Zmena typu kúrenia z plynu na tepelné čerpadlo

Ahojte, máme naprojektované plynové kúrenie pre RD bungalov 140m2. Plynovú prípojku máme nacenenú na 1500€. V žiadosti o elektrinu som uvádzal, že bude kúrenie plynom. Mám hotový projekt na elektrinu. Istič schválený 3x25A. Bolo by možné zmeniť typ kúrenia na TČ vzduch - voda? Nebude problém s elektrárňami a s tým, že máme istič 3x25A? Projekt RD je v štádiu dokončovania, mám to dať projektantovi zmeniť ešte teraz alebo to nechať už tak a dodatočne to dať ako zmenu pred kolaudáciou? Ďakujem pekne
Odpovedať
@peto125 My robime presny opak - schvalene mame TC vzduch - voda a menime to za plyn. U nas to bude asi komplikovanejsie, pretoze sa teraz musi vyjadrit SPP aj mesto (kvoli kominu). U teba neviem - zavisi kde stavias - pocula som, ze v CR chcu niektore stavebne urady hlukovu studiu TC vzduch-voda, pretoze sa mnozia staznosti na hlucnost vonkajsej jednotky.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 3x25A urcite problem nebude, sam mam taky istic a mam TC. Pre istotu by som sa ale informoval ci ti daju sadzbu D5 cs D6 ak bude treba (niekedy je vyhodnejsia D2).
Odpovedať
@kreola @majkoj Ďakujem za odpoveď, dobre v akom prípade je výhodnejšia D2? Do týchto vecí sa veľmi nerozumiem , ale pozerám cenník a majú tam napísané sadzba D2 pri VT je 0,1191376 a D6 pri NT je 0,0970336. A píšu, že "D6 - Vhodná pre odberné miesta s tepelným čerpadlom, s operatívnym riadením času platnosti NT, ktorá je poskytovaná 22 hodín denne." ttps://www.sse.sk/buxus/docs/dokumenty/domacnosti/Cennik_zdruzenej_dodavky_elektriny_domacnosti_2018.pdf nemám pri sebe papiere, ale poobede tam skúsim zavolať či je možné zmeniť tarifu. Ale obávam sa, že to budú chcieť písomne a budem musieť čakať mesiac na vyjadrenie. Projektant dokončuje papiere a ešte by som mu dal zmeniť typ kúrenia, aby s tým neboli problémy pri SP.
Odpovedať
@peto125 sadzbu ti daju na zaklade revizie, kde ti revizny technik napise ze mas TC a na zaklade toho ti sadzbu zmenia, bez podkladov od revizneho ti to nespravia. , cena je urcite lepsia ako D2, uz len vzhladom nato ze ides na NT skoro cely den, a cez vyluku je vypnute TC, samozrejme ak to to tak niekto spravi ako by sa malo :D
Odpovedať
@peto125 sadzba sa neda zmenit len tak ze to chces, musia byt na to podklady kde je presne definovane ake kurenie je v dome, a aky prikon a na základe toho je aj velkost istica, ale 3x25kw ti staci, mame TC :D
Odpovedať
@peto125 myslim ze v prepoctoch sa uvadza ze musis spotrebovat viac ako 6000KW v NT tarife a vtedy sa to oplati, aby som to upresnil., ale to cislo si uz nepamatam,. da sa to vyratat
Odpovedať
@peto125 prečo si sa rozhodol vymeniť plyn za TČ?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 zavisi kolko cely dom rocne spotrebuje, pri SSE mam pocit, ze ak spotrebujes viac ako cca 4,5MWh, tak sa oplati D6,
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@jakino Dal som si naceniť TC vzduch voda a vyšlo to 8900€ - 3700€ dotácia = 5200€. Plyn mi nacenili na 3100€ + prípojka 1500€ + aspoň 500€ odhadujem nejaké dodatočné náklady :D = 5100€. Tak veľmi nad TČ uvažujem. @mcsmekac Dom bude 140m2 bungalov. Zateplenie 20 eps podlaha, 20 eps steny, 40 vata strop. Prečo si sa rozhodol pre plyn? Mne podľa cenovej ponuky vychádza cca to isté.
Odpovedať
Ešte pre upresnenie z cenovej ponuky Plyn: VIES.KOT.VITODENS 222 SO ZAB 46L zásobník 13KW Tepelné čerpadlo viessmann vitocal 200s
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Variť budeme tak či tak na indukcií. @mcsmekac @majkoj @jakino Aký pomer nákladov odhadujete mesačne pri rovnakom dome plyn oproti TČ. (140m2, 5-čenná domácnosť )
Odpovedať
@peto125 To bude plusminus to iste.. Zjednodusene a zaokruhlene, ak budes mat DD2, tak suhrnna cena za kw elektriny stoji ~12 centov, za kw plynu ~4 centy. Lenze TC spotrebuje ~1/3 kw co plyn => plusminus rovnaka cena.
Odpovedať
@cache ako to môže byť plus mínus rovnako, keď TC by malo byť úspornejšie? Kde je potom tá výhoda TC?
Odpovedať
@peto125 co sa tyka uspor, tak musis porovnat vzhladom k comu. K plynu? Uspornejsie bude ak dosiahnes scop viac ako pomer ceny kwh elektriny a plynu teda cca 3. To pri vzduch/voda je na hrane.
Odpovedať
@peto125: Co sa tyka istica, je v podstate jedno, co mas v projekte. Ked davas ziadost na distribucku, pises aj aky chces istic. Ja mam v projekte 32A, ziadal som 32A a dostal som 25A...takze tak...aspon pri ZSDIS. TC vzduch vs plyn - urcite by som do TC nesiel, ak neplanujes s TC aj chladit. V zime, ked budes potrebovat najviac tepla, z toho bude drahy elektrokotol. Cim severnejsie, tym horsie.
Odpovedať
@peto125 No, uspornejsie, z 1kWh elektriny vie TC vzduch/voda vyrobit za dobrych podmienok 3kWh tepla ale kedze je 1kWh elektriny cca. 3x drahsia ako 1kWh z plynu tak su naklady na kurenie a ohrev TUV +- rovnake. Preto plati, ze ak je dostupny plyn, tak investicia do TC sa neoplati. Ak sa teda bavime o kureni. Ak chces robit napriklad stropne chladenie, tak vtedy samozrejme TC.
Odpovedať
@peto125 ako uz napisal @danculd ale skusim to este ciselne TC maju COP - cislo ucinnosti. Uvadza sa pri teplotnych rozdieloch, napr. COP 5 pri 7/35 znamena, ze ak mas vonkajsiu teplotu +7 stupnov a vyrabas 35 stupnov do podlahovky, tak je ucinnost 5, cize z 1kW elektrickej energije vyrobi 5kW tepla. Ucinnost klesa ak zvysujes teplotu ktoru to ma produkovat (napr. ak chces 55 stupnov pre TUV ci do radiatorov), alebo ak sa znizuje vonkajsia teplota, napr. pre -7/35 byva COP uz menej nez 3, takze ako tu bolo spomenute, pri oravskych zimach sa z TC stava postupne len drahy elektrokotol. Hovorime o TC vzduch - voda. Pre zjednodusenie berme nejaky priemer, ze COP = 3 pre celu sezonu, cize z 1kW elektriny, ktory ta stoji 12 centov ti spravi 3kW tepla. Cize 3kW tepla ta stoja 12 centov. Plyn je podstatne lacnejsi a na 3kW tepla spotrebujes 3kW plynu (tiez zaokruhlene, realne trocha menej, aj ked ucinnost KK pisu nad 100%), cize 3x4 centy, cize rovnakych 12 centov. Preto sa da zhruba povedat, ze cena spotreby na kurenie bude pri TC vzduch-voda a plynovom KK cca rovnaka.
Odpovedať
@peto125 v našom murovanom dome bol zavedený plyn a kúrenie radiatormi, preto som po rekonštrukcii domu ostal pri plyne. Rozmýšľal som aj nad TČ vzduch-voda, ale neoplatilo by sa mi to. V drevostavbe kúrim klímou (TČ vzduch-vzduch) a nad plynom som ani neuvažoval, lebo plynovod končí 120 m od domu. V tvojom prípade budeš mať pri TČ o čosi nižšie ročné náklady ako pri plyne a keď je investícia rovnaká, oplatí sa ti ísť do TČ. Pri poruche TČ nekupuješ celý stroj, ale len pokazenú súčiastku, takže toho sa tiež nemusíš báť. Navyše europoslanci chcú o pár rokov zakázať plynové kúrenie, pretože produkuje CO2. Takže uvažuješ dobre ;-)
Odpovedať
@jakino Uhm, preto sa stavia Nord Stream 2, lebo nemci chcu viac ruskeho plynu, aby ho mohli viac zakazat :-D
Odpovedať
Bývame v okrese Ilava.
Odpovedať
@peto125 preco vzduch/voda? V/v alebo z/v nepripada do uvahy?
Odpovedať
@jakino To s tym zakazom plynoveho kurenia je taka ista jobovka ako to, ze nemci strhavaju z fasad polystyren, nahradzuju ho vlnou a zakazli ho pouzivat. Obe spravy su nepravdive. @peto125 Ak si zratas investiciu do plynu a bude nizsia ako investicia do TC, tak chod do plynu a naopak. Miernu vyhodu v plyne vidim v tom, ze nepotrebujes velky zasobnik na TUV (ja mam 45litrovy priamo v kotli = nezabera ziadne miesto) pretoze vies vodu ohrievat velmi rychlo. Pri TC vidim zase ako vyhodu moznost stropneho chladenia.
Odpovedať
@danculd nemci isto polystyrén z domov nestrhávajú, lebo si vedia spočítať, že by to bolo neekonomické a neekologické. Ale postupný zákaz fosílnych palív, ktorým je aj plyn, si viem v boji proti globálnemu otepľovaniu predstaviť...
Odpovedať
@mareklin voda - voda všetci ma od toho odrádzajú. Že tá voda zmizne. Budeme stavať 300m od kanála a 700m od Váhu. Susedia vravia, že voda je celkom vysoko a všade, ale skúšky na prietok nemajú. Studňu tam ešte nemáme. Neviem či je dobre ju dať navŕtať hneď teraz ešte pred stavbou. Máme stiahnutú ornicu. Celkovo to bude ale asi nákladnejšie, či sa mýlim? zem - voda asi nie kvôli vyšším nákladom, plus treba na to asi pozemok, že @majkoj ? :)
Odpovedať
A hlavný problém je, že ma tlačí čas. Projektant dokončuje projekt s plynom. Podklady potrebujem na ďalšie vybavovanie. Obávam sa zmiem po vytovrení projektu a schválení SP.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 nuz ak je moznost zem voda, tak radsej zem voda :)
Odpovedať
No ked zakazu plyn tak rovno mozu aj uhlie aj drevo ved ho za chvilu ani nebude.Tak jedine budeme kurit takym to sposobom.Alebo cisto elektrinou.
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?