. Ja mám tiež zónovú reguláciu, ale jej účelom je, aby som byt rozdelil na zóny, kde sú rôzne teploty - teda aby som mal napr. v kúpeľni 24 - 25 st., v detskej 22 a v spálni napr. 19 v noci. Dá sa nastaviť, že cez deň v spálni znížim dokonca na 16. Zónová regulácia udržuje tieto miestnosti na nastavenej teplote po dlhší čas, tam je jedno, že podlahovka má dlhší nábeh. Účelom zónovej regulácie nie sú časté výkyvy teploty. Niektorí tvrdia, že podlahovka sa dá nastaviť prietokom. Nedá. Nastavenie prietokov slúži na to, aby boli všetky vetvy dostatočne zásobené vodou zo systému Na tvojom mieste by som tie káble naťahal. Ak by si sa rozhodol, že nebudeš regulovať zónovo, termostaty a elektrické hlavice nedáš. Ak ale budeš chcieť, káble už tam budeš mať. Pozri aj sem, tu som tiež k tomu písal: https://www.modrastrecha.sk/forum/kur...
Odpovedať
Profilova fotka
@izino vsetko zalezi od toho co chces dosiahnut. Ak potrebujes mat v kazdej miestnosti presne definovanu teplotu, tak zonova regulacia vyznam ma. Ak ti staci aby v spalni bolo chladnejsie to sa da v urcitom rozsahu nastavit aj prietokom. Ja byvam 4 rok. Mal som velke plany ako idem riesit zonovu regulaciu, mozem ju kedykolvek spravit. Ale akosi za mna nevidim na to momentalne dovod.
Odpovedať
@izino ja idem do rovnakej kombinacie - elektrokotol a vodna podlahovka. Kable k cidlam teploty som natahal do kazdej miestnosti. Je to CAT5, takze ziadne 100€ polozky. Rovnako aj do rozdelovaca podlahovky potiahnem 12x1mm kabel. Predpriprava bude a mozem to v buducnosti kedykolvek ozivit...
Odpovedať
@chrobak7 ak bude mat equitermicku regulaciu, tak potom pri zonovej regulacii by potreboval nejake dodatocne zariadenie, ktore by do kazdej zony pustalo vodu s inou teplotou. Podla mna prilis komplikovane. Ak sa to teda neda riesit skrtenim privodu, tak potom co budu robit tie elektricke hlavice? Pretoze jedine, co sa da spravit je regulovat prietok. A menit toto dynamicky je podla mna kontraproduktivne ;). Ano, zonova regulacia v beznom bungalove je zbitocna a neefektivna podla mojho nazoru :).
Odpovedať
@joxe Elektrické hlavice tiež škrtia prietok, resp. pustia alebo zastavia. Ale robia to podľa potreby. Prietokomer ako ho raz nastavíš, tak bude nastavený. Sú to 2 veci/zariadenia, ktoré sa navzájomdopĺňajú. Prietokomer nevie, že v izbe sa už dosiahla požadovaná teplota, ten by kúril ďalej. Podľa tvojho tvrdenia by potom nemali zmysel ani termostatické hlavice na radiátoroch. Veď vykurovací systém v bytovke je vyregulovaný. Je to ten istý princíp. Keď sa v miestnosti dosiahne nastavená teplota, tak ventil uzatvorí radiátor a ten prestane kúriť. Keď teplota klesne, tak ho znovu pustí. Len miesto radiátoru mám podlahové kúrenie. Ak nemáš reguláciu, tak ti môže byť zbytočná. Netvrdím, že ju musí mať každý. Ja ju mám a aj ju využívam a pre mňa je to dobrá vec. Ak syn odíde študovať do zahraničia na rok, tak môžem v jeho izbe stiahnuť teplotu na 18 st (samozrejme v zime). Bez regulácie to neurobíš.
Odpovedať
Profilova fotka
@chrobak7 nie pri radiatoroch to nie je to iste :). Radiator akosi nikto nevie vypnut :). Pri podlahovke, ale ma kazda izba svoju tepelnu stratu a v teorii ak nastavis vykon na tu stratu, staci mat jeden termostat, ktory vypne vsetko naraz. Je tu samozrejme ALE a to su externe vplyvy, ci pripadne vnutorne zisky. Nechap to, zle ja netvrdim, ze zonova regulacia nefunguje, ci je zla. Len si myslim, ze sa casto precenuje :). Ale na to snad moze mat este kazdy vlastny nazor :).
Odpovedať
My sme riešili asi mesiac dozadu úplne rovnaký problém, chceli sme podlahové kúrenie ale s tým, že by sme chceli aj zónovú reguláciu. Samozrejme, že nás nakoniec presvedčili, že je to pri podlahovom kúrení úplná hlúposť a je to zbytočné takže sme nakoniec od toho upustili. Ako si ale čítam túto diskusiu tak mi to začína byť trochu ľúto lebo vidím, že sme to zle pochopili a mohli sme si to dať urobiť tak ako sme chceli :/ Malo by sa to dať dorobiť aj dodatočne nie?
Odpovedať
@cippka Dá sa, ale musíš použiť bezdrôtové termostaty a termoregulačné hlavice. Keby si chcela ponaťahovať káble, tak by si musela frézovať drážky v stenách, čo je zbytočná robota. Pri bezdrôtových termostatoch je nevýhoda, že musíš meniť po nejakom čase X batérií (X je počet termostatov). Ja som nedávno kúpil jeden cez eBay za cca 35 €, lebo som ešte jeden potreboval doplniť. .
Odpovedať
@chrobak7 To by ma už asi poslali kade ľahšie keby museli ešte teraz frézovať drážky do stien takže to neprichádza vôbec do úvahy. S týmito bezdrôtovými termostatami by mi to ale mohlo prejsť. Ja by som inak čakala, že to bude drahšie. 35€ to stálo iba preto, že je to kupované cez Ebay alebo to u nás stojí oveľa viac? Ale ďakujem, veľmi som to chcela mať takto vyriešené takže by mi nevadilo ani tie batérie meniť ak by to všetko fungovalo ako má. Musím to hneď mužovi takto odprezentovať kým mám ešte argumenty na rozume :-D
Odpovedať
@cippka U nás ten istý termostat stojí 58 €: https://www.pvmsystem.sk/salus-rt-500...
Odpovedať
@chrobak7 Aha, tak to sa potom teda asi neoplatí kupovať tu. A tých 35€ to bolo aj s poštovným alebo ako to tam vlastne funguje s takýmito vecami? A ešte by ma zaujímalo ako dlho trvalo kým ti to prišlo, lebo ja som počula, že to cez tieto stránky zvykne trvať celkom dlho
Odpovedať
@chrobak7 ja som pisal o equitermickej regulacii. Teda v idealnom pripade by sa nemalo nic riadit teplotou na termostate. Bez regulacie spravim to, ze hlavicu priskrtim - konstantne - a teda teplota bude nizsia. Nieco podobne ako pisal @majkoj. Mame takto vyregulovany dom. Da sa riadit aj pomocou termostatu, ale empiricky mam overene, ze spotreba je o dost vyssia.
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?