Zlé umiestnenie termostatu - čo môžeme urobiť?

Profilova fotka
Ahojte vsetci, byvame v novostavbe. Kurenie nam riesila firma spolu s f.Viesmann. Podla mna je umiestnenie termostatu velmi nestasne. Povodne ho chceli dat inde, ale to som uplne zamietla, lebo by sa prehrieval od krbu. Potom vymysleli alternativu na vnutornej chodbe. Lenze podla mna aj tu je problem, lebo chodba sa nevetra a je to na takom mieste, ze tam ide hlavna vetva a termostat sa prehrieva. Cize v podstate je umiestneny na najteplejsom mieste. Tym padom musim nastavit vyssie stupne - viac ako 24 stupnov, aby ako tak vyhrial izby. Lenze za urcity cas sa ten termostat na tu nastavenu teplotu dostane a vypne nam kurenie vsade. Cize dosiahnut napr.23 stupnov v kupelke je pre nas nerealne. Uz som to riesila firmou, ale k rieseniu sa az tak nemali. Nemozem sa stazovat, ze sa nesnazili, ale nic z toho co spravili situaciu nevyrieslo. Navrhli prenosny termostat, ale ten si mame zaplatit a ak by tento co mame predali tak len vtedy by sme dostali peniaze za tento. Co by ste robili na mojom mieste. Riesili to ako reklamaciu a domahali sa opravy? Popr.ako by ste postupovali?
Odpovedať
@lenka_21 samotné vyhrievanie chodby je ako riešené. Je tam podlahovka (samostatný okruh), alebo radiátor? Asi treba ubrať na kúrení na chodbe.
Odpovedať
@lenka_21 Riešením je nastavenie týždenného alebo denného programu na termostate. Teda za predpokladu, že je programovateľný. Ak nie je programovateľný, tak má len malú cenu a stačí dokúpiť ten bezdrátový, ktorý si položíš kam chceš. Sú už za pár desiatok EUR. Ale pre presné poradenie by trebalo poznať celý systém kúrenia: - máš radiátory alebo podlahovku - ak máš podlahovku - ako máš riešené okruhy? - J každý okruh uzatvárateľný? Je prietok každého okruhu nastavovateľný na rozdeľovači? - chodba má vlastný okruh, alebo cez ňu len prechádzajú jednotlivé vetvy? a pod.
Odpovedať
Profilova fotka
@viktor811 @chrobak7 zabudla som napisat: Kurime TC (sme v lokalite bez plynu), podlahovka. Kazdy okruh je uzatvaratelny a da sa nastavit na rozdelovaci. Jedine co nejde ovladat je ta chodba, tam ide hlavna vetva a odtial to ide do izieb, kupelky a pod. Skusili to aj priskrtit, ale vraj viac to nejde, lebo bude problem v celom dome. Kurenie je podla mna urobene skvele - mame aj chladenie, len ten termostat je na blbom mieste :frowning2:
Odpovedať
Profilova fotka
Ovladac a TC...
Odpovedať
Profilova fotka
Napriklad teraz....kurenie sa spustilo o 16.00. Termostat hlavny nastaveny na 24 stupnov. O 18.00 bolo na hlavnom termostate 23,5. Teraz to uz bude 24 stupnov cize prestava kurit. V herni kde som chcela 23 stupnov mam aktualne 21,9 :-( Mozem zvysit na hlavnom termostate na 25 stupnov, ale za chvilu sa to ohreje a na hlavnom bude zasa 25 a prestane to kurit... Neviem co s tym...hmmm. :-|
Odpovedať
@lenka_21 Všetko by sa vyriešilo zónovou regulaciou , to znamená že v každej izbe by ste mali zvlášť termostat, a Kotol - TČ by fungoval na ekvitermiku .
Odpovedať
Profilova fotka
@servismadmont Zonovu regulaciu mame, ale ked vypne kurenie hlavny termostat tak mam smolu... Zonova, nezonova nic nekuri. Myslim si, firma zle umiestnila termostat a teraz som len chcela vediet ci reklamovat, alebo co robit... Mam 2 male deti a preto v urcitych miestnostiach potrebujem teplo - hlavne kupelke a miestnosti kde sa hraju.
Odpovedať
Profilova fotka
@servismadmont neviem ci pomoze, ale toto je regulacia co mame v kazdej izbe, kupelnach... Znova davam kotol, lebo neboli vidiet typ...
Odpovedať
Profilova fotka
Zabudla som pripojit...
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_21 A čo ten bezdrôtový termostat stojí 500 €? Sa fakt čudujem, že ste to už dávno nedali a riešite tu doslova kvadratúru kruhu. A tamten ich pôvodný dajte, nech ho predajú.
Odpovedať
@lenka_21 Dobre ale keď máte zónovú reguláciu tak tá riadiaca jednotka zónovej regulácie musí vedieť zapínať, vypínať TČ cez nejaký spínací kontakt . Neviem ako to má Viessmann ale do buderusu sa zacvakne hlavný termostat do kotla a pôjde cez ekvitermiku, a potom zónová regulácia pýta teplo od zdroja aj keď posledný okruh-zóna len ide . Ako vidím vy už máte taký istú ovladaciu jednotku na TČ ako je ten hlavný termostat tak neviem prečo aj tá druhá odladacia jednotka keď máte zónovku .
Odpovedať
@lenka_21 v podstate ten termostat nepotrebujete pokial sa jedna o RD. Treba nastavit riadenie zdroja cisto na ekvitermiku. Nech vam ukaze dodavatel how to alebo si prestudujte navod.
Odpovedať
Článok sa načítava...
reklamoval by som to, bud to nevedia nastavit, alebo ti navrhli nespravne termostaty a kazdy v izbe sa sprava ako nadradeny a vypne TC po dosiahnuti nastavenej teploty.
Odpovedať
@leonardom presne tak stoji okolo 470€ Aspon mna na vitodens 200 (plynovy kotol) stal vitotrol 200rf cca 200€ k tomu je nutne dokupit stanicu ktora prepoji kotol s danym termostatom bezdrotovo dalsich 200€ a 70€ vyjazd technika zapojenie a rozbehanie. Takze verim ze pri TC to moze byt do 500€ v pohode
Odpovedať
@servismadmont nemusi vediet zapinat cez modul ano je to lepsie ale nie je to potrebne a ak maju zonovu regulaciu a termoventily na vetvach tak zdroj tepla bude zohrievat vodu a posielat to do zberaca, ale zonovka si nadavkuje kolko tepla do daneho priestoru potrebuje podla termostatu a tam kde termostaty niesu sa to nastavi podla prietoku, takze najjednoduchsie a najlacnejsie riesenie je vyhodit priestorovu regulaciu hlavneho termostatu a prepnut ho na adekvatnu ekvitermiku.
Odpovedať
@servismadmont nemusi to vediet.taktiez je nutne dokupit komponent cca 150€ ale tym padom kazda izba bude davat kotlu pokyn kurit/vypnut teda len on/off a verim ze to zacne cyklovat ako blazon
Odpovedať
@quakdafak suhlas to je riesenie prejst len na cistu ekvitermiku.
Odpovedať
@quakdafak Ja viem čo zónová regulácia znamená, zapojil som už desiatok ...Ja vždy zapínam, vypínam zdroj tepla s RJ zónovky .A servopohony davam všade, len na predsieň nezvyknem a na okruh pred kuchynskou linkou, tie kúria vždy keď niektorý okruh kúri .
Odpovedať
@servismadmont ja som nenapisal, ze nevies co je zonovka, len co je racionalnejsie riesenie :-p
Odpovedať
@stokibb vtom prípade obehového čerpadlo pôjde vkuse , a čo keď zavrú všetky servopohony ? Aj to treba riešiť , treba nechať niečo vždy otvorené , Ale aj toto je riešenie :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@stokibb @leonardom peniaze velmi minat teraz nemozme. Neplanovane som vazne ochorela a fungujeme cela 5 clenna rodina z jedneho prijmu... Inac uz by sme mali ten prenosny a kasleme na to... Boze, musim precitat co ste napisali a skusit sa zorientovat. =-)
Odpovedať
@lenka_21 mate manuál na to TC? Skuste tam pozrieť nastavenia ak je to podobne ako pri plynovom kotly mali by tam byť 2 urovne. V tej duhej urovni pod vykurovacím okruhom by malo byť nastavenie kde si viete zvolit či kurite len na základe krivky (teda vonkajšej teploty) alebo aj na zaklade termostatu.
Odpovedať
@lenka_ tak vacsina modernych cerpadiel by mala mat aj prietokovu ochranu, tudiz upravi svoj prietokovy vykon (toto sa da vycitat z udajov cerpadla), alebo ak to cerpadlo nema tu fjucuru je mozne dorobit bypass, alebo jednu vetvu od servo pohonu odpoja manualne nastavia a tada bypass :-D a cerpadlu vobec nevadi, ze ide v kuse pre podlahovku je to lepsie ako ked pulzuje a aj pre komfort je to lepsie, co sa tyka spotreby el. za to cerpadlo tak to nie je tragedia.
Odpovedať
Profilova fotka
Jaaaj no dakujem kazdemu za radu... Nebyvate niekto blizko mna, aby ste sa na to pozreli? Zajtra pozriem manual, asi ho mame. Manzel sa takymto veciam nerozumie, takze je to na mne. :-| Dobre, ak by som to nastavila na tu vonkajsiu teplotu, tak si potom regulujem zonovkou aku chcem teplotu v kazdej izbe? A co ohrev vody, co ho bude ovladat? Ten pan este nieco nastavoval, ze na kotly sa ukazovala vyssia teplota ako na termostate. Teda cez kotol nastavil, ze teplota je nizsia o dajme tomu o jeden stupen na termostate - snad som to spravne napisala. Ach jaj, takto sme dopadli na prvom dome, termostat bol umiestneny zle a teraz to iste. A tento krat som sa xy krat pytala ci je to na dobrom mieste - vraj ano... Dokonca jedno miesto blizko krbu som im zatrhla... @quakdafak @stokibb @servismadmont @rkorba
Odpovedať
@lenka_21 zhriem ti to nech v tom nemas gulas :-D 1) zisti si ci mas vonkajsiu sondu (teplomer) dotiahnuty k zdroju tepla (TC) ak nie treba natiahnut 2) treba prestavit hlavny termostat ten nestastne umiestneny od TC aby nebral do uvahy vnutornu teplotu priestoru, ale aby sa riadil ekvitermickou krivkou. 3) pocas sezony si vyladite krivku (aby nebolo moc zima a ani moc teplo), nech ti to technik vysvetli how to, nenechaj ho odist pokial to nebudes vediet :-D 4) nastavit obehove cerpadlo aby vo vykurovacej sezone islo 24/7 bud datumovo alebo od vonkajsej teploty pri ek.kriv. to druhe. 5) dolezite je tiez aby poziadavka na kotlovu vodu nebola zbytocne vysoka, max. do 40C ked si to odladite krivku a odsledujete si teplotu mozte ju zninit = sertrenie nakladov 6) ak mas na vsetkych zonach servopohony, tak si jeden okruh z kuchyne, alebo WC alebo ... daky zvoleny od nich odpojite to zabezpeci cirkulaciu vody v okruhu, ak by nahodou vsetky servopohony dostali prikaz zavriet, tak tento jeden okruh bude pootvoreny na pozadovany prietok aby neprekuroval 7) to ci ma cerpadlo tu funkciu, ze v pripade, ze sa mu zvysi neumerne prietok tak sa vypne, alebo zoslaby na xxx% vykonu toto si vies zistit sama tak, ze otvoris TC najdes vodne cerpadlo (pumpu) opises udaje a pouzijes google :-D alebo by to mal vediet dodavatel povedat pripadne nastavit ak tu moznost cerpadlo ma taku 8) ano budes si moct nastavovat v kazdej miestnosti kde mas termostat teplotu, s vyminkou tej kde spravit ten bypass 9) dalsia moznost je vyhadzat zonovu regulaciu nastavit manualne prietoky a fungovat na ekvitermike na konstantu teplotu vsade :-D a zonovku predat :-D ale to vyssie uvedene by malo stacit :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@quakdafak paneboze!!!! Idem volat tej firme :-D :-D :-D V kazdom pripade dakujem!!!
Odpovedať
@quakdafak pekne napisane. K bodu 6. Na ten jeden okruh treba nastavit na izbovom termostate teplotu ktoru nedosiahne povezdme 30C a teda dany okruh bude vzdy otvoreny.
Odpovedať
@lenka_21 kurenie cez ekvitermiku nema vplyv na ohrev vody. Bude Vam vodu pripravovat tak ako to mate nastavene aj teraz.
Odpovedať
Profilova fotka
@lenka_21 Málo informací na zjištění závady. Tak jen statisticky. Nejčastější chybou u podlahového vytápění je termostat na zdi bez čidla v podlaze. Pak to dvě hodiny topí a pak zase dvě hodiny netopí(vypadá to na tento případ). Pomůže termostat přemístit k podlaze. Cykly se zkrátí na hodinu a nebudou už poznatelné. Řízení podle ekvitermu nemusí být optimální. Zdlouhavě se ladí a nerespektuje ostatní zisky. Nepřizpůsobení řízení zbytečně zkracuje životnost systému. Nechat běžet trvale čerpadla je mýtus. Odnáší se teplo z míst, kde ho potřebujete (koupelna).
Odpovedať
@lenka_21 len si dajte pozor nech Vam vsetko vysvetlia kde a ako nastavovat a upravovat krivku lebo sa nespoliehajte na to ze Vam to nastavi na prvy krat a kazdy vyjazd nieco stoji
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?