Zle umiestnený radiátor

Dobrý večer, chcem vás poprosiť o radu ohľadom maximálneho využitia tepla z radiátora u nás v spálni. Ide o to, že je kus nešťastne umiestnený, viď priložená fotka. To znamená, že väčšinu tepla radiátor odovzdá stene za skriňou a samotnej skrini. Za radiátorom je umiestnená reflexná fólia, ktorá ale teplo odrazí opäť do skrine :-D Potreboval by som poradiť, ako dostať toto teplo do miestnosti, keďže izba je umiestnená na severnej strane, v rohu paneláku a na vyvýšenom prízemí - je tu citeľne chladnejšie ako inde. Napadlo mi: 1. zobrať 10mm polystyrén a obložiť ním stenu za radiátorom, časť steny medzi radiátorom a skriňou a stenu samotnej skrine do výšky radiátora. alebo 2. zobrať jeden kus reflexnej fólie čo sa dáva za radiátor a celý úsek stena za radiátorom-stena medzi-bočná stena skrine oblepiť fóliou do výšky radiátora. Poradíte mi, čo je najlepšie? Ďakujem. Palo.
Odpovedať
@pablox ,pokiaľ je to tvoj byt,tak henten daj do zberu a daj si normalny korado popod celé okno
Odpovedať
@jaropetrik radiator ani skrinu nie je mozne presunut, v izbe je francuzske okno cize jedine riesenie je nejakym sposobom presmerovat teplo do miestnosti
Odpovedať
@pablox predpokladám, že s fóliou zmeníš pomery o +- 0.01 st. C.
Odpovedať
@pablox tak to máš potom blbé.
Odpovedať
Profilova fotka
Radiátor je ocividne slabý na tu miestnosť, plus ta skriňa pred ním... jedine inštalovať napr.infrapanel do izby. Či už na strop, alebo ako zrkadlo.......alebo klasický ohrievač na tie nachladnejsie dni. Je to asi i o zvyku, my máme radi v spalni tak 19.C
Odpovedať
Nemyslim si ze ta folia tomu nejako rapidne moze pomoct. Ked sa neda radiator dat inam ze to riesit, tak potom ozaj len nejaky taky mensi ohrievac by som na zimu riesil, pretoze pri tomto mozes spekulovat kolko chces ale ani polovicu z tepla do miestnosti z toho radiatoru nedostanes
Odpovedať
Profilova fotka
@pablox Tých "nedomysleností" je tam viac na 1 kope. Ideálne je, ak sa teplovodný radiátor nachádza pod oknom, pretože od okna aj najviac ťahá. Ty však máš francúzske okno. ]-( Nemyslím si, že ten radiátor je nejako fatálne malý. Ohrev z takýchto telies sa navyše šíri prúdením (kolobehom) ohriateho vzduchu - a Ty zas ten radiátor nemáš až tak zabednený. Na vine je skôr tá severná orientácia a to umiestnenie na zvýšenom prízemí... Ten radiátor je inak dostatočne teplý....? Lebo chyba môže byť aj 1/ vo ventile resp. zavzdušnení a 2/ v nedostatočnom vyregulovaní hydraulickej sústavy (čo je však skôr problém bytov na konci okruhu - čiže na horných poschodiach) celého domu. Toto je zásadná otázka: Je ten radiátor horúci? Ak áno, prúdenie vzduchu sa dá ešte ovplyvniť odraznými fóliami aj na boku skrine a na stene vedľa radiátora. A takisto by mohlo poslúžiť úplne jednoduchý ventilátorík, umiestnený pod radiátor, ktorý by pomohol obehu teplého vzduchu. Otázka na záver: Koľko máš v spálni °C? Lebo my v RD máme v spálni 19 a nevieme si vynachváliť, ako sa nám hajá...
Odpovedať
Taktiez by ma zaujimalo kolko stupnov mate v izbe? Nezda sa mi ze by to aspon trosku nevykurilo izbu. Predsa len je dostatocne teply a nejake teplo urcite musi unikat do celej miestnosti, alebo?
Odpovedať
Profilova fotka
@pablox nieco taketo sa dava na krb. neviem, ci by ti to pomohlo, keby to das na ten radiator. inaksie asi ten infrapanel.
Odpovedať
Profilova fotka
@pablox
Odpovedať
@pablox preskladaj nabytok tak aby si mal tam kde je skrina postel, nebude ti branit kureniu.
Odpovedať
@eeffka skriňu tým pádom by mal dať kde? :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lubica_44 no ved inde, on tu operuje proste s nemennou hodnotou, ze skrina je privarena k zemi :) a hlada riesenia typu Pat a Mat ako dostat kurenie do bytu. Velakrat niekedy staci len netrvat na povodnom stave a problem sa samovyriesi.
Odpovedať
Profilova fotka
@pablox tieto radiátory sálaním odovzdávajú len časť tepla, väčšina je prúdením a tam tunel popri skrini len zlepšuje podmienky. Dobré a jediné riešenie ponúka martin153, dá sa napojiť na časový spínač aby cez deň vyťažil z radiátora maximum a v noci sa spustil len občas.
Odpovedať
@jan45 Niesom si isty ci ten vetilator bude fungovat. Je urceny na krb prave preto, ze potrebuje dost vysoku teplotu : Ekologické krbové ventilátory jsou navrženy k zajištění cirkulace teplého vzduchu od krbových kamen, při provozních teplotách mezi 65°C (80°C) a 345°C. To uz skor nejaky napajany normalne.
Odpovedať
@jan45 @jurajm17 A taketo nieco? http://termik.sk/sk/termik-zvysenie-e...
Odpovedať
Profilova fotka
@jurajm17 tam stačí malý ventilátorček na zvýšenie prúdenia vzduchu,nepozeral som detaily z foto
Odpovedať
@jan45 s tym plne suhlasim. Hlavne nieco tiche, lebo to bude po case otravne.
Odpovedať
Zdravím, ďakujem za odpovede. Aby som odpovedal na niektoré tu položené otázky, tak postupne: -skriňu nie je možné presunúť, je to rozmerovo dosť veľký masív, inde do izby by sa nedala umiestniť - buď by neostalo miesto na manželskú posteľ alebo by to schytalo na jednej strane okno a na druhej dvere. Čiže to nie je moja lenivosť, ale jedniné miesto, kam sa skriňa dá umiestniť. -v izbe máme tak 18,5-19 stupňov. Ide ale o to, že mierne ťahá od podlahy a stien, keďže je to severná izba na vyvýšenom prízemí. Tu som zistil, že je rozdiel 19 stupňov a 19 stupňov. -radiátor nieje zavzdušnený, kúri výborne Ide mi skôr o ekonomiku kúrenia. Nehnať radiátor celý deň na 4-5 stupni na termohlavici a mať v izbe zimu a pritom kúriť stenu susedovi, ktorý tam nebýva a ohrievať šaty v skrini. Samozrejme, toto sa páči pomerovému meraču na radiátore ale mne nie :D Čiže chcem len efektívne dostať čo najviac tepla z radiátora do miestnosti a čo najmenej do steny/skrine. Riešenie s ventilátorom používam v obývačke, tam používam stolový ventilátor, ktorý je relatívne tichý. Včera som ventilátor umiestnil do spálne na pár minút. Rozdiel bol citeľný - v izbe bolo síce asi 20 stupňov (z pôvodných 19,5) ale pocitová teplota bola iná - príjemnejšia :) Čiže tam dám tichší ventilátor, ale stále riešim vhodný spôsob izolácie skrine a steny.
Odpovedať
@pablox tak to ťahanie od podlahy, jedine izolovaným. Ak je pod Vami pivnica tak zo strany pivnice. Tak ako ti radili, nejaký tichý ventilátor, napríklad čo sa dávajú do PC, nízka hlučnosť, dlhá životnosť a záruka, nízka spotreba. napr. http://www.tichepc.sk/Noiseblocker-NB... Však vyskúšaj podlepiť to polystyrénom a na to si daj odrazovú fóliu, a uvidíš či to pomôže alebo nie.
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim take co sa davaju do pc? Nebude to maly rozmer??? :-O
Odpovedať
@jullike 12cm? tak pridá ďalšie, nejaké lacnejšie tiež s nízkou hlučnosťou.
Odpovedať
Ta odrazova folia nie je zly napad pamatam si ze kedysi to bolo normalne lepsie to izolovalo ale dnes uz to esteticky nevyzera bohvieako tak niektori ludia to uz nechcu ale pomaha to :-) a polystyren izoluje najlepsie takze ta kombinacia by mohla vyriesit tvoj problem. A @stastnyjim s tym ventilatorom mas aj osobnu skusenost?si spokojny?
Odpovedať
@evanial áno v PC je to tiché, nič nepočujem.
Odpovedať
Ďakujem vám všetkým za rady, dnes som kúpil niekoľko tabúľ 10mm polystyrénov, zateplím nimi stenu+skriňu okolo radiátora a na to dám reflexnú fóliu :) Estetika mi nevadí, je to v rohu a v spálni, kde to nikto nebude riešiť. A ten ventilátor pomáha, mal som podobný ešte u našich pod radiátorom a bolo cítiť, že to pomáha :) Pár dní dozadu mi dal kolega 12cm ventilátor zo servera, tak ho budem napájať nižším napätím nech nehučí až tak :) Dám potom vedieť ako to pomohlo :)
Odpovedať
Profilova fotka
@stastnyjim tak ja som myslela ze ked nieco take tak aspon nejakych 25 cm aby to malo aby uspech sa dostavil z toho, ci v tomto neplati ze cim vacsie tym lepsie?
Odpovedať
Ono mensi ventilator ma tu nevyhodu, ze aby precerpal dostatok vzduchu tak musi bezat na vysokych otackach kedze ma malu vrtulu...to je nevyhodne z dovodu hluku, ktory dost otravuje...klasicky stolovy ventilator ma vacssiu vrtulu, bezi na nizsich otackach a hladina hluku je prijatelnejsia ako u PC ventilatora :) A hlavne u ventilatora s vacssim priemerom je vacssia plocha ofukovania.
Odpovedať
Profilova fotka
@pablox je to nevyhoda, treba ale myslim ze poskusat aky co bude vyhovovat :-) ale povedala by som ze cim vacsi tym lepsi.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?