Značka plynového kotla

dobrý deň, môžem sa spýtať, pokiaľ mám v projekte navrhnutý presnú značku kotla so zabudovaným zásobníkom, musím ju aj dodržať, alebo sa môžem popozerať aj po konkurencii, samozrejme pri dodržaní max výkonu, ktorý mám v projekte. oplatí sa kúpiť kotol priamo so zabudovaným zásobníkom, alebo je výhodnejšie iná varianta. ďakujem
Odpovedať
@tomashol Nemusíte použiť presne ten typ. Môžete výkonovo podobný. Taktiež dávajte pozor na spodný výkon, aby sa nestalo, že kotol bude cyklovať! Bežne sú totiž v projektoch navrhnuté kotly s rozsahom výkonu 10-25 kW, pričom tepelná strata domu je v mraze napr. 7 kW. V prechodnom období sa ten kotol môže aj zblázniť. Zásobník na TUV postačí vstavaný do 50 litrov. Solár sa zrejme neoplatí, keďže plyn je lacný.
Odpovedať
@blacksr dakujem, mohli by ste mi bližšie vysvetliť, čo to znamená, že sa "môže zblázniť". Akože bude neustále zapínať a vypínať?
Odpovedať
@tomashol Áno, akurát som minulý týždeň riešila takýto prípad: novostavba, TS 6 kW, kotol s rozsahom 11,5-24 kW. Za hodinu sa zapne cca 10x, lebo teraz má dom TS možno 2-3 kW, vonku je okolo nuly. To sa proste nedá vyregulovať, poskúšali sme všetko možné. Ešte ide majiteľ zameniť izbový regulátor za iný, aby sa zlepšila komunikácia - odporučil servisný technik. Ak to nepomôže, bude treba kotol vymeniť.
Odpovedať
@blacksr rozumiem, ďakujem za vysvetlenie, má to celkom logiku
Odpovedať
Profilova fotka
@blacksr my sme sa rozhodli pre tento: http://smartenergo.sk/home/764-viessm... rozsah je od 3,2 do 19kw presne čo píšej aj ty nás upozornovala firma čo nam bude robit kúrenie - smart energo. ako jediný chceli od nás pre návrh kúrenia aj aká izolácia bude v podlahe aká skladba bude v strope aké okná aká hrúbka zateplenie aké tehly aby to prepočítali.. Ostatným kúrenárom stačil len pôdorys domu.... @tomashol
Odpovedať
@stofo Gratulujem Vám, aj tej firme!
Odpovedať
@blacksr riešili sme doma niečo podobné.Nakoniec sme zistili,že náš termostat /bytový/ treba prenastaviť. Bolo po probléme.
Odpovedať
@staronova No, tam u toho pána sme aj nastavenia termostatu robili, ale nič zásadné sa nezmenilo. Takže už len výmena regulátora a prípadne aj kotla ostáva. Uvidíme.
Odpovedať
@blacksr vymení kotol a :-o nakoniec to bude nejaká prkotina....Toto sú veci !!!!!
Odpovedať
Profilova fotka
@tomashol môžete vymeniť kotol, len treba dodržať technické parametre čo sú v projekte. A ako bolo už hore povedané ešte raz si pozrieť TS objektu, aby ste kotol zbytočne nenadimenzovali.
Odpovedať
@blacksr no ja napr v takomto obdobi natvrdo nastavujem max teplotu vody na nizsiu a je pokoj...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@blacksr Od 11,5 do 24kW to nieje kondenzačný! Lacné kondenzačné kotly majú moduláciu horáka 30%-100%.Kvalitnejšie 20%-100% alebo 11%-100%.To je aká značka modelová rada?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@boobo Prepáčte, asi nerozumiem vašim narazkam a otázkam.
Odpovedať
Ten spodný výkon 11,5 kW .Kondenzačné majú nižšie spodné výkony maximálne 30% z plného výkonu a nižšie.Ak má plný výkon 24kW tak najnižší bude max.8kW.
Odpovedať
@boobo mylite sa. Mam kondenzacny kotol od Baxi a jeho horny vykon je 24 kW a spodny 2.4 kW (modulacia 1:10).
Odpovedať
reagoval som na tému od backsr.
Odpovedať
@boobo a evidentne Vám robí problém čítanie s porozumením
Odpovedať
Tak si prečítaj článok hore z 5. januára 2014 o 14:53. A že kto je tú nechápaví? JA NIE!!!
Odpovedať
@boobo Už si nepamätám presne, čo bolo posledný decembrový týždeň r. 2013. Tuším ten konkrétny bol nekondenzačný - Eolo Star 24. Vtedy lacné kotle kondenzačné mali moduláciu 40-100%, pre nižšie teploty VV (spád 50/30°C) mali spodný výkon o niečo vyšší ako udávaný. Čiže tiež mali spodný výkon napr. 9 kW. Ja sa tu teraz nemienim s Vami hádať. Štandardom sa stalo, že u KK je spodný výkon okolo 3-4 kW - podlahovka hoci aj v pasívnom dome je schopná takýto výkon odovzdať, len nesmie kúriť dlho, lebo by sa dom prekúril.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?